Connect with us

INTERNAȚIONAL

Spania propune blocarea porturilor somaleze folosite de piraţi

Spania doreşte ca forţele navale ale Uniunii Europene să blocheze porturile din Somalia utilizate de piraţii care comit atacuri în Oceanul Indian, anunţă ministrul spaniol al Apărării, Carme Chacon.

Published

on

Spania doreşte ca forţele navale ale Uniunii Europene să blocheze porturile din Somalia utilizate de piraţii care comit atacuri în Oceanul Indian, anunţă ministrul spaniol al Apărării, Carme Chacon.

Original post:
Spania propune blocarea porturilor somaleze folosite de piraţi

INTERNAȚIONAL

Summitul G7 din Franța: Primele Doamne ale liderilor mondiali, show de unitate la Biarritz

Published

on

© Melania Trump/Twitter

Primele Doamne ale liderilor care participă la summitul G7 de la Biarritz, din sud-vestul Franţei, s-au dus duminică să descopere cultura bască în pitorescul sat Espelette, renumit pentru ardeiul său iute, informează Agerpres

În ciuda tensiunilor din jurul summit-ului, Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, Prima Doamnă a Franței, Brigitte Macron și soțiile altor lideri mondiali au afișat o atitudine relaxată și de unitate în timpul unui tur în regiunea bască, unde au fost surprinse savurând vin, luând prânzul și participând la spectacole tradiționale. 

Soțiile liderilor mondiali au luat masa la Vila Arnaga, construită de Edmond Rostand, dramaturgul francez care a scris Cyrano de Bergerac. O trupă de dans din La Bastide-Clairence, un sat din apropierea graniței cu Spania, le-a distrat pe acestea în timp ce stăteau la umbră pentru a evita căldura de amiază în grădinile îngrijite ale vilei.

Meniul de prânz a constat dintr-o supă ușoară de roșii și pui bio crescut la fermă, cu sos de ardei iute, o specialitate locală, iar pentru desert, primele doamne au servit parfait de piersici și tort în stil basc.

Ulterior, acestea au pornit într-o excursie pe câmp pentru a vedea celebrul “Piment d’Espelette” din regiune, care sunt ardei roșii uscați.

Ardeii din acest soi au fost folosiți la cina G7 organizată pentru liderii mondiali cu o seară înainte. Aceștia s-au reunit la Biarritz pentru Summit-ul G7  de peste weekend pentru a aborda o serie de probleme globale.

Summit-ul are loc în acest an pe fondul unui război comercial între SUA și China, a retragerii planificate a Marii Britanii din Uniunea Europeană și a incendiilor care au devastat pădurea amazoniană în Brazilia.

Luni, Primele Doamne vor asista de pe plaja Biarritz la demonstraţii de surf şi exerciţii de salvare pe mare. Ele se vor întâlni cu reprezentanţi ai asociaţiilor care activează în domeniul protecţiei oceanelor, una dintre temele summitului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președinția franceză: Discuțiie cu ministrul Afacerilor Externe al Iranului în marja summitului G7 au fost ”pozitive” și ”vor continua”

Published

on

© Javad Zarif/ Twitter

Președinția franceză a informat că discuţiile asupra programului nuclear iranian între ministrul de externe al Iranului şi oficiali francezi în marja summitului G7 “au fost pozitive” şi “vor continua”, realtează Agerpres, potrivit AFP.

Întrevederea a durat în jur de trei ore, iniţial cu ministrul francez de externe Le Drian, apoi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, timp de jumătate de oră, la Primăria din Biarritz.

Totodată, ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a anunţat pe Twitter că a avut o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în marja summitului G7 care se desfăşoară la Biarritz, în sud-vestul Franţei, unde a sosit într-o vizită-surpriză duminică după-amiaza pentru a discuta asupra dosarului nuclear.


“Am avut o întrevedere cu Emmanuel Macron în marja summitului G7 de la Biarritz, după o discuţie detaliată” cu ministrul de externe (francez) Jean-Yves Le Drian şi cel de finanţe Bruno Le Maire, a anunţat pe Twitter şeful diplomaţiei iraniene, publicând fotografii de la întâlnire. “Drumul este greu, însă merită încercat”, a adăugat Zarif.

Reamintim că ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a sosit într-o vizită-surpriză la summitul G7, care se desfășoară în orașul francez Biarritz, unde dosarul iranian reprezintă una dintre cele mai importante teme de pe agenda lideilor statelor cele mai indistrializate la nivel mondial, a anunţat un purtător de cuvânt al ministrului iranian.

Citiți și: Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a sosit într-o vizită-surpriză la summitul G7, unde programul nuclear iranian reprezintă una dintre principalele teme

Ministerul iranian de externe a confirmat că Zarif a plecat la Biarritz la invitația omologului său francez, Jean-Yves Le Drian. Un purtător de cuvânt a spus că nu vor exista întâlniri cu oficialii americani.

La începutul celei de-a doua zile de lucru, președintele francez, Emmanuel Macron, a sugerat un plan în cadrul summitului pentru a dezamorsa tensiunile crescânde din Golf, sugerând ridicarea parțială a embargoului american asupra petrolului iranian în schimbul revenirii Teheranului la respectarea deplină a acordului nuclear din 2015, potrivit The Guardian.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc, îngrijorat de incendiile din Pădurea Amazoniană: ”Acest plămân de pădure este vital pentru planeta noastră”

Published

on

Papa Francisc s-a declarat duminică îngrijorat de incendiile izbucnite în pădurea amazoniană, pe care a numit-o ”plămânul vital al planetei noastre”, anunță AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Suntem îngrijoraţi de incendiile vaste din Amazonia. Acest plămân de pădure este vital pentru planeta noastră”, a spus pontiful argentinian, în faţa unei mulţimi de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, potrivit Adevărul.ro. 

Papa Francisc, care va organiza în toamnă o conferinţă mondială privind Amazonia, le-a cerut celor 1.3 miliarde de catolici din întreaga lume ”să se roage ca, datorită angajamentului tuturor, aceste incendii să fie stinse cât mai curând”.

Duminică, președintele Franței, Emmanuel Macron, gazda summitului G7, a anunțat că țările din Grupul statelor puternic industrializate au convenit ”să ajute cât mai repede posibil ţările lovite” de incendiile ce s-au extins în ultimele zile în jungla amazoniană, după ce liderul francez a decis joi să introducă această criză internațională” printre principalele subiecte abordate în cadrul reuniunii de la Biarritz. 

”Există o reală convergenţă pentru a spune <<ne-am pus cu toţii de acord să ajutăm cât mai repede posibil ţările lovite de aceste incendii>>”, a declarat preşedintele francez.

Emmanuel Macron a anunţat duminică existenţa unor contacte în curs ”cu toate ţările Amazoniei (…) pentru a finaliza angajamente foarte concrete asupra mijloacelor tehnice şi financiare”. ”Suntem pe cale să convenim asupra unui mecanism de mobilizare internaţională pentru a putea ajuta într-un mod mai eficace aceste ţări”, a precizat şeful statului francez, potrivit AFP și DPA, citate de Agerpres. 

Cât privește problema reîmpăduririi Amazoniei, liderul francez a completat că la masa discuțiilor ”au fost exprimate mai multe sensibilități”, copletând că ”miza Amazoniei atât pentru aceste ţări, cât şi pentru comunitatea internaţională, este aceea – în termeni de biodiversitate, oxigen, luptă împotriva încălzirii climatice – încât trebuie să demarăm această reîmpădurire”.

Această criză de mediu riscă să dinamiteze și acordul de liber schimb UE-Mercosur, la care au ajuns cele două părți la 29 iunie și care va crea una dintre cele mai extinse zone de comerț liber de pe mapamond.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat vineri, în ajunul deschiderii summitului G7 de la Biarritz, că se va opune tratatului de liber schimb UE-Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay), după ce l-a acuzat în prealabil pe omologul său brazilian Jair Bolsanaro că a ”mințit” cu privire la angajamentele asumate în favoarea mediului.

”Ţinând cont de atitudinea Braziliei din ultimele săptămâni, preşedintele Republicii nu poate decât să constate că preşedintele Bolsonaro l-a minţit la summitul (G20) de la Osaka”, afirmă Palatul Elysée, apreciind că ”preşedintele Bolsonaro a decis să nu-şi respecte angajamentele climatice şi să nu se angajeze în materie de biodiversitate”.

”În aceste condiţii, Franţa se opune acordului Mercosur în situaţia actuală”, afirmă Administrația Prezidențială franceză.

Făcând front comun, Spania, Germania și Regatul Unit au respins poziția de blcare a acordului comercial de liber schimb.

”Spania a fost în fruntea ultimului efort de a semna acordul UE-Mercosur care va deschide oportunităţi enorme pentru cele două blocuri regionale”, a indicat Madridul, respingând un ”blocaj al ratificării” controversatului tratat de liber schimb.

”Pentru Spania, obiectivul de combatere a schimbărilor climatice este un obiectiv prioritar, dar considerăm că, prin aplicarea clauzelor de mediu ale acordului, putem avansa şi nu prin propunerea unei blocări a ratificării sale care ar izola ţările Mercosur”, potrivit guvernului spaniol.

Vineri, un purtător de cuvânt al guvernului german a estimat deja că opoziţia faţă de un acord între UE şi Mercosur ”nu este răspunsul potrivit” la incendiile din pădurea amazoniană din Brazilia.

Germaniei i s-a alăturat și Regatul Unit care, prin vocea premierului britanic, Boris Johnson, a criticat decizia liderului francez.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending