Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

De la tribuna Parlamentului European, Mario Draghi rezumă raportul său privind competitivitatea UE: “Europa are de ales între retragere, paralizie sau integrare”

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Fostul premier italian și ex-președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi a prezentat, marți, în plenul Parlamentului european, planul de îmbunătățire a competitivității Europei printr-o cooperare mai strânsă în domenii esențiale și investiții masive în obiective comune. “Europa trebuie să aleagă între retragere, paralizie sau integrare”, a avertizat el, conform unui comunicat al Parlamentului European.

Draghi, autorul unui raport privind competitivitatea europeană solicitat de președintele Comisiei Europene, a declarat că UE trebuie să se concentreze asupra a trei aspecte esențiale: reducerea decalajului în materie de inovare față de SUA și China; elaborarea unui plan comun pentru a corela obiectivul de decarbonizare cu creșterea competitivității; și consolidarea securității Europei și reducerea dependenței acesteia de puterile economice străine.

Menținerea modului de viață european se va baza pe îmbunătățirea competitivității, iar îmbunătățirea competitivității necesită o cooperare și o integrare mai strânsă între națiunile europene, a declarat Draghi.

O agendă adecvată în materie de competitivitate ar necesita o finanțare anuală cuprinsă între 750 și 800 de miliarde EUR pentru proiecte ale căror obiective au fost deja convenite de UE. O parte din acești bani ar putea proveni din surse private, dar o parte ar trebui, de asemenea, să fie asigurată prin investiții publice, inclusiv prin noi datorii comune emise special pentru a finanța proiecte comune esențiale, a mai declarat Draghi.

În cadrul unei dezbateri care a urmat discursului lui Draghi, mulți deputați europeni au fost de acord cu analiza acestuia conform căreia economia UE trebuie să își schimbe urgent cursul. Ei au susținut că UE ar trebui să se concentreze pe concurență și inovare în industriile cheie, împreună cu mai multe investiții publice și private în transformările sociale, ecologice și digitale. Unii deputați europeni au solicitat o mai mare suveranitate și piețe mai libere și au subliniat că lupta împotriva schimbărilor climatice sabotează economia UE.

Alții au observat că creșterea este compatibilă cu tehnologiile inovatoare curate și cu investițiile sociale, pentru a ajuta cetățenii să își adapteze competențele.

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât a investit în reconstrucția de după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat, pe 9 septembrie, Mario Draghi, la publicarea unui raport mult așteptat privind competitivitatea europeană cu scopul de a opri declinul economic al continentului în fața unei concurențe globale acerbe, în care SUA și China își dispută supremația.

În secțiunea de deschidere a raportului, Draghi a declarat că blocul are nevoie de investiții suplimentare de 750-800 de miliarde de euro (829-884 de miliarde de dolari) pe an, până la 5% din PIB – mult mai mari chiar decât cele 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucția Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Raportul susține că în centrul problemelor economice ale Europei se află costul energiei pentru industrie, care în prezent este obligată să plătească cu 158% mai mult pentru electricitate decât în SUA și cu 345% mai mult pentru gazele naturale.

Raportul Draghi este considerat și un punct de plecare al dezbaterii cum va fi influențată “economia socială de piață” a Europei de noile priorități ale competitivității europene.

Raportul său consideră că provocarea cu care se confruntă factorii de decizie politică este una “existențială” și avertizează că tergiversarea acțiunii va duce la decizii dificile. Acesta propune modificări profunde în numeroase domenii, cum ar fi o stimulare “fără precedent” a investițiilor publice, inclusiv prin emiterea de noi datorii comune ale UE, o reformă a politicii de coeziune a UE, o revizuire a politicii în domeniul concurenței și o nouă politică industrială care să aibă în centrul său o strategie de reducere a prețurilor ridicate la energie în Europa.

Documentul este centrat pe patru piloni ai prosperității: competitivitate durabilă, securitate economică, autonomie strategică deschisă, concurență loială. Raportul furnizează recomandări pe două zone de politici, cele sectoriale (energie, materii prime critice, digitalizare și tehnologii avansate, rețele de bandă largă și mare viteză, inteligență artificială, semiconductori, industrii bazate pe energie, tehnologii curate, industria automobilă, apărare, spațiu, domeniul farmaceutic, transport) și cele orizontale (accelerarea inovării, reducerea decalajelor de competențe, susținerea investițiilor, revigorarea concurenței și întărirea guvernanței).

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Reprezentanții TikTok vor fi audiați în Parlamentul European pentru posibila influențare a alegerilor din România

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Reprezentanții TikTok vor fi audiați marți, 3 decembrie, în Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, în contextul suspiciunilor privind influențarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Dan Nica, șeful delegației PSD din grupul S&D, pe pagina sa de Facebook, unde a subliniat importanța unui mediu digital sigur și lipsit de manipulări.

„Mediul digital trebuie să fie unul sigur, lipsit de manipulări și ingerințe care să afecteze discursul civic și procesele democratice. Această audiere reprezintă un pas important spre transparență și responsabilitate,” a declarat Nica pe pagina sa de Facebook.

 

Audierea va avea ca temă „Îndeplinirea obligațiilor TikTok prevăzute în Directiva Serviciilor Digitale (DSA) în contextul ultimelor evoluții”. Directiva obligă platformele mari să evalueze riscurile sistemice și să le gestioneze astfel încât să protejeze procesele electorale și discursul civic.

Dan Nica a mai adăugat: „Un lucru este foarte clar: democrația nu trebuie să fie niciodată de vânzare!”

Miercuri, liderul delegației PSD în Parlamentul European a solicitat, în plenul de la Strasbourg, explicații președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la „entitățile străine” care s-ar fi amestecat în procesul electoral din România.

De asemenea, printr-o scrisoare adresată liderilor grupurilor pro-europene din Parlamentul European, vicepreședintele PE Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) a cerut sprijin pentru organizarea cât mai rapidă a unei audieri a șefului TikTok, Shou Zi Chew, în plenul Parlamentului European. În contextul campaniei virale desfășurate de candidatul de extremă-dreapta Călin Georgescu pe platforma TikTok, Ștefănuță consideră că Shou Zi Chew trebuie să ofere garanții că platforma sa nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din România.

Marea surpriză a alegerilor prezidențiale din România s-a produs după numărarea voturilor din primul tur de scrutin, care l-a plasat pe ultranaționalistul Călin Georgescu, candidat independent, a cărui campanie electorală masivă pe rețele sociale precum TikTok a trecut mult timp neobservată de analiști, pe primul loc la votul în țară și în străinătate, marcând o premieră absolută. Potrivit datelor AEP după centralizarea voturilor din cele 20.059 de secții de vot, Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi, urmat de Elena Lasconi cu 19,18%. Astfel, finala prezidențială de pe 8 decembrie va fi disputată între ultranaționalistul cu simpatii pro-ruse Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi, candidat din partea USR.

Ulterior, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigație oficială asupra Tiktok pentru că a permis campania politică a lui Călin Georgescu, în ciuda propriilor standarde, vicepreședintele autorității publice, Alexandru Jucan, argumentând că acțiunile rețelei chineze de socializare au ridicat „suspiciuni de manipulare a opiniei publice printr-o utilizare inadecvată a platformei”.

De altfel, un raport realizat de Expert Forum (Policy Brief nr. 190) a indicat că candidatul independent Călin Georgescu a înregistrat o creștere semnificativă în preferințele electorale, de la 2% la 22%.

Vicepreședintele CNA a explicat că această evoluție a fost atribuită în mare parte unei campanii desfășurate pe TikTok, bazată pe „coordonarea unor conturi care au promovat activ conținut electoral, fără marcaje adecvate” și „amplificarea artificială a mesajelor prin algoritmi, utilizând hashtag-uri dedicate, precum #echilibrușiverticalitate, care au atras milioane de vizualizări”.

Ulterior, joi, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, convocat de către președintele Klaus Iohannis, a constatat că în perspectiva și în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale „au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral” și că rețeaua de socializare TikTok nu a respectat prevederile legale privind campania electorală din România, un candidat la alegerile prezidențiale beneficiind de „o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.

Tot joi, în conferinţa de presă zilnică de la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor, că vineri va avea loc o „masă rotundă” între autorităţile române şi reprezentanţii TikTok, organizată de executivul european, „dat fiind situaţia actuală din România”. El a mai precizat că la întâlnire au fost invitate şi alte platforme şi că este un „exerciţiu obişnuit” înainte de alegeri. „Este o practică obişnuită pe care tindem să o facem în cadrul Directivei Serviciilor Digitale, pentru că alegerile corecte şi libere sunt centrul democraţiilor noastre”, a adăugat purtătorul de cuvânt, relatează Agerpres.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE și EPPO au semnat un acord pentru consolidarea cooperării. Roberta Metsola: „Va face ca lupta noastră împotriva criminalității să fie mai rapidă și mai bună”

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Parlamentul European și Parchetul European (EPPO) au semnat miercuri un acord de lucru pentru a facilita și clarifica procedurile și schimburile de informații, informează comunicatul oficial. 

Documentul semnat între președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și procurorul-șef al Parchetului European, Laura Condruța Kovesi, stabilește modalitățile de cooperare între cele două instituții.

„Acest acord între Parlamentul European și Parchetul European va consolida și va întări cooperarea noastră. Va face ca lupta noastră împotriva criminalității și fraudei să fie mai rapidă și mai bună. În cele din urmă, acest acord vizează protejarea banilor plătitorilor de taxe din UE”, a declarat Metsola.

 

Acordul prevede că EPPO informează periodic Parlamentul cu privire la investigațiile în curs și la cele încheiate, fără a aduce atingere bunei desfășurări și confidențialității investigațiilor EPPO, pentru a-i permite să ia măsurile adecvate, inclusiv măsuri de precauție pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii, intervenția ca parte civilă în proceduri și măsuri de recuperare administrativă a sumelor datorate bugetului Uniunii.

De asemenea, acordul prevede că Parlamentul European transmite fără întârziere către EPPO orice informații privind infracțiunile penale care intră în competența sa, în special cele care afectează interesele financiare ale Uniunii.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Nicu Ștefănuță cere audierea șefului TikTok în Parlamentul European pentru a explica viralizarea lui Călin Georgescu: O armată de conturi false a viralizat mesaje radicale și extremiste

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Printr-o scrisoare adresată liderilor grupurilor pro-europene din Parlamentul European, Vicepreședintele PE Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) cere sprijin pentru organizarea cât mai rapidă a unei audieri a șefului TikTok, Shou Zi Chew, în plenul Parlamentului European.

În contextul campaniei virale desfășurate de candidatul de extremă-dreapta Călin Georgescu pe platforma TikTok, Ștefănuță consideră că Shou Zi Chew trebuie să ofere garanții că platforma sa nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din România. 

Călin Georgescu a derulat o campanie virală pe TikTok, strângând 92,8 milioane de vizualizări în ultimele două luni. Strategia sa de promovare i-a adus zeci de mii de adepți și sute de mii de vizualizări prin utilizarea diferitelor tehnici, inclusiv hashtag-uri și răspândirea virală a mesajelor cheie. Una dintre strategiile folosite a fost campania #echilibrusiverticalitate, în care sute de influenceri de pe TikTok i-au promovat mesajele fără a-l susține direct.

Potrivit datelor culese de diverse ONG-uri, din septembrie 2024 până în prezent, prezența lui TikTok sub #calingeorgescu a strâns 120 de milioane de urmăritori. Cu doar 31.800 de urmăritori în septembrie, Călin Georgescu a ajuns acum la 397.155. Astfel, întreaga campanie electorală desfășurată pe TikTok ar fi implicat conturi cu conținut electoral fără etichete adecvate, cu amplificare artificială a mesajelor prin algoritmi, iar aceste activități au dus probabil la creșterea rapidă a urmăritorilor și a vizualizărilor.

În acest context, Nicu Ștefănuță, s-a adresat, printr-o scrisoare, liderilor grupurilor politice pro-europene din Parlamentul European, solicitând sprijin pentru audierea de urgență a șefului platformei TikTok în plenul Parlamentului European. Shou Zi Chew ar trebui să explice cum a fost posibilă o astfel de viralizare a mesajelor lui Călin Georgescu și, mai important, dacă și cum a fost respectat Actul privind Serviciile Digitale (Digital Services Act) în acest caz, mai ales în ceea ce privește transparența algoritmică și riscurile sistemice. De asemenea, este important ca TikTok să publice un raport privind transparența algoritmică, inclusiv în contextul conținutului electoral în perioada campaniei, pentru a evalua riscurile la adresa principiilor democratice.

“Șeful TikTok trebuie să vină în fața noastră urgent și să ne explice cum a fost posibil ca platforma sa să fie folosită în mod abuziv de o armată de conturi false care au viralizat mesaje radicale, extremiste și chiar neadevărate. Nu putem permite ca TikTok și nicio altă platformă de social media să devină instrument pentru dezbinare, ură și atacuri împotriva democrației și a libertății”, declară Nicu Ștefănuță.

Ultranaționalistul Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi își vor disputa turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru data de 8 decembrie. Rezultatele primului tur de scrutin în cursa pentru Cotroceni relevă o premieră, fiind prima dată când întâia rundă a alegerilor este câștigată de un candidat suveranist și tot pentru prima dată în istorie când candidatul Partidului Social-Democrat nu accede în turul al doilea.

Potrivit rezultatelor finale, suveranistul Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi (2.120.401 voturi), urmat de Elena Lasconi cu 19,18% (1.772.500) și de Marcel Ciolacu, la o distanță mică de 2.740 de voturi, cu 19,15% (1.769.760). Au votat aproximativ 9,46 milioane de români din țară și de peste hotare, reprezentând 52,55% din totalul alegătorilor.

Citiți și “Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor

Marea surpriză a alegerilor prezidențiale din România s-a produs duminică seară, la închiderea urnelor, când exit-poll-urile l-au plasat pe suveranistul Călin Georgescu, a cărui campanie electorală masivă pe rețele sociale precum TikTok a trecut mult timp neobservată de analiști, pe locul al treilea, pentru ca odată cu numărarea proceselor verbale acesta să obțină primul loc la votul în țară și în străinătate, o premieră absolută. Georgescu a făcut de-a lungul timpului afirmații controversate anti-NATO și anti-UE, spunând că NATO “este cea mai slabă alianță de pe fața pământului”, că sistemul antirachetă aliat de la Deveselu reprezintă o “rușine diplomatică” și că fondurile europene și PNRR ar constitui “o acțiune financiară de însclavagizare”.

Ascensiunea fulminantă și surprinzătoare a lui Georgescu a determinat Consiliul Național al Audiovizualului să solicite Comisiei Europene să lanseze o investigație asupra TikTok privind campania lui Călin Georgescu, deoarece există “suspiciuni de manipulare a opiniei publice”.

Totodată, Curtea Constituțională a României a analizat joi două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale și a decis renumărarea voturilor, în timp ce președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru a analiza riscuri la adresa securității naționale generate de actori statali și non-statali în context electoral.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SECURITATE4 minutes ago

Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO

INTERNAȚIONAL18 minutes ago

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

U.E.21 minutes ago

”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv

MAREA BRITANIE59 minutes ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA3 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ14 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ14 hours ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending