Connect with us

Adina Vălean

SPECIAL Ce reprezintă motto-urile pentru campania electorală ale formațiunilor politice? Analiză caleaeuropeana.ro

Published

on

Robert LUPIȚU

 ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014 De îndată ce startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare a fost dat (25 aprilie) mesajele și motto-urile formațiunilor politice au împânzit media românească și afișele electorale. De la „Europa în fiecare la casă!” (PDL) la „Mândri că suntem români!” (PSD-UNPR-PC), și de la „Prosperitate, Națiune, Libertate!” (PNL) la „Ridicăm România!” (PMP) sau „Apărăm România Ta!” (PNȚCD) toate sunt devize ce reprezintă viziunea și programul partidelor politice cu privire la viitorul mandat în Parlamentul European. Celelalte formațiuni înscrise pentru cursa electorală nu au prezentat un motto specific alegerilor europene.

Astfel, începând cu 25 aprilie, febra alegerilor europarlamentare se va resimți din ce în ce mai des în spațiul public românesc, mai ales pe panourile publicitare. Foarte important în acest proces nu este numai mesajul transmis de candidați și liderii politici ai partidelor lor, ci și atitudinea lor, deoarece aceasta este cea care va da formă și substanță mesajului politic. Nu trebuie să ne ascundem după deget: românii reprezintă o societate puternic dezamăgită de clasa politică națională, iar orice motto sau discurs politică de campanie nu mai este la fel de captivant ca altădată. Cu toate acestea, mesajele lansate de către partidele candidate și activitatea electorală în aceste prime zile ale campaniei pentru alegerile din 25 mai oferă o imagine de ansamblu asupra conceptelor și viziunii lor pentru un mandat în legislativul Uniunii Europene.

„Mândri că suntem români!”

Partidul Social Democrat (PSD) împreună cu formațiunile aliate, Partidul Conservator (PC) și Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) și-a lansat candidații pentru alegerile din 25 mai sub sloganul „Mândri că suntem români” sau „România puternică în Europa!”. La evenimentul de lansare, social-democrații, conservatorii și UNPR-iștii au utilizat simboluri naționale ca materiale de promovare, pledând astfel pentru ideea de mândrie a faptului că suntem români. Ideea lor de campanie, ce a fost deja declarată, este că acest slogan ne îndeamnă să ne respectăm valorile și trecutul.

5

Aparent mesajul promovat de alianța aflată la guvernare în România induce ideea unui discurs centrat pe român în dimensiunea sa națională și nu europeană. Pornind de la aceste asumpții, probabil, candidații social-democraților (Corina Crețu, Ecaterina Andronescu, Daciana Sârbu, Cătălin Ivan, Ioan Mircea Pașcu etc.) vor trebui să-și mute expunerile spre latura europeană a cetățeanului român, care este în același timp și cetățean european. Campania acestora a pornit într-o manieră solidă ținând cont că evenimentul de lansare s-a bucurat de prezența principalului exponent la socialiștilor la ora actuală în Europa – președintele PE și candidat pentru șefia Comisiei Europene, germanul Martin Schulz.

Rămâne de văzut cum va exploata PSD această oportunitate, și de asemenea dacă alături de mesajele lor electorale vor pregăti și strategii de promovare a lui Schulz, reușind în acest fel să direcționeze relativ atenția spre deja exagerata afirmație – teme de interes european. La fel de interesant este cum va aprecia electoratul această asociere a afișelor care amintesc continuitatea USL.

„Prosperitate, Națiune, Libertate!”

De cealaltă parte, Partidul Național Liberal (PNL) în frunte cu președintele Crin Antonescu și-a lansat candidații sub titulatura unor „EuroCampioni” care au pregătit pentru aceste alegeri un manifest al PNL extrem de sugestiv ca denumire, preluând inițialele formațiunii: „Prosperitate, Națiune, Libertate!”. O scurtă incursiune către sloganul și programul politic al liberalilor ne permite o următoare observație: viziunea PNL este centrată pe prosperitatea românilor și susține o Românie europeană. Lansarea unui astfel de manifest al cărui punct central sunt cetățenii pare inspirată, în contextul în care prezența la urne pentru acest tip de alegeri a fost și se preconizează a fi scăzută.

3

Obiectivele programului euro-politic al PNL pentru Parlamentul European par fi direcționate spre ramura performanței economice, performanței politice și pentru demnitatea românilor. Foarte important de precizat că structura fiecărui obiectiv cuprinde și modalități de acțiune pe care liberalii și le asumă pentru noul legislativ european. Printre cele mai importante teme pe care aceștia și le propun să le susțină în PE sunt: flexibilitate fiscală, pact de cooperare al statelor din afara zonei euro, cooperare militară europeană, încheierea parteneriatului Transatlantic, aderarea Republicii Moldova, recunoașterea diplomelor pentru cetățenii români, antreprenoriatul feminin, egalitatea de gen pe piața muncii sau fonduri europene pentru sănătate. De asemenea, liberalii susțin începerea pregătirilor pentru Președinția Consiliului de Miniștri din semestrul II, 2019, când România va deține această funcție rotativă.

Spre deosebire de celelalte cuvinte ce apar în motto-ul cu care EuroCampionii liberali (Ramona Mănescu, Adina Vălean, Renate Weber, Cristian Bușoi etc.) vor să cucerească voturile românilor, termenul de „națiune” nu se regăsește în manifestul detaliat al PNL pentru mandatul 2014-2019. Ori, într-o Europă a cetățenilor și în contextul unei Uniuni mai integrate așa cum își dorește liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, națiunea devine o himeră, care lasă loc interpretărilor dar și dezbaterilor filosofice asupra conceptului.

Manifestul „Prosperitate, Națiune, Libertate!” al formațiunii liberale este un program de obiective îndrăzneț și ambițios, însă succesul acestuia depinde, atât de coagularea forțelor reprezentanților noștri la Strasbourg și la Bruxelles cât și de informarea cât mai rapidă și coerentă a cetățenilor cu privire la rolul PE în viața lor de zi cu zi.

„Europa în fiecare casă!”

La capitolul mesaj de campanie, Partidul Democrat Liberal (PDL) pare să fi înțeles rolul acestor alegeri europarlamentare – apropierea Uniunii către cetățeni, și viceversa. Motto-ul „Europa în fiecare casă!” pare să promoveze importanța îmbrățișării valorilor europene la care am aderat cu șapte ani în urmă, însă rămâne de văzut cum vor reuși democrat-liberalii să coreleze acest slogan cu propunerile lor concrete pentru un nou mandat în PE.

4

Discursul candidaților, unii dintre ei actuali europarlamentari (Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu) urmărește amintirea constantă a faptului că PDL este membră a celei mai mari familii politice europene – PPE. Rămâne de interpretat dacă aceste sublinieri sunt pentru a promova imaginea grupului popular în România sau pentru a îndrepta opțiunea electoratului către democrat-liberali. Cel mai probabil, ambele variante sunt plauzibile.

Dintre cele mai importante obiective asumate de PDL-iști se remarcă cele pentru care europarlamentarii acestei formațiuni au luptat în precedentul mandat: stat de drept, independența justiției, eliminarea obstacolelor de circulație pentru români, aderarea la Schengen, adoptarea monedei euro și necesitatea unor strategii pentru Dunăre și Marea Neagră. Prin urmare, putem considera că democrat-liberalii vor căuta să își asocieze aceste obiective cu candidații care au experiență în domeniu (ex. Monica Macovei – stat de drept și independența justiției). Interesant de amintit că și PDL-ul, la fel ca PNL, susține demararea pregătirilor pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene din iulie-decembrie 2019.

„Ridicăm România!”

Partidul Mișcarea Populară (PMP) s-a pregătit pentru această campanie electorală cu mesajul „Ridicăm România!”. Pentru început, trebuie subliniat că la acest început de campanie PMP pune accent pe identitatea vizuală. Motto-ul amintit anterior ce se regăsește pe un poster electoral diferit ca impact vizual față de ceea ce ne-au obișnuit partidele politice din România. Acesta transmite imaginea unor politicieni „casual” care pășesc încrezători spre țelul lor: acela de a ridica România. Totuși, rămâne încă incertă necesitatea apariției doamnei Elena Udrea pe posterul electoral, având în vedere că aceasta nu este candidat, precum și nuanța acestui slogan, ținând cont că discursul ar trebui direcționat mai întâi spre cetățeni.

2

Conținutul mesajului electoral al PMP precum și senzația vizuală a posterului electoral accentuează nevoia de viziune pe termen lung a politicienilor. De asemenea, cei de la PMP au transmis că vor lupta pentru independența justiției, și să sprijine legislație care permite crearea de locuri de muncă, în special în rândul tinerilor.

La nivelul clasei politice s-a discutat mult despre importanța abordării temelor europene și apropierea cetățenilor de UE și rămâne de văzut cum va aborda Mișcarea Populară  prin candidații săi (Cristian Preda, Teodor Baconschi, Seigfried Mureșan etc.) aceste aspecte, mai ales că în zona de centru-dreapta concurența între partide este aspră.

„Apărăm România Ta!”

Partidul Național Țărănesc Creștin-Democrat (PNȚCD) s-a lansat pentru această campanie electorală cu un slogan care ne sugerează că euro-deputații din partea acestei formațiuni politice vor proteja interesele românilor și implicit ale României în Parlamentul European. Mesajul politic transmis de țărăniști pentru aceste alegeri îl reprezintă stimularea și mobilizarea electoratului pentru a participa la vot. Practic, candidații din partea PNȚCD au susținut încă din 25 aprilie faptul că o schimbare semnificativă a vieții politice se poate produce doar prin vot, care oferă legitimitate.

1

Candidații principali ai țărăniștilor, Aurelian Pavelescu, președintele formațiunii și Sebastian Bodu, actual europarlamentar au subliniat încă de la începutul campaniei că obiectivul lor în noul PE va fi să apere interesele românilor și ale României în PE. Prin urmare, sloganul politic pregătit pentru această campanie induce ideea unui tip de discurs generalist, în sensul în care aceste nu atinge probleme concrete. Probabil, țărăniștii vor trebui să atingă probleme concrete în această campanie dacă doresc să reprezinte și să apere interesele românilor în Uniunea Europeană.

În cele din urmă, indiferent de mesajul politic promovat, candidații și formațiunile lor nu trebuie să uite importanța discuțiilor pe teme europene, despre care trebuie să fim conștienți că reprezintă totodată și teme naționale de dezbatere, iar interesul și nivelul de informare al cetățenilor trebuie direcționat spre aceste subiecte, care cu adevărat contează, mai ales că ceea ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene ne influențează viața de zi cu zi.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Adina Vălean

Ursula von der Leyen despre comisarul european din partea României: Adina Vălean îl va sprijini pe Frans Timmermans pentru ca ”Europa să nu piardă lupta împotriva schimbărilor climatice”

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri că obiectivul unei Europe neutre din punct de vedere al climei ce revine mandatului vicepreședintelui executiv responsabil pentru Pactul Ecologic European Frans Timmermans va fi sprijinit de comisarul european pentru transport, Adina Vălean, propunerea României pentru această poziție.

Schimbările climatice sunt ”o problemă existențială pentru Europa și pentru lume”, a spus von der Leyen

”Nu mai avem niciun moment să pierdem lupta împotriva schimbărilor climatice. (…) Pactul Ecologic European este o necesitate pentru sănătatea planetei noastre, a oamenilor noștri și a economiei noastre. Frans Timmermans este persoana potrivită pentru a face acest lucru. Va fi susținut de Adina Vălean (n.r. – comisarul european pentru transport), Kadri Simson (n.r. – comisarul european pentru energie) și mulți alții“, a completat șefa aleasă a Comisiei Europene.

Atât în cursul audierii sale în Parlamentul European, cât și în setul de răspunsuri formulate la întrebările eurodeputaților, Adina Vălean a promis că va lucra îndeaproape cu viitorul vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru ca transportul să devină un element central din Pactul Ecologic European.

Citiți și DOCUMENT Adina Vălean susține că emisiile de CO2 din domeniul transporturilor trebuie reduse cu 90% până în 2050

”Decarbonizarea este o prioritate esențială pentru noua Comisie și va fi abordată de viitorul Pact Ecologic European și de obiectivele climatice 2030-2050. În prezent, transportul este responsabil pentru aproape un sfert din totalul emisiilor UE. Pentru a trece la o economie neutră din punct de vedere al climei până în 2050, conform modelării științifice, trebuie să reducem emisiile de CO2 din transport cu aproximativ 90%”, a spus Vălean în răspunsurile trimise Parlamentului European.

Trebuie să aplicăm principiul ”poluatorul plătește”. Adina Vălean corelează domeniul transporturilor cu un tandem între Pactul Verde European și noua strategie industrială

În privința substanței priorităților ce decurg din portofoliul alocat – cel al Transporturilor – Adina Vălean corelează domeniul transporturilor cu alte două portofolii importante din Comisia European: Pactul Ecologic European coordonat de Frans Timmermans și dimensiunea noii strategii industriale europene care va intra sub coordonarea comisarului desemnat de Franța, Thierry Breton. De altfel, în calitate de președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Adina Vălean a prezidat audierea precedentei propuneri din partea Franței pentru postul de comisar pentru piață internă și strategie industrială europeană.

Trebuie să începem prin a ne asuma ambiția reducerii emisiilor în toate dimenisunile de transport: rutier, aerian. De exemplu (…) implementarea Cerului Unic European ar reduce emisiile din aviație cu 10%. Trebuie să utilizăm stimulente și să aplicăm principiul ”poluatorul plătește”, se arată în răspunsurile Adinei Vălean, care precizează că va lucra cu Frans Timmermans în această direcție.

”Pactul Ecologic European și noua strategie industrială trebuie să lucreze în tandem. Vreau să văd că industria UE prosperă și oferă rezultate la nivel mondial, prin inovație, digitalizare și modernizare. Aviația și transportul maritim, în special, sunt sectoare globale, care necesită acțiune și leadership, de asemenea, la nivel global pentru a fi eficiente în protejarea mediului”, argumentează Adina Vălean.

Citiți și Ursula von der Leyen cere votul eurodeputaților pentru a da ”un nou start Europei” : O ordine globală mai bună este vocația Europei. Aceasta este calea noastră, calea europeană

Citiți și Comisia geopolitică a Ursulei von der Leyen vine în fața Parlamentului European pentru votul de învestire. Ce trebuie să știi despre prima Comisie Europeană condusă de o femeie și de un german după 52 de ani

Parlamentul European se pronunţă miercuri, la 13:00 ora României, asupra noii Comisii Europene, după ce preşedinta aleasă Ursula von der Leyen își prezintă echipa şi programul în plenul legislativului european reunit la Strasbourg în cursul dimineţii.

Europarlamentarii vor decide într-un vot prin apel nominal cu majoritate simplă dacă vor valida sau nu viitoarea Comisie Europeană, care, dacă este aprobată, îşi va începe activitatea pe 1 decembrie, informează un comunicat al Parlamentului European.

Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, îşi prezintă echipa comisarilor desemnaţi şi validaţi deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente şi discută obiectivele noii Comisii alături de eurodeputaţi.

În urma dezbaterii cu Ursula von der Leyen, fiecare grup politic se va reuni pentru a discuta intenţiile de vot, urmând ulterior să voteze. Procedura de vot prevede că viitoarea Comisie Europeană va fi validată cu majoritatea simplă (50% + 1 din voturi) din numărul total al voturilor valabile exprimate.

Eurodeputaţii au ales-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în iulie, într-un vot secret, cu 383 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 22 de abţineri. La momentul respectiv, Ursula von der Leyen trebuia aleasă cu minim 374 de voturi pentru.

Din 1995 și până în 2014, cel mai mic număr de voturi favorabile acordat unei Comisii Europene a fost pentru echipa lui Jacques Santer (1995 – 417 voturi pentru), iar cea mai mare încredere a fost dată Comisiei lui Romano Prodi (1999 – 510 pentru). În 2014, Comisia lui Jean-Claude Juncker a primit 423 de voturi pentru.


Structura viitoarei Comisii Europene este următoarea:

Președinte: Ursula von der Leyen (Germania, PPE);

Trei vicepreședinți executivi: Frans Timmermans (Olanda, PES – responsabil Pactul Ecologic European); Margrethe Vestager (Danemarca, Renew Europe – responsabil o Europă pregătită pentru era digitală); Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE – responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor și comisar pentru servicii financiare)

Cinci vicepreședinți: Josep Borrell (Spania, PES – Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate); Věra Jourová (Cehia, Renew Europe – valori și transparență); Margaritis Schinas (Grecia, PPE – promovarea modului nostru de viață european; Maroš Šefčovič (Slovacia, PES – relații interinstituționale și prospectivă); și Dubravka Šuica (Croația, PPE -Democrație și demografie).

Alți 18 comisari europeni, după cum urmează: Johannes Hahn (Austria, PPE – portofoliul pentru buget și administrație); Didier Reynders (Belgia, Renew Europe – portofoliul pentru justiție); Mariya Gabriel (Bulgaria, PPE – portofoliul pentru inovație, cercetare, tineret, cultură și educație); Stella Kyriakides (Cipru, PPE – portofoliul pentru sănătate); Kadri Simson (Estonia, Renew Europe – portofoliul pentru energie); Jutta Urpilainen (Finlanda, PES – portofoliul pentru parteneriate internaționale); Thierry Breton (Franța, Renew Europe – portofolil pentru piață internă, politică industrială, industira de apărare și spațiu); Olivér Várhelyi (Ungaria, PPE – portofoliul pentru vecinătate și extindere); Phil Hogan (Irlanda, PPE – portofoliul pentru comerț); Paolo Gentiloni (Italia, PES – portofoliul pentru economie); Virginijus Sinkevičius (Lituania, Verzii – portofoliul pentru mediu, oceane și pescuit); Nicolas Schmit (Luxemburg, PES – portofoliul pentru locuri de muncă și afaceri sociale); Helena Dalli (Malta, PES – portofoliul pentru egalitate); Janusz Wojciechowski (Polonia, ECR – portofoliul pentru agricultură); Elisa Ferreira (Portugalia, PES – portofoliul pentru coeziune și reforme); Adina Vălean (România, PPE – portofoliul pentru transporturi); Janez Lenarčič (Slovenia, Renew Europe – portofoliul pentru gestionarea crizelor); Ylva Johansson (Suedia, PES – portofoliul pentru afaceri interne).


Continue Reading

Adina Vălean

Prima reacție a Adinei Vălean după ce a fost validată comisar european: ”Sunt onorată de încrederea acordată”

Published

on

© European Parliament

Corespondență din Bruxelles

Comisarul european desemnat pentru domeniul transporturilor, Adina Vălean, le-a mulțumit colegilor din Parlamentul European pentru susținerea acordată, în prima reacție publică după ce a fost validată de Comisia pentru transport din Parlamentul European pentru funcția de membru al Comisiei Europene.

Candidatura lui Vălean a trecut cu 36 de voturi pentru, fiind necesară o majoritate de două treimi din membrii Comisiei TRAN.

”Le mulțumesc colegilor din Parlamentul European pentru susținere. Sunt onorată de încrederea acordată”, a scris Vălean, pe Facebook.

 

Adina Vălean a fost votată de cinci grupuri politice (PPE, S&D, Renew Europe, ECR și GUE), nu a primit votul extremei drepte, în timp ce Verzii au solicitat o nouă rundă de întrebări suplimentare.

Urmăriți înregistrarea audierii Adinei Vălean în Parlamentul European

Adina Vălean, comisarul european desemnat pentru transport de România, a declarat joi, în cursul audierii sale din Parlamentul European, că Uniunea Europeană se află în zorii unei noi ere caracterizată de o accelerată inovație și transformare și s-a declarat ”pregătită să își asume responsabilitățile” de membru al Comisiei Europene.

Mai mult, Vălean a anunțat în cadrul audierii sale din Parlamentul European că își dorește să fie comisarul european în mandatul căruia va fi implementat Cerul Unic European.

În intervențiile sale, Adina Vălean a apreciat că viziunea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a unei Comisii geopolitice este lucrul de care Uniunea Europeană are nevoie. 

Viziunea unei Comisii geopolitice este exact ce avem noi nevoie. UE este un jucător multilateral și așa trebuie să rămână. Pentru domeniul transporturilor, acest lucru înseamnă că Europa trebuie să devină un hub pentru regiunile învecinate, dar, mult mai important, să devină un hub pentru lanțul global de aprovizionare și pentru fluxurile de pasageri”, a spus Vălean.

În ceea ce privește Pactul ecologic european (Green Deal), Adina Vălean a declarat că nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său, însă mobilitatea verde trebuie să servească intereselor cetățenilor.

Deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, acest lucru trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, a adăugat aceasta.

Digitalizarea și automatizarea înseamnă provocări uriașe pentru sector, dar acest lucru nu poate avea un cost la nivelul resurselor umane, astfel încât este necesară o concentrare mai mare pe formare și recalificare.


Citiți și 

Adina Vălean, audiată în Parlamentul European: O Comisie geopolitică este exact ce avem nevoie. Infrastructura de transport este vitală pentru o apărare comună europeană

Adina Vălean, angajament în fața eurodeputaților: Vreau să fiu comisarul european în mandatul căruia este adoptat Cerul Unic European

Adina Vălean, la audierea din Parlamentul European: ”Mobilitatea și transportul sunt coloana vertebrală a pieței interne a Uniunii Europene”

Puteți citi pe larg despre audierea comisarului european pentru transport din partea României aici.


Adina Vălean, comisarul european nominalizat de guvernul Ludovic Orban după consultarea președintelui Klaus Iohannis și desemnat pentru portofoliul transporturilor de către Ursula von der Leyen, a fost audiată joi în Comisia pentru transport a Parlamentului European. 

Vălean, care a fost confirmată marți de comisiile de specialitate din Parlamentul României și a primit aviz favorabil în unanimitate din partea Comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European, se alătură acum celorlalți comisari europeni validați de Parlamentul European. 

Ursula von der Leyen și viitoarea sa echipă de comisari, în care mai trebuie validați candidații maghiar și francez, trebuie supuși votului de învestire a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, care este programat pentru data de 27 noiembrie, în plenul de la Strasbourg.

Continue Reading

Adina Vălean

Adina Vălean a fost validată de Comisia pentru transport din Parlamentul European pentru poziția de comisar european

Published

on

© European Parliament

Corespondență din Bruxelles

Comisarul european desemnat pentru domeniul transporturilor, Adina Vălean, a fost validată de Comisia pentru transport din Parlamentul European pentru funcția de membru al Comisiei Europene, au declarat surse din Parlamentul European pentru CaleaEuropeană.ro.

Candidatura lui Vălean a trecut cu 36 de voturi pentru, fiind necesară o majoritate de două treimi din membrii Comisiei TRAN.

Potrivit surselor citate, Adina Vălean a fost votată de cinci grupuri politice (PPE, S&D, Renew Europe, ECR și GUE), nu a primit votul extremei drepte, în timp ce Verzii au solicitat o nouă rundă de întrebări suplimentare.

Urmăriți înregistrarea audierii Adinei Vălean în Parlamentul European

Adina Vălean, comisarul european desemnat pentru transport de România, a declarat joi, în cursul audierii sale din Parlamentul European, că Uniunea Europeană se află în zorii unei noi ere caracterizată de o accelerată inovație și transformare și s-a declarat ”pregătită să își asume responsabilitățile” de membru al Comisiei Europene.

Mai mult, Vălean a anunțat în cadrul audierii sale din Parlamentul European că își dorește să fie comisarul european în mandatul căruia va fi implementat Cerul Unic European.

În intervențiile sale, Adina Vălean a apreciat că viziunea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a unei Comisii geopolitice este lucrul de care Uniunea Europeană are nevoie. 

Viziunea unei Comisii geopolitice este exact ce avem noi nevoie. UE este un jucător multilateral și așa trebuie să rămână. Pentru domeniul transporturilor, acest lucru înseamnă că Europa trebuie să devină un hub pentru regiunile învecinate, dar, mult mai important, să devină un hub pentru lanțul global de aprovizionare și pentru fluxurile de pasageri”, a spus Vălean.

În ceea ce privește Pactul ecologic european (Green Deal), Adina Vălean a declarat că nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său, însă mobilitatea verde trebuie să servească intereselor cetățenilor.

Deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, acest lucru trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, a adăugat aceasta.

Digitalizarea și automatizarea înseamnă provocări uriașe pentru sector, dar acest lucru nu poate avea un cost la nivelul resurselor umane, astfel încât este necesară o concentrare mai mare pe formare și recalificare.


Citiți și 

Adina Vălean, audiată în Parlamentul European: O Comisie geopolitică este exact ce avem nevoie. Infrastructura de transport este vitală pentru o apărare comună europeană

Adina Vălean, angajament în fața eurodeputaților: Vreau să fiu comisarul european în mandatul căruia este adoptat Cerul Unic European

Adina Vălean, la audierea din Parlamentul European: ”Mobilitatea și transportul sunt coloana vertebrală a pieței interne a Uniunii Europene”

Puteți citi pe larg despre audierea comisarului european pentru transport din partea României aici.


Adina Vălean, comisarul european nominalizat de guvernul Ludovic Orban după consultarea președintelui Klaus Iohannis și desemnat pentru portofoliul transporturilor de către Ursula von der Leyen, a fost audiată joi în Comisia pentru transport a Parlamentului European. 

Vălean, care a fost confirmată marți de comisiile de specialitate din Parlamentul României și a primit aviz favorabil în unanimitate din partea Comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European, se alătură acum celorlalți comisari europeni validați de Parlamentul European. 

Ursula von der Leyen și viitoarea sa echipă de comisari, în care mai trebuie validați candidații maghiar și francez, trebuie supuși votului de învestire a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, care este programat pentru data de 27 noiembrie, în plenul de la Strasbourg.

Continue Reading

Facebook

NATO8 hours ago

Securitatea europeană: Joe Biden îi reunește într-o “videoconferință securizată” pe liderii UE, NATO, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii și Poloniei

CONSILIUL UE8 hours ago

Ministrul de externe al Ucrainei salută propunerea lui Bogdan Aurescu: Suntem pregătiți să primim o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Kiev

Dragoș Pîslaru11 hours ago

Dragoș Pîslaru, ales președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și Afaceri Sociale din PE: Un semnal că România câștigă o reputație tot mai bună în UE!

SUA12 hours ago

Un fost ambasador al SUA în România a devenit ambasadorul Statelor Unite la UE: Mark Gitenstein, primit la Bruxelles de Ursula von der Leyen

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană dă startul consultărilor privind ecologizarea și digitalizarea ecosistemului de mobilitate, transport și automobile

CONSILIUL UE12 hours ago

Statele membre UE resping conceptul ”sferelor de influență” și reafirmă că securitate europeană este indivizibilă: Rusia va suferi ”costuri majore” în caz de nouă agresiune militară împotriva Ucrainei

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană emite obligațiuni verzi NextGenerationEU în valoare de 2,5 miliarde de euro prin intermediul primei sale licitații de acest fel

CONSILIUL UE12 hours ago

Securitatea europeană: România propune organizarea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

UE anunță un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 mld. euro pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia

NATO14 hours ago

NATO trimite avioane și nave, inclusiv la Marea Neagră, pentru a apăra Europa de Est: Înainte de anexarea Crimeei de către Rusia, nu existau forțe NATO în partea estică a Alianței

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda4 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE6 days ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.6 days ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE6 days ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.6 days ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Advertisement

Team2Share

Trending