Connect with us

Dan Motreanu

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei de Mediu din PE: Îmbunătățirea accesului la apă potabilă în UE poate genera economii de 600 mil. euro pe an și reduce poluarea cu plastic

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook
Îmbunătățirea accesului la apă potabilă în UE poate genera economii de 600 mil. euro pe an și reduce poluarea cu plastic, susține eurodeputatul Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, după ce eurodeputații au adoptat în sesiunea plenară de marți, 15 decembrie o directivă privind calitatea apei potabile, cerută de 1,8 milioane de cetățeni europeni prin intermediul inițiativei cetățenești Right2Water.

1,8 milioane de cetățeni ne-au cerut să îmbunătățim accesul la apă potabilă în Uniunea Europeană, prin apelul…

Posted by Dan Motreanu on Tuesday, 15 December 2020

Inițiativa Right 2 Water pentru accesul tuturor cetățenilor UE la apă potabilă și salubritate este prima inițiativă cetățenească care a fost traspusă în lege la nivel european. Aceasta vine pe fondul calculelor făcute de către organizatorii ei privind numărul mare de persoane, 2 milioane de cetățeni, care nu au acces la apă potabilă și de uz casnic în Europa, fapt care nu poate fi ignorat în condițiile în care dreptul la apă și la salubritate este un drept al omului, așa cum a fost stabilit de către Adunarea Generală a ONU în 2010. Ca răspuns, Comisia a propus, în anul 2018, noi măsuri printre care îmbunătățirea calității și siguranței apei, prin adăugarea de substanțe noi și emergente (de exemplu, legionella și cloratul) la lista de criterii pentru determinarea siguranței apei, reducerea riscurilor potențiale pentru sănătate asociate cu apa potabilă de la 4% la mai puțin de 1%, potrivit estimărilor și îmbunătățirea accesului la apă potabilă pentru toți cetățenii. 

În plenul reunit al Parlamentului European răspundem astăzi apelului pe care l-am primit de la cetățeni și votăm reformarea Directivei UE privind calitatea apei destinate consumului uman. 1,8 milioane de cetățeni ne-au cerut să îmbunătățim accesul la apă potabilă în Uniunea Europeană, prin apelul „Right2Water” (Dreptul la apă), pentru ca ei să poată bea apă de la robinet, mai degrabă decât apă îmbuteliată. Un consum mai mic de apă îmbuteliată ar putea ajuta gospodăriile din UE să economisească peste 600 de milioane euro pe an și ar contribui și la reducerea considerabilă a deșeurilor din plastic, potrivit unui studiu al Comisiei Europene”, transmite vicepreședintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European.

Citiți și Eurodeputații au votat o directivă prin care solicită statelor membre ca apa potabilă de la robinet să fie mai sigură pentru cetățenii europeni

Potrivit acestuia, reformarea Directivei prevede:
  • îmbunătățirea accesul la apă în toate statele membre și mai ales pentru grupurile vulnerabile și marginalizate prin instalarea de robinete sau fântâni de apă în spațiile publice
  • furnizarea de apă de la robinet în clădirile publice
  • elaborarea unui sistem integrat de gestionare a calității pentru întregul lanț de alimentare cu apă: „de la sursă până la robinet”, cu unee derogări pentru micii furnizori de apă
  • consolidarea standardelor de calitate pentru apa de băut, prin combaterea perturbatorilor endocrine, a microplasticelor și a produselor farmaceutice și prin intermediul unui mecanism de supraveghere
  • introducerea de noi cerințe minime stricte de igienă pentru materialele care intră în contact cu apa de băut, cum ar fi conductele, asigurându-se faptul ca gospodăriile individuale nu vor fi obligate să înlocuiască țevile din plumb
  • îmbunătățirea accesului consumatorilor la informații privind calitatea apei și facturarea, inclusiv online, într-un mod ușor de înțeles si utilizat.
Cetățenii trebuie să aibă acces la informații despre tipurile de tratare și de dezinfectare a apei, depășirea parametrilor valorici relevanți pentru sănătatea umană, evaluarea riscurilor și gestionarea riscurilor care vizează sistemul de alimentare cu apă și, nu în ultimul rând la informații despre fierul, mineralele și duritatea apei, care influențează adesea percepțiile consumatorilor asupra apei de la robinet”, mai spune eurodeputatul PNL. 
Potrivit lui Dan Motreanu, România și celelalte state membre UE vor avea la dispoziție următorii doi ani pentru a transpune Directiva în legislația națională.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: Reducerea emisiilor de carbon și atingerea neutralității climatice vor fi realizate prin parteneriate cu sectoare industriale

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Reducerea emisiilor de carbon și atingerea neutralității climatice vor fi realizate prin parteneriate cu sectoare industriale, a anunțat eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European. 

emisReducerea emisiilor de carbon și atingerea neutralității climatice vor fi realizate prin parteneriate cu sectoare…

Posted by Dan Motreanu on Tuesday, 20 April 2021

„La nivelul Grupului PPE din Parlamentul European, dezideratul nostru este să reducem emisiile nu doar prin stabilirea unei legislații cu obiective ambițioase, ci și printr-o abordare pragmatică, în strânsă colaborare cu industria. Astfel, am propus stabilirea de către Comisia Europeană de parteneriate sectoriale în domeniul schimbărilor climatice, care să reunească principalele părți interesate, precum: industriile, IMM-urile, ONG-urile, institutele de cercetare, sindicatele și organizațiile patronale. Scopul parteneriatelor este de a stimula dialogul și schimbul de bune practici și de a lucra, de asemenea, ca organisme de consultare față de Comisie atunci când această va adopta viitoarele propuneri legislative legate de climă”, a declarat eurodeputatul PPE, într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Dan Motreanu, negocierile interinstituționale dintre Parlamentul European și Consiliu pe dosarul „Legea europeană a climei” se apropie de final.

Un element de bază al Pactului ecologic european, Legea climei va introduce în legislație obiectivele UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 (comparativ cu 1990) și de atingere a neutralității climatice până în 2050 (moment în care emisiile de carbon vor atinge nivelul absorbțiilor).

De asemenea, eurodeputatul a menționat că propunerea PPE a fost recent aprobată de către Consiliu, în cadrul negocierilor pe viitorul text legislativ.

„Protecția climei ar trebui să fie o oportunitate pentru economia europeană și crearea de noi locuri de muncă, având în vedere că 30 % din totalul cheltuielilor din bugetul UE pentru perioada 2021-2027 și Mecanismul European de Redresare și Reziliența vor viza proiecte legate de climă”, a mai precizat vicepreședintele ENVI.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu din PE: Am solicitat Comisiei Europene să elaboreze un cadru legislativ ambițios pentru protecția și promovarea utilizării durabile a solului

Published

on

© Dan Motreanu/ arhivă personală

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, a susținut o serie de amendamente la un proiect de rezoluție prin care comisia parlamentară mai sus amintită solicită Comisiei Europene să elaboreze un cadru legislativ ambițios pentru protecția și promovarea utilizării durabile a solului.

”Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European a adoptat, astăzi, un proiect de rezoluție, la care am susținut o serie de amendamente, prin care solicităm Comisiei Europene să elaboreze un cadru legislativ ambițios pentru protecția și promovarea utilizării durabile a solului. Noua legislație ar trebui să țină cont de amenințările importante la adresa solului: deșertificarea și salinizarea, practicile agricole nesustenabile, pierderea materiei organice, gestionarea defectuoasă, abandonarea terenurilor, contaminarea și pierderea biodiversității”, a subliniat Dan Motreanu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Vicepreședintele Comisiei ENVI din Parlamentul European consideră că noul cadru legal ar trebui ”să respecte principiul subsidiarității și drepturile de proprietate și să includă criterii pentru evaluarea calității solului, obiective de refacere, măsuri de monitorizare și raportare, schimbul de bune practici și formare, precum și măsuri de sprijin și stimulente financiare suplimentare pentru ca proprietarii de terenuri să protejeze solurile și terenurile”.

”Această inițiativă vine în urma faptului că măsurile existente atât la nivelul UE cât și la nivelul statelor membre s-au dovedit a fi insuficiente, iar în ciuda faptului că există o Strategie tematică UE privind solul, degradarea terenurilor a continuat în întreaga UE, pierderile fiind estimate la €50 miliarde pe an”, a explicat Dan Motreanu.

Amintim că Executivul european a lansat la începutul lunii februarie o consultare publică referitoare la noua Strategie UE privind solul prin care invită părțile interesate, inclusiv cetățeni, organizații neguvernamentale (ONG-uri) și alte organizații care se ocupă de protecția mediului și a naturii să ofere opinii și posibile soluții la problemele identificate și să pună la dispoziția Comisiei orice informații relevante pe care le dețin.

Așadar, sunt invitați să participe administratori de terenuri, consilieri agricoli, urbaniști, specialiști în domeniul dezvoltării rurale și al dezvoltării teritoriului, reprezentanți ai sectorului agroindustrial (agrochimic, al semințelor și altele), ai industriei alimentare și a băuturilor, ai industriilor extractive, alte părți interesate relevante din industrie, din cercetare și din mediul academic, precum și din sectoarele publice competente, în special cele care se ocupă de mediu, agricultură, gestionarea solului și amenajarea teritoriului.

Noua Strategie UE privind solul reprezintă actualizarea Strategiei Tematice pentru protecția solului adoptată în anul 2006, iar inițiativa de actualizare a acesteia face parte dintre angajamentele incluse în Strategia UE privind Biodiversitatea pentru anul 2030.

Solul reprezintă un ecosistem esențial care oferă servicii valoroase pentru furnizarea de alimente, energie și materii prime, reținerea carbonului, purificarea și infiltrarea apei, reglarea nutrienților din sol, combaterea dăunătorilor, precum și servicii recreative.

Prin urmare, solurile sănătoase sunt un factor-cheie care contribuie la atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European, cum ar fi neutralitatea climatică, refacerea biodiversității, reducerea la zero a poluării și sustenabilitatea sistemelor alimentare.

Consultarea publică este deschisă până în data de 27 aprilie 2021.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu pledează pentru sprijinirea fermierilor în asigurarea unor metode alternative de creștere a animalelor: Eforturile lor trebuie recompensate corespunzător

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Fermierii trebuie recompensați pentru eforturile în asigurarea bunăstării animalelor, a transmis eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) într-un mesaj pe Facebook.

Acesta a participat joi la dezbaterea organizată de Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), al cărei membru supleant este, și cea pentru petiții (PETI) din Parlamentul European pe marginea inițiativei cetățenești europene pentru eliminarea folosirii cuștilor animalelor de crescătorie la nivelul UE.

”Bunăstarea animalelor este importantă pentru noi toți și de aceea Uniunea Europeană are cele mai înalte standarde de bunăstare a animalelor. Eforturile pe care le cerem fermierilor trebuie însă recompensate corespunzător. Cu toții ne-am mobilizat eforturile și dorim bunăstarea animalelor însă trebuie să ținem seama de sustenabilitatea economică a sectorului agricol, având în vedere și faptul ca între 2005 și 2014 au dispărut 4 milioane de ferme în Uniunea Europeană”, a explicat Motreanu.

În acest context, europarlamentarul român a subliniat nevoia de ”a evalua impactul eventualelor modificări la nivelul producției, costurilor și prețurilor pentru consumatori și implementarea acestora va trebui să fie graduală”.

”Vor există ajutoare financiare pentru fermieri pentru metode alternative de creștere a animalelor însă avem nevoie de reguli privind importurile care trebuie să respecte standardele UE pentru bunăstarea animalelor”, a punctat Motreanu.

În prezent, Comisia Europeană evaluează legislația privind bunăstarea animalelor și are în vedere prezentarea de reguli noi până la sfârșitul anului 2023, în baza avizului științific.

Legislația va ține seama de prioritățile Strategiei ”De la fermă la consumator” în special privind sustenabilitatea lanțului alimentar și dimensiunea etică a creșterii animalelor.

”Aspectele privind etichetarea, stimularea pieței și gestionarea aspectelor de igienă și sănătate a animalelor trebuie avute în vedere la implementarea eventualelor schimbări. Agricultura ecologică, lanțurile de aprovizionare scurte reprezintă soluții pentru asigurarea bunăstării animalelor. Este important ca viitoarele planuri strategice ale PAC să includă măsuri de bunăstare a animalelor iar fondurile de redresare economica pot fi utilizate parțial pentru îmbunătățirea acesteia. Întreg lanțul agro-alimentar, dar și consumatorii trebuie să fie implicați alături de fermieri în acest proces”, a punctat eurodeputatul român.

Inițiativă cetățenească europeană ”End the Cage Age”, care a adunat sub umbrela sa peste 170 de organizații și ONG-uri din întreaga Europă, a fost înregistrată în luna septembrie 2018, după ce a adunat numărul minim necesar de semnături din partea cetățenilor din 18 state membre.

Inițiatorii acesteia fac apel la Comisia Europeană să propună interzicerea creşterii animalelor în cuşti, la ferme.

Printre argumentele aduse se numără faptul că peste 300 de animale de fermă din Uniunea Europeană suferă în cuști, metodă calificată ca fiind una crudă și inutilă.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

ROMÂNIA3 mins ago

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Ioanei Mihăilă în funcţia de ministru al Sănătăţii

S&D21 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Transformarea digitală trebuie să facă toate aspectele vieții mai ușoare. De aceea, am propus un proiect pilot în valoare de 2.2 milioane de euro pentru soluții digitale în mediul rural

COMISIA EUROPEANA34 mins ago

Comisia Europeană a adoptat un pachet ambițios de măsuri care să contribuie la îmbunătățirea fluxului de investiții către activități durabile

U.E.2 hours ago

PES salută ”decizia istorică” privind legea europeană a climei: Uniți, ne luăm angajamentul pentru un viitor sustenabil pentru această generație și pentru cele care vor veni

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană a înregistrat două noi inițiative cetățenești privind formarea funcționarilor publici și mediul

Nicolae Ștefănuță2 hours ago

Nicu Ștefănuță, mesaj pentru viitorul ministru al Sănătății: Ne trebuie un ministru bine conectat la Europa pentru ca programul EU4Health să fie o realitate în România

U.E.2 hours ago

Președintele Eurogrupului: Un euro digital conceput corespunzător are potențialul de a aduce beneficii majore cetățenilor, întreprinderilor și statelor membre

ROMÂNIA2 hours ago

Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat analiza care va permite accesarea fondurilor europene pentru ca transformarea digitală să fie calibrată și de succes în perioada 2021-2027

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

O Europă pregătită pentru era digitală: Comisia Europeană propune noi norme și măsuri menite să transforme Europa în polul mondial al unei inteligenței artificiale de încredere

NATO3 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu: Trilaterala de securitate România – Polonia – Turcia reprezintă “un triunghi de stabilitate” care întărește securitatea NATO

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

O Europă pregătită pentru era digitală: Comisia Europeană propune noi norme și măsuri menite să transforme Europa în polul mondial al unei inteligenței artificiale de încredere

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

Advertisement
Advertisement

Trending