Connect with us

ROMÂNIA

Ziua Europeană a Medicului, sărbatorită pentru prima dată în România

Published

on

Sănătatea Media Group, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila” din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor din Bucureşti, a organizat astăzi, 30 martie 2012, o conferinţă prilejuită de Ziua Europeană a Medicului, zi ce a fost sărbătorită pentru prima oară în România. În cadrul manifestării, a fost propusă înfiinţarea unei noi instituţii dedicată apărării drepturilor medicilor şi anume Avocatul Medicului. Toți cei prezenți au devenit astfel membri fondatori ai instituției care are ca principal obiectiv redarea demnității medicului.

“De Ziua Europeană a Medicului, ne-am propus să îi sărbătorim pe cei cărora, de multe ori, le datorăm viața.  Am abordat această temă, de Ziua Europeană a Medicului, deoarece, personal am observat că această breaslă cade adeseori pradă unor acuzaţii, de multe ori nefondate. Oameni care ieri le mulţumeau cu lacrimi în ochi pentru cât bine le-au făcut, se pot îndrepta astăzi împotriva binefacătorilor lor. Din acest motiv, ne-am propus să spunem stop abuzurilor şi start informării! Prin înfiinţarea acestei noi instituţii, “Avocatul Medicului”, menită să lupte împotriva abuzurilor la care sunt supuse cadrele medicale şi să apere drepturile şi libertăţile acestora, ocrotindu-le demnitatea, ne propunem să  mediem şi să rezolvăm  conflictele apărute între aceştia şi pacienţi, să creionăm şi să dezvoltăm programe de informare pentru medici.”, a declarat Simona Maria Vlădica, director general Sănătatea Media Group.

La întrebarea “Care ar fi utilitatea instituției Avocatul Medicului?, prof. univ. dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, a răspuns: “ Avocatul Medicului ar trebui să apară acolo unde medicul nu îşi permite să angajeze un avocat privat. Această instituţie ar putea să apere medicul în faţa justiţiei. Pentru a deveni utilă, este nevoie să capete un aspect instituţional. Ideea ca atare este o idee care ar conveni clasei medicale.”

Înființarea instituției Avocatul Medicului  a primit și aprecierea Prof.Univ.Dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București, prezentă la conferința organizată de Sănătatea Media Group cu ocazia Zilei Europene a Medicului.

Vreau să o felicit pe doamna director Sănătatea Media Group, Simona Maria Vlădica, pentru ideea pe care a avut-o cu înfiinţarea Avocatului Medicului. Sunt chiar geloasă pentru că nu mi-a venit mie această idee. Această instituţie ar reprezenta un nucleu de avocaţi care să apere medicii, deoarece acum medicii au numai obligaţii, iar pacienţii numai drepturi.”, a declarat Prof.Univ.Dr. Monica Pop.

Avocatul Medicului se doreşte a fi o instituţie autonomă şi independentă care are drept scop apărarea statutului şi demnităţii medicilor în raporturile acestora cu autorităţile publice şi societatea civilă. În urma discuțiilor generate de dr. Liana Pleș, director al departamentului litigii al Colegiului Medicilor București, s-a convenit că ar fi potrivit ca Avocatul Medicului să poată deveni  o interfaţă între Colegiul Medicilor şi Instanţa de Judecată, în condițiile în care în prezent rapoartele generate de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor nu sunt luate în considerare de Instanță. În urma dezbaterilor, s-a stabilit că printre atribuţiile instituţiei “Avocatul Medicului” ar fi indicat să se regăsească și organizarea unor  cursuri de drept medical şi de comunicare cu pacienţii, atât de necesare pentru întreg corpul medical.

Prof.Univ.Dr. Florian Popa a propus ca Avocatul Medicului să aibă rol de mediere a conflictului dintre medici și pacienți, astfel încât să fie ascultată părerea fiecăruia dintre cei doi factori implicati și chiar să se poată ajunge la o împăcare a părților înainte de a se ajunge în Instanță.

Încercând să răspundă la provocarea De ce Avocatul Medicului ?, Conf.Univ.Dr. Laurențiu Belușică a subliniat rolul pe care îl are fiecare dintre actorii implicați în sistem: medici și pacienți deopotrivă,  Avocatul Pacientului și Avocatul Medicului; toți convergând către o mai bună respectare a legii, a drepturilor și a obligațiilor fiecăruia dintre ei, pentru a evita pe cât posibil contactul cu  Instanța.

“Astazi, informația este accesibilă. Pacienții citesc, dar de foarte multe ori nu înțeleg exact și au cerințe nejustificate. Pe de altă parte, mai sunt și foarte mulți pacienți care sunt neinformați, inconștienți sau ignoranți în ceea ce privește păstrarea stării lor de sănătate. În cazul malpraxisului, cred că o cauză importantă este și lipsa de comunicare între medic și pacient”, a subliniat Conf.Univ.Dr. Laurențiu Belușică.

Și proasta finanțare a sistemului sanitar, precum și salarizarea sub standardele și riscurile asumate în exercitarea meseriei, sunt motive pentru care participanții la Conferința Avocatul Medicului sunt de părere că ar trebui să fie înființată o instituție care să lupte pentru drepturile medicilor, precum Avocatul Medicului.

Deputatul Rodica Nassar, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, a amintit, printre altele că: “un rezident are acelaşi salariu ca o menajeră care lucrează pentru o familie. Este regretabil aşa ceva. Cum îi ţinem noi în ţară?”. În acest context, Rodica Nassar a menționat că autoritățile ar trebui să reorganizeze sistemul de salarizare a cadrelor medicale și să le ofere locuri de muncă decente, conform pregătirii acestora.

Avocatul Medicului își va face simțită prezența și în mass-media şi va cere, ori de câte ori va fi cazul, dreptul la replică atunci când medicilor le este încălcat acest drept sau pur și simplu nu știu că îl au.

Așadar, ideea înființării instituției Avocatul Medicului a fost salutată de toți participanții la evenimentul organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Europene a Medicului. Într-o perioadă în care profesia de medic este subapreciată atât de autoritățile statului cât și de societatea civilă, se impune înființarea unei entități care să lupte pentru drepturile și libertățile medicilor și care să pledeze pentru încetarea abuzurilor asupra medicilor și repunerea acestora în drepturi.

De altfel, în cursul acestei luni, Sănătatea Media Group a reușit să lanseze propunerea de înființare a două instituții complementare – Avocatul Medicului și Avocatul Pacientului, ambele născute în ideea apărării drepturilor medicilor și respectiv a pacienților. Atât cu ocazia Zilei Europene a Pacienților, cât și cu prilejul Zilei Europene a Medicului, autoritățile din domeniul sănătății au apreciat inițiativele Sănătatea Media Group, încurajând ideea că aceste două  instituții create de aceeași entitate vor conduce la atingerea obiectivelor propuse privind medierea conflictelor și informarea persoanelor care constituie obiectul de adresabilitate al celor două instituții.

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis, întrevedere cu o delegație a SMEunited, asociația europeană a IMM-urilor: Dezvoltarea durabilă a unei comunităţi de afaceri puternice are nevoie de un angajament politic pe termen lung

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, cu o delegaţie a SMEunited, asociaţia europeană a întreprinderilor mici şi mijlocii, condusă de Ulrike Rabmer-Koller, preşedinte SMEunited, alături de conducerea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În cadrul întrevederii au fost dezbătute subiecte legate de evoluţia economiei europene, din perspectiva stimulării antreprenoriatului şi competitivităţii IMM-urilor.

Preşedintele României a evidenţiat faptul că dezvoltarea durabilă a unei comunităţi de afaceri puternice are nevoie de un angajament politic pe termen lung, care să contribuie la consolidarea Pieţei Interne a Uniunii Europene, o condiţie esenţială pentru întărirea competitivităţii economiilor statelor membre ale Uniunii. Preşedintele Klaus Iohannis a reliefat şi importanţa unei abordări conjugate, care să aibă în vedere coeziunea şi competitivitatea economică, ca priorităţi la nivelul politicilor publice ale statelor membre şi ale UE în ansamblu”, se arată în comunicat.

Şeful statului a subliniat şi importanţa politicilor şi măsurilor concrete pentru susţinerea antreprenoriatului, inovării şi competitivităţii, prin valorificarea oportunităţilor generate de economia digitală. Administraţia Prezidenţială precizează că un element esenţial în acest sens este legat de necesitatea actualizării şi îmbunătăţirii actualului cadru de politici ale Uniunii Europene pentru IMM-uri.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, în contextul mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pentru a marca importanţa deosebită a antreprenoriatului pentru dezvoltarea economică, pe 10 aprilie, va avea loc la Palatul Cotroceni conferinţa ”European Entrepreneurship Forum”, eveniment aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Forumul, organizat la iniţiativa CNIPMMR, îşi propune să actualizeze cadrul de politici necesare pentru susţinerea dezvoltării segmentului antreprenorial european în contextul noilor provocări la nivel internaţional.

Continue Reading

NATO

Președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului ratificarea Protocolului de aderare a Macedoniei de Nord la NATO

Published

on

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți decretul privind supunea spre ratificare Parlamentului a Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles, la 6 februarie 2019.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi, 19 februarie a.c., decretul privind supunerea spre ratificarea Parlamentului a Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles, la 6 februarie 2019”, se arată într-un comunicat al Adminsitrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro.

Aminitim faptul că la 6 februarie ambasadorii statelor membre ale NATO și ministrul de externe Nikola Dimitrov au semnat un protocol de aderare prin care Republica Macedonia de Nord va deveni al 30-lea membru al Alianței.

Aderarea Macedoniei la NATO, un proces amânat încă din 2008 de la summitul de la București, a devenit posibilă după ce în ultimele opt luni au fost înregistrate evenimente politice istorice. Mai întâi, guvernele de la Atena și de la Skopje au semnat pe 12 iunie acordul de Prespa în care puneau capăt disputei istorice cu privire la modificarea denumirii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Republica Macedonia de Nord. Apoi, la summit-ul NATO din 11-12 iulie, Macedonia a fost invitată oficial de către liderii NATO pentru a se alătura Alianței. Ulterior, în luna septembrie, o majoritate de 90% a cetățenilor prezenți la referendumul privind schimbarea denumirii țării au optat pentru această modificare, deschizând calea spre aderare. La începutul acestui an, acordul de la Prespa a fost ratificat pe 11 ianuarie de Parlamentul de la Skopje și pe 16 ianuarie de Parlamentul de la Atena.

Pentru ca Macedonia de Nord să devină oficial cel de-al 30-lea membru al Alianței, este nevoie ca toate cele 29 de state membre NATO să ratifice protocolul, acest proces urmând să aibă loc până la finalul lui 2019 și începutul anului 2020. Până atunci, Macedonia va deține statutul de observator.

De altfel, Grecia a fost prima țară a Alianței Nord-Atlantice care la 9 februarie ratifica protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO, o dovadă simbolică a angajamentului Atenei de a pune capăt diferendului cu Skopje care dura de 27 de ani.

Mai mult, implicarea celor doi premieri, Zoran Zaev, pe de o parte, și Alexis Tsipras, pe de altă parte, în soluționarea acestui conflict a primit recunoaștere și din partea comunității internaționale, atât la nivel discursiv, cât și faptic, cei doi fiind nominalizați de către Ouided Bouchamaoui, membru al uneia dintre organizaţiile componente ale Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia, structură care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2015, la Premiul Nobel pentru Pace 2019.

O altă formă de recunoaștere a ”activității impresionante în menținerea păcii și soluționarea conflictelor” a celor doi a venit din partea Conferinței de Securitate de la Munchen, care le-a acordat lui Zoran Zaev și Alexis Tsipras distincția ”Ewald von Kleist”, care poartă numele uneia dintre persoanele care au complotat în iulie 1944 pentru încercarea eșuată de a-l înlătura pe Adolf Hitler de la putere în Germania nazistă și care, în calitate de lider al Conferinței de Securitate de la Munchen timp de 30 de ani, a contribuit la promovarea dialogului transatlantic de securitate, dar și la ordinea de securitate mai largă din perioada Războiului Rece.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele României Klaus Iohannis participă la primul Summit UE-Liga Statelor Arabe, desfășurat în Egipt, care va reuni liderii statelor din ambele părți

Published

on

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa duminică și luni la Summitul UE- Liga Statelor Arabe, care va avea loc în Egipt, la Sharm – El – Sheikh, anunță Administrația Prezidențială printr-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Acesta este primul summit care se desfăşoară cu participarea statelor membre ale UE şi ale Ligii Statelor Arabe. Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, şi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Conform Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va susține o alocuțiune în sesiunea plenară a summitului, în care va prezenta viziunea României cu privire la cooperarea dintre statele Uniunii Europene și cele din cadrul Ligii Statelor Arabe pentru găsirea unor soluții comune la provocările actuale, precum și la cele pe termen mediu și lung.

Obiectivul central al summitului îl reprezintă crearea unei platforme de cooperare între Uniunea Europeană și Lumea Arabă, ca partener strategic important în Vecinătatea Sudică a Uniunii, anunță sursa citată mai sus.

Summitul UE – Liga Statelor Arabe îi va reuni pentru prima dată pe șefii de stat sau de guvern din ambele părți.

Liderii vor urmări să consolideze legăturile dintre statele arabe și Europa, abordând o gamă largă de aspecte și provocări comune precum: multilateralismul, comerțul și investițiile, migrația, securitatea, situația din regiune.

Se preconizează că reuniunea va începe în după-amiaza zilei de duminică, 24 februarie, și se va încheia cu o conferință de presă în după-amiaza zilei de luni, 25 februarie.

Reuniunea se va desfășura la Centrul internațional de congrese din Sharm El-Sheikh, în Egipt.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending