Connect with us

ROMÂNIA

Vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen reacție dură la anunțul lui Tudorel Toader privind proiectul de ordonanță de urgență: ,,Vești incredibile! Românii merită un stat de drept”

Published

on

Jyriki Katainen, Vicepreședinte al Comisiei Europene care  deține portofoliul Ocuparea forței de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a reacționat ieri, într-o postare pe Twitter, la anunțul făcut de ministrul justiției, Tudorel Toader, duminică cu privire la un proiect de ordonanţă de urgenţă care dă posibilitatea persoanelor condamnate de completuri “nelegal constituite” şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.

Foto: EC Audiovisual Services

Comisarul european s-a arătat uimit de anunțul ministrului justiției, pe care îl consideră ,,incredibil” și care contravine luptei împotriva corupției; potrivit lui Katainen, ,,românii merită un stat de drept”.

Citat de Agerpres după o intervenție telefonică la RomâniaTV, ministrul justiției anunța duminică pregătirea unui proiect de ordonanță de urgență: 

,,Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite. Şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur nu există temei să plătească. Aceasta este o primă şi imediată măsură. A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de procedură penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală (…). Ordonanţă de urgenţă pentru contestaţia în anulare de către cei condamnaţi definitiv, care au pierdut termenul de contestaţie, condamnaţi în complete nelegal constituite, asta e una. Doi – aşteptăm decizia şi, în funcţie de dezlegarea judecătorilor, cel mai probabil vom proceda la fel (…) Ordonanţa este pregătită”.

Referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare într-o declarație televizată transmisă de Digi24 a doua zi, Tudorel Toader afirma că:

„Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un  proces echitabil, care înseamnă ca şi cel trimis în judecată să fie condamnat de către un judecător competent, pe de o parte, şi de o instanţă legal constituită, de cealaltă parte”. 

De asemenea, ministrul Justiției sublinia că că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările. Și procurorii nemulţumiţi de deciziile de achitare date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nelegal constituite vor putea face contestaţie în baza ordonanţei de urgenţă pregătită de minister, nu doar persoanele condamnate definitiv. 

Ordonanța de urgență la care face referire Tudorel Toader aduce modificări condițiilor de aplicare a  controversatei legi a recursului compensatoriu, supusă dezbaterii în spațiul public în ultima vreme în urma valului de infracțiuni comise de condamnați eliberați în baza acesteia.  

Legea recursului compensatoriu a fost votată în 9 mai 2017 de Camera Deputaților, decizională, cu 175 de voturi pentru, din partea PSD, ALDE, UDMR și minorități, și 85 împotrivă, de la PNL și USR. Forma ajunsă în Parlament a fost modificată substanțial de către actuala coaliție la putere, față de forma propusă de guvernul tehnocrat, precizează Digi24

Actul normativ a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. 

Ordonanța de urgență care ar urma să fie adoptată de guvern săptămâna viitoare are nu numai grave implicații juridice, ci și politice. în contextul luptei anticorupție. Aplicarea acesteia ar conduce la rejudecarea proceselor și anularea a sute de decizii de condamnare definitivă, inclusiv cea prin care liderul PSD Liviu Dragnea, a fost condamnat în dosarul ″Referendumul″⁣.  În aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumul”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, țintește cel puțin 8 mld. lei pentru investiții în infrastructura rutieră și feroviară în 2021

Published

on

© Guvernul României

Ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, țintește cel puțin 8 mld. lei pentru investiții în infrastructura rutieră și feroviară în 2021, potrivit unui comunicat.

„Aceste opt miliarde sunt din fonduri europene nerambursabile plus contribuția națională. Este undeva la 70% cel puțin finanțare europeană. 8 miliarde se vor duce în proiecte pe feroviar și rutier, în proiecte care sunt în construcție”, a declarat Cătălin Drulă, marți seară, la TVR1.

Din rândul acestor proiecte, cele care ar urma să fie finalizate anul acesta sunt următoarele loturi:

„Sebeș Turda, lotul, 2 și nu e o mândrie că îl inaugurăm anul acesta pentru că s-a semnat contractul pentru el la sfârșitul lui 2014, trebuie să dureze doi ani, să fie la sfârșitul lui 2016 gata.

A3 între Târgu Mureș și Ungheni, sunt 10 km din Autostrada Transilvania – 5 de austostradă, 5 de drum de legătură – se termină anul ăsta.

La Drumul Expres Craiova Pitești, o porțiune de 40 de km care este ocolitoare la Slatina și Balș – acolo se fac cozile – are termen de finalizare anul acesta. Ar fi un mare câștig pentru România.

Mai este varianta de ocolire Satu Mare care pe 12 km este la profil de drum expres și mai sunt încă 12 km drum național.

Mai este un lot între Chețani și Câmpia Turzii. Tehnologic, dacă ar fi o companie care să aibă capacitate, acel lot poate fi finalizat fără nicio problemă anul acesta, problema este din punct de vedere contractual, că nu ai cu cine lucra. Am mai dat câteva săptămâni, întotdeauna e mai simplu să salvezi un contract decât să îl reziliezi. Nu trecem de februarie fără o decizie”.

În ceea ce privește Comarnic Brașov, Cătălin Drulă a declarat că „ultimul livrabil pe acest proiect pe care îl are statul român este din 2005”, respectiv „o schiță de traseu”. În acest context, ministrul Transporturilor a anunțat că săptămâna viitoare ar urma să fie semnat proiectul tehnic al acestei autostrăzi.

„Au trecut 16 ani de promisiuni, dar de lucruri concrete în a face un pas înainte, în a pregăti proiectul tehnic al acestei autostrăzi, în a face partea de studii geotehnice, de teren, de proiectare – nu s-a întâmplat nimic. Săptămâna viitoare ar trebui să semnăm (s-au trimis documentele către firma care a câștigat licitația) pentru proiectul tehnic al acestei autostrăzi de la Ploiești până la Brașov. Așa cum a fost lansat înainte de mandatul meu caietul de sarcini, întreaga documentație: încă doi ani și șase luni. Ceea ce vreau să fac este ca pe zonele ușoare și pe cele critice să conving firma să ne livreze mai repede documentația. M-am gândit pentru acest proiect în particular să facem un site în care, de când se semnează acest contract de documentație, să arătăm oamenilor ce se întâmplă”, a precizat Cătălin Drulă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Convorbirea dintre premierul Florin Cîțu și omologul israelian Benjamin Netanyahu, o reconfirmare a faptului că România și Israel împărtășesc multe valori comune

Published

on

© Guvernul României
Premierul Florin Cîțu a avut miercuri, 27 ianuarie, prima convorbire telefonică cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, prilej cu care cei doi oficiali au reconfirmat „o veche realitate, aceea că România și Israel împărtășesc multe valori comune”, se arată într-o postare pe Facebook. 
Potrivit sursei citate, dincolo de evocarea relațiilor bilaterale excelente dintre România și Israel, cele două părți au discutat despre stadiul campaniilor de vaccinare din țările noastre.
De asemenea, convorbirea cu prim-ministrul Netanyahu a avut loc, deloc întâmplator, de Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului.
„Pe lângă omagiul adus victimelor Holocaustului, i-am transmis omologului meu că România cinstește memoria celor asupriți și respinge puternic orice formă de discriminare”, a precizat Florin Cîțu.
Totodată, a mai spus șeful Guvernului, „împreună cu Prim-ministrul Netanyahu, am reconfirmat o veche realitate, aceea că România și Israel împărtășesc multe valori comune”. „ Sunt convins că relația dintre țările noastre va evolua în continuare într-un ritm bun”, a adăugat Cîțu. 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Ministrul finanțelor a discutat cu omologul său german despre operaționalizarea Mecanismului de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro

Published

on

© Alexandru Nazare/ Facebook

Ministrul finanțelor Alexandru Nazare a avut miercuri prima sa convorbire telefonică cu omologul german, Olaf Scholz, printre subiectele acordate regăsindu-se operaționalizarea Mecanismului de Redresare si Reziliență (MRR) la nivelul statelor membre UE, nucleul de 672,5 miliarde de euro din cadrul fondului de redresare Next Generation.

“Am subliniat necesitatea unei abordări flexibile în implementare”, a spus Nazare, după întrevedere, într-o postare pe Facebook.

Ministrul liberal a arătat cu a discutat cu social-democratul Olaf Scholz, care ocupă și poziția de vice-cancelar în guvernul Angelei Merkel, și despre planurile de reformă asumate de Guvern, stadiul elaborării bugetului și alte subiecte de pe agenda Consiliului Afaceri economice și financiare.

“Pe această cale, am transmis încă o dată angajamentul Guvernului României de a implementa politici bugetare sustenabile pentru atingerea țintelor de deficit și creștere economică”, a mai completat Nazare.

Mecanismul de Redresare si Reziliență a intrat aproape în linie dreaptă după ce Parlamentul European, prin negociatorii Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe) și Siegfried Mureșan (PNL, PPE), și fosta președinția germană a Consiliului UE au ajuns în luna decembrie la un acord.

Un vot formal de aprobare este așteptat într-o viitoare sesiune plenară a Parlamentului European, precum și o aprobare din partea Consiliului UE.

Pentru a putea beneficia de banii puși la dispoziție prin intermediul MRR, fiecare stat membru trebuie să prezinte un plan național de redresare și reziliență și să primească acceptul Comisiei Europene.

România va beneficia de 30,5 miliarde de euro din MRR, atât granturi, cât și împrumuturi, iar 37% dintre investiții trebuie să respecte obiectivele climatice al UE, în timp ce 20% trebuie direcționați înspre transformare digitală.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

NATO35 mins ago

Comitetul Militar NATO: Șeful Statului Major al Apărării a discutat cu omologii săi aliați despre operaționalizarea Corpului Multinațional Sud-Est de la Sibiu

Dragoș Pîslaru41 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, mesaj către Londra: Accesul la beneficiile sociale și drepturile cetățenilor români înregistrați pentru a rămâne în Regatul Unit trebuie să fie protejate

NATO48 mins ago

Noul șef al Pentagonului mulțumește Germaniei “pentru formidabila găzduire a forţelor SUA”, într-un semnal că ar putea revizui decizia lui Donald Trump de relocare a 11.900 de militari

S&D2 hours ago

Liderul PSD, Marcel Ciolacu: Îmi doresc o Românie și o Europă în care fiecare cetățean să se simtă egal, fără discriminare

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, țintește cel puțin 8 mld. lei pentru investiții în infrastructura rutieră și feroviară în 2021

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Noul șef al diplomației americane i-a asigurat pe omologii de la Londra, Berlin și Paris și pe secretarul general NATO că “SUA sunt determinate să consolideze alianța transatlantică”

ROMÂNIA2 hours ago

Convorbirea dintre premierul Florin Cîțu și omologul israelian Benjamin Netanyahu, o reconfirmare a faptului că România și Israel împărtășesc multe valori comune

Dragoș Pîslaru3 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, distins cu Premiul de Excelență pentru Implicarea în Protecția Lucrătorilor Transfrontalieri: Continuăm să ne asigurăm că se fac pași spre protejarea drepturilor acestora

CONSILIUL UE3 hours ago

Ministrul finanțelor a discutat cu omologul său german despre operaționalizarea Mecanismului de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Eurodeputatul PMP Traian Băsescu propune un acord comercial și tehnologic între UE și SUA și cere consolidarea flancului estic al NATO și al Uniunii Europene

Dragoș Pîslaru41 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, mesaj către Londra: Accesul la beneficiile sociale și drepturile cetățenilor români înregistrați pentru a rămâne în Regatul Unit trebuie să fie protejate

Dragoș Pîslaru3 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, distins cu Premiul de Excelență pentru Implicarea în Protecția Lucrătorilor Transfrontalieri: Continuăm să ne asigurăm că se fac pași spre protejarea drepturilor acestora

ROMÂNIA19 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

ROMÂNIA21 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac1 week ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE1 week ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

Advertisement
Advertisement

Trending