Comisia Europeană a inițiat o investigație oficială privind practicile antitrust pentru a evalua dacă Google a încălcat normele UE în materie de concurență prin faptul că și-a favorizat propriile servicii tehnologice de afișare a anunțurilor publicitare online în așa-numitul lanț de distribuție “ad tech”, în detrimentul furnizorilor concurenți din domeniul serviciilor tehnologice publicitare, al agenților de publicitate și al editorilor online, potrivit unui comunicat.
Investigația oficială va examina în special dacă Google denaturează concurența prin restricționarea accesului terților la datele utilizatorilor în scopuri publicitare pe site-urile web și în aplicații, în timp ce își rezervă aceste date pentru uz propriu.
Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat următoarele:
„Serviciile online de publicitate sunt esența procesului prin care Google și editorii își monetizează serviciile online. Google colectează date pentru a le utiliza în scopuri publicitare targetate, vinde spațiu publicitar și acționează, de asemenea, ca intermediar de publicitate online. Astfel, Google este prezent la aproape toate nivelurile lanțului de furnizori pentru publicitatea online. Suntem îngrijorați de faptul că Google a îngreunat concurența serviciilor de publicitate online concurente în așa-numitul “ad tech stack”. Este esențial să existe condiții de concurență echitabile pentru toți cei din lanțul de furnizori. Concurența loială este importantă – atât pentru ca agenții de publicitate să ajungă la consumatori pe site-urile editorilor, cât și pentru ca editorii să își vândă spațiul publicitar agenților de publicitate, pentru a genera venituri și finanțare pentru conținut. Vom analiza, de asemenea, politicile Google privind urmărirea utilizatorilor pentru a ne asigura că acestea sunt în concordanță cu principiul concurenței loiale.”
Mulți editori se bazează pe publicitatea online de tip display pentru a finanța conținutul online gratuit pentru consumatori. În 2019, cheltuielile cu publicitatea display în UE au fost estimate la aproximativ 20 de miliarde de euro. Google oferă mai multe servicii de tehnologie publicitară care intermediază între agenții de publicitate și editori pentru a afișa anunțuri pe site-uri web sau aplicații mobile.
Investigația Comisiei se va concentra pe publicitatea afișată, unde Google oferă o serie de servicii atât agenților de publicitate, cât și editorilor. În cadrul investigației sale aprofundate, Comisia va examina în special:
- Obligația de a utiliza serviciile Google Display & Video 360 (“DV360”) și/sau Google Ads pentru a achiziționa reclame de afișare online pe YouTube.
- Obligația de a utiliza Google Ad Manager pentru a difuza anunțuri publicitare online pe YouTube și eventualele restricții impuse de Google asupra modului în care serviciile concurente cu Google Ad Manager pot difuza anunțuri publicitare online pe YouTube.
- Favorizarea aparentă a schimbului de anunțuri “AdX” al Google de către DV360 și/sau Google Ads și posibila favorizare a DV360 și/sau Google Ads de către AdX.
- Restricțiile impuse de Google cu privire la capacitatea terților, cum ar fi agenții de publicitate, editorii sau intermediarii de publicitate online concurenți, de a accesa datele privind identitatea sau comportamentul utilizatorilor, care sunt disponibile pentru propriile servicii de intermediere publicitară ale Google, inclusiv Doubleclick ID.
- Planurile anunțate de Google de a interzice plasarea de “cookie-uri” ale terților în Chrome și de a le înlocui cu setul de instrumente “Privacy Sandbox”, inclusiv efectele asupra piețelor de publicitate online și de intermediere a publicității online.
Google și-a anunțat planurile de a nu mai pune la dispoziția terților identificatorul de publicitate pe dispozitivele mobile inteligente Android atunci când un utilizator renunță la publicitatea personalizată, precum și efectele asupra publicității afișate online și a piețelor de intermediere a publicității afișate online.
Dacă vor fi dovedite, practicile care fac obiectul investigației ar putea încălca normele UE în materie de concurență privind acordurile anticoncurențiale între întreprinderi [articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)] și/sau privind abuzul de poziție dominantă (articolul 102 din TFUE).
Comisia va lua în considerare necesitatea de a proteja confidențialitatea utilizatorilor, în conformitate cu legislația UE în acest sens, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR). Legislația în materie de concurență și legislația privind protecția datelor trebuie să funcționeze mână în mână pentru a se asigura că piețele de publicitate afișată funcționează în condiții de concurență echitabile, în care toți participanții pe piață protejează în același mod confidențialitatea utilizatorilor.
În prezent, Comisia va desfășura cu prioritate o investigație aprofundată. Deschiderea unei investigații oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia.