Peste 100 de eurodeputați au semant până acum o scrisoare adesată cetățenilor britanici prin care aceștia sunt îndemnați să-și reconsidere decizia referitoare la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, anunță Deutsche Welle.
În scrisoare, europarlamentarii își exprimă îngrijoarea tot mai acută față de ”un dezastru (în desfășurare) al Brexit-ului care va dăuna Marii Britanii, cât și Europei”.

FOTO: European Commission/ Twitter
”Suntem reticenţi în a interveni în politica dumneavoastră internă, dar nu putem să nu observăm că sondajele de opinie arată un număr tot mai mare de votanţi care vor o ocazie să reconsidere decizia cu privire la Brexit”, se arată în scrisoarea europarlamentarilor, publicată cu doar o zi înainte de un vot crucial în Camera Comunelor referitor la acordul convenit de Theresa May cu negociatorii europeni. Observatorii se așteaptă ca acest acord să nu primească votul de încredere din partea parlamentarilor britanici.
”Orice decizie britanică de a rămâne în UE ar fi salutată călduros de noi”, spun deputaţii europeni, care laudă ”impactul enorm” pe care politicienii şi cetăţenii britanici l-au avut asupra proiectului european.
În scrisoare, eurodeputaţii îi îndeamnă pe cetăţenii britanici să reconsidere, ”în interesul viitoarei generaţii de tineri”, decizia cu privire la Brexit şi se angajează, în acest caz, să ”lucreze” împreună cu aceştia ”pentru reformarea şi îmbunătăţirea Uniunii Europene”.
Deocamdată, din totalul de 751 de eurodeputaţi, scrisoarea a fost semnată de 111, a declarat unul dintre aceştia, creştin-democratul german Peter Liese.
Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, scrisoare comună adresată premierului Theresa May
Într-o scrisoare separată, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au oferit guvernului britanic garanții suplimentare privind ”măsura de avarie ” în cazul Irlandei de Nord, asigurând că aceasts reprezintă doar o dispoziție temporară.
”Comisia poate confirma că, la fel ca și Regatul Unit, Uniunea Europeană nu dorește ca această măsură de avarie să intre în vigoare”, este menționat în scrisoare. ”Comisia poate, de asemenea, să confirme determinarea Uniunii Europene de a înlocui această soluție de avarie privind Irlanda de Nord printr-un acord ulterior care să garanteze absența unei frontiere dure pe insula irlandeză”, completând însă că ” nu se află în poziția de a conveni ceva care să schimbe sau care să fie în conflict cu Acordul de Retragere”.
Un vot crucial pentru viitorul Marii Britanii și al Uniunii Europene
Parlamentarii britanici sunt invitați ca pe data de 15 ianuarie să își exprime opțiunea de vot cu privire la Acordul de Retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Se așteaptă ca înțelegerea convenită de May și negociatorii de la Bruxelles să fie respinsă de Legislativul de la Londra.
Unii parlamentari britanici au sugerat extinderea Brexit-ului, a cărui dată este 29 martie, numai că Manfred Weber, candidatul PPE la funcția de președine al Comisiei Europene a atras atenția că o astfel de prelungire nu ar trebui să depășească perioada în care vor avea loc alegerile europarlamentare, programate pentru luna mai.
The Guardian anunța că se așteaptă ca oficialii europeni să amâne Brexit-ul până în luna iulie, cu condiția ca Theresa May să lanseze o astfel de solicitate.
Dacă acest lucru se va întâmpla, președinția finlandeză va fi cea care se va ocupa de dosarul Brexit-ului, aceasta succedând România la Consiliul Uniunii Europene.
Theresa May, ultima pledoarie înainte de vot
Prim-ministrul britanic Theresa May depune luni eforturi de ultim moment pentru a-i convinge pe parlamentarii ”rebeli” să sprijine acordul pe care l-a obţinut cu Uniunea Europeană cu privire la Brexit, avertizând că ieşirea ţării din UE este în pericol.
Sunt unele persoane la Westminster (parlamentul britanic – n.red.) care ar dori să amâne sau chiar să oprească Brexit-ul şi care vor folosi orice mijloc pe care îl au la îndemână pentru a face acest lucru’, va spune Theresa May într-un discurs pe care îl va rosti luni în faţa unor muncitori la Stoke-on-Trent, în centrul Angliei, oraşul cu cel mai ridicat procent de votanţi pro-Brexit la referendumul din 2016 (69,4%).
Premierul va mai afirma că, pe baza celor întâmplate săptămâna trecută, consideră mai probabil că parlamentarii vor bloca Brexit-ul decât că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord care să atenueze şocul economic şi să pregătească relaţia viitoare cu Uniunea, indică extrasele din discurs publicate de biroul său.