Connect with us

INDIA

UE și India își consolidează relația de parteneri strategici prin înființarea unui nou Consiliu pentru comerț și tehnologie care va stimula inovarea și va plasa oamenii în centrul acțiunilor

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și India își consolidează relația de parteneri strategici prin înființarea unui nou Consiliu pentru comerț și tehnologie (TTC).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, noul CTT va aprofunda angajamentul strategic privind comerțul și tehnologia între cei doi parteneri și vine în urma anunțului făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, la 25 aprilie 2022, la New Delhi. Acesta va fi coprezidat, din partea UE, de vicepreședinții executivi Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, iar din partea indiană de Subrahmanyam Jaishankar, ministrul afacerilor externe, Piyush Goyal, ministrul comerțului și industriei, și Ashwini Vaishnaw, ministrul electronicii și tehnologiei informației.

”Consolidarea cooperării noastre cu India va fi în beneficiul tuturor cetățenilor UE și indieni deopotrivă. Împreună, vom acționa în direcția unui model democratic de dezvoltare tehnologică care să stimuleze inovarea și să plaseze oamenii în centrul atenției”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă adaptată erei digitale.

”UE și India împărtășesc un angajament profund de a asigura un peisaj comercial și tehnologic care să genereze câștiguri economice pentru cetățenii și întreprinderile noastre, susținut de valorile democratice. Colaborarea în cadrul acestui nou forum va consolida relațiile noastre comerciale bilaterale, care au încă un puternic potențial de creștere, oferind în același timp o platformă pentru un leadership comun în ceea ce privește provocările comerciale globale. Ne așteptăm ca TTC UE-India să joace un rol central în transformarea economiilor noastre în economii mai ecologice, mai prospere și mai competitive”, a spus, la rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț.

Grupuri de lucru

Într-un mediu geopolitic în schimbare rapidă, UE și India au un interes comun în asigurarea securității, prosperității și dezvoltării durabile pe baza unor valori comune. CTT va oferi orientarea politică și structura necesară pentru a coordona abordările și pentru a face să avanseze activitatea tehnică. Pentru a pregăti terenul, ambele părți au convenit să lucreze în domenii critice, cum ar fi conectivitatea, tehnologiile ecologice și lanțurile de aprovizionare reziliente.

Reuniunile ministeriale ale CTT se vor baza pe activitatea pregătitoare a trei grupuri de lucru, care se vor reuni în termen de două săptămâni pentru a-și organiza activitatea:

  • Tehnologii strategice, guvernanță digitală și conectivitate digitală: grupul va lucra în comun în domenii de interes comun, cum ar fi conectivitatea digitală, inteligența artificială, 5G/6G, calculul cuantic și de înaltă performanță, semiconductorii, sistemele cloud, securitatea cibernetică, competențele digitale și platformele digitale.
  • Tehnologii ecologice și tehnologii energetice curate: acest grup se va concentra pe tehnologiile ecologice, inclusiv pe investiții și standarde, cu accent pe cercetare și inovare. Domeniile care vor fi explorate ar putea fi energia curată, economia circulară, gestionarea deșeurilor, plasticul și deșeurile din oceane. De asemenea, va promova cooperarea între incubatoarele, IMM-urile și întreprinderile nou înființate din UE și India.
  • Comerț, investiții și lanțuri valorice reziliente: grupul va lucra asupra rezilienței lanțurilor de aprovizionare și a accesului la componente critice, energie și materii prime. De asemenea, va depune eforturi pentru a rezolva barierele comerciale identificate și provocările comerciale globale prin promovarea cooperării în cadrul forurilor multilaterale. Grupul va acționa în vederea promovării standardelor internaționale și a cooperării pentru abordarea provocărilor geopolitice globale.

Cele trei componente ale negocierilor bilaterale privind comerțul, investițiile și indicațiile geografice vor continua separat de CTT. Dialogul la nivel înalt privind comerțul și investițiile va rămâne principalul organ de conducere a acestor negocieri. În plus, Forumul la nivel înalt UE-India privind investițiile digitale (DIF) ar putea fi organizat în marja primei reuniuni ministeriale a CTT.

Reuniunile ministeriale ale CTT vor avea loc cel puțin o dată pe an, locul de desfășurare alternând între UE și India. Începând de astăzi, cele trei grupuri de lucru sunt stabilite și își vor începe cooperarea. Prima reuniune ministerială UE-India este planificată să aibă loc în primăvara anului 2023.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INDIA

Pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale, România și India au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

România și India au semnat marți, la New Delhi, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii India de cooperare în domeniul apărării, document care oferă baza dezvoltării și consolidării relațiilor bilaterale, printr-o cooperare extinsă în domeniul apărării, fiind pentru prima dată în istoria relaților bilaterale dintre cele două țări când se semnează un acord de cooperare în acest domeniu, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Semnarea a avut loc în contextul vizitei în India a  secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, efectuează, în perioada 27-31 martie, o vizită oficială în Republica India, la invitația omologului său din Ministerul indian al Apărării, Giridhar Aramane.

„Vizita mea la New Delhi este o dovadă a importanței pe care România, stat membru NATO și UE, o acordă regiunii Indo-Pacific și relației bilaterale cu India. Suntem, desigur, conștienți de importanța strategică a acestei regiuni și  împărtășim același interes pentru o ordine internațională bazată pe respectarea normelor de drept internațional. Prin semnarea Acordului, cele două state își propun să  exploreze noi modalități de cooperare în domeniul militar, cu rezultate cuantificabile pentru ministerele noastre“, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.

În contextul semnării Acordului, secretarii de stat Simona Cojocaru şi Giridhar Aramane au condus o sesiune de consultări politico-militare, în cadrul căreia au fost abordate situația de securitate de la Marea Neagră și din regiunea Indo-Pacifică, cooperarea în cadrul multilateral, respectiv perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale pe subiecte de interes precum schimbul de experiență în apărarea cibernetică, instruire și educație, comunicații și informatică, medicina militară, cercetare științifică în domeniul politicii de apărare și istoriei militare, precum și în domeniul tehnico-militar.

În cadrul discuțiilor cu secretarul de stat indian, oficialul român a evidențiat impactul grav al războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina asupra securității euroatlantice, cu efecte majore nu doar la nivel regional, ci și internațional. A expus măsurile pe care țara noastră le-a întreprins pentru limitarea efectelor acestui război de agresiune, exemplificând prin sprijinul acordat refugiaților ucraineni sau facilitarea exportului de cereale din Ucraina către piețele globale.

De asemenea, au fost abordate subiecte care au vizat, în principal, perspectivele relațiilor de cooperare în context ONU sau al cooperării cu Uniunea Europeană.

Oficialul român a transmis aprecierea pentru rolul pivotal pe care India îl asumă în asigurarea echilibrului la nivel regional si global, precum și contribuția sa majoră în misiunile ONU de menținere a păcii, la nivel mondial.

Un moment important al vizitei a fost reprezentat de ceremonia depunerii de coroane la Memorialul Național de Război (National War Memorial), monument care onorează sacrificiul suprem al militarilor indieni căzuți la datorie pentru patrie.

Continue Reading

G20

G20: Blinken cere Rusiei să prelungească acordul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră după ce Lavrov a acuzat Occidentul că “îngroapă cu neruşinare” această iniţiativă

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut joi, în cadrul unei reuniuni a G20, ca Rusia să reînnoiască acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene care expiră luna aceasta, informează AFP şi Reuters.

“Este imperativ ca G20 să pledeze pentru reînnoirea şi extinderea iniţiativei asupra cerealelor, pentru a întări securitatea alimentară a celor mai vulnerabili”, a declarat la New Delhi secretarul de stat american, în faţa miniştrilor de externe ai ţărilor din G20, potrivit unui comunicat.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi Occidentul că “îngroapă cu neruşinare” iniţiativa privind transportul de cereale pe Marea Neagră ce facilitează exportul de produse agricole ale Ucrainei din porturile sale sudice, informează RIA Novosti, preluată de Reuters.

Rusia a declarat miercuri că va fi de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite transportul în siguranţă al cerealelor din porturi ucrainene, doar dacă interesele propriilor săi producători agricoli vor fi luate în considerare.

Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, mediată anul trecut de ONU şi de Turcia, expiră pe 18 martie şi nu poate fi prelungită decât cu acordul tuturor părţilor. Rusia a semnalat deja că este nemulţumită de anumite aspecte ale înţelegerii.

Exporturile agricole ruseşti nu au fost vizate în mod explicit de sancţiuni occidentale, însă Moscova afirmă că restricţii la sistemele sale de plăţi, logistice şi de asigurări sunt o ‘barieră’ pentru capacitatea de a-şi exporta cerealele şi îngrăşămintele agricole.

Continue Reading

INDIA

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

Published

on

© Narendra Modi / Facebook

Prim-ministrul indian Narendra Modi a declarat, într-un discurs rostit luni cu ocazia zilei naţionale, că India va urmări să se transforme într-o ţară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susţine puternic producţia internă, apărarea şi tehnologia digitală.

Premierul a făcut această promisiune în timp ce se adresa națiunii cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a independenței Indiei de sub dominația britanică, potrivit Aljazeera.

„Trebuie să transformăm India într-o ţară dezvoltată în următorii 25 de ani. Este o rezoluție importantă și ar trebui să lucrăm la ea cu toată puterea noastră”, a spus Modi, în vârstă de 71 de ani, purtând un turban în culorile drapelului indian, în discursul său de 75 de minute în hindi, scrie Agerpres

Mai mult, Modi a declarat că viziunea lumii asupra Indiei se schimbă și că lumea se uită spre această țară pentru a ajuta la rezolvarea problemelor globale.

El a declarat că India va fi ghidată de idealurile de autosuficiență și de spiritul parteneriatului internațional pentru a atinge excelența în știință și tehnologie, pentru a crea industrii și pentru a atinge securitatea alimentară și energetică.

De asemenea, premierul indian a precizat că miliarde de dolari în investiții au fost investite în țară, transformând-o într-un centru de producție.

Eforturile Indiei au lansat-o deja în rândul țărilor fruntașe în domeniul tehnologiei informației, al farmaciei, al științei spațiale și al energiei nucleare civile.

India este a şasea cea mai mare economie din lume şi este de aşteptat să crească cu peste 7% în anul fiscal curent ce se încheie în martie 2023 – cel mai rapid dintre marile economii.

Mulţi experţi spun că economia Indiei s-ar putea extinde pentru a deveni a treia cea mai mare din lume până în 2050 după Statele Unite şi China, deşi venitul pe cap de locuitor, în prezent în jur de 2.100 USD, poate rămâne scăzut în comparaţie cu multe ţări.

Cu aproximativ 1,4 miliarde de locuitori, India este de aşteptat să depăşească China ca cea mai populată ţară din lume anul viitor.

Ţări precum Statele Unite văd deja India ca o viitoare provocare faţă de influenţa dominantă a Chinei în Asia şi dincolo de ea.

Preşedintele american Joe Biden a felicitat duminică India pentru ziua sa naţională şi a spus că Statele Unite şi India sunt „parteneri indispensabili” care trebuie să continue să lucreze împreună pentru a aborda provocările globale în anii următori.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO4 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA4 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO5 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO5 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO5 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH20 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO21 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending