Connect with us

U.E.

Ursula von der Leyen, despre negocierea viitoarelor relații cu Regatul Unit: Intervalul de timp pe care-l avem înaintea noastră este o provocare

Published

on

© European Union

Uniunea Europeană a salutat victoria lui Boris Johnson în alegerile generale, solicitând ratificarea acordului Brexit cât mai curând posibil,  iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că „intervalul de timp (11 luni, n.r.)pe care-l avem înaintea noastră este o provocare” pentru stabilirea viitoarelor relații dintre Uniune și Regatul Unit după retragere, informează Euronews.

Într-o declarație pentru reporterii de la Bruxelles, noul șef al Comisiei Europene l-a felicitat pe Johnson pentru victoria sa și a declarat că blocul „se așteaptă ca ratificarea Acordului de retragere să fie încheiată până în ianuarie”. De asemenea, von der Leyen a precizat că UE este pregătită să treacă la următoarea fază a procesului Brexit, avertizând că ,,intervalul de timp pe care-l avem înaintea noastră este o provocare. Va trebui să lucrăm cât mai curând posibil. Vom fi gata să obținem tot ce se poate în perioada scurtă disponibilă.”

Ursula von der Leyen a adăugat că dorește ca UE și Marea Britanie să încheie un „parteneriat fără precedent”, în cadrul căruia relațiile vor fi „cât mai aproape posibil de respectarea deplină a principiilor noastre”. Ea a subliniat că „terenul de egalitate este de cea mai mare importanță”.

,,De asemenea, este de cea mai mare importanță că trebuie să avem grijă de cei 3,5 milioane de cetățeni europeni din Marea Britanie și, prin urmare, ne pregătim acum să formulăm mandatul necesar pentru a începe negocierile și pentru a fi pregătiți începând cu 1 februarie să trecem la treabă”, a continuat președintele Executivului European.

La începutul zilei, președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut, de asemenea, Camerei Comunelor să aprobe Acordul de retragere „cât mai curând posibil” pentru a oferi „claritate” cetățenilor și companiilor de ambele părți ale mesei negocierilor”, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește viitoarele relații cu Marea Britanie, Michel a declarat:

,,Sperăm să păstrăm în viitor o relație strategică foarte puternică cu Marea Britanie. Dar UE este pregătită să-și apere și să își promoveze interesele. Termenul de egalitate este un obiectiv foarte important și vom garanta din nou unitatea la nivel de UE27 pentru negocierile următoare”.  ,,Sper că vom avea o negociere loială, o negociere bună”, a adăugat el.


După câștigarea alegerilor din Marea Britanie de către Conservatori, liderii UE, reuniți la Consiliului European de iarnă, au cerut ratificarea și punerea în aplicare în timp util a Acordului de Retragere din Uniunea Europeană și au invitat Comisia Europeană să prezinte Consiliului o propunere de mandat cuprinzător pentru viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit după Brexit.

Liderii europeni și-au reconfirmat dorința edificării unei viitoare relații ,,cât mai strânse posibil cu Regatul Unit, în conformitate cu declarația politică și cu respectarea orientărilor Consiliului European, precum și a declarațiilor și a luărilor de poziții convenite anterior, în special cele din 25 noiembrie 2018”.

De asemenea, în concluziile reuniunii, se precizează că viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit post-Brexit vor trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații și să asigure condiții de concurență echitabile.

Boris Johnson a condus Partidul Conservator către o victorie zdrobitoare, reușind să obțină 364 de mandate din cele 650 din Camera Comunelor, o majoritate confortabilă care îi asigură partidului cel mai bun rezultat de la Margaret Thatcher încoace, care a triumfat în cadrul alegerilor din 1987.

Conform presei britanice, nu se întrevăd schimbări majore în noul său executiv, relatează Agerpres. Reluarea lucrărilor parlamentului este prevăzută pentru 19 decembrie şi este de aşteptat ca, beneficiind acum de o majoritate confortabilă în Camera Comunelor, Boris Johnson să impulsioneze procesul retragerii Regatului Unit din UE, amânată succesiv de acest for legislativ, ultima dată până pe 31 ianuarie 2020.

Laburiștii, cel mai mare partid din opoziție și principalul oponent al Conservatorilor, au câștigat doar 203 mandate. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Fostul preşedinte și actualul eurodeputat Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

“Foarte mulţi vorbesc degeaba despre Moldova pentru că nu înţeleg nimic şi lucrul acesta puteţi să-l vedeţi în abordarea politică din România. Lipsa de înţelegere a ce înseamnă România ciuntită este atât de mare, încât subiectul reunificării ţării este un subiect care mai mult plictiseşte dacă îl aducem în discuţie. (…) Dincolo de asta, avem un act politic extrem de important, rezoluţia Parlamentului European cu privire la Pactul Ribbentrop – Molotov şi pe care eu am considerat că trebuie tratată ca o continuare a declaraţiei Parlamentului României că este gata pentru unirea cu Republica Moldova. Unirea trebuie să rămână obiectivul nostru fundamental: reîntregirea ţării. Dacă privim la realităţile noi, după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie să recunoaştem că singura ţară care nu a lichidat efectiv efectele Pactului Ribbentrop – Molotov suntem noi”, a afirmat Băsescu la Convenţia Românilor de Pretutindeni organizată la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a explicat că “poporul român nu-şi va dobândi demnitatea până când nu va rezolva această nedreptate istorică”.

