Connect with us

INTERNAȚIONAL

Charles al III-lea, noul rege britanic, și România: Decorat la București în ziua declanșării Brexit, prezent la catafalcul regelui Mihai și un ambasador al României în lume

Published

on

© The Royal Family/ Facebook

Noul rege al Marii Britanii, Charles al III-lea (Carol al III-lea, în limba română), a cărui domnie va fi proclamată după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, are o prietenie de lungă durată cu România, bazată pe descendența comună și relațiile de rudenie cu Casa Regală a României, dar și pe afinitatea și atașamentul personale ale suveranului britanic pentru România, poporul român și biodiversitatea țării noastre.

În calitate de Prinț de Wales, Alteța Sa Regală Charles a vizitat în nenumărate rânduri România și a promovat imaginea țării noastre în lume.

La 29 martie 2017, în aceeași zi în care Marea Britanie a declanșat articolul 50 din Tratatul UE privind retragerea din Uniune, prințul Charles a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Național “Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de “prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume”.

În același an, în luna decembrie, prințul Charles a făcut parte dintr-o însemnată prezență regală europeană la București, cu ocazia funeraliilor regelui Mihai I al României. Fostul suveran al României şi Regina Elisabeta a II-a aveau o descendență comună, fiind stră-strănepoții reginei Victoria a Marii Britanii, iar regele Mihai a fost văr cu principele consort Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a și tatăl lui Charles al III-lea.

În timpul procesiunilor funerare care s-au desfășurat și în Sala Tronului de la Palatul Regal, prințul Charles, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, regele Suediei Carl Gustav al XVI-lea și alte personalități regale s-au recules la catafalcul ultimului șef de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care mai era în viață până la finele lui 2017.

În anii următori, atât în Marea Britanie, cât și la ONU și în România, prințul Charles a promovat imaginea României în lume, el având mai multe proprietăți în Transilvania, inclusiv o casă în localitatea Viscri.

Astfel, când filmul documentar ”Wild Carpathia – Seasons of Change” a fost difuzat în premieră la sediul ONU din New York, proiecția video a fost însoțită de un mesaj al prințului Charles.

În 2020, după debutul pandemiei de coronavirus, prințul Charles s-a adresat în mai multe rânduri românilor. Într-un mesaj video cu ocazia Paştelui ortodox, în care a evocat criză sanitară şi și-a exprimat dorinţa de a reveni în România și de a se întâlni din nou cu membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie, prințul de Wales afirma că “mulţi români din Marea Britanie joacă un rol indispensabil în sistemul de sănătate” și că “nu are suficiente cuvinte pentru eforturile lor remarcabile.

Tot acum doi ani, prințul Charles i-a felicitat pe voluntarii români implicaţi în proiectul “Ambulanţa pentru monumente”, care au câştigat Premiul European pentru Patrimoniu la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare.

Ca parte a eforturilor sale de a promova turismul în România, Alteța Sa Regală i-a îndemnat pe români să își petreacă vacanțele în România. “Voi continua să pledez pentru protejarea comorilor unice ale României, care ocupă un loc deosebit în inima mea”, consemna acesta.

Prințul Charles a vizitat România pentru ultima oară în această calitate la finalul lunii mai a acestui an, după ce a deschis pentru prima dată lucrările Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a, într-un moment de cotitură, și înainte de celebrarea Jubileului de Platină al mamei sale, la 70 de ani de domnie.

În România, viitorul rege britanic a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre Parteneriatul Strategic româno-britanic și dezvoltarea unor proiecte educaționale privind schimbările climatice, a participat la lansarea celui mai mare proiect de reîmpădurire din Europa și s-a întâlnit cu refugiați ucraineni aflați în România, cărora le-a transmis un mesaj de “încurajare şi speranţă”.

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, suveranul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii și al doilea cel mai longeviv monarh din istoria lumii, a decedat la vârsta de 96 de ani, punând capăt unei domnii de șapte decenii, începută în 1952 și care a culminat anul acesta cu aniversarea Jubileului de Platină. După decesul suveranei, prințul Charles devine noul rege al Regatului Unit al Marii Britanii și va domni sub numele de Charles al III-lea (Carol al III-lea).

Regele Carol al III-lea, cunoscut anterior sub numele de Prințul de Wales, s-a născut în 1948 și a devenit moștenitor al tronului după ce regina Elisabeta a II-a și-a început domnia în 1952.

El va fi cunoscut sub numele de Regele Carol al III-lea, fiind prima decizie a domniei noului rege, deoarece el ar fi putut alege oricare dintre cele patru nume ale sale – Charles Philip Arthur George.

În calitate de Prinț de Wales, Majestatea Sa a manifestat un interes viu și activ în toate domeniile vieții publice timp de decenii, subliniază Familia Regală într-o scurtă prezentare a noului monarh.

Pe lângă îndatoririle sale oficiale și ceremoniale în Regatul Unit și peste hotare, Regele a contribuit la înființarea a peste 20 de organizații de caritate de-a lungul a 40 de ani, printre care The Prince’s Trust și The Prince’s Foundation.

Majestatea Sa a colaborat îndeaproape cu numeroase organizații, sprijinind public o mare varietate de cauze legate de mediu, comunitățile rurale, mediul construit, artă, sănătate și educație.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad

Published

on

© Kaja Kallas - X

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a avut întrevedere cu o parte din noua conducere din Siria și anunță că are așteptări de la Guvernul provizoriu să realizeze o tranziție pașnică și favorabilă incluziunii care să protejeze toate minoritățile. 

„Am avut o primă întâlnire cu Asaad Hassan al-Shibani (ministru de externe al Siriei). Acum este momentul ca noii lideri sirieni să dea curs speranței pe care au creat-o – printr-o tranziție pașnică și favorabilă incluziunii care să protejeze toate minoritățile. În continuare, vom discuta cu miniștrii de externe ai UE despre cum să atenuăm sancțiunile”, a transmis Kaja Kallas într-un mesaj postat pe contul X. 

Citiți și: Șefa diplomației UE anunță redeschiderea delegației UE în Siria: Să fim prezenți și să primim informații de la fața locului

Vicepreședinta Comisiei Europene Kaja Kallas subliniază importanța implicării Uniunii Europene în Siria după ce Regimul al-Assad a fost răsturnat de la putere după 50 de ani:  „Nu putem lăsa un vid în Siria. UE trebuie să fie prezentă. Am demarat deja un proces de angajare prudentă cu noua conducere și cu societatea civilă. De asemenea, vom redeschide delegația UE în Siria pentru a avea un angajament constructiv și pentru a primi informații de la fața locului.”

Continue Reading

SUA

Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani

Published

on

© US Department of Defense/Navy Petty Officer 2nd Class Alexander Kubitza

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, aflat la final de mandat, a recomandat o creștere a cheltuielilor de apărare cu aproximativ 50 miliarde de dolari peste proiecțiile actuale pentru 2026, ceea ce ar putea duce bugetul de apărare la peste 1000 miliarde de dolari în anii următori, potrivit unei relatări de luni a publicației Bloomberg, citată de Reuters, preluată de Agerpres.

Într-o scrisoare din 27 noiembrie adresată Oficiului pentru Management și Buget, consultată de Bloomberg, Austin a sugerat ca administrația președintelui ales Donald Trump să primească un plan de apărare pe cinci ani, care prevede un buget de 926,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2026, comparativ cu o proiecție de 876,8 miliarde de dolari.

„Nu m-am clintit în evaluarea mea că îndeplinirea cerințelor strategiei noastre necesită o creștere reală” peste inflație „și noi investiții susținute în anii fiscali 2026-2030”, a scris Austin în scrisoare, conform Bloomberg.

Bugetul pentru apărare și securitate națională al președintelui Joe Biden pentru 2025, publicat în martie anul trecut, a fost cu doar 1% mai mare decât anul precedent, din cauza unui acord bugetar de doi ani încheiat la mijlocul anului 2023, care a limitat creșterea bugetară la 1%.

Această măsură a încetinit cheltuielile pentru o gamă largă de programe și a întârziat eforturile de refacere a stocurilor de arme epuizate de războaiele din Ucraina și Israel.

Scrisoarea propune, de asemenea, cheltuieli de 972,8 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2027 și mai mult de 1 trilion de dolari pentru anul fiscal 2028, conform relatării Bloomberg, adăugând că cheltuielile vor depăși 1 trilion de dolari în anii fiscali 2029 și 2030.

Propunerile de finanțare ale lui Austin nu includ asistența pentru Israel și Ucraina, fiind limitate la Pentagon, potrivit sursei citate. Nu este clar încă dacă Trump va prelua ideea propusă de Austin. Președintele ales al SUA a declarat săptămâna trecută că membrii NATO ar trebui să cheltuiască 5% din produsul intern brut (PIB) pe apărare, o creștere semnificativă față de obiectivul actual de 2%.

 

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA

Published

on

© Trump White House/ Flickr

Încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina va necesita timp și efort, a declarat duminică un înalt consilier al lui Donald Trump, care a mai afirmat că președintele ales al SUA și președintele rus Vladimir Putin ar urma să aibă o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, informează Politico și Agerpres.

Mike Waltz, viitorul consilier pentru securitate națională, a spus că se așteaptă ca președintele ales Donald Trump să stabilească relații, „în lunile următoare”, care vor duce la încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina. Vorbind duminică la emisiunea „This Week” de la ABC, Waltz a spus că „din perspectiva președintelui Trump, nu poți încheia o înțelegere dacă nu ai un fel de relație și dialog cu cealaltă parte. Și vom stabili asta cu siguranță în lunile următoare.”

Săptămâna trecută, Donald Trump a declarat că se pregătește să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin pentru a „pune capăt” războiului din Ucraina.

Gazda emisiunii, Jonathan Karl, l-a întrebat pe Waltz dacă întâlnirea va fi doar între Trump și Putin sau dacă l-ar putea include și președintele Volodimir Zelenski. „Nu am stabilit încă în ce cadru se va desfășura. Lucrăm la asta”, a spus Waltz.

Întrebat în mod specific despre contactele dintre Trump și Putin, Waltz a răspuns că se așteaptă „la o convorbire cel puțin în următoarele zile și săptămâni”. „Deci, acesta ar fi un pas și vom începe de acolo”, a adăugat el.

Donald Trump a declarat în repetate rânduri în timpul campaniei că va putea pune capăt războiului Rusia-Ucraina în prima sa zi de mandat, sau chiar mai devreme. Mai recent, Keith Kellogg, alesul lui Trump pentru a fi trimisul special pentru pace, a stabilit un termen mai lung pentru încheierea războiului.

„L-aș stabili la 100 de zile”, a declarat miercuri Kellogg, general locotenent al armatei SUA în retragere, la Fox News.

Duminică, Mike Waltz a spus că este clar că Ucraina nu va putea alunga Rusia total de pe teritoriul său.

„Toată lumea știe că acest lucru trebuie să se termine într-un fel diplomatic. Nu cred că este realist să spunem că vom expulza fiecare rus din fiecare centimetru de pământ ucrainean, chiar și din Crimeea. Președintele Trump a recunoscut această realitate și cred că a fost un pas uriaș înainte faptul că întreaga lume recunoaște această realitate. Acum trebuie să mergem înainte”, a spus el. 

Donald Trump se află deja pe poziții dificile în raport cu aliații europeni, solicitându-le acestora să aloce 5% din PIB pentru apărare și revendicând mai multe pretenții teritoriale, inclusiv intenția de a achiziționa sau a anexa prin forță insula autonomă daneză Groenlanda.

Congresman de Florida în Camera Reprezentanţilor, Mike Waltz este membru în trei comisii strategice consacrate, respectiv pentru armată, afaceri externe şi informaţii. Împreună cu Marco Rubio, el va fi arhitectul politicii externe a lui Donald Trump, care a promis că va pune capăt războaielor în Ucraina şi în Orientul Mijlociu, fără a explica vreodată cum.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL34 minutes ago

UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad

SUA1 hour ago

Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA

U.E.1 hour ago

Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei

MAREA BRITANIE3 hours ago

Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare

EDITORIALE3 hours ago

Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump

INTERNAȚIONAL6 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

U.E.3 weeks ago

După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți

Trending