Connect with us

U.E.

Vera Jourova, nominalizată de premierul Cehiei Andrej Babis pentru un nou mandat în Comisia Europeană

Published

on

© Vera Jourova/ Twitter

Prim-ministrul Cehiei Andrej Babis o va nominaliza pe Vera Jourova pentru un al doilea mandat la Comisia Europeană, informează Politică Europe.

Vorbind cu reporterii din Bruxelles după discuții pe care le-a avut cu președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Babis a lăudat-o pe Jourova, membru al partidului său, ANO.

Aceasta a fost comisar pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de gen din 2014.

”Comisarul Vera Jourova a avut mult succes. Nu este plăcută în toate țările, nici în regiunea noastră, deci a fost foarte dificil pentru ea, dar a obținut rezultate excelente”, a spus Babis.

”Desigur că avem nevoie de echilibru geografic și de gen”, a mai spus prim-ministrul ceh, subliniiând că și-ar dori ca aceasta să ocupe postul de comisar pentru Economie.

Jourova, de asemenea, a declarat că țara sa ”ar putea avea un portofoliu economic sau digital puternic”.

Babis a avut cuvinte de laudă și la adresa Ursulei von der Leyen, cu care a discutat mai mult de o oră.

”A promis să unifice Europa. Este un lucru pozitiv că, după Paris, Ursula von der Leyen a vizitat Varșovia, și suntem, de asemenea, foarte mândri că Cehia a participat la această întâlnire, iar ea mâine va merge în Croția”, a mai spus premierul ceh.

Acesta a mai spus că ”este foarte important ca președintele Comisiei (n.r. Europene) să înțeleagă mentalitatea” Europei Centrale, completând că este nevoie de compromis asupra chestiunilor legate de migrație, bugetul pe termen lung al Uniunii Europene și cele legate de schimbările climatice.

Vera Jourova este cea de-a 8-a femeie nominalizată de un stat ce urmează să facă parte din noua Comisie Europeană, ce își va prelua oficial mandatul la 1 noiembrie. 

Alături de Cehia, și Germania, prin poziția pe care o ocupă Ursula von der Leyen, Danemarca (Margrethe Vestager, comisar european pentru concurență), Finlanda (Jutta Urpilainen, fiind pentru prima dată când țara nordică nominalizează o femeie pentru acest post european), Estonia (Kadri Simson), Bulgaria (Mariya Gabriel, actualul comisar pentru economie digitală și societate digitală), Malta (Helena Dalli), Cipriu (Stella Kyriakides) au nominalizat tot un comisar femeie.

Ursula von der Leyen a promis eurodeputaților înainte de a fi votată în plen că viitoarea componență a Comisiei Europene va reflecta egalitatea de gen.

Din 1958 până în prezent, au existat 183 de comisari. Dintre aceștia, doar 35 au fost femei, adică mai puțin de 20%.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Mesajul eurodeputatului Eugen Tomac în amintirea victimelor Holocaustului: Este crucial ca această tragedie să nu se mai repete

Published

on

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) transmite un mesaj prin care subliniază că este ”crucial” ca această tragedie să nu se mai repete.


”Este crucial să ne asigurăm că această tragedie de proporţii în istoria modernă a umanităţii nu va fi uitată, nu va fi negată şi, mai presus de toate, nu se va mai repeta” – Eugen Tomac


Președintele PMP reiterează importanța de a înțelege ”cât de importantă este valoarea chiar şi a unei singure vieţi.”

Mesajul meu este, aşa cum bine spune cea mai cunoscută rugăciune mozaică: „Să ne amintim!”, a mai scris Eugen Tomac în mesajul său.

Reamintim că Parlamentul European va organiza miercuri, 29 ianuarie, o ceremonie în amintirea victimelor Holocaustului, potrivit unui comunicat al Legislativului european. 

Evenimentul comemorativ este dedicat împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare şi exterminare Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945, dată care marchează și sfârșitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei, romi și alte persoane aparținând unor grupuri persectutate au fost ucise de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Continue Reading

U.E.

Grecia încearcă o revenire completă pe piețele financiare internaționale prin emiterea de euroobligațiuni cu scadența în 2035

Published

on

Grecia intenționează să împrumute între 2 şi 2,5 miliarde de euro la o dobândă de 2% prin emiterea de euroobligaţiuni cu scadenţa în 2035, valorificând astfel condițiil prielnice de pe piețele internaționale după actualizarea pozitivă a ratingului suveran al țării, relatează The New York Times și Agerpres.

Agenția de gestionare a datoriilor publice a numit, într-un comunicat, cinci bănci care să se ocupe de intermedierea împrumutului. Barclays, BNP Paribas, BofA (Bank of America Securities), Goldman Sachs International Bank, HSBC şi JP Morgan sunt băncile care vor fi implicate în această tranzacție de așteptat să aibă loc chiar marți. 

La sfârșitul zilei de vineri, agenția de rating Fitch a apreciat ratingul suveran al Greciei de la „BB minus” la „BB” cu o perspectivă pozitivă, pe fondul îmbunătățirii sustenabilității datoriei  și a stabilității politice. 

Grecia a încheiat cel de-al treilea program internațional de rederesare financiară în 2018 și încearcă să facă o revenire completă pe piețe, profitând de ratele mici ale dobânzilor pentru a încerca să-și îmbunătățească profilul datoriilor pe termen lung.

După un deceniu de criză şi mai multe planuri de asistenţă internaţională, economia Greciei s-a îmbunătăţit în ultimii ani, iar ţara a revenit pe pieţele financiare în luna ianuarie 2019 printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, pentru ca în luna martie să lanseze un al doilea împrumut pe zece ani. În luna octombrie 2019, Grecia a emis obligaţiuni pe trei luni la o dobândă negativă, ceea ce înseamnă că creditorii au fost dispuşi să piardă bani pentru a împrumuta Grecia, informează Agerpres. 

Se estimează că datoria națională va scădea treptat în raport cu produsul intern brut, după ce a atins un pic peste 180% din PIB în 2018.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Greciei a scăzut sub 2% în august anul trecut și este în prezent în jurul valorii de 1,16%.

Continue Reading

U.E.

Comisia von der Leyen organizează prima conferință consultativă la nivel înalt cu privire la Legea europeană a climei

Published

on

© European Union, 2019

Comisia Europeană organizează marți, la Bruxelles, prima conferință de tip consultativ la nivel înalt, din acest mandat, cu privire la Legea europeană a climei, înainte de înaintarea propunerilor pe această temă, în luna februarie, informează un comunicat. 

Comisia s-a angajat în Orientările politice ale președintelui von der Leyen să adopte o lege europeană a climei în termen de 100 de zile de la preluarea noului mandat.

Legea europeană a climei va transpune în legislație angajamentul UE privind atingerea neutralității climatice până în 2050 și va stabili direcția pentru acțiunile climatice ale UE, oferind astfel predictibilitate investitorilor și asigurându-se că transformarea este ireversibilă.

Conferința va reuni o gamă largă de părți interesate, inclusiv din mediul de afaceri, cercetare și societatea civilă.

Găzduită de vicepreședintele executiv Frans Timmermans, conferința va reuni o gamă largă de părți interesate, inclusiv din mediul de afaceri, cercetare și societatea civilă. Discuțiile și sugestiile din cadrul evenimentului vor contribui la deliberările Comisiei privind înaintarea proiectului legislativ în domeniul climei.

În cadrul Conferinței vor avea intervenții vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, Frans Timmermans și Valdis Dombrovskis, precum și miniștri din statele membre, europarlamentari, experți și reprezentanți ai societății civile.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending