EURO-SUPARARE: Vasile Dancu, despre prabusirea increderii in UE: Romanii s-au suparat pe UE pentru ca nu e o vaca de muls care sa se mulga singura

Sociologul Vasile Dancu declara, intr-un interviu acordat pentru caleaeuropeana.ro, ca romanii au o relatie nevrotica cu Uniunea Europeana, dupa ce in cativa ani, increderea in UE s-a prabusit de la 86 la 46 la suta. „Am asteptat UE ca pe americani…Romanii s-au suparat pe UE pentru ca nu e o vaca de muls care sa se mulga singura”, arata profesorul Dancu, intr-un comentariu privind ultimul Eurobarometru. 

„Studiile noastre au aratat acelasi lucru, 46 la suta. Dar am avut si 84-86 la suta. Era uneori si jenant sa explicam aceste procente. Paream un popor penibil, fara simt critic, de parca UE era un Mos Craciun care vine cu o desaga sa ne faca fericiti. Aveam o viziune utopica.

Nu aveam un concept eurosceptic, nici macar eurorealist. Acum avem o eurodezamagire, dar tot distipica. E dezamagirea emotionala a copilului care vede ca Mos Craciun nu e cum si-a inchipuit.

Ar trebui sa vedem ce ne ofera UE ca oportunitati? Cum ne putem insera in acest proiect, ce solutii avem? Daca ne uitam la UE ca la bunicul care ne aduce bunatati, bomboane, atuncinici entuziasmul nici supararea nu sunt in regula.

Este o relatie total nevrotica cu UE. Trebuie sa trecem la o faza realista. Acum avem o nevroza, nu euro-scepticism. Este o euro-suparare. Romanii s-au suparat pe UE pentru ca nu e o vaca de muls care sa se mulga singura.

Am inteles ca UE nu iti baga in desaga, iar birocratia europeana este defavorabila tarilor noastre, cu economii emergente. Am vazut in faze trecute ale unor proiecte ca nu doar coruptia din Romania este problema, dar si birocratia europeana ne fac sa avem o cifra de absorbtie redusa.

Pe de alta parte, si media face ce trebuie si relateaza aceste lucruri. Noi nu avem multi jurnalisti specializati in afaceri europene, iar UE reprezinta o nisa mai putin populara, pentru ca nu poti vinde probleme europene. Presa noastra, axata mai degraba catre scandal, a avut totusi un rol pozitiv. A pus presiune pe autoritati pentru a ridica problema absorbtiei ondurilor UE, iar acest lucru s-a rasfrant si asupra UE, desi presa nu a criticat UE, ci guvernantii.

Neputinta autoritatilor, senzatia de nedreptate data de acestea, explicatiile pe care le-au dat in legatura cu intarzierea aderarii la Spatiul Schengen, ca nu sunt de vina si ca de vina e Olanda au construit nemultumirea cofabricata de guvernanti si presa.

Am asteptat UE ca pe americani, sa ne elibereze, sa ne aduca modernizare. Acum, asteptam investitii straine, ca singura solutie de dezvoltare. Investitorul strain e considerat important, i se fac facilitati, romanului nu. Asta desi un PIB sanatos se bazeaza 70 la suta pe IMM-uri, care produc precum furnicile. E o superfocalizare pe investitii straine in economie, negam resursele interne de dezvoltare, cele umane sau naturale. Le vindem usor, asteptam investitorii straini sau speram ca ei sa le exploateze mai bine. Ne subestimam, ne uitam cu pofta la straini”, a mai spus Vasile Dancu.

Share daca ti-a placut articolul:

3 Responses to EURO-SUPARARE: Vasile Dancu, despre prabusirea increderii in UE: Romanii s-au suparat pe UE pentru ca nu e o vaca de muls care sa se mulga singura

  1. Pingback: Stirile Online » ​DEZBATERE HotNews.ro Care sunt cauzele scaderii increderii romanilor in UE in 2011 de la 60% la 46%

  2. tibicarom 04/04/2012 at 22:31

    Dl.Dancu a diagnosticat bine emotivitatea dâmb- oviteana, rezultat intârziat al instabilitatii genetice intelectuale dupa trei generatii traite si educate in cultura nesigurantei permanente securisto-ceausista. Publicul nostru nu intelege nici idealurile, nici mecanismele, nici ratiunea intemeierii UE, ci in cel mai bun caz se astepta sa vina o echipa de la Bruxelles care sa inlocuiasca mafia instalata de 20 ani la cârma tarii inarmata cu toate racilele preluate de la nomenclatura comunista. Fara indoiala ca de la echipa Ilici Ilescu-KGB -Magureanu la Emil Boc a fost totusi un progres, dar constientizarea acestuia inca nu a patruns in masa populatiei.

    Reply
  3. Pingback: 2012-VORBE CE DOR, -Prioritate de dreapta « Clasa politica mereu gravidă cu tata proştilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *