România va colabora, în continuare, cu reprezentanţii întregii comunităţi internaţionale, inclusiv SUA, pentru identificarea celor mai bune modalităţi de îmbunătăţire a securităţii și de gestionare a dosarului nuclear iranian, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, în cadrul unei întâlniri, la ONU, cu omologul său din Iran Mohammad Javad Zarif. Ultima întâlnire bilaterală dintre cei doi a avut loc în anul 2017 la Conferința pentru Securitate de la Munchen.
Potrivit unui comunicat al MAE, reuniunea din marja Adunării Generale a ONU de la New York a oferit prilejul trecerii în revistă a perspectivelor relaţiilor bilaterale româno-iraniene şi al analizării obiectivelor pe termen scurt ale agendei comune, atât la nivel politico-diplomatic, cât şi din perspectiva cooperării economice.

FOTO: MAE
Conform MAE, între cei doi demnitari a avut loc un schimb de opinii privind problemele curente de pe agenda internaţională şi regională, cu accent asupra Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune, situaţiei din Siria şi perspectivelor Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.
În context, ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat încrederea în continuarea eforturilor diplomatice, astfel încât să se ajungă la un progres real şi la soluţionarea finală, cuprinzătoare şi de durată a dosarului nuclear iranian.
Şeful diplomaţiei române a arătat că România va colabora, în continuare, cu reprezentanţii întregii comunităţi internaţionale, inclusiv SUA, pentru identificarea celor mai bune modalităţi de îmbunătăţire a securităţii la nivel regional şi internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte gestionarea dosarelor nucleare, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi ale Consiliului Guvernatorilor AIEA, subliniază sursa citată.
Reamintim, în context, că România a fost aleasă, luna aceasta, vicepreşedinte al celei de a 62-a sesiuni a Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) – cel mai important for decizional al Organizaţiei.
Ministrul Teodor Meleşcanu a punctat, de asemenea, că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, va susţine eforturile de normalizare a situaţiei în Orientul Mijlociu.
Întâlnirea Meleșcanu – Zarif marchează o frecvență a reuniunilor bilaterale la nivel de miniștrii de Externe între România și Iran. Șeful diplomației iraniene s-a întâlnit în 2015, tot la ONU, cu ministrul de Externe al României de la vremea respectivă, Bogdan Aurescu. Apoi, în primăvara anului 2016, ministrul Lazăr Comănescu a fost primul oficial din Europa care a vizitat Teheranul după alegerile legislative din Iran.
Tot în 2016, Mohammad Javad Zarif a fost primit într-o vizită de lucru la București de omologul său de atunci, Lazăr Comănescu. La acel moment, cei doi miniștri au semnat Memorandumul de înțelegere între Ministerele Afacerilor Externe ale României și Republicii Islamice Iran, care prevede organizarea de consultări periodice şi realizarea unui schimb constant de expertiză în diverse domenii, precum și Memorandumul de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Islamice Iran cu privire la eliminarea obligativității vizei pentru titularii de pașapoarte de serviciu, care va încuraja mobilitatea și creșterea prezenței oamenilor de afaceri.
.