Deputatul Remus Borza: Datele prezentate de INS și Eurostat arată că ”nu mai suntem tigrul Europei”

Deputatul independent Remus Borza prezintă, pe blogul său, o analiză a situației economiei românești, în contextul datelor recent publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS) și Eurostat.

„Puterea prezintă triumfalist creșterea economică a PIB-ului de 4,2% din trimestrul I/ 2018, comparativ cu trimestrul I/2017. Un produs intern brut (PIB) de 176 miliarde lei, mai mare cu 12 miliarde lei față de cel înregistrat în primul trimestru al anului trecut și cu 30 miliarde lei mare decât PIB-ul înregistrat în primul trimestru din 2016. O reducere a deficitului bugetului de pensii de la 912 milioane euro în TI/2016 la 758 milioane de euro în TI/ 2017 și la 397 milioane euro în T1/ 2018, efect al transferului contribuțiilor de la angajator la angajat”, scrie politicianul.

Creșterea de 4,2% consemnată de România pe primul trimestru este de două ori media înregistrată la nivel european, de 2,4%. Comparativ cu Germania (2,3%), Franța (2,1%) sau Marea Britanie (1,2%). „Putem spune că suntem în continuare campioni, chiar dacă nu mai suntem tigrul Europei. Cehia a înregistat o creștere economică de 4,5%, Ungaria 4,7%, Polonia 4,9%, Letonia 5,2%”, scrie Borza.

„În jumătatea goală a paharului, vedem 7 milioane de români care trăiesc în risc de excluziune socială, chiar dacă numărul lor s-a redus cu 700.000 față de primul trimestrul al anului 2016. Vedem o creștere nesemnificativă a volumului investițiilor străine directe de la 0,8 miliarde euro în TI/2016 la 1,1 miliarde euro în TI/2017 și la 1,3 miliarde euro în TI/2018. Vedem că exporturile s-au redus în volum de la o creștere de 11,7% pe primul trimestru al anului trecut la o creștere de 9,8% pe primul trimestru al anului curent. Absorbția fondurilor europene – structurale și de coeziune – este la fel de proastă și anul acesta, precum în anii precedenți. Tot la capitolul nerealizări, putem consemna o inflație record de 5,2% înregistrată în aprilie, creșterea ROBOR și a dobânzii de politică monetară, deprecierea cursului de schimb valutar”.

Bugetul de stat al României pe 2018 a fost construit pe o creștere economică de 5,2%, amintește deputatul.

„Două mari bănci europene, Erste și ING, și-au modificat prognoza. Grupul Erste și-a ajustat estimarea de creştere economică de la 4,7% la 4,1%, iar ING la 3,5%, faţă de prognoza anterioară de 4,7%. Avem și prognozele Comisiei Europene (CE) și Fondului Monetar Internațional (FMI), asumate înainte de publicarea raportului INS, care sunt mai optimiste comparativ cu Erste și ING. CE prognozează o creștere economică de 4,5% în România, în timp ce FMI estimează o creștere de 5,1%”, arată acesta.

Citiți mai multe aici.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.