Consiliul Europei aplică o ”procedură în circumstanțe excepționale” și va evalua propunerile legislative din domeniul justiției din România

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), din cadrul Consiliului Europei (CoE), a decis, într-o sesiune plenară desfășurată în perioada 4-8 decembrie, să efectueze evaluări de urgență ale proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România, se arată într-un comunicat publicat luni, la Strasbourg, de Consiliul Europei și citat de Agerpres.

Foto: Facebook/ Council of Europe

GRECO va efectua evaluări în ianuarie și/sau februarie, în perspectiva de a adopta rapoartele de monitorizare care vor rezulta în urma analizei în timpul sesiunii sale plenare din martie. Este pentru prima dată când GRECO se folosește de Regula 34 din Regulamentul său de procedură, recent introdusă pentru a permite “o procedură ad-hoc în circumstanțe excepționale”.

Această regulă poate fi aplicată când o reformă instituțională, o inițiativă legislativă sau schimbare procedurală poate duce la o încălcare gravă de către un stat membru a standardelor anti-corupție ale Consiliului Europei care sunt supuse evaluărilor GRECO, se menționează în comunicat.

Evaluările lansate de GRECO au fost anunțate în condițiile în care ministrul român al Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că a prezentat Comisiei de la Veneţia, sâmbătă, la o sesiune de lucru, modificările aduse legilor justiţiei, și că a avut o întrevedere cu Marin Mrčela, președintele Grupului de state împotriva corupției. Discuțiile lui Toader cu Comisia de la Veneția au avut loc în contextul în care Comisia Europeană a recomandat Bucureștiului să ceară avizul organismului menționat privind modificările în legislația judiciară.

GRECO a cerut șefului de delegație la GRECO al României să transmită, până la 15 ianuarie, informații privind aceste proiecte de legi pentru pregătirea rapoartelor de evaluare.

În ceea ce privește România, Parlamentul a înregistrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, pentru adoptare în procedură de urgență, notează Consiliul Europei. Îngrijorări serioase au fost exprimate de diferite instituții și de diferiți actori din România și din străinătate conform cărora aceste propuneri ar putea pune în pericol eficiența luptei împotriva corupției și ar putea submina independența sistemului judiciar”, evidențiază CoE.

GRECO este un organism al Consiliului Europei care urmărește să aducă îmbunătățiri capacității statelor membre de a lupta împotriva corupției, prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupție.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.