Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Antitrust: Comisia Europeană deschide o investigație privind un posibil comportament anticoncurențial al Google în sectorul tehnologiilor online publicitare

Published

on

© Calea Europeană

Comisia Europeană a inițiat o investigație oficială privind practicile antitrust pentru a evalua dacă Google a încălcat normele UE în materie de concurență prin faptul că și-a favorizat propriile servicii tehnologice de afișare a anunțurilor publicitare online în așa-numitul lanț de distribuție “ad tech”, în detrimentul furnizorilor concurenți din domeniul serviciilor tehnologice publicitare, al agenților de publicitate și al editorilor online, potrivit unui comunicat.

Investigația oficială va examina în special dacă Google denaturează concurența prin restricționarea accesului terților la datele utilizatorilor în scopuri publicitare pe site-urile web și în aplicații, în timp ce își rezervă aceste date pentru uz propriu.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat următoarele:

„Serviciile online de publicitate sunt esența procesului prin care Google și editorii își monetizează serviciile online. Google colectează date pentru a le utiliza în scopuri publicitare targetate, vinde spațiu publicitar și acționează, de asemenea, ca intermediar de publicitate online. Astfel, Google este prezent la aproape toate nivelurile lanțului de furnizori pentru publicitatea online. Suntem îngrijorați de faptul că Google a îngreunat concurența serviciilor de publicitate online concurente în așa-numitul “ad tech stack”. Este esențial să existe condiții de concurență echitabile pentru toți cei din lanțul de furnizori. Concurența loială este importantă – atât pentru ca agenții de publicitate să ajungă la consumatori pe site-urile editorilor, cât și pentru ca editorii să își vândă spațiul publicitar agenților de publicitate, pentru a genera venituri și finanțare pentru conținut. Vom analiza, de asemenea, politicile Google privind urmărirea utilizatorilor pentru a ne asigura că acestea sunt în concordanță cu principiul concurenței loiale.”

Mulți editori se bazează pe publicitatea online de tip display pentru a finanța conținutul online gratuit pentru consumatori. În 2019, cheltuielile cu publicitatea display în UE au fost estimate la aproximativ 20 de miliarde de euro. Google oferă mai multe servicii de tehnologie publicitară care intermediază între agenții de publicitate și editori pentru a afișa anunțuri pe site-uri web sau aplicații mobile.

Investigația Comisiei se va concentra pe publicitatea afișată, unde Google oferă o serie de servicii atât agenților de publicitate, cât și editorilor. În cadrul investigației sale aprofundate, Comisia va examina în special:

 • Obligația de a utiliza serviciile Google Display & Video 360 (“DV360”) și/sau Google Ads pentru a achiziționa reclame de afișare online pe YouTube.
 • Obligația de a utiliza Google Ad Manager pentru a difuza anunțuri publicitare online pe YouTube și eventualele restricții impuse de Google asupra modului în care serviciile concurente cu Google Ad Manager pot difuza anunțuri publicitare online pe YouTube.
 • Favorizarea aparentă a schimbului de anunțuri “AdX” al Google de către DV360 și/sau Google Ads și posibila favorizare a DV360 și/sau Google Ads de către AdX.
 • Restricțiile impuse de Google cu privire la capacitatea terților, cum ar fi agenții de publicitate, editorii sau intermediarii de publicitate online concurenți, de a accesa datele privind identitatea sau comportamentul utilizatorilor, care sunt disponibile pentru propriile servicii de intermediere publicitară ale Google, inclusiv Doubleclick ID.
 • Planurile anunțate de Google de a interzice plasarea de “cookie-uri” ale terților în Chrome și de a le înlocui cu setul de instrumente “Privacy Sandbox”, inclusiv efectele asupra piețelor de publicitate online și de intermediere a publicității online.

Google și-a anunțat planurile de a nu mai pune la dispoziția terților identificatorul de publicitate pe dispozitivele mobile inteligente Android atunci când un utilizator renunță la publicitatea personalizată, precum și efectele asupra publicității afișate online și a piețelor de intermediere a publicității afișate online.

Dacă vor fi dovedite, practicile care fac obiectul investigației ar putea încălca normele UE în materie de concurență privind acordurile anticoncurențiale între întreprinderi [articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)] și/sau privind abuzul de poziție dominantă (articolul 102 din TFUE).

Comisia va lua în considerare necesitatea de a proteja confidențialitatea utilizatorilor, în conformitate cu legislația UE în acest sens, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR). Legislația în materie de concurență și legislația privind protecția datelor trebuie să funcționeze mână în mână pentru a se asigura că piețele de publicitate afișată funcționează în condiții de concurență echitabile, în care toți participanții pe piață protejează în același mod confidențialitatea utilizatorilor.

În prezent, Comisia va desfășura cu prioritate o investigație aprofundată. Deschiderea unei investigații oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Procedura de infringement: Comisia Europeană solicită României să implementeze o rețea funcțională de monitorizare a calității aerului

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat României (INFR(2017)2024) pentru că nu monitorizează în mod sistematic poluarea atmosferică, așa cum prevede legislația UE privind calitatea aerului înconjurător (Directiva 2004/107/CE și Directiva 2008/50/CE).

Conform unui comunicat al instituției, aceste directive impun statelor membre să instituie o rețea de monitorizare pentru a evalua calitatea aerului înconjurător în ceea ce privește diferiți poluanți, în conformitate cu cerințele prevăzute în acestea.

Punerea în aplicare integrală a standardelor de calitate a aerului consacrate în legislația UE este esențială pentru a proteja în mod eficient sănătatea umană și pentru a proteja mediul natural.

Pactul Verde European, care țintește către emisii zero, pune accentul pe reducerea poluării aerului, care se numără printre factorii-cheie care afectează sănătatea umană.

Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere României în iunie 2017 și o scrisoare suplimentară de punere în întârziere în iulie 2019. Deși România a efectuat o revizuire a rețelei sale de monitorizare a calității aerului, rămân multe lacune în ceea ce privește numărul și tipul adecvat de puncte de prelevare a probelor de calitate a aerului. Aceste deficiențe echivalează cu o nerespectare sistemică a obligațiilor de monitorizare a poluării aerului.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită un aviz motivat României, care are acum două luni la dispoziție pentru a răspunde și a lua măsurile necesare.

În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune o mai bună garantare a drepturilor adulților care au nevoie de protecție sau de sprijin în situații transfrontaliere

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune miercuri, 31 mai, noi norme menite să garanteze că protecția adulților este menținută în cazurile transfrontaliere și că dreptul acestora la autonomie individuală, inclusiv libertatea de a face propriile alegeri în ceea ce privește propria persoană și aranjamentele viitoare, este respectat atunci când se deplasează în UE.

Propunerile se referă la adulții care, din cauza unei deficiențe sau a unei insuficiențe a facultăților lor personale, nu sunt în măsură să își protejeze propriile interese. Acest lucru ar putea fi legat de o boală legată de vârstă, cum ar fi Alzheimer, sau ca urmare a unei probleme de sănătate.

În contextul unei mobilități transfrontaliere în creștere a persoanelor în UE, acest lucru dă naștere la numeroase provocări. De exemplu, este posibil ca persoanele în cauză sau reprezentanții acestora să fie nevoiți să gestioneze active sau bunuri imobiliare în altă țară, să solicite asistență medicală în străinătate sau să se mute într-o altă țară din UE. În astfel de situații transfrontaliere, acestea se confruntă adesea cu legislații complexe și uneori contradictorii ale statelor membre, ceea ce duce la incertitudine juridică și la proceduri de lungă durată.

Regulamentul propus introduce un set simplificat de norme care se vor aplica în UE, în special pentru a stabili care este instanța competentă, care este legea aplicabilă, în ce condiții trebuie să se dea efect unei măsuri străine sau unor puteri de reprezentare străine și cum pot coopera autoritățile. De asemenea, propune un set de instrumente practice, cum ar fi:

 • facilitarea comunicării digitale;
 • introducerea unui certificat european de reprezentare, care va permite reprezentanților să își dovedească mai ușor prerogativele în alt stat membru;
 • crearea unor registre interconectate care vor furniza informații privind existența protecției în alt stat membru;
 • promovarea unei cooperări mai strânse între autorități.

Propunerea de decizie a Consiliului prevede un cadru juridic uniform pentru protecția adulților care implică țări din afara UE. Aceasta obligă toate statele membre să devină sau să rămână părți la Convenția privind Protecția adulților din 2000.

Propunerea de regulament va trebui în continuare să fie discutată și adoptată de Parlamentul European și de Consiliu. Regulamentul se va aplica la 18 luni de la adoptare, iar statele membre vor avea apoi la dispoziție 4 ani pentru a-și face canalele de comunicare electronice și 5 ani pentru a crea un registru și a-l interconecta cu registrele altor state membre.

Propunerea de decizie a Consiliului urmează să fie adoptată de Consiliu după consultarea Parlamentului European. Statele membre care nu sunt încă parte la Convenția privind Protecția Adulților (HCCH 2000) vor avea la dispoziție 2 ani pentru a se conforma deciziei Consiliului și a adera la Convenție.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Norvegia și Islanda devin primele țări din afara UE care se alături programului InvestEU, contribuind la construirea unei economii europene mai reziliente

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a semnat acorduri de contribuție cu Islanda și Norvegia pentru programul InvestEU, acestea devenind primele țări din afara Uniunii Europene care participă la acest program.

Potrivit unui comunicat al instituției, aceasta este o oportunitate de a continua și de a consolida cooperarea dintre Uniunea Europeană (UE) și Spațiul Economic European (SEE) prin atragerea de investiții private și publice pentru a promova prioritățile comune, cum ar fi tranziția ecologică și digitală, cercetarea și inovarea, precum și competitivitatea economiei europene.

”InvestEU continuă să se dezvolte din ce în ce mai mult. Astăzi, Islanda și Norvegia devin primele țări din afara UE care participă la programul InvestEU. Acestea vor da un nou impuls investițiilor ecologice și digitale în Europa și vor contribui la construirea unei economii europene mai reziliente. Cu Islanda și Norvegia la bord, InvestEU poate continua să transforme în realitate proiecte de investiții esențiale, să contribuie la realizarea tranziției ecologice și să sprijine întreprinderile și locurile de muncă de calitate ale viitorului”, a precizat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie care funcționează pentru cetățeni.

Inițiatorii de proiecte islandezi și norvegieni vor putea de acum înainte să depună cereri de finanțare direct la partenerii de implementare ai Fondului InvestEU pentru a primi finanțare, susținută de program.

Împreună, cele două acorduri de contribuție au o valoare de până la 490 de milioane de euro. Această sumă sporește cadrul bugetar al UE pentru programul InvestEU. Ele acoperă produse financiare și proiecte în cadrul a trei ferestre de politică InvestEU:

 • infrastructură durabilă;
 • cercetare, inovare și digitalizare;
 • întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri).

Islanda și Norvegia vor participa la programul InvestEU prin intermediul partenerilor de implementare, care includ Banca Europeană de Investiții (BEI), Fondul European de Investiții (FEI) și Banca Nordică de Investiții (BNI).

Semnarea acordurilor de contribuție are loc după modificări anterioare a deciziei de punere în aplicare a Comisiei de instituire a portalului InvestEU. Aceasta a permis deja promovarea proiectelor norvegiene și islandeze pe portalul InvestEU.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI11 hours ago

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

U.E.11 hours ago

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

NATO12 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO12 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Polonia livrează arme și muniții cu șase avioane de transport pentru poliția din Republica Moldova

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA13 hours ago

Declarație comună Iohannis – Zelenski adoptată în R. Moldova: România și Ucraina vor organiza consultări privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei înaintea aderării la NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

NATO12 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO12 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA14 hours ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Team2Share

Trending