Connect with us

NATO

Un ofiţer suedez a reușit să lucreze în cadrul unor structuri ale NATO după ce și-a falsificat CV-ul

Published

on

© Oana Lungescu/ Twitter

Un ofiţer suedez care şi-a falsificat CV-ul a reuşit să ajungă reprezentant al ţării sale într-o structură a Alianţei Nord-Atlantice, informaţie dezvăluită miercuri de presa suedeză, informează Agerpres, citând AFP și France24.

Conform cotidianului Dagens Nyheter, respectivul militar a minţit în CV cu privire la experienţa sa şi şi-a falsificat o diplomă de absolvire a unei şcoli de ofiţeri.

El a ocupat timp de zece ani în armata suedeză mai multe posturi de înaltă securitate, reuşind să devină inclusiv ofiţer de stat major în cadrul NATO la cartierul general al forţelor aliate, SHAPE.

Armata suedeză a recunoscut că acesta a fost ”angajat din greşeală”, dar nu i-a dezvăluit identitatea. El „a lucrat ca ofiţer suedez de legătură şi cu un sistem informatic folosit în cadrul operaţiunilor militare pentru care forţele armate suedeze dispun de personal”, au mai menţionat într-un comunicat autorităţile de la Stockholm, precizând de asemenea că NATO a fost informată luni cu privire la acest caz.

Potrivit relatării cotidianului Dagens Nyheter, acel ofiţer, care a obţinut gradul de maior fără să fi avut pregătirea necesară, a fost angajat pentru a se ocupa în anii 2012-2013 de sistemul informatic AMN (Afghanistan Mission Network) al NATO, un sistem utilizat de 48 de state pentru transmiterea reciprocă de informaţii cu caracter militar şi care astăzi nu mai este în folosinţă. Mai mult, anul trecut el a fost selectat pentru a participa la misiunea ONU în Mali, Minusma.

Suedia nu este membră a NATO, dar participă la Parteneriatul pentru Pace şi în ultimii ani şi-a intensificat colaborarea cu Alianţa, mai ales după anexarea Crimeei de către Rusia, responsabilii suedezi temându-se că în eventualitatea unui conflict deschis ţara lor ar putea deveni ţinta unei agresiuni pentru tăierea legăturii maritime a NATO către statele baltice.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

România, în fața unui duel prezidențial echivalent cu un referendum pentru calea europeană și euro-atlantică a țării sau un salt în necunoscut

Published

on

© Alex Sanislav

România este în fața unui duel prezidențial echivalent cu un referendum pentru viitorul european și euro-atlantic al țării. Această realitate consemnată în spațiul public românesc este captată în relatările internaționale de presă din Europa și din întreaga lume democratică occidentală cu privire la turul al doilea de scrutin prezidențial, care se va desfășura duminică, 8 decembrie, în România, dar a debutat la urnele deschise peste hotare pentru milioanele de români care au beneficiat de libera circulație conferită de apartenența la Uniunea Europeană și au plecat, din dorință sau de nevoia unui trai mai bun, pentru a-și croi un destin departe de țara natală.

România se află în faţa unui duel prezidenţial sub forma unui referendum privind viitorul Europei: “A rămâne pe calea proeuropeană sau a face un salt în necunoscut, în ceea ce reprezintă o alegere crucială pentru viitorul acestui stat membru al UE şi al NATO, vecin cu Ucraina“, titrează Agenția France Presse.

În faţa candidatului naţionalist anti-NATO și anti-UE Călin Georgescu, care a luat prin surprindere pe toată lumea ajungând pe primul loc în primul tur, se află Elena Lasconi, primarul de centru-dreapta al unui orășel, Câmpulung-Muscel.

Destinul european și euro-atlantic al României a fost susținut joi seară de câteva mii de români care s-au întrunit în Piața Universității unde în decembrie 1989 mureau români în lupta lor pentru libertate, în timpul Revoluției Române anti-comuniste.

Calea spre Europa are “un ocol mai mic pe la Câmpulung decât prin Moscova”, a afirmat unul dintre marii artiști ai țării, actorul Victor Rebengiuc, care la 91 de ani a urcat pe scena din fața cetățenilor reuniți cu steaguri ale României și Uniunii Europene pentru a manifesta pașnic pentru valorile democrației românești în spațiul european de libertăți.

Candidata pro-europeană Elena Lasconi susține că este vorba de o “bătălie existenţială”. “O confruntare” între cei care vor să “păstreze democraţia tânără a României”, născută în urma revoluţiei din 1989, şi cei care vor să “revină în sfera de influenţă rusă”.

Parcurgând rapid titlurile din presa internațională observăm cum Financial Times se întreabă dacă nu cumva asistăm la o ”a doua revoluție” în România, după cea din 1989.

Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat”, este și avertismentul formulat de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia ultimului său discurs prezidențial de Ziua Națională a țării, susținut în ajunul alegerilor parlamentare de săptămâna trecută, când forțele pro-europene din Parlament au obținut aproape 60% din voturi, în vreme ce extrema dreaptă a crescut de la 9% în 2020 la peste 30% în viitorul legislativ.

La solicitările candidatei pro-europene, precum și a opiniei publice, președintele Iohannis a declasificat miercuri documente din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, organizată în data de 28 noiembrie, la patru zile după ce un candidat pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a interpretat drept “ambiguu față de Rusia” a câștigat primul tur.

Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări

Pe cale de consecință, mai multe demersuri publice individuale, inclusiv unul asumat de Calea Europeană în calitate de publicație consacrată valorilor europene și euro-atlantice, au fost îndreptate către Curtea Constituțională a României să ia în considerare noile informații și să asigure ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept. 

Între timp, facțiunile politice pro-europene din Parlament – PSD, PNL, USR, UMDR, împreună cu minoritățile naționale – au semnat o rezoluție pentru o majoritate legislativă pro-europeană echivalentă cu un coridor sanitar în fața avansului euroscepticismului, extremei drepte și mișcărilor pro-ruse și care va la baza unui guvern pro-european, fie el de uniune națională sau nu.

Pe câmpul strategic, România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”. Această poziție, exprimată chiar în timpul reuniunii miniștrilor de externe din NATO de la Bruxelles, a declanșat reacțiile ferme ale principalilor parteneri strategici ai României, Statele Unite și Franța, și a principalului partener economic din UE și NATO, Germania.

Statele Unite s-au declarat “îngrijorate” de raportul CSAT “privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România” și au precizat că aceste informații trebuie “investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”. “Orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“, este reperul major din această reacție fără echivoc.

Ulterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ridicat în plenul reuniunii miniștrilor de externe din OSCE problema ingerințelor Rusiei și a eforturilor Moscovei de a influența recentele alegeri prezidențiale din România. Autoritățile române devoalează un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale“, a declarat Blinken.

De la Berlin, Ministerul de Externe german percepe tentativele Rusiei de a influența alegerile din România ca un mod prin care Vladimir Putin “vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO”.

De ce alegerile din România au valoarea incontestabilă a unui referendum pentru NATO și UE? Pentru că alunecarea României într-o ambiguitate față de Rusia este explicată și de Emmanuel Macron, președintele țării care conduce grupul de luptă al NATO din România: “Am decis din prima zi a agresiunii Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, să trimit trupe în România. Am fost primii care am trimis trupe în țara dumneavoastră pentru a proteja acest front. Mă voi exprima foarte clar: Acesta nu este un cec în alb pe care i l-am oferit României. Am oferit susținerea noastră unei țări clar angajate în Uniunea Europeană și NATO. Este important să spunem că dacă cineva care este ambiguu față de Rusia sau pro-rus în exclusivitate va schimba radical politica de securitate a țării voastre“.

Președintele francez a avut o convorbire video cu candidata pro-europeană Elena Lasconi în semn de susținere pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, o susținere care a fost manifestată și de președinta Republicii Moldova Maia Sandu, într-o vizită privată avută joi la București, și de președinta Georgiei, Salome Zourabichvili.

Ce au în comun în acest moment România, Republica Moldova și Georgia? Asediul asupra democrației care convine intereselor strategice ale Rusiei. Republica Moldova, și cu sprijinul României, a rezistat, realegând-o președintă pe Maia Sandu și înscriind integrarea europeană în Constituție. Viitorul european și euro-atlantic al Georgiei mai este ținut în viață doar de poporul care manifestă pașnic în stradă, în timp ce guvernul a suspendat procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Ce nu au în comun? Dacă România alunecă de pe calea sa europeană și euro-atlantică, ancora de stabilitate a UE și NATO în estul Europei se va clătina din temelii.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Rutte i-a transmis lui Zelenski că aliații NATO au făcut o „prioritate” din livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană și de muniții Ucrainei

Published

on

© NATO/ Flickr

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, i-a transmis joi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că aliaţii au făcut o „prioritate” din livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană şi de muniţii Ucrainei şi din a face acest lucru cât mai rapid posibil, potrivit EFE, preluat de Agerpres.

Mark Rutte l-a sunat pe Volodimir Zelenski pentru a-l informa cu privire la rezultatul reuniunii miniştrilor de externe din NATO din această săptămână de la Bruxelles, conform unui mesaj postat de şeful NATO pe reţele de social media.

„L-am informat pe președintele Zelenski  cu privire la reuniunea miniștrilor de externe NATO din această săptămână. Prioritatea noastră este un sprijin sporit pentru Ucraina. Mai multă apărare antiaeriană, mai multă muniţie şi cât mai rapid”, a scris Rutte, pe platforma X.

În discuţia telefonică avută cu Mark Rutte, Volodimir Zelenski a reiterat „importanţa invitării Ucrainei în NATO” şi întărirea în timp util a brigăzilor ucrainene de luptă cu muniţie, arme şi echipamente, precum şi „consolidarea apărării Ucrainei împotriva terorii aeriene ruse în această iarnă”.

La rândul său, preşedintele ucrainean a menţionat că a discutat cu Rutte şi despre o coordonare a poziţiilor celor două părţi pentru a „aduce o pace justă şi stabilă” în Ucraina.

„Am vorbit cu Mark Rutte și i-am mulțumit pentru găzduirea la Bruxelles a reuniunii Consiliului Ucraina-NATO la nivelul miniștrilor de externe. Am reiterat importanța invitării Ucrainei în NATO și a asigurării consolidării în timp util a brigăzilor noastre de luptă cu muniție, arme și echipamente, precum și a consolidării apărării Ucrainei împotriva terorii aeriene ruse în această iarnă. Ne coordonăm pozițiile pentru a aduce mai aproape o pace justă și stabilă. Sprijinirea Ucrainei este crucială nu numai pentru ţara noastră, ci şi pentru toţi partenerii din Europa, deoarece securitatea unuia este baza pentru securitatea tuturor”, a scris Volodimir Zelenski, pe aceeaşi rețea de socializare.

Miniştrii de externe din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice au avut marţi seara un Consiliu NATO-Ucraina cu omologul lor ucrainean Andrii Sibiga.

Înaintea reuniunii de la Bruxelles, Mark Rutte, a declarat că aliații NATO trebuie să se concentreze pe furnizarea de asistență militară Ucrainei, mai degrabă decât pe discutarea unui posibil acord de pace. 

Volodimir Zelenski a îndemnat săptămâna trecută NATO să ofere garanţii de protecţie teritoriului ucrainean sub controlul său cu scopul de „a încheia faza fierbinte a războiului”, în timp ce ministrul ucrainean de externe Andrii Syhiba le-a cerut omologilor săi din ţările NATO ca la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor Alianţei să transmită Ucrainei invitaţia de aderare la NATO.

Ministerul de Externe al Ucrainei a reafirmat că nu va accepta alternative la aderarea deplină la NATO: „Invitarea Ucrainei în NATO acum va deveni un răspuns eficient la șantajul Rusiei și va distruge iluziile Kremlinului privind posibilitatea de a împiedica integrarea Euro-Atlantică a Ucrainei.”

Continue Reading

NATO

VIDEO Macron o susține pe Lasconi: Franța a fost prima care a trimis trupe în România pentru a proteja flancul estic NATO. Nu este un cec în alb, ci un sprijin pentru o țară pro-NATO și pro-UE

Published

on

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat joi susținerea pentru candidata pro-europeană Elena Lasconi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, amintind implicarea Franței în securitatea României și avertizând că acesta “nu este un cec în alb”, ci o susținere pentru o țară “clar angajată în Uniunea Europeană și NATO”.

Macron a avut o convorbire video cu Elena Lasconi, pe care a asigurat-o de întreaga sa susținere și i-a urat succes la alegerile de duminică.

“Miza este, evident, viitorul României, care este foarte importantă și strategică pentru întreaga Europă. Țara dumneavoastră este una decisivă. Sunteți pe frontul de est al NATO, sunteți un membru important al Uniunii Europene și în ultimii șapte ani am evaluat și simțit constant importanța României. Această cale clară este în interesul României, a poporului român și a întregii Europe. Am decis din prima zi a agresiunii Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, să trimit trupe în România. Am fost primii care am trimis trupe în țara dumneavoastră pentru a proteja acest front. Mă voi exprima foarte clar: Acesta nu este un cec în alb pe care i l-am oferit României. Am oferit susținerea noastră unei țări clar angajate în Uniunea Europeană și NATO. Este important să spunem că dacă cineva care este ambiguu față de Rusia sau pro-rus în exclusivitate va schimba radical politica de securitate a țării voastre“, a spus Macron.

 

La rândul ei, președinta USR Elena Lasconi i-a mulțumit președintelui Macron “pentru convorbirea deschisă pe care am avut-o, pentru încurajări și susținerea oferită, dar și pentru aprecierea pe care o are pentru noi, românii”.

Partidul președintelui francez face parte, alături de USR, din familia politică a liberalilor europeni și din grupul politic Renew Europe din Parlamentul European.

“Parcursul României este important pentru întreaga Europă. (…) Un dialog care mi-a întărit credința că izolarea și absența partenerilor României ar aduce din nou întuneric în țara noastră. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi ca duminica aceasta să alegem corect drumul țării noastre. Acum, dar și în următorii ani. De acum înainte!”, a continuat Elena Lasconi.

Grupul de luptă al NATO din România, condus de Franța și care mai are în componența sa militari belgieni, luxemburghezi și români, a fost înființat în 2022 ca răspuns la invazia militară a Rusiei în Ucraina și ca urmare a deciziei aliate de a transforma postura de apărare și descurajare a NATO în România de la o prezență adaptată la o prezență și apărare avansate.

Astfel, batalionul francez considerat “vârful de lance” al Forței de Reacție Rapidă a NATO, pe care Franța a condus-o pe parcursul anului 2022, a devenit nucleul grupului de luptă al NATO din România.

Participarea franceză la grupul de luptă al NATO din România în calitate de națiune-lider reprezintă cel mai mare contingent militar al Franței dislocat peste hotare.

De asemenea, sute de soldați au trimis și Olanda și Belgia, în vreme ce Luxemburgul a dislocat în România cel mai mare contingent al său în străinătate.

Conform deciziilor summitului NATO de la Madrid din 2022 și reconfirmate la summitul de la Vilnius 2023, grupul de luptă va putea fi ridicat la nivel de brigadă dacă situația o impune.

Ca parte a planificărilor militare aliate, grupul de luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, acest lucru implicând creşterea numărului de militari aliaţi până la 4.000.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
POLITICĂ20 minutes ago

Klaus Iohannis rămâne în funcție până la noi alegeri prezidențiale: Pentru UE, NATO – România rămâne o țară sigură și stabilă, un aliat solid, pro-european. România nu este în dificultate

U.E.1 hour ago

Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european

ROMÂNIA3 hours ago

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României

POLITICĂ3 hours ago

PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării

POLITICĂ3 hours ago

Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan

ROMÂNIA3 hours ago

Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”

U.E.4 hours ago

Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”

POLITICĂ4 hours ago

Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră

ROMÂNIA4 hours ago

Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România

INTERNAȚIONAL4 hours ago

UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending