COMISIA EUROPEANA
CE înaintează noi propuneri de simplificare a normelor fiscale și de reducere a costurilor de conformare pentru întreprinderile transfrontaliere
Published
1 year agoon
Comisia Europeană a adoptat astăzi un pachet important de inițiative menite să reducă costurile de conformare fiscală pentru întreprinderile mari și transfrontaliere din Uniunea Europeană.
Propunerea de astăzi, intitulată “Mediul de afaceri în Europa: Cadru pentru impozitarea veniturilor” (BEFIT), va ușura viața atât a întreprinderilor, cât și a autorităților fiscale prin introducerea unui nou set unic de norme pentru determinarea bazei de impozitare a grupurilor de societăți. Acest lucru va reduce costurile de conformare pentru întreprinderile mari care își desfășoară activitatea în mai multe state membre și va permite autorităților fiscale naționale să stabilească mai ușor care sunt impozitele datorate în mod corect. Noile norme, mai simple, ar putea reduce cu până la 65% costurile de conformare fiscală pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în UE.
BEFIT va însemna că:
- societățile care sunt membre ale aceluiași grup își vor calcula baza de impozitare în conformitate cu un set comun de norme.
- bazele de impozitare ale tuturor membrilor grupului vor fi agregate într-o singură bază de impozitare.
- fiecare membru al grupului BEFIT va avea un procent din baza de impozitare agregată, calculat pe baza mediei rezultatelor impozabile din ultimii trei ani fiscali.
Faptul că trebuie să se confrunte cu 27 de sisteme fiscale naționale diferite, fiecare cu normele sale specifice, face ca respectarea obligațiilor fiscale să fie costisitoare pentru întreprinderi. Acest lucru descurajează investițiile transfrontaliere în UE, plasând întreprinderile europene într-un dezavantaj competitiv în comparație cu întreprinderile din alte părți ale lumii.
Propunerea se bazează pe acordul fiscal internațional OCDE/G20 privind un nivel minim de impozitare la nivel mondial și pe Directiva privind al Doilea Pilon, adoptată la sfârșitul anului 2022. Ea înlocuiește propunerile CCTB (baza comună de impozitare a societăților) și CCCTB (baza comună consolidată de impozitare a societăților) ale Comisiei, care sunt retrase. Noile norme vor fi obligatorii pentru grupurile care își desfășoară activitatea în UE cu un venit anual combinat de cel puțin 750 milioane de euro și în cazul în care entitatea-mamă principală deține cel puțin 75% din drepturile de proprietate sau din drepturile care dau dreptul la profit.
Normele vor fi discreționare pentru grupurile mai mici, care pot alege să opteze pentru aplicarea lor, cu condiția să întocmească situații financiare consolidate. Acest lucru ar putea prezenta un interes deosebit pentru IMM-uri.
Prețurile de transfer
Pachetul de astăzi include, de asemenea, o propunere care vizează armonizarea normelor privind prețurile de transfer în cadrul UE și asigurarea unei abordări comune în materie de prețuri de transfer.
Propunerea va spori certitudinea fiscală și va reduce riscul de litigii și de dublă impunere. De asemenea, directiva va reduce și mai mult posibilitățile companiilor de a utiliza prețurile de transfer în scopuri de planificare fiscală agresivă.
Odată adoptate de Consiliu, propunerile ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie 2028 (pentru BEFIT) și de la 1 ianuarie 2026 (pentru propunerea privind prețurile de transfer).
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Comisarul desemnat al Sloveniei pentru portofoliul Extinderii insistă ca procesul să rămână bazat pe merit și „fără scurtături”
Luca Niculescu, prezent la o dezbatere despre competitivitate în cadrul OCDE: Dintre țările angajate în procesul de aderare, România a fost singura invitată să participe
Comisarul desemnat al Ciprului își conturează viziunea pentru un sector de pescuit sustenabil și o economie albastră prosperă
Comisarul desemnat al Cehiei pentru Parteneriate Internaționale afirmă că inițiativa Global Gateway trebuie să echilibreze profitul și principiile în sprijinul dezvoltării sustenabile
Europa este în al 11-lea ceas, iar supraviețuirea sa competitivă este în joc, avertizează Charles Michel: În ultimii 20 de ani, ponderea UE în PIB-ul global s-a înjumătățit
Liderii UE vor avea, la Budapesta, o dezbatere strategică privind relațiile transatlantice în noua epocă Trump: Relația Europei cu SUA este esențială
COMISIA EUROPEANA
Comisarul desemnat al Sloveniei pentru portofoliul Extinderii insistă ca procesul să rămână bazat pe merit și „fără scurtături”
Published
5 hours agoon
November 7, 2024Comisia pentru afaceri externe a audiat-o joi pe Marta Kos, comisarul desemnat al Sloveniei pentru portofoliul Extinderii. În declarația sa introductivă, Kos a subliniat că extinderea „trece ca un fir roșu prin viața mea”. Făcând parte dintr-o generație tânără de sloveni care cer libertate și democrație, calea către UE a fost calea de urmat, a spus ea, adăugând că va injecta aceeași concentrare și energie în procesul de extindere în următorii ani, relatează Parlamentul European.
Kos a subliniat faptul că procesul de extindere este un maraton, nu un sprint. Și, deși este în favoarea ambiției, procesul de extindere trebuie să rămână bazat pe merit, fiecare țară care aspiră să adere la UE fiind evaluată cu atenție în funcție de meritele sale individuale: „Nu există scurtături”. În același timp, dacă va fi confirmată, Kos s-a angajat să se asigure că toate țările candidate la aderare sunt bine pregătite, susținute de un sprijin politic puternic din partea UE și însoțite pe tot parcursul procesului. Țările care se angajează în procesul de reformă ar trebui, de asemenea, să culeagă beneficiile, inclusiv prin integrarea treptată în piața unică. Arătând clar că va aborda problema regreselor democratice, ea a subliniat, de asemenea, necesitatea unui angajament european puternic față de țările candidate.
Integrarea europeană a Balcanilor de Vest, Republicii Moldova și a Ucrainei
În ceea ce privește Ucraina, ea s-a angajat să colaboreze îndeaproape cu Kievul, sprijinind redresarea și reconstrucția acestuia, în coordonare cu G7 și cu alți parteneri internaționali de aceeași orientare. Sprijinirea Ucrainei și respingerea agresiunii Rusiei reprezintă o prioritate absolută și a declarat că negocierile de extindere cu această țară trebuie să fie steaua călăuzitoare europeană pentru această „națiune eroică – la fel și pentru Moldova”. Ea s-a angajat, de asemenea, să transforme extinderea dintr-o oportunitate într-o realitate pentru Balcanii de Vest, promovând reconcilierea și cooperarea regională și subliniind că problemele bilaterale „nu pot rămâne obstacole permanente” în calea perspectivelor lor de aderare.
Kos și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru activitatea ONU de soluționare a problemei cipriote, care va determina ritmul relațiilor UE-Turcia în viitor. Aceasta a declarat că va continua să colaboreze cu Ankara, apărând întotdeauna drepturile omului, democrația, libertățile fundamentale și statul de drept. De asemenea, ea a declarat că va sprijini eforturile de promovare a păcii între Armenia și Azerbaidjan.
Integritatea procesului de extindere trebuie să fie susținută
Răspunzând la întrebările deputaților europeni, Kos a subliniat necesitatea de a susține integritatea procesului de extindere printr-o abordare bazată pe merit și pe respectarea valorilor UE. Ea a fost de acord că acțiunile concrete în conformitate cu o integrare treptată în UE ar trimite un semnal pozitiv cetățenilor din țările candidate. Ea a afirmat că procesul de extindere ar trebui să fie transparent în ceea ce privește banii cheltuiți – supravegheați de structuri de audit specializate – și bazat pe îndeplinirea criteriilor relevante de către țările candidate. Statele membre și UE vor fi cele care vor lua decizia finală privind aderarea unei țări și, pentru a fi pregătite, reformele interne necesare ale UE ar trebui să aibă loc în paralel. În timp ce a promis să colaboreze cu societatea civilă din statele membre, ea și-a exprimat, de asemenea, speranța că deputații europeni vor sprijini extinderea și vor prezenta beneficiile acesteia alegătorilor lor.
Etapele următoare
Pe baza recomandărilor comisiilor, Conferința președinților (președintele PE, Roberta Metsola, și președinții grupurilor politice) urmează să efectueze evaluarea finală și să declare audierile încheiate la 21 noiembrie. După ce Conferința președinților va declara închise toate audierile, vor fi publicate scrisorile de evaluare.
Alegerea de către deputații europeni a colegiului complet de comisari (cu o majoritate a voturilor exprimate, prin apel nominal) este în prezent programată să aibă loc în timpul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.
COMISIA EUROPEANA
Comisarul desemnat al Ciprului își conturează viziunea pentru un sector de pescuit sustenabil și o economie albastră prosperă
Published
10 hours agoon
November 7, 2024Comisarul desemnat al Ciprului pentru portofoliul „Pescuit și Oceane”, Costas Kadis, a fost audiat, miercuri, de Comisia pentru Pescuit a Parlamentului European, unde a subliniat prioritățile sale pentru un sector sustenabil și competitiv. Kadis a prezentat planuri pentru promovarea economiei albastre, alături de protecția biodiversității marine, pledând pentru o politică de pescuit sustenabilă.
În viziunea sa, sectorul pescuitului și acvaculturii trebuie să fie competitiv, rezilient și sustenabil, cu un accent puternic pe economia albastră și pe protecția oceanelor El a precizat că va analiza rezultatele evaluării Politicii Comune în Domeniul Pescuitului (PCP), ale cărei concluzii, incluzând consultări cu părțile interesate, sunt așteptate până la finalul lui 2025.
Referindu-se la problema aruncării peștelui capturat, Kadis a subliniat necesitatea reducerii deșeurilor și a obținerii unor date calitative și complete, explicând că aruncarea peștelui nu aduce beneficii nici profitabilității, nici sustenabilității maritime.
În cadrul audierii, Kadis a propus o foaie de parcurs pentru tranziția energetică în pescuit, cu un orizont pentru 2050, menționând importanța sprijinirii comunităților de coastă și a eliminării decalajelor sociale și de gen din acest sector.
Abordând provocările globale, Kadis a subliniat importanța colaborării cu Marea Britanie pentru renegocierea cotelor de pescuit în 2026 și combaterea produselor pescărești ilegale.
COMISIA EUROPEANA
Comisarul desemnat al Cehiei pentru Parteneriate Internaționale afirmă că inițiativa Global Gateway trebuie să echilibreze profitul și principiile în sprijinul dezvoltării sustenabile
Published
11 hours agoon
November 7, 2024În cadrul unei audieri organizate miercuri de Comisia pentru Dezvoltare, Jozef Síkela, comisarul desemnat al Cehiei pentru portofoliul Parteneriatelor Internaționale, și-a expus viziunea asupra inițiativei Global Gateway a Uniunii Europene, informează Parlamentul European.
Síkela a subliniat că va urmări un echilibru între profit și principii, afirmând că UE trebuie să valorifice parteneriatele public-privat, să reducă riscurile pentru investitori și să atragă capital privat pentru a stimula investițiile și a acoperi golul de finanțare în ajutorul pentru dezvoltare.
În cadrul politicii UE de dezvoltare, Síkela a indicat că se va concentra pe cauzele migrației neregulate, prevenirea conflictelor, promovarea bunei guvernanțe, sprijinirea țărilor celor mai puțin dezvoltate și consolidarea relațiilor cu Africa. Aceste obiective sunt, de asemenea, aliniate cu prioritățile Pactului Verde European. În contextul competiției intense din regiuni precum Africa, Síkela a subliniat necesitatea ca UE să fie mai asertivă în relațiile cu țările partenere.
Interesele economice ale UE și eradicarea sărăciei
În întrebările adresate, europarlamentarii au dorit să clarifice cum va duce Síkela mai departe inițiativa Global Gateway astfel încât să aducă beneficii economice UE, dar și să combată sărăcia în statele partenere. Síkela a susținut că nu există o contradicție între aceste obiective, argumentând că implicarea sectorului privat este esențială pentru creșterea economică sustenabilă în aceste țări.
Ușurarea poverii datoriilor și educație
Răspunzând preocupărilor europarlamentarilor privind transparența și responsabilitatea în alocarea ajutoarelor de dezvoltare – inclusiv cheltuielile, supravegherea Parlamentului European și respectarea drepturilor omului – Síkela a precizat că va acorda prioritate eficienței cheltuirii fondurilor. El a reiterat importanța implicării capitalului privat pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) și a confirmat angajamentul UE de a aloca 10% din bugetul de ajutor pentru educație. Totodată, a menționat că va investiga opțiuni pentru reducerea datoriilor partenerilor, în colaborare cu alți donatori.
Pe tema utilizării politicilor de dezvoltare pentru gestionarea migrației, inclusiv condiționarea ajutorului de măsuri de returnare, Síkela a declarat că va aborda o strategie „pe întregul parcurs al migrației”, respectând valorile UE.
Etapele următoare
Pe baza recomandărilor comisiilor, Conferința președinților (președintele PE, Roberta Metsola, și președinții grupurilor politice) urmează să efectueze evaluarea finală și să declare audierile încheiate la 21 noiembrie. După ce Conferința președinților va declara închise toate audierile, vor fi publicate scrisorile de evaluare.
Alegerea de către deputații europeni a colegiului complet de comisari (cu o majoritate a voturilor exprimate, prin apel nominal) este în prezent programată să aibă loc în timpul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis a evocat “victoria crucială” a Maiei Sandu și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a R. Moldova
Summitul Comunității Politice Europene: Opt lideri europeni, în frunte cu Iohannis și Macron, îi reafirmă Maiei Sandu dreptul R. Moldova de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică
Guvernul României aprobă planul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 de la SUA și îl trimite în Parlament pentru procedură de urgență
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)
Comisarul desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată promite un acord UE pentru o industrie curată pentru a sprijini întreprinderile din UE să atingă obiectivele climatice
Comisarul desemnat al Sloveniei pentru portofoliul Extinderii insistă ca procesul să rămână bazat pe merit și „fără scurtături”
Emmanuel Macron consideră că europenii nu trebuie „să-și încredințeze pentru eternitate” securitatea americanilor: „Este un moment al istoriei decisiv”
Premierul Finlandei: Europa trebuie să transmită un mesaj puternic SUA și viitoarei administrații Trump privind susținerea Ucrainei
Virgil Popescu, prezent la audierea comisarului desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată: Dialogul cu companiile interesate să investească în sustenabilitate și competitivitate va fi esențial
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Trending
- ROMÂNIA2 days ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA1 day ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- POLITICĂ5 days ago
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
- ROMÂNIA3 days ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială