Miniștrii apărării din țările NATO au stabilit miercuri, în cadrul unei reuniuni extraordinare la Bruxelles, că invazia militară a Rusiei în Ucraina creează o nouă realitate de securitate și au decis asupra unor măsuri concrete de resetare a descurajării și apărării colective pe termen lung și de continuare a sprijinului semnificativ acordat Ucrainei pentru a rezista războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin, au anunțat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul general adjunct al organizației, Mircea Geoană.
“Trebuie să ne resetăm apărarea colectivă și descurajarea pe termen lung; astăzi am însărcinat comandanții noștri militari să dezvolte opțiuni în toate domeniile“, a declarat, la finalul reuniunii, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
Concret, această resetare, pe care Stoltenberg a prefațat-o cu o zi în urmă, ar putea include forțe substanțial mai mari în partea estică a Alianței, mai multă putere aeriană aliată și un număr semnificativ de nave de luptă.
Citiți și NATO pregătește “resetarea” posturii militare și un “număr substanțial mai mare de forțe” pe flancul estic. Decizia finală – la summitul de la Madrid din luna iunie
“În plan terestru, noua noastră postură militară ar putea include un număr substanțial mai mare de forțe în partea estică a Alianței, la un nivel de pregătire mai ridicat și cu mai multe echipamente pre-poziționate. În aer, mai multă putere aeriană aliată, o apărare antiaeriană și antirachetă integrată consolidată. În plan maritim, grupuri de atac de portavioane, submarine și un număr semnificativ de nave de luptă în mod constant. De asemenea, vom lua în considerare viitorul apărării noastre cibernetice. Și cum să ne folosim cel mai bine de resursele spațiale aliate”, a explicat Stoltenberg, la finalul unei reuniuni la care au participat, prin videoconferință, și miniștrii apărării din Ucraina, Georgia, Finlanda și Suedia.
Într-un briefing separat cu jurnaliștii români, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a confirmat la rândul său că aceste decizii pe termen lung vor fi luate la summitul NATO de la Madrid din luna iunie, în timp ce a arătat că grupul de luptă al NATO din România condus de Franţa a trecut de faza iniţială de capabilitate operaţională şi că este anticipat ca într-un orizont scurt de timp acest grup să fie pe deplin funcţional.
“Avem indicii că, de o manieră susţinută şi alertă, se va ajunge în orizontul apropiat de timp la o stare de operaţionalizare completă a acestui grup de luptă. După aceea, evident, aşteptăm deciziile liderilor noştri de la Madrid, vom vedea ce dimensiune şi ce formă suplimentară ar putea să ia o astfel de decizie”, a spus Geoană.
La reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din țările aliate, care a avut loc la 4 martie, NATO a demarat discuțiile pentru o decizie privind creșterea semnificativă a prezenței sale militare pe flancul estic pe fondul războiului ruso-ucrainean declanșat de invazia militară a Rusiei, Jens Stoltenberg precizând atunci că este vorba despre o diferență conceptuală, de la descurajare prin prezență” militară la “descurajare prin apărare”.
Precizările lui Stoltenberg au venit după ce ministrul de externe Bogdan Aurescu a cerut ca NATO să își “regândească total” postura de descurajare de pe flancul estic. “Condițiile sunt total diferite de cele pe care le-am avut atunci când am început să construim această postură. Trebuie să adaptăm postura la realitatea care arată că trupele rusești se află în Ucraina și în Belarus. Așadar, trebuie să regândim totul”, a spus șeful diplomației de la București.
Alianța Nord-Atlantică a activat deja, pentru prima dată în istorie, Forța de Reacție Rapidă a NATO prin trimiterea în România a unui detașament de 500 de militari din partea Franței, țara care asigură comanda militară a “vârfului de lance” a acestei forțe care întrunește până la 40.000 de soldați. Pe lângă cei 500 de militari francezi sosiți în România, Belgia mobilizează 300 de soldați în țara noastră, iar Portugalia o companie de infanterie formată din 174 de militari. De asemenea, SUA au dislocat în România un batalion Stryker de 1.000 de soldați, care au venit în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România. Totodată, 22 de avioane de luptă aliate – șase germane, opt italiene și opt americane – asigură misiuni de poliție aeriană NATO în România.
Noi discuții la nivel aliat vor avea loc săptămâna viitoare, la Bruxelles, acolo unde NATO va organiza un summit extraordinar cu participarea tuturor șefilor de stat și de guvern, inclusiv a președintelui american Joe Biden. De altfel, în primul contact oficial la nivel înalt SUA-Rusia după invazia rusă în Ucraina, consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Jake Sullivan, i-a reiterat omologului rus Nikolai Patrushev “susţinerea faţă de apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei şi întărirea flancului estic al NATO”.