Liderii G20 au ajuns la un consens cu privire la declarația lor comună, a declarat premierul indian Narendra Modi, în pofida diferențelor de opinie cu privire la conflictul declanșat de Rusia în Ucraina, relatează Deutsche Welle.
Liderii Grupului celor 20 de puteri economice avansate și emergente (G20) se reunesc sâmbătă și duminică în capitala indiană New Delhi, iar țara gazdă se confruntă cu provocarea de a găsi un consens internațional în ciuda diviziunilor geopolitice profunde legate de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Fără a condamna în mod direct Moscova pentru invazia sa, liderul indian a cerut tuturor statelor să “acționeze într-o manieră conformă cu scopurile și principiile Cartei ONU în ansamblul său”. Astfel, liderii G20 au denunţat “utilizarea forţei” pentru obţinerea de câştiguri teritoriale în Ucraina, dar fără a denunţa o “agresiune” rusă împotriva acestei ţări.
“Datorită muncii asidue a echipei noastre și cu sprijinul nostru, există un consens asupra Declarației Summitului liderilor G20 de la New Delhi. Am anunțat adoptarea declarației”, a declarat Modi, care a deschis summitul sub numele de prim-ministru al “Bharat”, cel mai puternic semnal până în prezent privind o posibilă modificare a denumirii oficiale a ţării în limba engleză “India”.
În același timp, premierul indian a invitat Uniunea Africană să devină membră a G20, într-un semnal de deschidere al marilor economii ale lumii către “Sudul global”.
Agenția de știri Reuters a relatat că delegații G20 au găsit un compromis privind limbajul pentru a descrie conflictul din Ucraina.
Astfel, liderii G20 au făcut apel la toate statele să “acționeze într-un mod compatibil cu scopurile și principiile Cartei ONU în ansamblul său”, recunoscând totodată că există “opinii și evaluări diferite ale situației din Ucraina”.
În comunicatul comun, aceștia au cerut tuturor statelor “să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței pentru a încerca să obțină achiziții teritoriale împotriva integrității teritoriale și suveranității sau independenței politice a oricărui stat”.
De asemenea, au declarat că “utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă”.
Declarația reflectă diviziunile din cadrul grupului cu privire la invazia neprovocată a Rusiei asupra vecinului său, mai multe țări, inclusiv țara gazdă, India, refuzând să se alăture majorității națiunilor occidentale în condamnarea necondiționată a acțiunii ilegale a Moscovei.
Moscova, care este reprezentată la summit de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a făcut, de asemenea, în repetate rânduri, amenințări voalate și mai puțin voalate de a folosi arme nucleare dacă teritoriul rusesc va fi amenințat direct de Occident.
La summit participă, printre alții, președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Rishi Sunak, prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman și premierul japonez Fumio Kishida.
Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin nu participă și l-a trimis în schimb pe ministrul de externe Serghei Lavrov. Președintele chinez Xi Jinping este reprezentat de premierul Li Qiang, o decizie care stârnește controverse și dileme, în contextul în care liderul chinez a participat la toate summit-urile G20 din ultimul deceniu.
Liderii G20 au cerut în declarația lor comună măsuri pentru stimularea stabilității economice globale și pentru combaterea schimbărilor climatice.
Aceștia au avertizat cu privire la “nivelurile ridicate de volatilitate pe piețele alimentare și energetice”, subliniind totodată importanța “menținerii securității alimentare și energetice”.
Ei au cerut încetarea distrugerii militare a infrastructurii relevante, o referire probabilă la recentele atacuri rusești asupra porturilor ucrainene folosite pentru exportul de cereale.
În ceea ce privește economia globală, liderii s-au angajat să “îi protejeze pe cei vulnerabili, prin promovarea unei creșteri echitabile și prin consolidarea stabilității macro-economice și financiare”.
Schimbările climatice au fost, de asemenea, menționate în declarație, liderii menționând “necesitatea de a accelera eforturile pentru a elimina treptat energia pe bază de cărbune neabătută”.
Cu toate acestea, ei au temperat urgența acestei declarații spunând că aceste eforturi ar trebui să fie “în conformitate cu circumstanțele naționale”.