Connect with us

CHINA

China este o “bombă cu ceas”, apreciază cu îngrijorare Joe Biden: “Când oamenii răi au probleme, fac lucruri rele”

Published

on

© The White House

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că cel mai mare rival al Statelor Unite, China, este o bombă cu ceas, invocând probleme de natură economică şi o forţă de muncă îmbătrânită, transmit AFP și Reuters.

“China este o bombă cu ceas în multe privinţe”, a declarat preşedintele democrat în timpul unei deplasări în Utah ca parte a promovării programului său economic, intitulat “Bidenomics” – o viziune economică bazată pe trei piloni privind investiții inteligente în America, educarea și împuternicirea lucrătorilor americani și promovarea competitivității economice pentru a reduce costurile și a ajuta întreprinderile mici.

În ceea ce privește China, preşedintele Biden a subliniat că ţara asiatică se confruntă cu un şomaj ridicat şi că forţa de muncă îmbătrâneşte.

Din această cauză “China are probleme”, a spus el. În opinia sa, acest lucru stârneşte motive de îngrijorare pentru că atunci “când oamenii răi au probleme, fac lucruri rele”, într-o afirmație indirectă cu privire la provocările pe care Beijing-ul le cauzează în Marea China de Sud și dorința acesteia de a incorpora Taiwanul.

Sectorul de consum al Chinei a intrat în deflație, iar prețurile la nivelul fabricilor și-au extins scăderile în iulie. Este posibil ca China să intre într-o eră de creștere economică mult mai lentă, cu o stagnare a prețurilor de consum și a salariilor, în contrast cu inflația din alte părți ale lumii. Statele Unite, cea mai mare economie din lume, a luptat împotriva inflației ridicate și a înregistrat o piață a muncii robustă.

Biden a semnat miercuri un ordin executiv care va interzice unele noi investiții americane în China în domeniul tehnologiilor sensibile, cum ar fi cipurile pentru calculatoare. China, care are a doua cea mai mare economie din lume, a declarat că este “foarte îngrijorată” în legătură cu acest ordin și și-a rezervat dreptul de a lua măsuri.

La sfârşitul lunii iunie, preşedintele american a deranjat Beijingul afirmând că omologul său Xi Jinping aparţine categoriei “dictatorilor”, un comentariu văzut ca o “provocare” de către diplomaţia chineză, mai ales că acesta urma unei relansări a dialogului sino-american printr-o succesiune de vizite ale unor înalţi oficiali americani la Beijing.

Totuşi, preşedintele Joe Biden a dat joi asigurări că încearcă să menţină “o relaţie raţională cu China”.”Nu îi doresc niciun rău Chinei, doar observ”.

Washingtonul și Beijingul și-au intensificat contactele bilaterale în ultima perioadă. Deși disensiunile în relaţiile bilaterale persistă, la Beijing au ajuns recent înalţi oficiali americani – secretarul de stat Antony Blinken, şefa Trezoreriei, Janet Yellen, şi reprezentantul Washingtonului pentru probleme climatice, John Kerry, existând dorinţa administraţiei Biden de a stabiliza relaţiile bilaterale tensionate.

Statele Unite consideră că împreună cu China au obligația și responsabilitatea de a gestiona relația bilaterală și sunt de părere că “lumea este suficient de mare pentru ambele țări să prospere”. Există, de asemenea, premisele unei întrevederi bilaterale Joe Biden – Xi Jinping la summitul G20 din India, din luna septembrie.

Cu toate acestea, Strategia de securitate națională a SUA stabilește ca priorități “câștigarea competiției cu China și constrângerea Rusiei” într-un “deceniu decisiv” pentru viitorul ordinii globale.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

UE a avut ”o discuție sinceră” cu China cu privire la aspecte cruciale ale politicilor și tehnologiei în domeniul digital: Dorim să cooperăm acolo unde este posibil să facem progrese substanțiale

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a avut cel de-al doilea dialog la nivel înalt în domeniul digital cu China, eveniment găzduit de Beijing în cadrul căruia au fost abordate aspecte-cheie precum reglementarea platformelor și a datelor, inteligența artificială, cercetarea și inovarea, fluxul transfrontalier de date industriale sau siguranța produselor vândute online.

UE, reprezentată de vicepreședintele Vera Jourova și comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și China, reprezentantă de vicepreședintele Zhang Guoqing, s-au angajat într-o discuție aprofundată privind domenii cruciale ale politicii și tehnologiilor digitale.

Potrivit unui comunicat, Comisia a prezentat o actualizare a evoluțiilor în materie de reglementare la nivelul UE, inclusiv Actul privind serviciile digitale și Actul privind piețele digitale.

”Astăzi, am avut o discuție sinceră cu China cu privire la aspecte cruciale ale politicilor și tehnologiei noastre digitale. Dorim să cooperăm acolo unde este posibil să facem progrese substanțiale. Astăzi, am făcut, de asemenea, un pas important în ceea ce privește protecția consumatorilor. Și trebuie să ne angajăm în domeniile în care nu suntem de acord. Nu ne putem rezolva preocupările și punctele de vedere diferite într-o singură zi, dar vom menține dialogul privind aspectele digitale, care sunt atât de fundamentale pentru ambele noastre economii și societăți”, a precizat vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova.

Ambele părți au avut un schimb de opinii cu privire la inteligența artificială (AI). Comisia a prezentat evoluțiile privind Legea privind inteligența artificială și a subliniat importanța unei utilizări etice a acestei tehnologii, cu respectarea deplină a drepturilor universale ale omului, în lumina rapoartelor recente ale ONU.

Comisia și-a reiterat sprijinul pentru standarde globale și interoperabile în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) și a îndemnat autoritățile chineze să asigure un mediu de afaceri echitabil și bazat pe reciprocitate în domeniul digital.

De asemenea, acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dificultățile cu care se confruntă întreprinderile UE din China în ceea ce privește utilizarea datelor lor industriale, ca urmare a aplicării legislației recente. Discuțiile pe această temă vor continua în cadrul dialogului economic la nivel înalt în vederea găsirii unor soluții concrete.

Comisia a explicat abordarea sa de reducere a riscurilor în cadrul Strategiei europene de securitate economică, care constă în atenuarea riscurilor pentru lanțurile sale de aprovizionare, infrastructurile critice și securitatea tehnologică.

În ceea ce privește siguranța produselor, Comisia și China au salutat semnarea Planului de acțiune privind siguranța produselor vândute online.

Obiectivul planului de acțiune este de a consolida în continuare dialogul și cooperarea dintre Comisia Europeană și Administrația Generală a Vămilor din China (GACC).

Ambele părți au convenit să facă schimb rapid de informații privind produsele nesigure vândute online; să organizeze ateliere de lucru periodice pentru a face schimb de informații și de cunoștințe cu privire la legi, regulamente și cele mai bune practici și să organizeze activități specifice de sensibilizare și de formare privind normele UE în materie de siguranță a produselor pentru întreprinderile care vând online.

China a făcut schimb de informații actualizate cu privire la politicile și practicile sale în domeniul digital. Ambele părți au convenit să continue discuțiile la nivel tehnic, prin reluarea dialogului China-UE privind TIC.

Continue Reading

CHINA

Întâlnire de gradul zero la Malta: SUA și China continuă “dezghețul” relațiilor printr-un “canal strategic de comunicare” înainte de vizita șefului diplomației chineze la Moscova

Published

on

© Acting White House National Security Council Spokesperson Adam Hodge/Twitter

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, s-a întâlnit sâmbătă şi duminică în Malta cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, într-un context care rămâne, totuşi, tensionat între cele două mari puteri, a transmis duminică Administrația de la Washington.

“Cele două părţi au avut discuţii sincere, de fond şi constructive”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

O înaltă responsabilă a executivului american, sub protecţia anonimatul, a precizat că reuniunea a durat în total douăsprezece ore pe parcursul a două zile şi a amintit că ultima întâlnire de acest tip, şi la acest nivel, a fost în luna mai, precizează Agerpres, citând AFP.

Aproximativ în aceeaşi perioadă, în primăvară, preşedintele american a prezis un “dezgheţ” în relaţiile chino-americane, care s-au tensionat în februarie în urma zborului deasupra Statelor Unite a unui balon chinez, moment care a culminat cu amânarea unei vizite în China a șefului diplomației americane Antony Blinken, înlocuită totuși cu o întrevedere Blinken – Wang Yi la Conferința de Securitate de la Munchen.

“Această întâlnire a făcut parte din eforturile continue de a menține liniile deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația. Cele două părți au purtat discuții sincere, substanțiale și constructive, pe baza angajamentelor dintre președintele Biden și președintele Xi în Bali, Indonezia, în noiembrie 2022”, a precizat Casa Albă.

În cursul discuţiilor cu ministrul chinez, Jake Sullivan “a subliniat că Statele Unite şi China sunt angajate într-o competiţie, dar că Statele Unite nu caută nici conflict, nici confruntare”, a adăugat responsabila Casei Albe, în timpul unei întâlniri cu presa, preluând o formulare devenită ritualică pentru administraţia Biden.

“Wang Yi a subliniat că problema Taiwanului este prima linie roşie care nu trebuie depăşită în relaţiile chino-americane”, a asigurat Beijingul, la rândul său.

Potrivit responsabilei americane, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe a reiterat că Statele Unite nu “sprijină” independenţa insulei – pe care China o pretinde ca parte integrantă a teritoriului său -, şi nu doresc o “modificare unilaterală a statu-quo-ului”, fie din partea taiwanezilor, fie a chinezilor.

Pe de altă parte, în aceste discuţii din Malta, China şi Statele Unite s-au angajat să “desfăşoare consultări” în anumite domenii, în special privind “evoluţiile în domeniul politic şi de securitate din Asia-Pacific”, potrivit sursei de la Casa Albă.

În comunicatul oficial, Casa Albă precizează că Beijingul și Washingtonul s-au angajat “să mențină acest canal strategic de comunicare și să continue angajamentul și consultările suplimentare la nivel înalt în domenii-cheie între Statele Unite și Republica Populară Chineză în lunile următoare”.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali are loc înainte ca șeful diplomației chineze, Wang Yi, să se deplaseze la Moscova. La invitația secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, Wang Yi va organiza cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate China-Rusia în Rusia, în perioada 18-21 septembrie.

Această întâlnire vine în continuarea unor angajamente recente la nivel înalt, inclusiv între consilierul pentru securitate națională Sullivan și directorul Wang Yi în luna mai la Viena.

Washingtonul și Beijingul și-au intensificat contactele bilaterale în ultima perioadă. Deși disensiunile în relaţiile bilaterale persistă, la Beijing au ajuns recent înalţi oficiali americani – secretarul de stat Antony Blinken, şefa Trezoreriei, Janet Yellen, şi reprezentantul Washingtonului pentru probleme climatice, John Kerry, existând dorinţa administraţiei Biden de a stabiliza relaţiile bilaterale tensionate.

Statele Unite consideră că împreună cu China au obligația și responsabilitatea de a gestiona relația bilaterală și sunt de părere că “lumea este suficient de mare pentru ambele țări să prospere”.

Continue Reading

CHINA

Vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova efectuează săptămâna viitoare o vizită în China pentru a discuta chestiuni legate de tehnologie și de inteligența artificială

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova va efectua luni și marți o vizită în China pentru a discuta despre chestiuni tehnologice și despre inteligența artificială, în contextul unei dispute comerciale anunțate privind o anchetă declanșată de UE care vizează subvențiile oferite de China pentru automobilele electrice, anunță Politico Europe.

Jourova, care a preluat portofoliul digital la începutul acestei luni, va vizita Beijingul pentru a se întâlni cu vicepremierul chinez Zhang Guoqing în cadrul unui dialog digital la nivel înalt UE-China – o reuniune menită să pună bazele unui summit bilateral UE-China în cursul acestui an.

”Vom discuta despre inteligența artificială, a cărei accelerare necesită un angajament clar de susținere a drepturilor universale ale omului”, a declarat Jourova într-o declarație pentru Politico. Ea a precizat că Comisia dorește ”să mențină deschise canalele de comunicare” și va explica ”abordarea UE în ceea ce privește securitatea tehnologică, ca parte a strategiei noastre de securitate economică”.

Întâlnirea are loc în contextul în care tensiunile dintre Uniunea Europeană și China sunt la cote înalte, după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, că va demara o procedură de investigație asupra subvențiilor oferite de statul chinez pentru automobile electrice.

Joi, ministrul chinez al comerțului și-a exprimat ”marea îngrijorare și puternica nemulțumire” cu privire la această investigație în curs de desfășurare.

În acest an, Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, că va împiedica gigantul chinez de telecomunicații Huawei și rivalul său chinez mai mic, ZTE, să primească fonduri UE pentru inovare și a încurajat țările membre ale UE să facă mai mult pentru a elimina Huawei din rețelele lor 5G. Oficialii sunt în curs de revizuire a riscurilor de securitate ale lanțurilor de aprovizionare cu tehnologie legată de China, inclusiv în ceea ce privește microcipurile și alte tehnologii. De asemenea, se așteaptă ca platforma de socializare TikTok, deținută de chinezi, să fie amendată în următoarele zile în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) al UE pentru încălcarea confidențialității copiilor.

Oficialii UE și chinezi intenționează, de asemenea, să discute despre standardele tehnologice în timpul vizitei la Beijing, precum și despre cercetare și inovare, fluxurile internaționale de date și siguranța bunurilor online, potrivit Cabinetului vicepreședintei Comisiei. Se așteaptă ca ambele părți să semneze un plan de acțiune privind siguranța produselor vândute online.

Jourova a spus că dorește, de asemenea, să aducă în discuție problemele cu care se confruntă întreprinderile europene în China, ca urmare a legislației chineze recente care afectează protecția datelor lor industriale.

Jourová intenționează, de asemenea, să aibă o întâlnire cu Camera de Comerț a Uniunii Europene în China (EUCCC) și să viziteze Universitatea Tsinghua. UE și China nu au mai avut un așa-numit dialog digital la nivel înalt de la lansarea formatului 2020.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU9 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ9 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.9 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE10 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE11 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA11 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

U.E.13 hours ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Victor Negrescu15 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 day ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE7 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE7 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending