Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își continuă turneul NextGenerationEU pentru aprobarea planurilor naționale de redresare și reziliență, după ce numărul statelor care au primit undă verde să demareze reformele și investițiile post-pandemie a ajuns la 12.
Potrivit calendarului, von der Leyen va poposi la 1 iulie în Slovenia, țară care marchează preluarea ștafetei președinției Consiliului Uniunii Europene de la Portugalia prin undă verde pentru reforme și investiții și care închide trio-ul actual al președințiilor semestriale.
După ce va participa la ceremonia de predare a ștafetei președinției Consiliului, președinta Comisiei Europene se va deplasa în Lituania, unde este așteptată de oficialii statului baltic pe 2 iulie.
”NextGenerationEU, aceasta este redresarea de care avem nevoie. Va consolida economiile noastre și va stimula tranziția ecologică și digitală”, a precizat Ursula von der Leyen.
NextGenerationEU reprezintă un instrument temporar de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, menit să contribuie la repararea daunelor economice și sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus, obiectivul fiind acela de a face Europa mai verde, mai digitală, mai rezilientă și mai bine pregătită să facă față provocărilor actuale și viitoare.
Elementul central al acestui instrument il reprezintă Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), în valoare de 672,5 miliarde de euro, destinat sprijinirii reformelor și investițiilor întreprinse de țările UE, suma fiind împărțită astfel: 312,5 miliarde granturi și 360 de miliarde împrumuturi.
Scopul este de a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și de a face ca economiile și societățile europene să devină mai durabile, mai reziliente și mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală.
Mecanismul mai sus amintit este completat de asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU), care dispune de un buget de 47,5 miliarde de euro.
Este vorba despre o nouă inițiativă care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de remediere a consecințelor crizei prin intermediul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus și al Inițiativei plus pentru investiții ca reacție la coronavirus. Ea va contribui la o redresare ecologică, digitală și robustă a economiei. Fondurile vor fi direcționate către:
- Fondul european de dezvoltare regională (FEDR);
- Fondul social european (FSE);
- Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).
Pentru a finanța NextGenerationEU, Comisia Europeană, în numele UE, va împrumuta de pe piețele de capital circa 150 de miliarde de euro anual între jumătatea anului 2021 și 2026, UE urmând să devină astfel unul dintre cei mai mari emitenți în euro.
Acest lucru este posibil grație aprobării rapide, în doar cinci luni, a deciziei privind resursele proprii.
Citiți și:
Statele membre au fost invitate să prezinte planuri naționale de redresare și de reziliență care să cuprindă reformele și investițiile pentru a beneficia de fondurile cuprinse în Mecanismul de redresare și reziliență. Până în prezent, Comisia Europeană a primit 24 de planuri naționale din 27, dintre care a aprobat 12, după cum urmează: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia și Franța.
În ceea ce privește România, țara noastră dispune de o alocare de 29,2 miliarde de euro, distribuiți astfel: 14,2 miliarde de euro granturi și 14,9 miliarde de euro împrumuturi. PNRR-ul ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în luna septembrie, în urma unei etape de clarificări, după ce Executivul european a aprobat solicitarea țării noastre de a prelungi perioada de evaluare.
Prin documentul transmis la 31 mai și publicat la 2 iunie , țara noastră ar urma să finanțeze cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.