“Adică, atât timp cât stăm pasivi şi ne uităm că trăim după regula lui Stalin şi a lui Hitler, scuzaţi-mă, dar avem o problemă de conştiinţă, de responsabilitate naţională. Eu nu vreau să dau lecţii nimănui, dar românii trebuie să se trezească. Republica Moldova nu este o afacere, este o nevoie de restabilire a demnităţii unui popor. (…) Reunirea nu este posibilă să se întâmple atât timp cât nu există cifra magică a democraţiei: 50 la sută plus un dintre cetăţenii Republicii Moldova trebuie să voteze la un referendum sau în Parlament. Aşa cum s-a făcut România Mare, ea se poate reface prin vot şi democratic”, a mai spus europarlamentarul Băsescu.

Eurodeputatul PMP a apreciat că rezoluţia Parlamentului European invită România să-şi restabilească demnitatea.

Continue Reading

U.E.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu: Fără o politică de extindere activă, Uniunea Europeană riscă să nu mai fie un actor credibil

Published

on

Fără o politică de extindere activă, fără o decizie care să fie luată cât mai curând posibil privind Macedonia de Nord și Albania, Uniunea Europeană riscă să nu mai fie un actor credibil, a declarat, la Digi24, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

Acesta a amintit de dezbaterea din prezent privind metodologia de extindere a UE, ”care se dorește a fi mai eficientă”.

”Tocmai această discuţie cu privire la metodologia de extindere şi modul în care ea poate să fie mai eficientă, aş spune că această discuţie a adus şi mai mult în atenţie chestiunea extinderii şi importanţa ca Uniunea Europeană să aibă o politică coerentă din acest punct de vedere. Fără o politică de extindere activă, fără o decizie care să fie luată cât mai curând posibil privind Macedonia de Nord şi Albania, Uniunea Europeană riscă să nu mai fie un actor credibil”, a afirmat Aurescu la emisiunea ”Paşaport diplomatic”.

Şeful diplomaţiei române a vorbit despre poziţia ţării noastre privind politica de extindere.

”Poziţia noastră – pe care am exprimat-o şi la Consiliul Afaceri Externe, atunci când s-a discutat acest aspect, pe care o promovăm de fiecare dată şi pe care a precizat-o şi preşedintele României (…) – este aceea că putem avea o discuţie despre eficientizarea metodologiei de extindere, dar ea nu trebuie să blocheze sau să prelungească sau întârzie nejustificat procesul acesta de aderare”, a punctat Aurescu.

În luna decembrie a anului trecut, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a declarat că metodologia revizuită pentru tratativele de extindere, care urmează să fie propună în această lună, va face negocierile de aderare mai ”credibile şi predictibile pentru toate părţile”.

Acesta a adăugat că noul proces de reformă a extinderii UE va garanta că ”dacă o parte îşi respectă obligaţiile, atunci şi cealaltă trebuie să facă la fel”.

În luna octombrie a anului trecut, Franța, alături de Danemarca și Olanda, au blocat lansarea negocierilor Albaniei și Macedoniei de Nord la UE.

Statele consideră că cele două țări care aspiră la statutul de membru al Uniunii Europene au nevoie de reforme suplimentare în adminsitrație și sistemul de justiție.

În luna noiembrie a anului trecut, Parisul declarat că este nevoie de o reformă a procesului de extindere a UE şi că blocul comunitar ar trebui să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE și alte 16 state membre ale OMC, acord pentru înființarea unui organism pentru soluționarea litigiilor comerciale paralel Organului de Apel blocat de SUA

Published

on

© International Trade Department of the EU/Twitter

Uniunea Europeană și miniștrii din 16 state membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au convenit, vineri, la Davos, să dezvolte un aranjament instituțional paralel care să le permită să analizeze apelurile de soluționare a litigiilor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), fără participarea Statelor Unite, potrivit unui comunicat de presă

UE discută de ceva vreme înființarea unei noi instanțe de soluționare a litigiilor fără SUA. Susținătorii planului consideră că președintele SUA, Donald Trump, nu le-a lăsat de ales, deoarece administrația a blocat numirea judecătorilor în Organul de Apel al OMC, în 2017, lipsind statele de un forum în care să-și rezolve disputele comerciale. 

Potrivit comisarului european pentru comerț, Phil Hogan, această declarație atestă importanța ridicată pe care UE și membrii OMC o acordă păstrării unui proces de soluționare a litigiilor în două etape în chestiunile comerciale ale OMC.

„Acordul de arbitraj stabilit între mai multe părți va garanta că membrii OMC participanți vor continua să aibă acces la un sistem de soluționare a litigiilor obligatoriu, imparțial și de înaltă calitate”, a explicat comisarul european, care a subliniat că „aceasta rămâne o măsură de urgență necesară din cauza paraliziei Organului de Apel al OMC”.

Acordul provizoriu multipartit se va baza pe articolul 25 din Înțelegerea OMC privind soluționarea litigiilor (DSU). Acesta va asigura că membrii OMC participanți (Australia, Brazilia, Canada, China, Chile, Columbia, Costa Rica, Uniunea Europeană, Guatemala, Republica Coreea, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Panama, Singapore, Elveția și Uruguay) vor avea parte de un proces eficient  de soluționare a litigiilor în potențialele litigii comerciale dintre aceștia.

Acordul este o măsură de urgență și se va aplica numai până când Organul de Apel al OMC devine din nou operațional. UE consideră că un organ de apel independent și imparțial, care oferă garanțiile necesare privind hotărârile de cea mai înaltă calitate, trebuie să fie în continuare una dintre caracteristicile esențiale ale sistemului de soluționare a litigiilor OMC.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending