Viitorul Uniunii Europene si al Romaniei…scenarii posibile

Gratian MihailescuScriam de ziua Europei un articol in care spuneam ca singura sansa a Romaniei este ca va face parte dintr-o constructie federala dintr-o uniune economica, politica si fiscala puternica. Cel putin aceasta este intentia lui Barosso, cand vine vorba de vitorul Uniunii. Europa trece printr-o criza si se pare ca solutia vazuta de oficialii europeni este o uniune politica sporita  pentru toate cele 27 de state membre. Cum va arata viitorul Europei si cum va fi pozitionata Romania ?

Europa

Conform unor studii realizate de ESPON (European Observation Network for Territorial Development and Cohesion) sau Global Europe 2050, declinul Europei este inevitabil in cazul in care nu se va realiza un nou model organizational, la fel de indraznet ca cel al lui Jean Monnet si Robert Schumann.

In studiul Comisiei Europene, Global Europe 2050,  sunt analizate cele trei scenarii (Nobody Cares, EU under threat, EU renaissance) din perspective demografice, energetice, economice, geopolitice, de cercetare, educatie si inovare :

  1. Nobody Cares este primul scenariu analizat in care Uniunea nu are o viziune clara asupra viitorului ei, un scenariu nici bun, nici rau, in care nimeni nu ia nici o initiativa.
  2. EU under threat este scenariul pessimist, in care se prefigureaza un declin economic si mai accentuat al Europei.
  3.   EU Renaissance este scenariul optimist care presupune o integrare economica, politica si militara mai accentuata, ceea ce i-ar permite sa devina o forta globala.

Toate cele trei scenarii sunt analizate prin analize cantitative si calitative, iar mesajele de final ale  raportului conditioneaza succesul constructiei europene de  « Crestere prin Cunoastere », investind in cercetare si inovare si printr-o mai accentuata integrare culturala si politica. Schimbarile treptate, cu mici ajustari ale cadrului politic actual, nu vor rezolva nimic. Pentru a evita un declin catastrofal al Uniunii, sunt necesare actiuni politice indraznete, ambitioase care sa fie coordonate si formulate in asa fel incat acestea se vor adresa direct cetateniilor, sustine acelasi studiu.

In cadrul unei conferinte la Universitatea Catolica din Louvain, Belgia, filosoful german Jürgen Habermas critica constructia actuala europeana si indemna la renuntarea  interguvernamentalismului actual şi crearea unei veritabile uniuni politice, de la transformarea Uniunii Monetare intr-o Uniune Politica.

O viziune mult mai sumbra o are Lucian Boia in noua sa carte. Istoricul are un capitol special dedicat viitorului Uniunii Europene. In viziunea sa exista trei scenarii posibile :

  1. Disparitia euro, urmata de o destramare a Uniunii
  2. O integrare mai puternica ceea ce va duce la o centralizare a deciziilor politice implicit o Uniune mai puternica, insa o suveranitate mai slabita a statelor membre.
  3. O continuare a actualei constructii inter-guvernamentale, ca solutie de compromis, o Europa cu doua sau mai multe viteze (Nord versus Sud)

Valentin Lazea, economistul sef al BNR, explica anul trecut de ce moneda euro nu ar putea rezista in lipsa unei uniuni politice. Dansul considera ca dupa ce uniunea fiscala va fi realizata -(cand si daca aceasta se va realiza)- va urma o integrare diplomatica si militara, iar daca nu vor exista resurse pentru a realiza acesti pasi in constructia europeana, pietele financiare vor deveni sceptice, mizand pe dezmembrarea zonei euro.

Romania

Zilele trecute citeam doua articole din care se distingeau clar doua perspective, doua viziuni asupra viitorului Romaniei : prima a lui Dragos Paul Aligica, care spunea ca viitorul inseamna management, tehnologie si stiinta, autorul punandu-si indreptatit urmatoarele intrebari : « Cum stau romanii in aceste domenii? Cum arata samanta pusa azi de sistemul de educatie, samanta ce va rodi in deceniile ce vin? Cum arata economia -organizarea si performanta sa- de azi ce pune bazele pentru maine? Cum arata clasa politica si capacitatea ei de guvernare? Cum arata centrele stiintifice si tehnologice? Cum arata statul de drept, institutiile pietei? Dar comunicarea publica, mass media si cultura publica? ». Raspunsurile acestor intrebari ne lasa un gust amar, ne inegresc orizonturile, nu ne lasa perspective. Este situatia la care se afla Romania la ora actuala, este o situatie vazuta din interiorul tarii. Cea de-a doua perspectiva, este una europeana, vazuta de Dan Luca, de la Bruxelles, care lansa un manifest, indemnand clasa politica si romanii sa se apropie de capitala Europei si sa inteleaga mecanismele afacerilor europene. Argumentele sale sunt puternice : 75% din legislatia din Romania isi are originea la Bruxelles si Romania, dupa aproape 7 ani de la integrare nu este racordata la UE prin lipsa romanilor din mecanismul comunitar.

Scriam anul trecut ca statul roman nu stie sa faca lobby la Bruxelles si nici nu are mecanismele necesare pentru a realiza acest lobby. De aici rezulta si proasta comunicare intre Bruxelles şi Bucuresti, si implicit si dezinteresul clasei politice romanesti fata de ceea ce se intampla in capitala Europei. Romania nu a inteles inca care pot fi beneficiile europenizarii ei si refuza sa colaboreze eficient cu partenerii din Vest.

Radu Magdin scria un text fantastic despre cum ar trebui sa evolueze Romania, in interiorul UE : parteneriat, prietenie si proiecte UE. Avem atat de multe de invatat de la Germania sau Franta, Italia sau Spania, Polonia sau Ungaria si totusi ne incapatanam sa nu o facem. Ne lipsesc parteneriatele si colaborarea intensa cu tariile mai dezvoltate, ne lipsesc investitiile strategice,  ne lipsesc proiecte pilot in diferite domenii pentru a crea o inovare a conceptelor si a technologiei. Toate acestea le putem avea daca intelegem cu adevarat, la nivelul decidentilor politici, ce inseamna Europa si cu ce se mananca afacerile europene.

Viitorul constructiei europene este incert si neclar, iar noi practic nici nu am ajuns sa fim cu adevarat o tara europeana. Noi nu avem inca parteneri strategici sau aliati politici in capitalele Europei. Nu existam la Bruxelles in materie de lobby.  Refuzam sa ne europenizam, desi aceasta pare sa fie singura solutie pentru viitorul tarii : sa faca parte dintr-o constructie federala europeana puternica.  Dar daca Europa esueaza in constructia sa ? Daca scenariul nu va fii cel optimist ? Imi revin obsesiv in minte intrebarile lui Dragos Paul Aligica si analizele si studiile organizatiilor internationale care plaseaza Romania pe ultimele locuri la majortatea capitolelor. Cum se va dezvolta  Romania, in cazul in care Uniunea Europeana va urma traseul pesimist ?

 

Autor: Graţian Mihăilescu, Consultant Dezvoltare Regională şi Afaceri Europene

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.