NATO
Contactele din tinerețe cu KGB, regretele față de Ucraina și dejucarea blufului lui Putin. Primul interviu al lui Stoltenberg după zece ani la NATO: “Rusia știe că Europa este în urma ei” în termeni militari
Published
2 months agoon
Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a acordat un interviu inedit pentru cotidianul Financial Times în care a recunoscut că aliații din NATO ar fi trebuit să ofere sprijin militar Ucrainei înainte de invazia militară rusă și a mărturisit că l-a subestimat pe Volodimir Zelenski că ar putea ajunge un lider de război. La nici o săptămână de când i-a predat ștafeta lui Mark Rutte, după un deceniu la cârma Alianței, al doilea cel mai longeviv secretar general din istoria NATO s-a declarat mândru de sprijinul acordat de Alianță Ucrainei și de faptul că aliații l-au făcut pe Putin să blufeze, a admis că nu toți aliații erau convinși de informațiile de la începutul toamnei lui 2021 privind intenția lui Vladimir Putin de a declanșa cel mai mare conflict armat pe sol european după al Doilea Război Mondial, a recunoscut în premieră cât de dificilă a fost venirea lui Donald Trump la Casa Albă și a vorbit despre cum, în perioada Războiului Rece, a ținut legătura cu un agent KGB care lucra sub acoperire la Ambasada URSS în Norvegia, iar sovieticii îi dăduseră numele conspirativ “Steklov”.
Stoltenberg a preluat funcția de secretar general al NATO în octombrie 2014, la un an după ce plecase din funcția de prim-ministru al Norvegiei. El se trage dintr-o familie norvegiană influentă și de elită în lumea politicii. Primul cel mai proeminent nume din familie a fost Carl Peter Stoltenberg, care a fost participant la crearea Adunării Constituante a Norvegiei în 1814 ca urmare a războaielor napoleoniene când regele Danemarcei, aliat a Franței, a fost forțat să renunțe la Uniunea Regatelor Danemarcei și Norvegiei și să cedeze Norvegia regatului Suediei, aliat al britanicilor câștigători. Tatăl lui Jens Stoltenberg, Thorvald, a fost ministru al apărării în Norvegia în perioada 1979-1981 și ministru de externe între anii 1987-1989, respectiv 1990-1993, perioade în care Jens a lucrat ca jurnalist și a condus organizația de tineret a Partidului Laburist, devenind membru al Parlamentului și intrând succesiv în mai multe guverne începând cu anul 1993, înainte de a fi prim-ministru între anii 2000-2001 și 2005-2013. În 2010, pe când era prim-ministru al Norvegiei, Stoltenberg a supervizat negocierile dintre Oslo și Moscova pentru acordul privind delimitarea granițelor maritime, semnat de miniștrii de externe Serghei Lavrov și Jonas Gahr Store, actual premier al Norvegiei.
Înapoi la origini: Un paradis al tinereții, transformat apoi în iad
“Utøya este învăluită în ceață în timp ce Jens Stoltenberg și cu mine ne îmbarcăm pe feribotul de pe continent”, începe Henry Foy, șeful biroului FT la Bruxelles, relatarea din interviul cu Stoltenberg, organizat sub forma unui prânz.
Mica insulă împădurită din apropiere de Oslo este un loc foarte personal pentru Stoltenberg, care și-a petrecut aici verile adolescenței.
Mâncarea a fost preselectată: un platou plin cu somon afumat, șuncă, cârnați cu trufe, salată de cartofi și brânzeturi. Prânzul a fost servit într-o mică sală de mese privată deasupra cafenelei din Utøya, o clădire din lemn cocoțată în centrul insulei, folosită pentru a hrăni sute de copii care încă o vizitează în fiecare an pentru tabere de vară și seminarii educaționale privind combaterea extremismului. În calitate de prim-ministru al Norvegiei, Stoltenberg a condus țara într-un moment îndoliat după atacul terorist de extremă dreapta de pe Utøya, care a șocat întreaga lume.
Stoltenberg cunoaște fiecare centimetru din această insulă, care este deținută de partidul de tineret pe care l-a condus. El a revenit în cele mai tragice circumstanțe în 2011, în timpul celui de-al doilea mandat de prim-ministru. La 22 iulie 2011, după ce a ucis opt persoane cu o mașină capcană care a vizat biroul lui Stoltenberg din Oslo, teroristul de extremă dreapta Anders Breivik a venit aici deghizat în polițist și a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenți.
“De la 14 la 30 de ani, aici mi-am petrecut timpul liber. Acesta a fost paradisul tinereții mele, care s-a transformat într-un iad”, a rememorat Stoltenberg.
El a legat actele teroriste ale lui Breivik de invazia brutală a Rusiei în Ucraina – și de amenințarea mai largă pe care Moscova o reprezintă pentru Europa: “Asistăm la o gamă largă de acțiuni ostile. Este un mediu imprevizibil, periculos”.
Regretul lui Jens Stoltenberg, acela că NATO nu a furnizat sprijin militar mai devreme Ucrainei: Îmi asum partea mea de responsabilitate
Din februarie 2022, el a avut trei sarcini simultane: sprijinirea apărării Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, avertizarea publicului occidental cu privire la amenințarea reprezentată de președintele Vladimir Putin și evitarea Armaghedonului nuclear al unui conflict cu Moscova.
Prioritizarea dezescaladării este valabilă în ambele sensuri. În timp ce Ucraina a pledat pentru o zonă de interdicție aeriană și pentru ca apărarea de ultimă oră a NATO să doboare rachetele rusești, Stoltenberg a fost și vocea dezamăgirii Kievului.
“Dacă există ceva ce regret într-un fel și văd mult mai clar acum este că ar fi trebuit să oferim Ucrainei mult mai mult sprijin militar mult mai devreme”. Cred că trebuie să recunoaștem cu toții că ar fi trebuit să le dăm mai multe arme înainte de invazie. Și ar fi trebuit să le dăm arme mai avansate, mai repede, după invazie. Îmi asum partea mea de responsabilitate”, a spus el, vorbind încet.
Stoltenberg, îmbrăcat casual în adidași și tricou polo, face pași mari pe potecile accidentate de pe plaja cu pietriș a insulei. “Trimiterea de arme letale a fost o mare discuție. Majoritatea aliaților au fost împotrivă, înainte de invazie … le era foarte teamă de consecințe”, adaugă el.
“Sunt mândru de ceea ce am făcut, dar ar fi fost un mare avantaj dacă am fi început mai devreme. Poate chiar ar fi putut preveni invazia sau, cel puțin, i-ar fi fost mult mai greu [Rusiei] să facă ceea ce a făcut”, a continuat fostul înalt oficial aliat.
Cum a acționat NATO în raport cu liniile roșii ale Rusiei: “L-am făcut pe Putin să blufeze”
Încă de la declanșarea conflictului, Vladimir Putin a intensificat avertismentele potrivit cărora sprijinul acordat de NATO Ucrainei o face parte directă a conflictului și că ar putea fi atacată, eventual cu arme nucleare.
“Au existat zile și săptămâni, în special la începutul războiului la scară largă, în care a trebuit să discutăm și să abordăm problema acestor linii roșii rusești”, a spus Stoltenberg.
“Desigur, trebuie să te oprești și să te gândești, ei bine, poate, acest lucru este prea periculos. Dar atunci alternativa, de a nu mai sprijini Ucraina din cauza unei anumite retorici, nu este cu adevărat o opțiune. În orice caz, am făcut presiuni pentru trecerea tuturor acelor așa-numite linii roșii pe care Putin le-a stabilit. Și am depășit multe dintre ele, iar el nu a făcut nimic. Realitatea este că, dacă președintele Putin dorește să escaladeze cu utilizarea armelor de distrugere în masă, el poate crea toate scuzele de care are nevoie. Până acum, noi l-am făcut să blufeze”, a continuat fostul secretar general NATO.
Înainte de a fi lider al țării sale și secretarul general al NATO, Stoltenberg a fost “Steklov” în registrele KGB
Stoltenberg nu a fost mereu ocupat să lupte împotriva Rusiei, subliniază corespondentul FT, care l-a întrebat pe acesta cum a petrecut un deceniu în calitate de contact al KGB, serviciul secret al Uniunii Sovietice. În autobiografia sa, lansată în 2016, când era secretar general al NATO, Stoltenberg a făcut dezvăluiri inedite despre legăturile pe care le-a avut în perioada de sfârşit a Războiului Rece cu un fost spion KGB ce lucra sub acoperire în Norvegia și cum în registrele sovietice primise numele de “Steklov”
“A fost foarte ciudat. Tatăl meu mi-a spus că singurii oameni cu care trebuie să vorbești în ambasada rusă sunt cei de la KGB, pentru că ei sunt singurii care au ceva influență”, a punctat el.
Întâlnirile au avut loc în anii 1980, în timp ce Stoltenberg conducea formațiunea de tineret a Partidului Laburist.
“Nu am făcut niciodată nimic de care să-mi fie rușine. Dar ideea era ca ei să mă invite la prânz. Și am mâncat aceste sandvișuri mari cu creveți, la aceeași masă, la același restaurant din Oslo, cam o dată pe lună, cu un tip pe nume Kirillov. Și el era din KGB. Fără îndoială”,
Tatăl lui Stoltenberg, care îl cunoscuse pe Viktor Grushko, un agent KGB sub acoperire diplomatică în Norvegia, l-a sfătuit să aprobe fiecare întâlnire cu serviciile de spionaj norvegiene.
“În 1991, contrainformațiile norvegiene au venit la mine și mi-au spus: ne poți ajuta să-l convingem pe Kirillov să dezerteze? Îl cunoșteam de 10 ani pe tipul ăsta. Am luat ultimul meu prânz cu el și i-am spus: “Te cunosc, mă cunoști, dacă vrei să sari, să schimbi tabăra: Norvegia e o țară frumoasă. Vor avea grijă de tine”, a rememorat Jens Stoltenberg.
Kirillov nu a acceptat oferta. Fiul lui Grushko, Alexander, în prezent ministru adjunct de externe al Rusiei, a fost numit ambasador la NATO în 2012 și a dezvăluit că s-au jucat împreună în casa de vară a familiei Stoltenberg, în timp ce tații lor beau vodcă. Când arhivele KGB au fost deschise, Stoltenberg a aflat numele său de cod: Steklov.
Șoptitorul lui Trump: Unii aliați au propus să nu avem summit-uri timp de patru ani
Poate cea mai celebră realizare a lui Stoltenberg în calitate de secretar general a fost gestionarea turbulențelor președinției lui Donald Trump, fapt pentru care a fost supranumit “șoptitorul lui Trump”.
“Nu-mi place termenul a gestiona. Primul lucru pe care l-am decis atunci când echipa mea a luat micul dejun în reședința mea după rezultatul alegerilor a fost că acum nu trebuie să facem glume. Ar trebui să îl tratăm pe președintele Statelor Unite cu respect, indiferent de cât de mult nu suntem de acord cu el”, spune el.
Trump a amenințat că va retrage SUA din NATO dacă aliații europeni nu vor “plăti mai mult” pentru umbrela de securitate și protecție din partea Washingtonului. Chiar dacă Stoltenberg știa că argumentul lui Trump era greșit și periculos, el a înțeles plângerea fundamentală a lui Trump conform căreia Europa cheltuia prea puțin pentru propria apărare.
“Îmi amintesc că unii aliați au crezut că ar trebui să renunțăm, să nu ne implicăm și să încercăm să ne ascundem timp de patru ani. Unii chiar au propus să nu avem summituri NATO. Eu am decis să fac opusul: să mă implic… indiferent dacă era o probabilitate de 10% ca NATO să se prăbușească sub Trump sau de 90%, aceasta nu schimba ceea ce trebuia să facem”, a explicat Stoltenberg.
Amenințarea lui Trump a atins apogeul la summitul alianței din 2018, unde diplomația abilă a evitat catastrofa cu o promisiune de creștere a cheltuielilor. Atunci, patru aliați respectau linia directoare a NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Șase ani mai târziu, în 2024, 23 de aliați alocă minim 2% din PIB pentru apărare.
Rusia știe că Europa este în urma ei
În continuarea acestui subiect, Jens Stoltenberg a lansat și un avertisment. Chiar dacă creșterea numărului statelor care alocă 2% din PIB pentru apărare este o veste bună, vestea proastă este dată de faptul că acest lucru “nu este suficient”.
Stoltenberg, economist și pasionat de statistici, cunoaște pe de rost datele sumbre și anume Europa are prea puține arme, capacități și trupe la un nivel ridicat de pregătire.
“Știm că suntem în urma rușilor. Nu vă pot spune exact cât de mult va costa. Dar vă pot spune cu certitudine că, dacă aliații vor livra capacitățile pe care le-au promis … va costa mult mai mult de 2 %, fie că este vorba de 2,5 sau 3 %”, a detaliat acesta.
“Și Rusia știe acest lucru?”, l-a întrebat Financial Times, iar Stoltenberg a replicat imediat: “Da, ei știu”.
Nu toți aliații NATO erau convinși că Rusia va ataca. Stoltenberg l-a subestimat pe Zelenski
Întrebat când a devenit sigur că Putin va lansa cel mai mare război din Europa după 1945, Jens Stoltenberg a spus că “la mijlocul toamnei 2021”.
Acest lucru se întâmpla cu aproximativ o lună înainte ca SUA să facă publice rapoartele serviciilor de informații cu privire la consolidarea militară uriașă a Rusiei. Dar unii aliați, precum președintele francez Emmanuel Macron și cel german Olaf Scholz, nu au fost convinși.
“În esență, diferența nu a fost legată de fapte, de informații. A fost vorba despre intenție. Și le-am spus: nu contează dacă credeți că probabilitatea este de 90 % sau de 10 % . . trebuie să ne pregătim să se întâmple”, a rememorat Stoltenberg.
Când Rusia a declanșat invazia, NATO a avertizat că Kievul va cădea în câteva zile. Acum, Stoltenberg a recunoscut că nu și-a imaginat vreodată că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea deveni “un lider de război”. “Era neexperimentat. Punea cele mai elementare întrebări… L-am subestimat, total”, a spus fostul secretar general al NATO.
În timp ce Volodimir Zelenski se adăpostea de invazia Rusiei în buncăre și se sustrăgea asasinilor ruși, Stoltenberg nu a putut vorbi cu el timp de două zile. Când au vorbit în cele din urmă, “acel apel telefonic a fost destul de dificil”, a mărturisit Jens Stoltenberg, explicând de ce NATO a trebuit să refuze cererea liderului ucrainean de a institui o zonă de interdicție aeriană pentru că abordarea NATO a fost clară: sprijin pentru Ucraina fără a implica Alianța în conflict.
Comparații istorice cu Finlanda, Japonia și Germania de Vest privind încheierea războiului Rusiei în Ucraina
Întrebat despre cum vede finalului acestui război, Jens Stoltenberg a precizat că importante sunt rezultatele alegerilor americane și acțiunile ulterioare dinspre Washington și a vorbit despre două exemple internaționale – Finlanda și Japonia – ca urmare a unor dispute militare cu Rusia.
“După alegerile din SUA va exista un fel de nou impuls. (…) Dar nu cred că asta va însemna să aruncăm prosopul și să renunțăm. Ar putea include modalități de a încerca să obțină mișcare pe câmpul de luptă combinată cu mișcare în jurul mesei de negocieri. Ucraina încă trebuie să decidă. Dar trebuie să creăm condițiile care să le permită să se așeze la masă cu rușii și să obțină ceva acceptabil … ceva prin care să supraviețuiască ca națiune independentă”, a spus el.
Întrebat ce i-ar propune lui Zelenski, Stoltenberg a ezitat, sugerând însă o comparație istorică.
“Finlanda a purtat un război curajos împotriva Uniunii Sovietice în 1939. Au impus Armatei Roșii costuri mult mai mari decât se așteptau. Războiul s-a încheiat cu cedarea a 10 % din teritoriu. Dar au obținut o graniță sigură”, a spus el.
Dar acest rezultat a fost însoțit de neutralitatea Finlandei, până când aceasta a aderat la NATO anul trecut, ca o consecință a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care dorește să adere imediat la NATO.
SUA și Germania au condus opoziția față de acordarea statutului de membru Ucrainei, devastată de război, susținând că clauza de apărare reciprocă prevăzută la articolul 5 ar însemna un război instantaneu cu Rusia.
“Din nou, este întotdeauna foarte periculos să compari, deoarece nicio paralelă nu este corectă în proporție de 100%, dar Statele Unite au garanții de securitate pentru Japonia. Dar acestea nu acoperă Insulele Kurile, pe care Japonia le consideră teritoriu japonez, controlat de Rusia”, a explicat el.
Stoltenberg a propus o altă comparație: “Germania de Vest privea Germania de Est ca parte a Germaniei mai mari. Ei nu aveau o ambasadă în Berlinul de Est. Dar NATO proteja bineînțeles doar Germania de Vest”.
“Există modalități de a rezolva această problemă (…) Atunci când există o voință, există modalități de a găsi soluția. Dar ai nevoie de o linie care să definească unde este invocat articolul 5, iar Ucraina trebuie să controleze tot teritoriul până la acea graniță”, a adăugat Stoltenberg.
Interviul lui Jens Stoltenberg pentru Financial Times s-a încheiat după două ore și jumătate. Fostul secretar general al NATO era așteptat acasă pentru a găti reni pentru cina familiei. În timp ce jurnalistul Financial Times a achitat nota de plată (aproximativ 70 de euro), Stoltenberg a strâns mâna și a făcut selfie-uri cu vizitatorii insulei.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO
Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
NATO
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Published
14 hours agoon
December 7, 2024Estonia s-a alăturat sâmbătă aliaților din NATO și partenerilor din Uniunea Europeană care și-au manifestat solidaritatea cu România după după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale deoarece “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
“Românii sunt singurii care au dreptul să decidă pe cine aleg. Apreciez că România a rămas fermă în fața ingerințelor străine maligne și a redat vocea poporului. Încercările Rusiei de a se amesteca în democrații nu vor reuși. Sprijinul Estoniei pentru aliatul nostru România este ferm“, a afirmat șeful diplomației de la Tallinn, Margus Tsahkna.
Romanians alone have the right to decide whom they elect.
I appreciate that #Romania has stood firm against foreign malign interference & gave the voice back to the people.
Russia’s attempts to meddle with democracies wont succeed.
🇪🇪support to our ally #Romania 🇷🇴is steadfast.— Margus Tsahkna (@Tsahkna) December 7, 2024
Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României. În motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. Decizia CCR a venit ca urmare unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării au identificat acțiuni nelegale în timpul procesului electoral.
Principalul partener al României, Statele Unite, și și alți parteneri precum Marea Britanie, Polonia, Franța și Lituania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale.
NATO
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
Published
16 hours agoon
December 7, 2024Interferența hibridă a Rusiei vizează să submineze realizările democratice, economice și de securitate ale României obținute după 1989, avertizează Daniel Fried, fost ambasador al Statelor Unite în Polonia și expert al Atlantic Council, într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro, în care explică faptul că decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale, deși “controversată” atât pentru România, cât și pentru aliații săi, a fost luată în contextul acuzațiilor “credibile” de interferență străină.
“Decizia Curții Constituționale a României de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale este deja văzută ca una controversată, atât în România, cât și printre prietenii și aliații săi. Acuzațiile de interferență străină sunt credibile, având în vedere ceea ce știm despre practicile Rusiei”, a declarat Fried, subliniind că situația pune o povară majoră pe umerii guvernului și autorităților electorale din România.
“Va fi esențial ca alegerile reluate să fie organizate într-un mod transparent, corect și credibil, cu implicarea observatorilor internaționali încă de la început”, a adăugat el.
Fried a subliniat, de asemenea, că, în acest moment, “alegerile parlamentare nu au fost puse sub semnul întrebării”, oferind un semnal de stabilitate pentru procesul democratic al României.
Avertisment privind efectele interferenței hibride a Rusiei
Referindu-se la riscul unei eventuale îndepărtări a României de NATO și UE, acesta a precizat: “România a muncit din greu pentru a intra în NATO și UE și beneficiază de securitatea oferită de NATO, precum și de sprijinul financiar semnificativ al Uniunii Europene.”
Fried, care a contribuit la elaborarea politicii de extindere a NATO la țările din Europa Centrală și, în paralel, la relațiile NATO-Rusia, a subliniat că securitatea nu este o noțiune abstractă pentru România, mai ales în contextul agresiunii rusești.
“România a fost izolată în anii 1930, o situație pentru care și țara mea, Statele Unite, poartă o parte din vină din cauza retragerii din securitatea europeană în perioada interbelică. A plătit un preț teribil. Însă America a învățat din acea greșeală. Susținerea pentru aderarea României la NATO a fost un efort bipartizan, iar sprijinul pentru NATO rămâne solid, indiferent de politica internă americană”, a afirmat expertul Atlantic Council.
Fried a mai arătat că România are un rol crucial în securitatea europeană: “Poate contribui în continuare la răspunsul NATO și al UE la agresiunea continuă a Rusiei.”
Fostul ambasador a avertizat cu privire la efectele interferenței hibride rusești asupra flancului estic al NATO și asupra democrației românești. “Rusia încearcă să distrugă Ucraina, să slăbească solidaritatea NATO și să creeze condițiile pentru refacerea influenței sale imperiale până la vechile linii trasate la Yalta. Interferența sa hibridă vizează să submineze realizările democratice, economice și de securitate ale României obținute după 1989”, a spus el.
Ambasadorul Fried a devenit unul dintre cei mai importanți experți ai guvernului SUA în Europa Centrală și de Est și în Rusia. În timp ce era student, a locuit la Moscova, s-a specializat în studii sovietice și istorie la Universitatea Cornell (licență magna cum laude 1975) și a obținut un masterat la Institutul rus și Școala de afaceri internaționale din Columbia în 1977. În același an s-a alăturat serviciului diplomatic american.
Riscurile de securitate și economice ale unui viraj al politicii externe și de securitate a României
Referindu-se la un posibil viraj al politicii externe și de securitate a României, Fried a transmis un mesaj clar: “România are dreptul suveran de a-și determina propriile alianțe, dar slăbirea cooperării de securitate cu NATO și SUA ar servi intereselor Rusiei. Este greu de văzut cum ar putea slăbirea securității României să servească interesele sale naționale.”
El a avertizat, de asemenea, asupra impactului economic al unui astfel de scenariu. “Limitarea investițiilor externe ar afecta economia României, alungând investitorii care aduc capital și locuri de muncă”, a spus acesta, în contextul în care după declasificarea documentelor CSAT Statele Unite au avertizat că “orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“.
Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României. În motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. Decizia CCR a venit ca urmare unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării au identificat acțiuni nelegale în timpul procesului electoral.
Principalul partener al României, Statele Unite, și alți parteneri precum Polonia și Lituania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale.
INTERNAȚIONAL
Polonia, Lituania și Franța, solidare cu România după interferența străină în alegeri: “Democrația a prevalat” prin “soluția în conformitate cu Constituția”
Published
1 day agoon
December 7, 2024Polonia, Lituania și Franța sunt primele trei state membre UE și NATO care au reacționat în solidaritate cu România după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale deoarece “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a salutat faptul că “a fost găsită o soluție în conformitate cu Constituția României și că democrația a prevalat”.
“Alegerile libere și corecte, fără interferențe străine, sunt un drept inalienabil al tuturor cetățenilor din țările democratice. Polonia va continua să colaboreze cu România ca stat membru de încredere al UE și aliat NATO pentru a proteja securitatea ambelor țări și a cetățenilor noștri“, a scris Sikorski, pe contul său de X.
We welcome the fact that a solution in line with the Romanian Constitution was found and democracy prevailed (1/3).
— Radek Sikorski (@radeksikorski) December 6, 2024
Un mesaj de solidaritate a venit și din partea Ministerului de Externe al Lituaniei.
“Curtea Constituțională a României relevă dovezi alarmante de interferență străină în alegeri. Aceste constatări necesită concluzii serioase. Suntem solidari cu aliatul nostru, România”, a transmis MAE de la Vilnius.
The Constitutional Court of #Romania reveals alarming evidence of foreign interference in elections. These findings demand serious conclusions. We stand in solidarity with our ally, Romania.
— Lithuania MFA | #StandWithUkraine (@LithuaniaMFA) December 6, 2024
Ministerul Afacerilor Externe și pentru Europa al Franței a reacționat prin intermediul purtătorului de cuvânt.
“Franța urmărește cu mare atenție desfășurarea procesului electoral din România, un partener strategic important în cadrul UE și NATO, și o națiune prietenă. În acest context, exprimăm îngrijorarea noastră profundă în urma publicării de către Administrația Prezidențială a unor documente declasificate care menționează – arată ingerințe din partea Rusiei, în special prin rețeaua TikTok, care au vizat alterarea integrității procesului electoral aflat în desfășurare”, a transmis MAE de la Paris.
De asemenea, Franța a salutat măsurile anunțate de Comisia Europeană în cadrul regulamentului privind serviciile digitale.
“Franţa face apel la mobilizarea tuturor instrumentelor necesare pentru a consolida transparența platformei TikTok și pentru a preveni riscurile sistemice ce vizează procesul electoral atât din România, cât și din toate statele membre UE. Autoritățile franceze competente rămân la dispoziția instituțiilor europene și a autorităților române – sunt alături de instituțiile europene și a autorităților române pentru a contribui la analiza și gestiunea situației pe rețelele sociale implicate”, a mai precizat sursa citată.
The Constitutional Court of #Romania reveals alarming evidence of foreign interference in elections. These findings demand serious conclusions. We stand in solidarity with our ally, Romania.
— Lithuania MFA | #StandWithUkraine (@LithuaniaMFA) December 6, 2024
Curtea Constituțională a României arată, în motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. Curtea Constituţională mai susţine că, în cadrul alegerilor prezidenţiale, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformaţi prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia Călin Georgescu a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral şi prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media. De asemenea, conform Curții Constituționale, Călin Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în contradicţie cu datele prezentate de SRI şi MAI.
Decizia CCR a venit ca urmare a unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după ce România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, cu ocazia participării ministrului de externe Luminița Odobescu la ministeriala de externe a NATO.
Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări.
Statele Unite au transmis miercuri prima reacție de la nivelul Departamentului de Stat cu privire la alegerile din România, declarându-se “îngrijorate” de raportul CSAT “privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România” și precizând că aceste informații trebuie “investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mathew Miller, a avertizat, într-o declarație de presă, că “orice îndepărtare a politicii externe a României de alianțele sale occidentale prin interferența unui actor străin ar avea un impact negativ grav asupra cooperării România-SUA în materie de securitate“.
Ulterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ridicat în plenul reuniunii miniștrilor de externe din OSCE problema ingerințelor Rusiei și a eforturilor Moscovei de a influența recentele alegeri prezidențiale din România.
“Autoritățile române devoalează un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale“, a declarat Blinken, conform intervenției sale difuzate de Departamentul de Stat.
Și Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa din SUA, cunoscută sub numele generic de “Comisia Helsinki”, a condamnat amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din România.
Nu în cele din urmă, șase foști ambasadori ai Statelor Unite în România au realizat joi un demers fără precedent de susținere a democrației românești în contextul alegerilor prezidențiale, transmițând o scrisoare comună că “actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră” și manifestându-și încrederea că “poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite”.
De la Berlin, Ministerul de Externe german percepe tentativele Rusiei de a influența alegerile din România ca un mod prin care Vladimir Putin “vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO”.
Președintele francez Emmanuel Macron a avut o discuție candidata pro-europeană din partea USR, Elena Lasconi, context în care a amintit implicarea Franței în securitatea României, avertizând că acesta “nu este un cec în alb”, ci o susținere pentru o țară “clar angajată în Uniunea Europeană și NATO”.
“Miza este, evident, viitorul României, care este foarte importantă și strategică pentru întreaga Europă. Țara dumneavoastră este una decisivă. Sunteți pe frontul de est al NATO, sunteți un membru important al Uniunii Europene și în ultimii șapte ani am evaluat și simțit constant importanța României. Această cale clară este în interesul României, a poporului român și a întregii Europe. Am decis din prima zi a agresiunii Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, să trimit trupe în România. Am fost primii care am trimis trupe în țara dumneavoastră pentru a proteja acest front. Mă voi exprima foarte clar: Acesta nu este un cec în alb pe care i l-am oferit României. Am oferit susținerea noastră unei țări clar angajate în Uniunea Europeană și NATO. Este important să spunem că dacă cineva care este ambiguu față de Rusia sau pro-rus în exclusivitate va schimba radical politica de securitate a țării voastre“, a spus Macron.
Nu în ultimul rând, președinția G7, asigurată de Italia, s-a declarat “foarte îngrijorată de activitățile hibride ale Rusiei în influențarea alegerilor din România”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO
Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ5 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ3 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO3 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității