Summit-ul G8 de la Soci a fost anulat. Serghei Lavrov: „Nu e o mare tragedie”

646x404Summitul G8 programat în iunie în staţiunea rusă Soci a fost anulat, reuniunea urmând să se desfăşoare la Bruxelles, au decis liderii statelor puternic industrializate, reuniţi la Haga, potrivit unei declaraţii comune.

Liderii G7 au luat această decizie în cursul reuniunii de la Haga, măsura fiind o reacţie la hotărârea Rusiei de anexare a regiunii Crimeea.

Totuşi, liderii G7 nu au exclus Rusia din rândul celor mai puternic opt state industrializate din lume, însă au anuntat ca nu vor mai include Rusia in reuniunile lor la nivel inalt, pana cand Moscova nu isi va “schimba atitudinea” fata de Ucraina.

Reprezentantul Kremlinului la evenimentul de la Haga a spus că excluderea ţării sale din G8 nu ar fi o mare tragedie.

„În cazul în care partenerii noştri occidentali cred că acest format (G8 – n.r.) este depăşit, atunci asta este. Nu ne agăţam de acest format şi nu ar fi o mare tragedie dacă nu ar mai exista G8”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, potrivit Gandul.info.

G8 este un club informal. Nimeni nu poate exclude pe altcineva. Dar o eventuală excludere nu ar fi o problemă. Trebuie să se recunoască faptul că regiunea Crimeea are dreptul la autodeterminare”, a insistat Lavrov.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că, în prezent, G8 nu mai există.

„Cât timp atmosfera politică nu este propice pentru G8, aşa cum este cazul acum, G8 nu există, nici la nivel de reuniuni şi nici măcar ca format de reuniune”, a spus cancelarul Germaniei.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.