Criza imigranților. Human Rights Watch: 400.000 de copii sirieni care trăiesc în Turcia nu merg la școală

Mai mult de 400.000 de copii sirieni care trăiesc în Turcia ca refugiați nu urmează nicio formă de învățământ, anunță Human Rights Watch într-un raport publicat astăzi. În timp ce guvernul turc a fost generos în răspunsul său la criza refugiaților sirieni, Turcia a luptat pentru a se asigura că elevii sirieni au acces la educație la care au dreptul în conformitate cu legislația internațională.

rp_imigranti-300x198.jpgTurcia, care găzduiește mai mult de 2 milioane de refugiați sirieni, a adoptat în septembrie 2014 o lege care acordă în mod oficial copiilor sirieni dreptul de acces la școlile publice. Cu toate acestea, Human Rights Watch avertizează că există numeroase obstacole pentru punerea ei în practică cum ar fi: bariera lingvistică, problemele de integrare socială, dificultățile economice precum și lipsa de informații cu privire la aceste drepturi.

Neputința de a oferi copiilor sirieni acces la educație reprezintă un risc pentru o întreagă generație, a declarat Stephanie Gee, în cadrul programului asupra drepturilor refugiaților organizat de Human Rights Watch.

“Cu nicio speranță reală pentru un viitor mai bun, refugiații sirieni disperați ar putea ajunge să-și pună viața în pericol pentru a reveni în Siria sau să pornească în călătorii periculoase în Europa.”

Printre riscurile cu care se confruntă copii sirieni sunt căsătoriile precoce sau recrutarea militară de către grupurile armate.

Conform datelor Ministerului Național al Educației, dintre 708.000 de copii sirieni de vârstă școlară, în perioada 2014-2015 doar 212.000 au fost înregistrați într-o formă de educație la nivel primar și secundar, acest lucru însemnând că mai mult de două treimi dintre copiii sirieni nu primesc niciun fel de educație formală în Turcia. Mulți dintre acești copii se confruntaseră cu întreruperi în educația lor în Siria, atunci când școlile lor au fost distruse în timpul conflictelor sau preluate de grupuri armate.

Ministerul Național al Educației a luat diverse măsuri pentru a combate această problemă cum ar fi crearea de “centre de educație temporară”, dar și alocarea unei sume de 252 milioane $ pentru educația refugiatilor sirieni doar în perioada 2014-2015. Acesta a anunțat la 2 octombrie că are ca scop integrarea a 270.000 de copii sirieni în școală până în ianuarie 2016 și a 370.000 până la sfârșitul anului școlar 2015-2016.

Stephanie Gee, atrage atenția: “Drepturile refugiaților ar trebui să fie respectate nu numai atunci când aceștia trec frontiera pentru a fi în siguranță, dar și de-a lungul experienței lor ca refugiați, aici intrând și dreptul la educație”.

Delia Radovan

 

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.