Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Viktor Orbán își amână discursul din Parlamentul European din cauza inundațiilor din Ungaria

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

Premierul ungar Viktor Orbán și-a amânat discursul programat miercuri în fața Parlamentului European din cauza inundațiilor grave din Ungaria. Anunțul a fost făcut după ce ploile torențiale au lovit Europa Centrală și de Est în weekend, ducând la inundații pe scară largă, care au făcut cel puțin 10 victime și au forțat mii de persoane să își evacueze locuințele, relatează Politico.

„Din cauza condițiilor meteorologice extreme și a inundațiilor continue din Ungaria, mi-am amânat toate obligațiile internaționale”, a declarat Orbán luni.

Liderul ungar trebuia să prezinte programul de activități pentru viitoarea președinție ungară a Consiliului Uniunii Europene în timpul sesiunii parlamentare de la Strasbourg. Cu toate acestea, urgența situației inundațiilor a avut prioritate.

În replică, Parlamentul European a emis o declarație, președinta Roberta Metsola exprimându-și solidaritatea cu Ungaria și oferind sprijin celor afectați. „Președinta Metsola a înțeles situația și a convenit că va lua legătura cu grupurile politice pentru a amâna dezbaterea privind prioritățile Președinției la o dată ulterioară ”, se arată în declarație.

Discursul lui Orbán era de așteptat să fie un moment semnificativ, deoarece pentru prima oară un premier din noul grup de dreapta „Patrioții” din Parlamentul European s-ar fi adresat adunării.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene elaborarea unei strategii cuprinzătoare pentru alimentele și furajele pe bază de plante

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de mai mulți europarlamentari, a solicitat Comisiei Europene elaborarea unei strategii europene cuprinzătoare pentru alimentele și furajele pe bază de plante.

„Încurajăm Comisia să prezinte cât mai repede strategia pe care a anunțat-o privind proteinele pentru alimente și furaje”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Acesta a precizat că sprijinirea producției de alimente pe bază de plante completează agricultura tradițională și nu se află în opoziție cu aceasta.

„Pentru a ne asigura că suntem aprovizionați cu destule alimente și să fim mai puțin dependenți de alte țări, este important să ne diversificăm sursele de proteine. În prezent, sistemul nostru alimentar se bazează foarte mult pe importurile de furaje bogate în proteine, așa că trebuie să găsim și alte variante, mai ales din surse europene”, a adăugat Dan Motreanu.

Potrivit eurodeputatului, un exemplu bun care poate fi urmat este Strategia Națională a Danemarcei pentru alimentele pe bază de plante.

„Acest program, sprijinit prin fonduri dedicate și intervenții bine gândite, de la cursuri specializate pentru bucătari la stimulente pentru agricultori, arată cum o politică publică coerentă poate încuraja inovația și dezvoltarea durabilă”, a spus el.

În final, Dan Motreanu a subliniat faptul că sprijinirea acestui sector nu doar că va răspunde cererii tot mai mari din partea consumatorilor și va susține obiectivele de mediu, dar va întări și autonomia noastră strategică, va încuraja inovația în domeniul alimentar și va păstra libertatea de alegere a consumatorilor europeni.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Valorile și libertățile europene suferă o ”deteriorare incontestabilă” în Ungaria, semnalează o delegație a PE

Published

on

O delegație a Comisiei pentru Libertăți Civile din Parlamentul European a efectuat o vizită de lucru în Ungaria, în perioada 14-16 aprilie, pentru a verifica în teren dacă preocupările instituțiilor europene cu privire la starea valorilor UE se justifică, iar Parlamentul European trage un nou semnal de alarmă privind statul de drept în Ungaria, care trece printr-o „deteriorare incontestabilă.” Constatările delegației vor sta la baza unui viitor raport care propune căi de urmat în procedura de protejare a valorilor UE în Ungaria, informează un comunicat al Legislativului European.

„Constatările delegației indică faptul că nu există nicio îmbunătățire în comparație cu situația evidențiată în rezoluțiile anterioare ale Parlamentului. În plus, există o tendință îngrijorătoare de continuare a erodării, inclusiv în ceea ce privește independența sistemului judiciar, libertatea mass-media, libertatea academică și spațiul critic pentru societatea civilă. Aceste evoluții sunt în contrast puternic cu valorile consacrate la articolul 2 din TUE”, a declarat în numele delegației eurodepuatul din grupul Verzilor, Tineke Strik, șeful delegației LIBE.

© European Union 2025 – Source : EP

Eurodeputatul Wawrykiewicz, reprezentant al Grupului Popularilor Europeni din PE, a declarat: „Am observat o deteriorare incontestabilă a situației și chiar o negare deschisă a statului de drept. Aceasta include procesul de reducere a independenței sistemice a sistemului judiciar. Standardele și garanțiile UE în această privință nu sunt respectate. În plus, avem de-a face cu refuzul intenționat al guvernului de a pune în aplicare hotărârile-cheie ale instanțelor europene din punctul de vedere al valorilor consacrate în articolul 2 din tratat.”

Eurodeputatul Śmiszek, reprezentantul Grupului Social-democraților din PE, a declarat că: „Încălcarea continuă a drepturilor LGBTIQ în Ungaria este foarte îngrijorătoare. Interzicerea Budapest Pride și a tuturor evenimentelor LGBTIQ conexe încalcă legislația și valorile UE. Este, de asemenea, o restricție gravă a dreptului la întrunire pașnică. Aceasta subminează statul de drept și democrația.”

Eurodeputatul Wilmès (Renewa declarat următoarele: „Ceea ce vedem în Ungaria nu este statul de drept, ci mai degrabă un stat de drept în care majoritatea conducerii și-a consolidat puterea, reducând la tăcere vocile minorităților și oprimând opiniile diverse, după cum demonstrează încă o dată restricționarea libertății de întrunire. Retorica agresivă și intimidarea sistemică sunt permise de controlul extins al guvernului asupra peisajului mediatic, unde campaniile de defăimare au devenit noua normă.”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită direcționarea unor resurse dedicate din politica de coeziune către regiunea celor Trei Mări, care include și România

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat, împreună cu mai mulți europarlamentari, direcționarea unor resurse dedicate din politica de coeziune către regiunea celor Trei Mări, care include și România.

„Am semnat o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, António Costa, prin care cerem recunoașterea importanței speciale a regiunii celor Trei Mări în conturarea viitorului Uniunii Europene. Facem apel la înființarea unui fond special în cadrul politicii de coeziune a UE pentru a sprijini proiecte strategice, transnaționale, desfășurate sub egida Inițiativei celor Trei Mări”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Citiți și: În cadrul discuțiilor de la Cotroceni cu Ilie Bolojan, eurodeputatul Dan Motreanu a subliniat că România trebuie să acționeze rapid pentru a putea folosi în continuare fondurile din Politica de Coeziune

Dan Motreanu a explicat că Inițiativa celor Trei Mări, care reunește treisprezece state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră, joacă un rol tot mai important în asigurarea coeziunii europene, a rezilienței strategice și a unității.

El a avertizat că, în ciuda progreselor remarcabile, regiunea se confruntă în continuare cu disparități persistente în ceea ce privește infrastructura, energia și dezvoltarea digitală, care riscă să adâncească inegalitățile din cadrul Uniunii

„În fața amenințărilor geopolitice tot mai mari, în special din partea Rusiei, necesitatea investițiilor în conectivitatea, reziliența și integrarea regiunii este mai urgentă ca niciodată”, a subliniat eurodeputatul.

Acesta a punctat că investițiile în transport, energie, infrastructură digitală și în capacitățile regionale de securitate nu mai sunt doar despre reducerea decalajelor din Uniunea Europeană.

„Aceste investiții au devenit un imperativ strategic pentru întreaga Europă”, a afirmat Dan Motreanu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO13 hours ago

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

SUA13 hours ago

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

NATO1 day ago

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

CHINA1 day ago

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

SUA1 day ago

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

RUSIA1 day ago

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO2 days ago

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

NATO2 days ago

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

INTERNAȚIONAL2 days ago

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

ROMÂNIA5 days ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm

Trending