PARLAMENTUL EUROPEAN
Vicepreședintele PE, Nicu Ștefănuță, trage un semnal de alarmă asupra manipulării algoritmilor platformelor sociale: Democrația este în pericol, iar noi suntem aici să o apărăm
Published
2 months agoon
By
Andreea Radu
Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a luat cuvântul în plenul de la Strasbourg, subliniind că democrația nu poate fi cumpărată de cei care controlează algoritmii platformelor sociale.
„Platformele sociale au promis să ne conecteze, dar, în realitate, ele ne separă. Părinții stau într-o cameră, copiii în alta, fiecare trăind într-o realitate dată de ecranul lor. Algoritmii decid ce vedem, algoritmii decid ce gândim, algoritmii decid ce votăm, iar boții amplifică toate aceste mesaje până le fac virale. Și atunci ne întrebăm de ce câștigă extremismul, pentru că informațiile false devin vizibile, iar adevărul este ascuns sub preș”, a punctat Ștefănuță în discursul său.
Vicepreședintele Parlamentului European a precizat că a observat o situație similară și în România, unde, atunci când adevărul a ieșit la iveală, „abia s-a mai auzit pentru că a fost o cameră plină de minciuni”.
„Democrația nu poate fi cumpărată de cei care controlează algoritmii. Democrația este în pericol, iar noi suntem aici să o apărăm. Așa că vreau să-i spun domnului Musk că Vaclav Havel a spus: Adevărul și iubirea bat ura și minciuna”, a conchis Nicu Ștefănuță.
Astăzi, 21 ianuarie, membrii Parlamentului European au dezbătut rolul legislației UE în domeniul tehnologiei – Actul privind serviciile digitale – în protejarea democrațiilor europene împotriva interferențelor străine și a puterii oligarhilor Big Tech.
Amintim că tensiunile dintre miliardarul Elon Musk, care deține platforma de social media X, și liderii europeni s-au escaladat pe fondul implicării lui Musk în politica germană.
De asemenea, el i-a îndemnat pe cetățenii germani să voteze pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania în cadrul viitoarelor alegeri naționale, în timpul unui interviu pe care l-a găzduit-o pe platforma X, alături de șefa formațiunii, Alice Weide
Liderii din întreaga Europă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile politice ale lui Elon Musk.
Premierul spaniol Pedro Sanchez l-a atacat pe miliardarul Elon Musk, acuzându-l de subminarea democrației. De altfel, Pedro Sanchez i s-a alăturat președintelui francez Emmanuel Macron, care l-a acuzat pe patronul rețelei X că susține „o nouă internațională reacționară” și că intervine în alegeri, în special în Germania, fără a-l menționa pe nume, liderul francez solidarizându-se astfel cu partenerii și aliații săi de la Berlin.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Eurodeputatul Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale UE
Nemulțumire în Parlamentul European față de intenția CE de a ocoli instituția pentru aprobarea mai rapidă a noului instrument financiar SAFE destinat consolidării capacităților de apărare ale țărilor din UE
ReArm Europe: Parlamentul European îndeamnă UE să își asigure securitatea cu eforturi “similare celor din perioade de război”
Parlamentul European: UE este acum principalul aliat strategic al Ucrainei și trebuie să contribuie la garanții solide de securitate
Parlamentul European pledează pentru o UE mai competitivă, care să respecte standardele sociale și de muncă
Parlamentul European reacționează la tarifele impuse de SUA: Trebuie să aleagă între haos comercial și oportunități economice extinse. Oricare ar fi decizia lor, UE este pregătită
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor pentru a fi competitivă, cere eurodeputatul Virgil Popescu Comisiei Europene într-o scrisoare semnată alături de alți colegi din PE
Published
1 day agoon
March 15, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Virgil Popescu, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a semnat alături de mai mulți colegi europarlamentari o nouă scrisoare adresată vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, pentru a-i cere să țină cont de noile realități cu care se confruntă reprezentanții industriei oțelului și metalelor, solicitând să pregătească măsuri care să fie incluse în Planul de Acțiune pentru Oțel şi Metale.
”UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor! Am cerut mai multă susținere reală pentru producători, investiții şi mai puțină birocrație pentru a putea avansa, la nivel de UE, cu producția de hidrogen. Nu vom putea fi competitivi dacă nu ne consolidăm industria europeană”, a subliniat Popescu.
Într-un gest de escaladare a conflictului pe care el l-a pornit, Donald Trump a amenințat că va impune taxe de 200% pentru vinul și șampania din țările UE.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale UE
Published
2 days agoon
March 14, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul român Dan Motreanu se opune utilizării fondurilor Politicii de Coeziune pentru cheltuielile de apărare ale Uniunii Europene. Acesta a semnat, alături de mai mulți europarlamentari, o scrisoare în acest sens adresată Comisiei Europene.
„Politica de Coeziune a fost concepută pentru a promova solidaritatea și pentru a reduce discrepanțele economice și sociale între regiunile UE”, a subliniat Dan Motreanu în mesajul său.
În răspunsul primit de la Raffaele Fitto, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme, se afirmă că posibila mobilizare a programelor politicii de coeziune pentru a stimula apărarea nu va afecta obiectivele pe termen lung ale coeziunii economice, sociale și teritoriale din Uniunea Europeană.
Dan Motreanu informează că o serie de investiții pentru apărare pot deja să fie realizate în cadrul programelor Politicii de Coeziune, cum ar fi utilizarea dublă (civilă și militară) pentru infrastructură, sprijin pentru IMM-uri și cercetare și dezvoltare, dacă contribuie la dezvoltarea regională.
Potrivit acestuia, următoarea revizuire a programelor Politicii de Coeziune va oferi statelor membre posibilitatea de a evalua progresul în implementarea acestora: „Acolo unde este cazul, autoritățile de management pot propune ajustări ale alocărilor bugetare pentru investiții, inclusiv măsuri legate de apărare și de protecție civilă. Astfel, fondurile nu ar fi redirecționate, vor rămâne disponibile pentru regiuni, în special pentru cele mai puțin dezvoltate, contribuind la realizarea obiectivelor politicii de coeziune, se afirmă în răspunsul primit de la Raffaele Fitto.”
Europarlamentarul liberal reamintește că investițiile realizate din fondurile Politicii de Coeziune au vizat, în anumite regiuni, dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public, modernizarea școlilor și a spitalelor, renovarea clădirilor, sprijinirea dezvoltării IMM-urilor și antreprenoriatului precum și crearea de noi locuri de muncă, accesul la servicii, cercetarea aplicată și a inovării, echipamente, software și active necorporale.
Toate investițiile cuprinse în Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum ocupărea forței de muncă, infrastructură, educație, locuințe, sănătate, servicii sociale și pentru îngrijire de lungă durată.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Nemulțumire în Parlamentul European față de intenția CE de a ocoli instituția pentru aprobarea mai rapidă a noului instrument financiar SAFE destinat consolidării capacităților de apărare ale țărilor din UE
Published
3 days agoon
March 13, 2025
Parlamentul European a reacționat cu opinii împărțite la decizia Comisiei Europene de a folosi Articolul 122 din Tratatul UE pentru a obține aprobarea noului instrument financiar (SAFE – Security Action for Europe) de 150 miliarde de euro destinat consolidării capacităților de apărare a statelor membre, parte a planului „Rearm Europe” de 800 miliarde de euro. Această prevedere permite Comisiei să acționeze rapid în situații de urgență, fără a consulta Parlamentul European, o decizie criticată de unii eurodeputați pentru lipsa de legitimitate democratică, relatează Euronews.
„Ocolirea Parlamentului prin Articolul 122 este o greșeală. Democrația Europei se bazează pe doi piloni: cetățenii săi și statele membre. Avem nevoie de ambele pentru securitatea noastră”, a declarat Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European (PPE), în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg.
Deși unii eurodeputați au cerut o implicare mai mare a legislativului european în luarea acestor decizii, Parlamentul a putut doar să își exprime punctul de vedere printr-o rezoluție non-legislativă, aprobată cu 419 voturi pentru, 204 împotrivă și 46 de abțineri. Rezoluția nu a inclus o condamnare explicită a utilizării Articolului 122, deși eurodeputați din grupurile GUE/NGL și Verzii/EFA au încercat să introducă un amendament în acest sens.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a atras atenția asupra riscurilor excluderii Parlamentului din procesul decizional, subliniind că acest lucru poate amplifica sentimentul de frustrare al cetățenilor față de UE. „Lucrând prin Parlamentul European, în special în cazul deciziilor de o asemenea amploare, consolidăm încrederea în Uniunea noastră”, a declarat Metsola în fața liderilor europeni, la summit-ul special de pe 6 martie, dedicat susținerii Ucrainei.
Totuși, alți eurodeputați consideră că rapiditatea acțiunilor este mai importantă decât procesul în sine. „Nu ne simțim excluși, atât timp cât avem transparență și supraveghere asupra utilizării fondurilor pe care Comisia le împrumută statelor membre”, a explicat Riho Terras, vicepreședintele Comisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din partea PPE.
Parlamentul European a solicitat statelor membre să își majoreze cheltuielile pentru apărare la cel puțin 3% din PIB și a susținut crearea unei bănci europene pentru apărare, securitate și reziliență. De asemenea, a propus explorarea unui sistem de obligațiuni europene de apărare pentru a finanța investițiile militare majore. În ciuda controverselor privind procedura, sprijinul pentru consolidarea capacității de apărare a Europei rămâne o prioritate pentru instituțiile UE.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO

Președintele Germaniei este îngrijorat de impactul rețelelor sociale asupra democrației: Dezbaterea se mută de la media de calitate la rețelele sociale, fapt ce schimbă profund democrația noastră

Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă

Putin trebuie să pună capăt atacurilor barbare asupra Ucrainei dacă ”vrea cu adevărat pace”, subliniază Keir Starmer

Cristian Diaconescu: România este în dialog cu administrația americană și nu avem semnale că SUA ar lua în calcul retragerea trupelor din țara noastră

Statele UE și-au adoptat poziția de negociere privind impunerea de tarife pentru o serie de produse agricole și îngrășăminte din Rusia și Belarus

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță: Proiecte americane de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Continuăm proiectele începute în primul mandat al președintelui Donald Trump
- NATO1 week ago
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Profeția lui Tusk la summitul UE pentru apărare: Europa se va înarma mai rapid decât Rusia, o cursă pe care Rusia o va pierde la fel ca URSS acum 40 de ani
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Undă verde pentru “Europa Apărării”: Liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia