Connect with us

SUA

UE rezistă temerilor legate de efectele legii americane privind reducerea inflației asupra economiei europene (Politico Europe)

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Legea privind Reducerea Inflației (Inflation Reduction Act – IRA) în valoare de 369 de miliarde de dolari, semnată în urmă cu un an de președintele SUA, Joe Biden, a stârnit teamă în rândul politicienilor și industriei europene cu privire la poziția Washington-ului, relatează Politico Europe, care consemnează că temerile privind slăbirea economiei europene și mutarea companiilor occidentale peste Atlantic nu s-au concretizat.

În majoritatea sectoarelor, îngrijorările inițiale par să fi fost exagerate, cu excepția bateriilor. SUA a obținut câteva victorii în ceea ce privește deciziile de investiții ale companiilor europene, dar nu destule cât să cauzeze o criză.

“Narațiunea [din industrie] este foarte clară … UE nu face suficient, SUA avansează rapid, și acest lucru reprezintă o provocare reală pentru competitivitatea pe termen lung a UE”, a declarat Antoine Vagneur-Jones, analist senior la BloombergNEF , adăugând că “exodul considerabil … al producătorilor din UE nu este ceva care să fi influențat o mare parte din cifrele de investiții.”

Acest lucru se datorează parțial faptului că UE nu este fără instrumente de apărare a intereselor sale economice; Pactul Verde, care vizează revigorarea economiei continentului pentru a obține neutralitate din punct de vedere climatic până la mijlocul secolului, a fost adoptat înainte de Legea privind Reducerea Inflației.

În ultimul an, Bruxelles-ul și statele membre și-au îmbunătățit răspunsurile politice.

UE a propus propriul Pact Industrial Verde, relaxând regulile privind ajutoarele din partea statului și prezentând propuneri precum Legea Industriei privind Emisiile Nete Zero și Legea privind Materiile Prime Critice pentru a stimula mineritul și producția de tehnologii verzi europene.

De asemenea, fondul pentru recuperarea post-pandemie al UE și bugetul său recent au alocat cel puțin 600 de miliarde de euro pentru combaterea schimbărilor climatice, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, alături de finanțarea cercetării și dezvoltării.

“Vrem să concurăm în ceea ce privește calitatea, nu subvențiile”, a spus purtătorul de cuvânt.

Cu toate că Legea privind Reducerea Inflației este revoluționară, multe dintre problemele de competitivitate ale UE există de dinaintea acestui pachet.

Companiile europene se confruntau deja cu prețuri energetice mult mai mari decât rivalii lor din SUA, precum și cu o serie de politici prioritizând afacerile din America, ceea ce a determinat întreprinderile să se gândească să își mute unele activități peste Atlantic.

Politico Europe a analizat șase sectoare energetice și verzi importante pentru a evalua impactul Legii privind Reducerea Inflației din ultimul an: sectorul solar, eolian, al electrolizoarelor, al bateriilor, al vehiculelor electrice și al pompelor de căldură.

Legea privind Reducerea Inflației a determinat o creștere a capacității de producție a modulelor solar în SUA, a declarat analista solară Jenny Chase de la BNEF.

Analiza efectuată de McKinsey & Company arată o imagine similară când vine vorba de efectul subvențiilor asupra estimărilor costurilor de producție locală pentru module solare. Costul livrat al modulelor înainte și după stimulentele locale arată o reducere semnificativă a costurilor în SUA.

Pe de altă parte, UE a ajustat Fondul de Inovare. Germania a lansat, de asemenea, un program național de subvenții care să stimuleze producția de module noi. Specialistul BNEF consideră impactul subvențiilor din SUA asupra producției europene “neglijabil”.

Legea privind Reducerea Inflației acordă producătorilor cu sediul în SUA o reducere de impozit de până la 70% din investiția inițială, precum și reduceri de impozit suplimentare pentru fiecare kilowatt-oră de energie generată de parcurile eoliene. Acest lucru atrage unele companii europene să-și extindă operațiunile în SUA.

Cu toate acestea, schimbarea către energia verde în SUA nu va determina neapărat companiile UE să părăsească Europa, a spus Vagneur-Jones de la BNEF, deoarece producătorii de turbine preferă să fie “aproape de cererea finală” dată fiind logistica transportului.

Atât UE, cât și SUA investesc sume mari în electrolizoare, utilizate pentru a produce hidrogen din electricitate bazată pe surse regenerabile.

Conform analizei realizate de Swedish Enterprise, subvențiile oferite de Legea privind Reducerea Inflației vor reduce costurile medii de producție a hidrogenului verde în SUA sub costurile de producție din mai multe țări europene.

Cu toate acestea, Europa este mult înaintea SUA în ceea ce privește capacitatea totală de producție de hidrogen. UE a propus pentru 2030 producerea a 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil și a creat Banca Europeană a Hidrogenului, menită să reducă diferența de preț dintre hidrogenul regenerabil și cel produs din combustibili fosili.

Bateriile sunt excepția, deoarece Legea privind Reducerea Inflației a cauzat o accelerare “remarcabilă” a proiectelor în SUA, a declarat Ilka von Dalwigk, un expert senior care sfătuiește grupul industrial European Battery Alliance. În anul în care Legea privind Reducerea Inflației a fost semnată, 42% din toate investițiile în baterii din SUA au avut loc.

Acest lucru a adus SUA în concordanță cu UE.

Europa este, de asemenea, susceptibilă să atragă investiții din partea companiilor chineze care doresc să profite de programele UE, ceea ce este mult mai dificil în SUA a spus von Dalwigk.

Subvenția de 7.500 de dolari pentru achiziționarea vehiculelor electrice fabricate în America de Nord a fost unul dintre cele mai importante aspecte care a diferențiat producția din SUA cu cea europeană. Cu toate că, îngrijorările din partea Uniunii Europene par exagerate, în prezent.

Importurile SUA de vehicule electrice din UE au crescut și ele cu 82%, datorită parțial unui credit fiscal oferit de Legea pentru Reducerea Inflației pentru vehiculele electrice de închiriat, cu reguli mai puțin restrictive pentru producătorii străini.

Industria pompelor de căldură din Europa a fost în mare măsură neafectată până acum de Legea pentru Reducerea Inflației.

În timp ce “ar putea exista o retragere a banilor de investiții din Europa către SUA” în viitor, acest lucru nu se întâmplă acum, a declarat Thomas Nowak, secretar general al lobby-ului Asociației Europene a Pompelor de Căldură, deoarece “companiile mari văd importanța de a avea fabrici aproape de piață”.

Conform mai multor specialiști, o amenințare majoră o reprezintă companiile chineze. Acestea au reușit să preia cea mai mare parte a industriei europene de panouri solare și acum producătorii sunt îngrijorați că același lucru se va întâmpla și cu turbinele eoliene.


Material redactat de Taisia Fusea

G7

Consultări între liderii G7, NATO și UE: Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând trimiterea de avioane F-16 în România

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele american Joe Biden a avut marţi o teleconferinţă cu mai mulţi lideri ai ţărilor aliate SUA pentru “a coordona continuarea ajutorului pentru Ucraina”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Preşedintele american a discutat, potrivit aceleiaşi surse, cu premierul canadian Justin Trudeau, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul italian Giorgia Meloni, premierul japonez Fumio Kishida, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, preşedintele polonez Andrzej Duda, preşedintele român Klaus Iohannis, premierul britanic Rishi Sunak şi ministrul afacerilor externe francez Catherine Colonna.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat ulterior că liderul de la Casa Albă i-a asigurat pe aliaţi că sprijinul pentru Ucraina va continua, potrivit Reuters.

Jens Stoltenberg a evocat, pe reţeua socială X, “o bună conversaţie” şi a adăugat: “Promitem să susţinem Ucraina atâta timp cât va fi necesar”.

 

La rândul său, președintele român Klaus Iohannis a precizat, într-un comunicat, că a solicitat liderilor prezenți “intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic și la Marea Neagră, în mod mai eficient și mai bine calibrat la actuala situație de securitate” și a subliniat că “sunt necesare capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică”.

Pledoaria liderului de la Cotroceni a venit în contextul în care Rusia continuă atacurile cu drone împotriva infrastructurii civile a porturilor ucrainene de pe Dunăre, în apropierea graniței cu România.

“Președintele Statelor Unite și liderii participanți au exprimat apreciere deosebită și susținere pentru eforturile depuse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, inclusiv, printre altele, pentru demersul de antrenare în România a piloților ucraineni de avioane F-16. De asemenea, președintele Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând inclusiv recenta desfășurare în țara noastră de avioane de luptă americane F-16 suplimentare“, a transmis președinția României în comunicatul menționat.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a dat asigurări la rândul său, luni, că preşedintele Vladimir Putin se înşală dacă pariază pe oboseala occidentală, arată AFP, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că SUA vor anunţa “în curând” un nou ajutor pentru forţele armate ucrainene, care va fi alocat dintr-un buget deja aprobat de Congres.

În acelaşi timp, Joe Biden menţine presiunea pe scena politică internă.

Partidul Republican, care domină Camera Reprezentanţilor, trebuie “să-şi respecte cuvântul şi să asigure votarea ajutorului necesar Ucrainei pentru ca ea să se poată apăra. Suntem ‘naţiunea indispensabilă’, să ne comportăm ca atare”, a scris democratul în vârstă de 80 de ani pe reţeaua socială X.

SUA conduc coaliţia occidentală care sprijină Ucraina şi sunt principalul furnizor de ajutor pentru Ucraina, sub formă de armament greu şi sofisticat.

Consilierul pentru securitate naţională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, evalua recent la 47 de miliarde de dolari suma totală a asistenţei militare furnizate Kievului de la declanşarea invaziei ruse, o sumă la care se adaugă o susţinere bugetară directă de “1 până la 1,5 miliarde de dolari” prin Banca Mondială, şi circa zece miliarde de dolari reprezentând ajutor umanitar.

Institutul din Kiel pentru economie mondială, un institut german care contabilizează ajutoarele acordate Ucrainei, estimează că SUA au consacrat până acum ceva mai puţin de 75 de miliarde de dolari acestei ţări.

Continue Reading

G7

Klaus Iohannis, consultări cu Biden și liderii G7, NATO și UE: Șeful statului a solicitat intensificarea eforturilor de apărare la Marea Neagră, inclusiv prin capabilități aeriene

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a participat marți, la invitația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări politice în format restrâns cu lideri globali aliați, în contextul continuării conflictului militar declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, context în care liderul de la Cotroceni a solicitat liderilor prezenți “intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic și la Marea Neagră, în mod mai eficient și mai bine calibrat la actuala situație de securitate” și a subliniat că “sunt necesare capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică”.

La discuții au mai participat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Rishi Sunak, prim-Ministrul Italiei, Georgia Meloni, prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, ministrul afacerilor externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

 

Consultările se înscriu în seria eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor care au avut loc anterior, în format similar, în contextul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Această nouă rundă de consultări a avut loc în contextul evoluțiilor recente din teatrul de război din Ucraina, inclusiv al atacurilor asupra infrastructurii civile din apropierea României.

Liderii au analizat măsurile care trebuie luate pentru a continua, în mod eficient, sprijinul pentru Ucraina, precum și pentru a determina Rusia să înceteze războiul și acțiunile sale ilegale și iresponsabile. Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe asigurarea securității alimentare și a lanțurilor critice de aprovizionare.

În cadrul discuției cu ceilalți lideri, președintele Klaus Iohannis a accentuat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata proximitate a României, care sunt crime de război, care au drept scop distrugerea depozitelor de cereale și infrastructura critică de aprovizionare, afectând și transportul pe Dunăre.

Șeful statului a prezentat liniile de acțiune întreprinse până acum la nivel național și aliat, prin întărirea măsurilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și a mulțumit NATO, precum și Statelor Unite ale Americii și altor aliați pentru ajutorul oferit în acest sens.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a solicitat liderilor prezenți intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, în mod mai eficient și mai bine calibrat la actuala situație de securitate. Astfel, președintele Iohannis a subliniat că, în acest moment, sunt necesare capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică, în conformitate cu deciziile de la Summitul de la Vilnius.

În cadrul discuției, președintele Klaus Iohannis a arătat că țara noastră va continua să își mențină, în mod solidar, atât timp cât va fi necesar, sprijinul pentru Ucraina, pe toate palierele relevante – inclusiv tranzitul de cereale. Evocând și recenta întâlnire de la New York, din marja Adunării Generale a ONU, la care a participat alături de președintele Ucrainei, președinta Comisiei Europene și vicepremierul Bulgariei, șeful statului a prezentat  măsurile concrete luate de țara noastră pentru îmbunătățirea condițiilor logistice de tranzit, ceea ce a condus la facilitarea tranzitului a peste 27 de milioane de tone de cereale de la începutul războiului, urmând ca obiectivul dublării capacității de tranzit la 4 milioane de tone de grâne lunar să fie atins până la finalul anului.

“Președintele Statelor Unite și liderii participanți au exprimat apreciere deosebită și susținere pentru eforturile depuse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, inclusiv, printre altele, pentru demersul de antrenare în România a piloților ucraineni de avioane F-16. De asemenea, președintele Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând inclusiv recenta desfășurare în țara noastră de avioane de luptă americane F-16 suplimentare“, conchide Administrația Prezidențială.

Continue Reading

SUA

Antony Blinken, mesaj cu ocazia Zilei Unității Germane: Împărtășim un angajament inerent de a apăra și promova instituțiile democratice, drepturile omului și libertățile fundamentale

Published

on

© State Department photo by Ron Przysucha/ Flickr

Poporul american și cel german împărtășesc un angajament inerent de a apăra și promova instituțiile democratice, drepturile omului și libertățile fundamentale, este mesajul central transmis de secretarul de stat american Antony Blinken cu ocazia Zilei Unității Germane, aflată la cea de-a 33-a aniversare.

Statele Unite sunt recunoscătoare ”pentru angajamentul Germaniei de a apăra libertatea de tiranie și agresiune și pentru sprijinul său de neclintit pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei”.

”De-a lungul anilor, prietenia noastră s-a transformat într-un parteneriat cu multiple fațete. Astăzi, Statele Unite consideră Germania un partener-cheie al G7, un aliat vital al NATO și un lider global în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a completat Blinken.

În încheiere, acesta și-a exprimat nerăbdarea de a continua ”să lucrăm în direcția viziunii noastre comune a unei lumi libere, deschise, sigure și prospere”.

La 3 octombrie 1990 teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), proaspăt reorganizat în 5 landuri, a aderat la legile și Constituția RFG.

Ca urmare, RDG-ul a dispărut ca entitate statală, alipindu-se oficial la Republica Federală Germania, după ce, în 1989 cancelarul Helmut Kohl și ministrul de interne de la acea vreme, Wolfgang Schauble, arhitecții reunificării, au căzut de acord asupra unui plan de realizare a reunificării pe parcursul unui an.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
G77 hours ago

Consultări între liderii G7, NATO și UE: Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând trimiterea de avioane F-16 în România

G78 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu Biden și liderii G7, NATO și UE: Șeful statului a solicitat intensificarea eforturilor de apărare la Marea Neagră, inclusiv prin capabilități aeriene

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană recomandă țărilor să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE: semiconductori, inteligență artificială, tehnologii cuantice, biotehnologii

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA11 hours ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi11 hours ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.12 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA13 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu16 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE2 days ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL6 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA6 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending