Connect with us

INTERNAȚIONAL

Conferința privind reconstrucția Ucrainei. Ministrul Luminița Odobescu subliniază necesitatea unei perspective regionale a reconstrucției Ucrainei, prin dezvoltarea de proiecte care să includă R. Moldova

Published

on

© MAE

Ministrul Luminița Odobescu a participat marți, 11 iunie 2024, la Conferința privind reconstrucția Ucrainei, care a avut loc la Berlin. Evenimentul a fost co-organizat de Germania și Ucraina, cu scopul menținerii sprijinului internațional pentru recuperarea economică, reconstrucția, reforma și modernizarea Ucrainei, inclusiv din perspectiva susținerii procesului de integrare europeană a acesteia.

Conform unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, din delegația României a mai făcut parte și consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și coordonator național pentru reconstrucția Ucrainei Nicolae Comănescu.

Dezbaterile acestei ediții s-au concentrat pe necesitatea mobilizării mediului privat, a menținerii coeziunii sociale, precum și a construirii unor comunități reziliente și sustenabile, pentru conectarea proiectelor de reconstrucție a Ucrainei cu obiectivele de creștere economică durabilă și cu procesul de integrare europeană al acesteia.

În cadrul sesiunii tematice dedicată pregătirii Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană, ministrul Luminița Odobescu a salutat eforturile de reformă ale autorităților ucrainene, derulate în condiții extrem de dificile, pe fondul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.

A evidențiat susținerea României, la toate nivelurile și în toate formatele europene, pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, ca semnal clar de angajament pe termen lung față de societățile celor două state.

A subliniat importanța sustenabilității implementării reformelor pentru a transpune normele și standardele europene, reiterând disponibilitatea României de a oferi expertiză pe baza propriei experiențe de aderare.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a reafirmat angajamentul României de a se implica activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, subliniind necesitatea menținerii solidarității internaționale prin acțiuni concrete de sprijin pentru Ucraina.

A reamintit în context implicarea dinamică a României și a cetățenilor români în sprijinul Ucrainei, încă din prima zi a războiului de agresiune al Federației Ruse.

Oficialul român a punctat principalele repere ale cooperării bilaterale cu Ucraina în ceea ce privește creșterea conectivității transfrontaliere. Totodată, ministrul român a subliniat necesitatea unei perspective regionale a reconstrucției Ucrainei, prin dezvoltarea de proiecte care să includă Republica Moldova.

În acest sens, a evidențiat importanța strategică a interconectivității Ucrainei cu statele europene învecinate, pentru integrarea în piața unică europeană.

În marja Conferinței de la Berlin a avut loc un Forum de afaceri dedicat reconstrucției Ucrainei, la care au participat inclusiv companii din România interesate să se implice în acest proces complex, în speță a infrastructurilor energetice și de transport.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

Published

on

© Assemblée Nationale

Yaël Braun-Pivet, membră a partidului centrist al lui Macron, a fost realeasă în funcția de președintă a Adunării Naționale cu 220 de voturi, în fața comunistului André Chassaigne, candidatul Noului Front Popular(stânga), care a obținut 207 voturi, și a lui Sébastien Chenu, de la Partidul Rassemblement national (RN, extrema dreaptă) informează Euronews și AFP, citat de Agerpres.

Tabăra președintelui francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Națională după decizia acestuia de dizolvare, care a fost urmată de alegeri legislative care au divizat camera inferioară în trei blocuri, fiecare departe de a avea majoritatea absolută.

După aproape şase ore de suspans, Yaël Braun-Pivet a reușit să își asigure sprijinul aliaților centriști ai lui Macron și al unor deputați conservatori care au încercat să îl împiedice contracandidatul său de stânga, un deputat comunist, să obțină postul.

Politicieni din cele trei blocuri principale și din partide mai mici s-au luptat pentru funcția de președinte, fiecare tabără sperând să influențeze viitoarea nominalizare a primului ministru. Șase candidați s-au aflat în cursă.

Pentru a fi ales, un candidat trebuie să obțină cel puțin jumătate din voturile celor 577 de deputați din Adunarea Națională în primul sau al doilea tur de scrutin. Dacă niciun candidat nu obține acest rezultat, câștigă cel care obține cele mai multe voturi în al treilea tur.

Braun-Pivet este prima femeie care ocupă această funcție. Ea a fost anterior ministru al teritoriilor de peste mări în timpul prim-ministrului Élisabeth Borne timp de două luni în 2022 și este deputat din 2017.

Emmanuel Macron s-a grăbit să o felicite pe Braun-Pivet. ”Toți cei care vă cunosc știu că veți asigura respectarea pluralității de opinii”, a spus el pe platforma de socializare X, conform Le Monde.

Alegerea de joi a președintei Adunării Naționale a fost o modalitate de a testa apele pentru posibile alianțe de conveniență – deși votul secret face imposibil de spus cine anume a votat pentru ce candidat în fiecare dintre cele trei tururi.

Formarea unei coaliții și compromisul între partide sunt exerciții rare în politica franceză. Dar un guvern minoritar ar fi probabil prea fragil pentru a supraviețui, informează Politico Europe.

Având în vedere că niciun partid politic nu s-a apropiat de obținerea unei majorități absolute în alegerile anticipate, un guvern de coaliție a părut mult timp a fi rezultatul cel mai probabil.

De altfel, Macron insistă ca viitoarea coaliţie de guvernare să fie alcătuită numai din partide mainstream cu valori ”republicane”, termen prin care se înţelege de obicei excluderea partidelor de extremă dreapta şi extremă stânga, aceasta din urmă regăsindu-se totuşi în Noul Front Popular (NFP), cum este cazul partidului ”Franţa Nesupusă” (France Insoumise) condus de Jean-Luc Mélenchon.

Ședința inaugurală de joi a Adunării a avut loc după ce Macron a acceptat marți demisia premierului Gabriel Attal, alături de alți miniștri. Aceștia au fost rugați să rămână interimari până la numirea unui nou guvern, în timp ce Franța se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de la Paris la sfârșitul lunii.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Summitul Comunității Politice Europene: Iohannis, Macron, Scholz, Tusk, Michel și Starmer i-au reafirmat Maiei Sandu sprijinul pentru “o Moldova pașnică și stabilă”

Published

on

© presedinte.md

Liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii, Poloniei, României și UE s-au întâlnit joi, la Palatul Blenheim din Oxfordshire, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a discuta despre cooperarea pentru o Moldova pașnică și stabilă.

Întrevederea a avut loc în contextul celui de-al patrulea summit al Comunității Politice Europene găzduit de către premierul Marii Britanii, Keir Starmer.

Într-o postare pe Facebook, președinta Republicii Moldova a subliniat că “Keir Starmer, Prim-ministrul britanic, care este și gazda evenimentului, Președintele Franței, Emmanuel Macron, Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, și Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova și au apreciat reformele pe care le implementăm”.

“Ne-am angajat să continuăm să muncim împreună pentru a face Moldova tot mai puternică, pentru a menține pacea și, în acest climat de siguranță, să dezvoltăm economia și să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor noștri”, a continuat Maia Sandu.

 

Palatul Cotroceni a informat miercuri că în marja sesiunii plenare a fost programată o întâlnire informală a Grupului de Coordonare pentru Republica Moldova. Membrii grupului, din care fac parte liderii din România, Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia, Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova, au discutat aspecte referitoare la rezilienţa Chişinăului în faţa multiplelor ameninţări curente.

Comunitatea Politică Europeană este o platformă pentru coordonare politică lansată cu prilejul Consiliului European din iunie 2022, în contextul efectelor grave ale războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Obiectivul acestui format îl reprezintă promovarea dialogului politic şi a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securităţii, stabilităţii şi a prosperităţii pe continentul european.

Acesta va fi cel de-al patrulea CPE care va avea loc de la crearea forumului, la 9 mai 2022, la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, care deținea atunci președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

Reuniunea Comunității Politice Europene, care și-a desfășurat cele trei reuniuni anterioare la Praga (Cehia), Bulboaca (Republica Moldova) și Granada (Spania), va avea loc la Palatul Blenheim din Oxfordshire – un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și locul de naștere și casa părintească a fostului prim-ministru Sir Winston Churchill, care a jucat un rol central în lupta împotriva agresiunii și tiraniei în Europa.

La ultima reuniune de la Granada, discuțiile s-au axat pe sprijinul pentru Ucraina, IA și migrația ilegală. În Moldova, accentul a fost pus pe sprijinirea țării gazdă în fața amenințărilor hibride rusești, precum și pe consolidarea rezilienței energetice. La prima reuniune a CPE de la Praga discuțiile s-au axat pe invazia lui Putin în Ucraina și pe necesitatea ca Europa să rămână unită împotriva agresiunii sale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Summit-ul CPE/Zelenski subliniază importanța menținerii unității europene în fața agresiunii ruse: Când agresorul pierde, lumea câștigă

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut un discurs ferm la al patrulea Summit al Comunității Politice Europene, găzduit de prim-ministrul britanic Keir Starmer la Palatul Blenheim din Oxfordshire. În cadrul discursului, Zelenski a subliniat importanța unității europene în fața agresiunii ruse și a cerut sprijin continuu pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

„Vă mulțumesc foarte mult, domnule prim-ministru, pentru cuvintele dumneavoastră frumoase despre noi, despre Ucraina, despre lupta noastră și vă mulțumesc pentru confirmarea faptului că relațiile și cooperarea dintre Ucraina și Marea Britanie, precum și dintre Marea Britanie și toată Europa, rămân cruciale”, a declarat Zelenski la începutul discursului său.

Referindu-se la contextul istoric al locației, Zelenski a menționat: „Suntem acum la Blenheim, și într-adevăr, acest loc este asociat cu Winston Churchill… Curajul l-a făcut pe Churchill – Churchill. Datorită curajului a câștigat cea mai mare bătălie a vieții sale. A fost bătălia pentru Marea Britanie și, bineînțeles, pentru toată Europa… Iar acum, curajul și cooperarea noastră trebuie să realizeze la fel de mult, astfel încât copiii națiunilor noastre să poată privi înapoi la noi – la ceea ce am făcut, la ceea ce am ales, la ceea ce am promis – și să vadă pilonii păcii, securității și prosperității lor, așa cum vedem noi când ne uităm înapoi la cea mai faimoasă persoană din Blenheim.”

Președintele ucrainean a subliniat importanța menținerii unității europene în fața agresiunii ruse.

„Am menținut unitatea în Europa și acționăm împreună, ceea ce înseamnă că Putin a ratat ținta principală – nu a reușit să creeze diviziune în Europa. Cu cât Europa este mai hotărâtă în păstrarea acestei unități, cu atât vom asigura o pace mai durabilă.”

Zelenski a evidențiat, de asemenea, realitatea dură de pe câmpul de luptă: „Am oprit avansul rusesc asupra Harkovului. Putin a sacrificat zeci de mii de cetățeni ai săi, dar nu a obținut nimic semnificativ. Acest lucru a fost posibil datorită curajului războinicilor noștri și curajului partenerilor noștri, care au ridicat limitările privind utilizarea armelor occidentale de-a lungul frontierei noastre.”

Liderul de la Kiev a mulțumit liderilor europeni pentru sprijinul lor și a solicitat continuarea acestuia, în special în contextul aderării Ucrainei la UE și NATO:

„Diplomația. Tot ceea ce se adaugă la puterea noastră colectivă este util pentru a aduce pacea mai aproape. Și vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat deschiderii negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE. Acest lucru a dovedit că, chiar și în cele mai dificile circumstanțe, UE poate să-și respecte promisiunile și a dat Ucrainei forță morală.”

El a subliniat, de asemenea, necesitatea organizării de Summit-uri pentru Pace pentru a avansa procesul de pace și a cerut liderilor să susțină eforturile comune.

„Ceea ce trebuie să facem cel mai mult în acest an sunt Summit-urile pentru Pace. (…) Acum ne pregătim pentru cel de-al doilea Summit al Păcii, iar în curând vor începe grupurile de lucru pe marginea punctelor cuprinse în Formula pentru Pace. Acestea sunt securitatea energetică, securitatea alimentară și un grup umanitar care se va ocupa de eliberarea prizonierilor și repatrierea deportaților. Ulterior, vor exista și alte grupuri.Vă rog, acest lucru este foarte important – să convingeți partenerii din întreaga lume că și ei trebuie să fie curajoși indiferent de amenințări și șantaj – eforturile lor comune sunt necesare de dragul păcii.”

Președintele Zelenski și-a încheiat discursul cu un apel la acțiune și unitate: „Când agresorul pierde – lumea câștigă. Acest lucru s-a întâmplat de multe ori în istoria omenirii. Trebuie să se întâmple și de data aceasta în privința agresiunii Rusiei. Vă mulțumesc foarte mult, mulțumesc pentru fiecare viață salvată prin sprijinul vostru!”

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA5 mins ago

Trebuie să accelerăm investițiile în infrastructura energetică a României, subliniază ministrul Sebastian Burduja: În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile

COMISIA EUROPEANA10 mins ago

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

ROMÂNIA29 mins ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA40 mins ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI54 mins ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA2 hours ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

ROMÂNIA3 hours ago

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

CONSILIUL UE3 hours ago

Slovacia nu se va alătura niciunei tentative sau acţiuni care vizează boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE, transmite preşedintele Peter Pellegrini la Budapesta

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

COMISIA EUROPEANA24 hours ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending