Connect with us

CONSILIUL UE

Ucraina deschide prioritățile președinției Suediei la Consiliul Uniunii Europene, prezentate de premierul Ulf Kristersson în PE: Nu este vorba de o simplă gestionare a crizei, ci de lupta pentru democrație

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a prezentat în plenul reunit al Parlamentului European prioritățile președinției țării sale la Consiliul Uniunii Europene, războiul din Ucraina deschizând această listă, completată de tranziția verde, competitivitate pe termen lung și apărarea valorilor fundamentale ale UE. 

”În calitate de nouă președinție a Consiliului, ne propunem să construim pe activitatea excelentă a președințiilor franceză și cehă. Intenționăm să continuăm în același spirit atunci când căutăm soluții în cadrul Consiliului și cu Parlamentul și Comisia. Punctul nostru evident de plecare – prima prioritate a tuturor – este Ucraina. Nimic altceva nu este la fel de important. Dar nu este vorba doar de o simplă gestionare a crizei – este vorba de lupta pentru democrație și de lupta pentru decență. Victoria Ucrainei este crucială pentru Europa – și, sincer, pentru întreaga lume. Pot să vă asigur că Suedia va fi un lider constructiv și entuziast al lucrărilor din Consiliu și un partener cooperant care va căuta compromisuri, având în minte toate statele și toate instituțiile UE”, și-a început discursul premierul Kristersson în fața eurodeputaților, care a completat că, în ultimii ani, ”am arătat că în vremuri tulburi, UE poate fi unită și poate să-și exercite influența la nivel internațional fără să piardă din vedere agenda pe termen lung”.

Promovarea securității UE prin sprijinirea Ucrainei într-o lume incertă

Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va urmări să asigure continuarea sprijinului economic, politic, umanitar și militar al UE destinat Ucrainei, al cărei progres pe calea sa de aderare va fi monitorizat.

”Acest lucru înseamnă, de asemenea, că trebuie să începem să lucrăm la soluții pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei, împreună cu partenerii noștri internaționali. Reconstrucția Ucrainei după război ne va aminti de Planul Marshall după cel de-al Doilea Război Mondial. În acest efort, activele rusești înghețate nu trebuie să fie doar o parte a problemei, ci și o parte a soluției. Prevăd o analiză foarte amănunțită cu privire la măsura în care lumea democratică se poate uni pentru a reutiliza acei bani, pentru a repara o parte din distrugeri. Așadar, prima noastră prioritate a fi să lucrăm – împreună cu Parlamentul European – pentru a promova securitatea Europei prin sprijinirea Ucrainei și pentru a sublinia importanța geopolitică a UE într-o lume din ce în ce mai incertă”, a detaliat oficialul suedez primul său obiectiv la cârma UE.

Președinția suedeză intenționează să-și aducă aportul pentru consolidarea leadership-ului UE în tranziția ecologică

Premierul Ulf Kristersson a punctat că tranziția ecologică a devenit o sarcină urgentă, în contextul războiului rus din Ucraina, considerând că planul de reducere a emisiilor cu efect de seră până în 2030 este ”vital pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și pentru a respecta obiectivele stabilite în Acordul de la Paris”.

”Președinția suedeză intenționează să își aducă aportul pentru a consolida statutul de lider al UE în tranziția ecologică. Vom continua activitatea importantă în curs de desfășurare a instituțiilor și vom face din încheierea Acordului Fit for 55 prioritatea noastră. Ne bazăm pe Parlamentul European și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună în acest sens. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare să începem activitatea de reformare a pieței europene a energiei electrice, deoarece energia din surse corecte și la un preț corect reprezintă fundamentul tranziției ecologice”, a spus acesta.

O strategie pe termen lung a UE pentru a stimula competitivitatea și productivitatea

Premierul Suediei a deplâns faptul că Uniunea Europeană nu își valorifică întregul potențial economic, chiar dacă are avantajele pieței unice și o politică comercială de succes bazată pe deschidere, cu acordul și parteneriate în întreaga UE.

”Integrarea economiilor noastre a stat la baza proiectului european. Prin eliminarea tarifelor, a birocrației și a altor bariere, am înlocuit politica de putere cu o piață bazată pe reguli și am transformat războiul dintre propriile noastre națiuni într-un lucru de domeniul trecutului. În ultimele trei decenii, piața unică a încurajat o concurență sănătoasă și a construit economii și industrii puternice pe întreg continentul. Eliminarea barierelor pentru bunuri, servicii, capital și oameni a făcut ca întreprinderile noastre să fie mai bune, ca țările noastre să fie mai prospere și a oferit consumatorilor produse de calitate superioară și la prețuri mai bune. În ciuda acestui fapt, ca Uniune, nu ne valorificăm întregul potențial economic. Productivitatea noastră este în declin, iar din ce în ce mai puține dintre cele mai mari firme de pe planetă au sediul în UE. În prezent, cheltuim mult mai puțin pentru cercetare și dezvoltare decât SUA și China, iar prețurile ridicate la energie ar putea îndepărta investițiile din Europa”, a semnalat prim-ministrul țării nordice, care consideră că UE trebuie să-și consolideze eforturile, dacă dorește să-și mențină economiile de vârf, bazate pe cunoaștere, cu industrii inovatoare.

Susținerea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene

Ulf Kristersson a anunțat că țara sa va organiza în luna mai, la Stockholm, un simpozion dedicat importanței statului de drept.

”Istoria ne învață că aceasta este o condiție prealabilă pentru cooperarea noastră politică, juridică și economică. Dacă dorim ca drepturile cetățenilor să fie protejate peste tot în Uniune și ca piața unică să funcționeze în mod corespunzător, statul de drept trebuie să fie respectat în fiecare țară. Democrația liberală – combinația dintre suveranitatea populară și drepturile individuale – este, de asemenea, ceea ce separă UE de alte instituții internaționale și ceea ce face ca mai mulți oameni din mai multe țări să dorească să adere. Ucraina, Moldova și alte țări candidate aspiră la aceste valori, nu la corupție și clientelism. În acest sens, a ne asigura că menținem statul de drept în UE este, de asemenea, o modalitate de a ne spori competitivitatea și atractivitatea la nivel mondial”, consideră premierul Suediei, care a urmat exemplul omologului său ceh, Petr Fiala, și l-a parafrazat pe Ronald Reagan, spunând că democrația nu se află decât la o generație distanță de dispariție, evidențiind astfel nevoia de eforturi comune zilnice pentru a prezerva.

Suedia a preluat la 1 ianuarie 2023 președinția Consiliului Uniunii Europene într-o perioadă tulbure, dominată de războiul rus din Ucraina, care a potențat criza multifațetată apărută în contextul pandemiei de COVID-19.

Logo-ul președinției suedeze reprezintă solidaritatea și comunitatea. ”Suedia”, ”2023” și ”UE” formează adresa web a președinției. Prin evidențierea diferitelor părți ale acestuia, ies în evidență mai multe mesaje:

  • sweden eu subliniază rolul Suediei în calitate de deținător al președinției și contribuția la Uniune.
  • we 2023 reflectă faptul că Suedia, în calitate de deținător al președinției, acționează în interesul comun al Uniunii.
  • we eu ilustrează comunitatea statelor membre ale UE și importanța Uniunii pentru cetățenii săi.

Legătura dintre literele ”n” și ”u” din logo simbolizează solidaritatea reciprocă a statelor membre. Punctul galben din logo reprezintă hotărârea și reprezintă un punct de referință pentru calea comună a statelor membre. Împreună, diferitele elemente formează un întreg care simbolizează valorile fundamentale ale președinției – solidaritate și comunitate.

Identitatea vizuală este inspirată de lumina suedeză și de variația acesteia din ianuarie până în iunie.

Culorile sunt cele pe care Suedia și UE le au în comun: galben și albastru. Identitatea vizuală se regăsește în toată comunicarea, fie că este spațială, tipărită sau digitală. Designul sălilor de ședință va varia pe parcursul președinției, urmărind schimbările de lumină ale anotimpurilor din Suedia – de la întunericul predominant în ianuarie la soarele de la miezul nopții din iunie.

Suedia a mai deținut președinția Consiliului Uniunii Europene de două ori: în 2001 și în 2009. Agenda președinției din 2001 s-a axat pe trei domenii: extindere, ocuparea forței de muncă și mediu. În 2009, cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi au fost criza financiară și economică și schimbările climatice. Președinția s-a concentrat, de asemenea, pe punerea în aplicare a noului Tratat de la Lisabona.

Tratatul de la Lisabona a dus la schimbări considerabile pentru aproape toate instituțiile UE. Consiliul European – care include șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale UE – are acum un președinte permanent. În 2009, Fredrik Reinfeldt, prim-ministrul Suediei, a fost ultimul reprezentant național care a condus Consiliul European. Motivul numirii unui președinte permanent a fost acela de a crea mai multă continuitate în activitățile Consiliului European.

 

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

Published

on

© European Union 2022

Miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene sunt pregătiți să ignore Ungaria prin organizarea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe în august, în loc să se deplaseze la Budapesta pentru o reuniune similară organizată de Ungaria premierului Viktor Orbán, relatează Politico Europe.

Conform tradiției, țara care deține președinția prin rotație a Consiliului UE, în acest caz Ungaria, găzduiește o reuniune informală a miniștrilor afacerilor externe, denumită Gymnich.

Și Ungaria intenționează să organizeze o astfel de reuniune la Budapesta în perioada 28-29 august – o ocazie excelentă pentru Orbán de a încerca să modeleze agenda de politică externă a blocului și pentru ministrul său de externe, Péter Szijjártó, de a se afla în centrul atenției.

Dar după ce Orbán a obstrucționat ajutorul pentru Ucraina și după ce a efectuat vizitele sale de pace autoproclamate la Moscova și Beijing, pentru întâlniri cu Vladimir Putin și Xi Jinping, pe care nu le-a coordonat cu ceilalți 26 de lideri naționali ai UE, mulți miniștri de externe au căutat o modalitate de a evita să devină recuzită în ceea ce ei cred că ar fi un alt spectacol de propagandă al lui Orbán.

Astfel, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, va convoca miniștrii la un consiliu “formal” pentru afaceri externe în același timp cu reuniunea Ungariei lui Orbán, potrivit a trei diplomați UE citați de Politico Europe.

Această decizie vine după ce trimisul Ungariei la UE, Bálint Ódor, a fost aspru criticat de colegii săi la o reuniune de la începutul acestei luni, Slovacia fiind singura țară care nu a luat cuvântul la întâlnirea în care europenii au discutat chiar scenariul întreruperii președinției maghiare a Consiliului UE și preluarea, mai devreme, de către Polonia a acestei responsabilități. Prin boicotarea summitului său de afaceri externe, miniștrii speră să limiteze comportamentul Ungariei și expunerea acesteia.

“Dacă în aceeași zi are loc un consiliu oficial pentru afaceri externe, organizat de Înaltul Reprezentant, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a declarat unul dintre diplomați.

Un alt diplomat a adăugat că, prin boicotarea reuniunii de la Budapesta, ceilalți miniștri de externe doresc să “trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și șeful diplomației UE, Josep Borrell, au atenționat deja că președinția Consiliului Uniunii Europene nu reprezintă UE în materie de acțiune și politică externă, după vizitele lui Orban la Moscova și Beijing.

Continue Reading

CONSILIUL UE

“Începe o nouă eră”: Alianța “Patrioţi pentru Europa” lansată de Viktor Orban are suficiente partide pentru a deveni grup politic în Parlamentul European

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

O nouă alianţă de extremă dreapta în Parlamentul European, lansată cu doar o săptămână în urmă de premierul ungar Viktor Orban, are suficiente partide pentru a obţine statutul de grup în legislativul european, informează duminică dpa.

Liderul naţionalist ungar, a cărui ţară deţine de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene și a provocat deja controverse prin vizita sa la Moscova, şi-a anunţat pe 30 iunie intenţia de a forma un nou grup parlamentar, numit “Patrioţi pentru Europa“, cu partidul de extremă dreapta austriac şi mişcarea centristă a fostului prim-ministru ceh Andrej Babis.

De atunci, cinci partide din diferite ţări şi-au anunţat aderarea: Partidul pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, partidele portughez Chega, spaniol VOX şi – ultimele care şi-au anunţat intrarea sâmbătă – Partidul Popular Danez şi partidul de extremă dreapta separatist flamand Vlaams Belang, au precizat Agerpres și Politico Europe.

Ceea ce înseamnă că şapte ţări sunt acum reprezentate în alianţa intitulată “Patrioţi pentru Europa”, o condiţie importantă pentru a forma un grup parlamentar în viitoarea legislatură europeană.

Orban a anunţat că luni va avea loc la Bruxelles o întâlnire cu partidele care formează acest nou grup.

“Începe o nouă eră”, a proclamat el, adăugând că noul grup “va schimba politica europeană”. 

Potrivit premierului ungar, urmează ca partidul de extremă dreaptă francez Adunarea Naţională (RN) să-şi facă la rândul său cunoscută decizia “după turul doi al alegerilor legislative” anticipate din Franţa, care are loc duminică.

Dacă RN ar decide să se alăture grupului, ar prelua de facto conducerea din punct de vedere al numărului de deputaţi, cu cei 30 de europarlamentari ai săi.

Partidul Liga al politicianului italian Matteo Salvini şi-a arătat interesul faţă de noua mişcare, dar nu şi-a confirmat participarea.

Noua alianţă avea nevoie de sprijinul partidelor din şapte ţări pentru a fi recunoscută ca grup de sine stătător în Parlamentul European.

Viktor Orban, al cărui partid Fidesz este neafiliat de când a părăsit Partidul Popular European (PPE, dreapta) în 2021, speră astfel să poată exprima o viziune diferită, împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva “imigraţiei ilegale” şi în favoarea ”familiei tradiţionale”.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Liderii UE critică vizita lui Orban la Moscova, care merge în Rusia pentru a fi un “instrument al păcii”: “Întrebarea este în mâinile cui se află acest instrument”

Published

on

© Zoltan Kovacs/ X

Premierul maghiar Viktor Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului Uniunii Europene pentru a efectua o vizită la Moscova, a transmis vineri șeful diplomației europene, Josep Borrell, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul polonez Donald Tusk au criticat această vizită, după ce anterior ea nu fusese confirmată.

Vizita premierului Viktor Orbán la Moscova are loc exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia“, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, într-un comunicat.

Ungaria este în prezent statul membru al UE care deține președinția rotativă a Consiliului până la 31 decembrie 2024.

Însă, aceasta nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii, care este responsabilitatea președintelui Consiliului European la nivel de șef de stat sau de guvern și a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate la nivel ministerial.

Prim-ministrul Orbán nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova. Poziția UE privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este reflectată în numeroase concluzii ale Consiliului European. Această poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Prin urmare, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă“, a mai spus Borrell.

În același timp, președinta Comisiei Europene a avertizat că “îngăduința nu îl va opri pe Putin”, ci doar “unitatea și hotărârea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”.

“După Kiev, la Moscova. A doua oprire a misiunii de pace”, a scris Orban, pe Facebook, el menționând adesea că președinția maghiară a Consiliului UE va fi una pentru pace. 

La o zi de la preluarea președinției Consiliului UE, premierul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Kiev de la începutul războiului. Deși l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul Ungariei în timpul președinției Consiliului UE, el i-a cerut preşedintelui ucrainean să ia în considerare posibilitatea unei “încetări a focului rapide”, care să fie “limitată în timp şi să permită accelerarea negocierilor de pace”.

Iniţiativa prezentată acum două săptămâni de Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina presupune anexarea a patru regiuni ucrainene, retragerea trupelor Kievului din estul şi sudul ţării şi renunţarea Ucrainei la planurile de aderare la NATO.

Vizita lui Orban la Moscova vine și înainte de summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare, unde aliații vor marca 75 de ani de la înființarea Alianței și vor lua decizii importante pentru susținerea Ucrainei, un sprijin de la care premierul maghiar a primit asigurări de la actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, și de la succesorul său, Mark Rutte, că Budapesta va fi exceptată.

 

“Vom servi ca un instrument important pentru a face primul pas spre pace”, a transmis Viktor Orban, în timp ce se află în drum spre Moscova.

Acesta a fost interpelat pe rețeaua socială de către premierul polonez Donald Tusk, care a afirmat: “Întrebarea este în mâinile cui se află acest instrument”.

Anterior, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile de presă care anunțau o vizită, vineri, la Moscova, a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Citiți și Ungaria eurosceptică a preluat președinția Consiliului UE

În pofida războiului, Ungaria şi-a întărit legăturile politice şi economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit, de altfel, cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

El dezaprobă sancţiunile adoptate împotriva Rusiei şi se remarcă şi prin opoziţia faţă de orice ajutor militar acordat Kievului, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu. Orban s-a mai opus cu înverşunare oricăror discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această ţară nu este pregătită, dar a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului celor 27 în decembrie, astfel încât ceilalţi 26 de lideri să decidă deschiderea negocierilor.

Dacă acest lucru se va confirma, va fi prima vizită a unui lider european la Moscova după cea a cancelarului austriac Karl Nehammer, în aprilie 2022.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 mins ago

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European: Președinția Ungariei la Consiliul UE va fi un eșec de țară dacă Viktor Orban continuă să se comporte ca cel mai bun prieten al lui Putin

ROMÂNIA30 mins ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

EDUCAȚIE36 mins ago

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Corina de Fier separa cele două emisfere

INTERNAȚIONAL54 mins ago

Ucraina este pregătită să colaboreze cu oricine câștigă alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv cu Donald Trump, subliniază Volodimir Zelenski

MAREA BRITANIE2 hours ago

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Sebastian Burduja, prezent la Energy Leaders Forum: Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur

INTERNAȚIONAL5 hours ago

La două zile după tentativa de asasinat, Donald Trump este nominalizat candidat al Partidului Republican la președinția SUA. Senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

ROMÂNIA DIGITALĂ19 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

ROMÂNIA30 mins ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

SUA1 day ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO4 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO4 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI4 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE5 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Trending