VIDEO Lansarea grupului de iniţiativă “Coaliţia România 2019 – Preşedinţia Română a Consiliului”: Modelele de succes din alte țări sunt cele care au reușit să implice cât mai mulți actori în acest proiect
Anul 2019 reprezintă un moment culminant în traseul european al României, deoarece țara noastră va deține pe o perioada de șase luni președinția rotativă a Consiliului.
Cu acest prilej, Dl. Florin Jianu – întreprinzător, preşedinte Patronatul Tinerilor Intreprinzători din România, Dl.Ionut Sibian, Director Executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, dl. Florian Marin, presedinte al Organizaţiei de Tineret a Blocului Naţional Sindical şi Dl. Victor Negrescu – membru în Parlamentul European, au lansat grupul de iniţiativă “Coaliţia România 2019 – Preşedinţia Română a Consiliului”.
“De foarte multe ori când este vorba de momente atât de importante, pregătirea lor se întâmplă în spatele ușilor închise. Ceea ce dorim noi este ca lucrurile să se întâmple foarte transparent, dincolo de interese personale sau politice, iar cât mai mulți actori să fie implicați. Am avut mai multe contacte cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Externe și din Administrația Prezidențială, existau câteva persoane interesate, dar nu exista un demers comun. Ce am remarcat noi este că modele de succes din alte țări sunt cele care au reușit să implice cât mai mulți actori”, a afirmat Negrescu, la evenimentul de lansare a grupului de inițiativă.
El a adăugat că administrația românească are nevoie, din partea societății civile, de o rețea de structuri care să vină cu idei, iar președinția Consiliului European înseamnă a stabili o serie de priorități prin care să poată fi marcat viitorul României și al UE, precizează Agerpres.
Potrivit inițiatorilor grupului, Coaliția pentru România 2019 poate să sprijine decidenții direct responsabili, să crească capacitatea strategică de identificare și promovare a priorităților României în UE până la momentul 2019 și să colaboreze pentru pregătirea agendei tehnice, pentru pregătirea resurselor umane, pentru corelarea agendei interne cu agenda externă și corelarea cu alte președinții recente ale UE.
Evenimentul a avut loc pe 14 septembrie, ora 11:00, la sediul reprezentanţei Comisiei Europene, parter, spaţiul public european, Str. Vasile Lascar nr. 31, Sector 2, Bucureşti.
CaleaEuropeana.ro a LIVE lansarea grupului de iniţiativă “Coaliţia România 2019 – Preşedinţia Română a Consiliului”.
VIDEO I
VIDEO II
VIDEO III
VIDEO IV
VIDEO V
Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare șase luni. În cursul semestrului respectiv, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.
Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pentru o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.
Trioul actual este alcătuit din președințiile Italiei, Letoniei și Luxemburgului.
Trio-ul din care va face parte țara noastră este următorul: Austria: ianuarie-iunie 2019, România: iulie-decembrie 2019 și Finlanda: ianuarie-iunie 2020.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
Premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului UE, şi-a exprimat vineri speranţa că până în vara acestui an va fi pus în practică certificatul european de vaccinare anti-COVID-19, ceea ce le-ar permite oamenilor să călătorească liber dacă fac dovada că s-au vaccinat, transmite Reuter și Agerpres.
„Suntem apărătorii unei măsuri la nivel european şi cu acest obiectiv lucrăm, în calitate de preşedinte (al Consiliului UE), cu Comisia Europeană. Speranţa pe care o avem cu toţi este ca până în vară să fie posibil ca acest document să existe”, a spus Costa, după o videoconferinţă cu liderii celorlalte state UE, desfăşurat joi şi vineri.
Liderii europeni s-au reunit joi și vineri în format videoconferință. Unul dintre principalele subiecte abordate s-a referit la coordonarea Uniunii Europene (UE) în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, cu accent pe lecțiile învățate din criza curentă, consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății și al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătății, precum și aspecte privind cooperarea internațională în domeniu. Liderii europeni au discutat, de asemenea, aspecte legate de securitate și apărare, cu accent pe cooperarea în domeniu la nivel UE și complementaritatea cu demersurile de la nivel internațional, precum și aspecte privind Vecinătatea Sudică a Uniunii.
Cu privire la coordonarea la nivelul UE în gestionarea pandemiei de COVID-19 și consolidarea rezilienței Uniunii în domeniul sănătății, șefii de stat și de guvern au abordat atât aspecte legate de vaccinare, cât și elemente privind măsurile la frontierele interne și externe ale Uniunii Europene.
În declarația adoptată în cadrul reuniunii, liderii au subliniat importanța derulării, în bune condiții, a campaniilor de vaccinare de la nivel național, precum și a menținerii integrității Pieței Interne a Uniunii. O atenție deosebită a fost acordată aspectelor legate de consolidarea capacității de identificare a noilor variante ale virusului și adaptarea, în consecință, a vaccinurilor.
Miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene s-au pus de acord luni să meargă mai departe în privinţa adoptării de sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, au declarat surse diplomatice UE citate de AFP, Reuters şi dpa, informează Agerpres.
Potrivit Reuters, la reuniunea miniştrilor de externe din Uniunea Europeană nu au fost discutate nume, dar surse diplomatice susţin că vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general.
S-a ajuns la un “acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni ţintite în cursul reuniunii şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.
Potrivit AFP, care citează diplomaţi europeni, pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus.
Dpa scrie că Uniunea Europeană ar urma să folosească noul său instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de când a fost prevăzut.
UE a recurs deja la măsuri punitive din cauza rolului Moscovei în conflictul din Ucraina şi a otrăvirii lui Aleksei Navalnîi din luna august a anului trecut.
Rusia a ameninţat că va adopta măsuri similare dacă UE adoptă noi sancţiuni.
Discuția cu privire la relațiile UE cu Rusia are loc în contextul vizitei Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, la Moscova (5-6 februarie 2021) și în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021. Vizita șefului diplomației europene la Moscova a produs un larg ecou și critici cu privire la o umilire diplomatică a Uniunii Europene.
Statele membre ale Uniunii Europene au discutat luni despre necesitatea de a aborda preocupările consumatorilor și în alte politici sectoriale, precum și despre importanța consumatorilor pentru redresarea economică în urma crizei COVID-19 fiind esențială, se arată în concluziile adoptate de Consiliul Uniunii Europene și remise CaleaEuropeană.ro.
Concluziile vin ca un răspuns la comunicatul Comisiei privind „O nouă agendă a consumatorilor: consolidarea rezilienței consumatorilor pentru o recuperare durabilă”, (denumită în continuare „Agenda”), care prezintă o viziune globală a politicii UE în domeniul protecției consumatorilor pentru perioada 2020-2025. Acestea oferă îndrumări politice cu privire la o gamă largă de acțiuni anunțate de Comisie în Agendă.
„Noua agendă pentru consumatori este o etapă importantă pentru președinția portugheză și intenționăm să încurajăm dezvoltarea acesteia. Concluziile aprobate astăzi sunt un semnal clar al angajamentului Consiliului față de implementarea acțiunilor Agendei. Prin aceste concluzii, menținem ambiția ridicată atunci când vine vorba de promovarea unei economii sociale de piață europene corecte și dezvoltate”, a declarat, Ministrul de stat portughez pentru economie și tranziție digitală, Pedro Siza Vieira, a cărui țară asigură președinția Consiliului UE.
Consiliul salută intenția Comisiei de a aborda aspecte precum „dreptul la refacere”, protecția consumatorilor online și offline și siguranța produselor, precum și prevenirea îndatorării excesive în viitoarele propuneri legislative. De asemenea, subliniază necesitatea coerenței în domeniul digitalizării cu propunerile recente, cum ar fi Legea serviciilor digitale, care ar trebui să stabilească un nivel ridicat de protecție pentru toți consumatorii.
Pe 25 februarie 2021, miniștrii responsabili pentru piața internă și industrie vor organiza, în sistem de teleconferință, o dezbatere politică privind Noua agendă a consumatorilor, pentru a discuta rolul întreprinderilor și al consumatorilor în promovarea redresării economice și a rezilienței. Dezbaterea va fi prezidată de ministrul de stat portughez pentru economie și tranziție digitală, Pedro Siza Vieira.