Tăcere din partea Occidentului. Președintele Putin, felicitat pentru victoria sa de cinci lideri din America de Sud și Asia

În pofida faptului că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a câștigat alegerile prezidențiale încă din primul tur cu cel mai mare procent înregistrat chiar și de acesta până acum, 76% din totalul voturilor exprimate, el nu a fost până acum felicitat de niciun lider occidental, ci a primit scrisori de felicitare din partea a câțiva lideri din America de Sud și din partea președintelui Chinei și președintelui kazah, notează BBC News.

Această tăcere poate fi pusă pe seama tensiunilor dintre Rusia și Europa în urma otrăvirii fostului spion rus, Sergei Skripal și a fiicei sale Iulia, în Marea Britanie. 

Dacă liderii europeni, printre care și Emmanuel Macron și Angela Merkel s-au arătat solidari cu decizia Marii Britanii de expulzare a 23 de diplomați ruși de pe teritoriul țării, UE a luat și ea atitudine la cel mai înalt nivel prin vocea Înaltului Reprezentant al UE, Federica Mogherini, care a catalogat incidentului drept “absolut inacceptabil”.

Citiți și Primul lider mondial care îl felicită pe Vladimir Putin: Președintele Chinei, proaspăt reales în funcție cu unanimitate, salută o cooperare exemplară pentru relațiile internaționale

Marea Britanie a expulzat 23 de diplomaţi ruşi de la Londra, iar Moscova a răspuns cu aceeaşi monedă, dar au interzis și desfășurarea activității British Council pe teritoriul țării.

Statele Unite, care au susţinut condamnările britanice ale Rusiei, au impus recent sancţiuni unui grup de ruşi pe care-i acuză de amestec în alegerile americane din 2016.

Putin a obţinut un scor – anticipat – mai mare ca în 2012 (64%), iar prezenţa la urne – de peste 67% – pare să fie de asemenea mai mare decât în ultimele alegeri prezidenţiale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.