Jyriki Katainen, Vicepreședinte al Comisiei Europene care deține portofoliul Ocuparea forței de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a reacționat ieri, într-o postare pe Twitter, la anunțul făcut de ministrul justiției, Tudorel Toader, duminică cu privire la un proiect de ordonanţă de urgenţă care dă posibilitatea persoanelor condamnate de completuri “nelegal constituite” şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.


Foto: EC Audiovisual Services
Comisarul european s-a arătat uimit de anunțul ministrului justiției, pe care îl consideră ,,incredibil” și care contravine luptei împotriva corupției; potrivit lui Katainen, ,,românii merită un stat de drept”.
Citat de Agerpres după o intervenție telefonică la RomâniaTV, ministrul justiției anunța duminică pregătirea unui proiect de ordonanță de urgență:
,,Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite. Şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur nu există temei să plătească. Aceasta este o primă şi imediată măsură. A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de procedură penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală (…). Ordonanţă de urgenţă pentru contestaţia în anulare de către cei condamnaţi definitiv, care au pierdut termenul de contestaţie, condamnaţi în complete nelegal constituite, asta e una. Doi – aşteptăm decizia şi, în funcţie de dezlegarea judecătorilor, cel mai probabil vom proceda la fel (…) Ordonanţa este pregătită”.
Referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare într-o declarație televizată transmisă de Digi24 a doua zi, Tudorel Toader afirma că:
„Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un proces echitabil, care înseamnă ca şi cel trimis în judecată să fie condamnat de către un judecător competent, pe de o parte, şi de o instanţă legal constituită, de cealaltă parte”.
De asemenea, ministrul Justiției sublinia că că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările. Și procurorii nemulţumiţi de deciziile de achitare date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nelegal constituite vor putea face contestaţie în baza ordonanţei de urgenţă pregătită de minister, nu doar persoanele condamnate definitiv.
Ordonanța de urgență la care face referire Tudorel Toader aduce modificări condițiilor de aplicare a controversatei legi a recursului compensatoriu, supusă dezbaterii în spațiul public în ultima vreme în urma valului de infracțiuni comise de condamnați eliberați în baza acesteia.
Legea recursului compensatoriu a fost votată în 9 mai 2017 de Camera Deputaților, decizională, cu 175 de voturi pentru, din partea PSD, ALDE, UDMR și minorități, și 85 împotrivă, de la PNL și USR. Forma ajunsă în Parlament a fost modificată substanțial de către actuala coaliție la putere, față de forma propusă de guvernul tehnocrat, precizează Digi24.
Actul normativ a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.
Ordonanța de urgență care ar urma să fie adoptată de guvern săptămâna viitoare are nu numai grave implicații juridice, ci și politice. în contextul luptei anticorupție. Aplicarea acesteia ar conduce la rejudecarea proceselor și anularea a sute de decizii de condamnare definitivă, inclusiv cea prin care liderul PSD Liviu Dragnea, a fost condamnat în dosarul ″Referendumul″. În aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumul”.