Connect with us

EVENIMENTE

Dialog cu cetățenii despre viitorul Europei

Published

on

În contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European ce se vor defăşura în România în data de  25 mai şi a noului preşedinte al Comisiei Europene, Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti a organizat evenimentul “Dialog cu cetăţenii” la care au participat reprezentanţii centrelor Europe Direct din întreaga ţară şi reprezentanţi ai presei locale, precum şi societatea civilă, cetăţeni din mediul public şi privat.

Dacian Cioloş, întâlnire cu reprezentanţii centrelor Europe Direct şi cu presa locală

Dacian Cioloş a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Centrelor Europe Direct din toată ţara şi cu presa locală, duminică, 16 martie.

La această întâlnire a participat şi Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România (RCE), care i-a felicitat pe reprezentanţii Reţelei Europe Direct pentru buna lor organizare recunoscută şi în cadrul Comisiei Europene.

„În ultimii patru ani am fost la Bruxelles şi am auzit de această reţea. E cea mai bună dintre reţelele din Uniunea Europeană; (…) în ceea ce priveşte comunicarea cu cetăţeanul suntem pe primul loc”, a susţinut şefa RCE Angela Filote.

Comisarul european Dacian Cioloş a punctat în cadrul întâlnirii rolul important pe care centrele Europe Direct îl au în informarea cetăţenilor cu privire la activităţile desfăşurate de instituţiile europene

Trebuie să facem cunoscut ce înseamnă instituţiile europene, pentru că Europa nu înseamnă doar Parlamentul European, există Consiliul European la care preşedintele României participă sistematic, cel puţin o dată pe lună, Consiliile de Miniştri la care participa şi miniştri din România şi ar fi bine să-i mai întrebaţi când îi întâlniţi despre activitatea lor acolo (…) Cred că Centrele Europe Direct, inclusiv cu sprijinul Reprezentanţei, pot dinamiza relaţia cu europarlamentarii şi cu miniştrii”, a afirmat acesta.

dialog cu cetatenii

Comisarul european Dacian Cioloş, în dialog cu cetăţenii

Cum vedeti rolul Uniunii Europene in viata dumneavoastra de zi cu zi? Ce inseamna a fi european? Ce inseamna solidaritatea europeana? Ce fel de Europa ne dorim pentru viitor? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care comisarul european Dacian Cioloş le-a abordat luni, 17 martie, în cursul celei de-a 50-a ediţii a dialogului cu cetăţenii.

Dezbaterea, moderată de jurnalistul Luca Niculescu, a avut loc în cadrul Bibliotecii Naționale a României, acolo unde au fost prezenți peste 300 de cetățeni români, dar şi ai altor țări aUE, precum și reprezentanți ai presei locale și centrale şi a fost prilejul unui dialog constructiv.

Printre subiectele abordate s-au numărat cetăţenia europeană, politica agricolă comună, iniţiativa cetăţenească europeană, obiceiurile tradiţionale în cadrul ţărilor membre UE, dreptul la liberă circulaţie şi aderarea României la zona Schengen.

Dacian Cioloș a subliniat importanţa evenimentului, în perspectiva alegerilor europene din acest an.

“Am dorit aceste dialoguri ca să vedem ce așteaptă cetățenii de la noile structuri europene, iar apoi noi vom merge și vom discuta cu cei nou veniți pentru a eficientiza relația structurilor europene cu cetățenii”, a declarat Cioloş.

Una dintre problemele ridicate de comisarul european a fost percepţia de inferioritate a românilor faţă de ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene şi faţă de “Bruxelles”. Comisarul european Cioloş a ţinut să dezmintă această idee şi a subliniat că România este şi ea ţară membră a UE şi parte a marii familii europene.

Răspunzând unei întrebări, Cioloş a susţinut că o astfel de atitudine nu este constructivă.

În ce mă priveşte, dacă aş fi avut complexe, nu mi-aş fi putut face treaba de comisar. Ca român, mă simt european. De fapt, tocmai pentru că sunt român, sunt şi membru al UE. Nu numai că nu am niciun complex, dar mândria de fi român îmi dă forţă să îmi exprim punctul de vedere în Comisia Europeană. Ceea ce sunt, ce reprezint la nivel european îşi trage seva din România. Aici m-am născut şi am crescut; aici sunt rădăcinile mele”, a declarat Cioloş.

Comisarul european a fost întrebat de către un participant dacă UE ar putea avea, în viitor, o singură armată şi o singură limbă vorbită.

“Dacă vorbim de o forţă militară unică, subiectul este încă în discuţie”, însă nu a fost luată nicio decizie până în acest punct şi “nu există o armată europeană ca atare”, a explicat Cioloş.

“În ce priveşte limba, asta e cu totul altceva”, a opinat oficialul european. “Nu văd cum s-ar putea impune o limbă europeană. Cine ar putea să îmi interzică mie să nu mai vorbesc limba română în UE? Nu aş accepta. Nu cred că viitorul UE stă în uniformizare” întrucât aceasta înseamnă simplificare, iar UE trebuie să păstreze valorile fiecărui membru, a explicat comisarul pentru Agricultură.

Dezbaterea, programată să dureze aproximativ două ore, a trebuit să fie întreruptă după primele 45 de minute din motive tehnice. Condiţiile de sonorizare din sala evenimentului au fost compromise de declanşarea alarmei de incendiu, care nu a putut fi oprită de instituția-gazdă.

Dialogul cu cetăţenii va fi reprogramat în timpul viitoarei vizite a comisarului Dacian Cioloş în România, la începutul lunii aprilie, a informat Reprezentanţa Comisiei Europene, în urma incidentului.

Dialogul cu cetăţenii a fost urmat de o conferinţă de presă a comisarului european, la care presa locală a luat parte cu interes.

 

Mai multe declarații ale comisarului european Dacian Cioloș:

Dacian Cioloş: Formal nu mi s-a propus un nou mandat de comisar european

Dacian Cioloş: Unele state schimbă “unfair” regulile jocului pentru Schengen

Cioloş: În săptămânile următoare urmează să fie trimis Comisiei textul final al Acordului de Parteneriat

BIPE

În cea de-a doua parte a zilei, Biroul de Informare al Parlamentului European a organizat o întâlnire cu Centrele de Informare Europe Direct şi reprezentanţii presei locale pentru a discuta despre alegerile pentru Parlamentul European care se vor defăşura în România în data de  25 mai 2014.

Alături de Mădălina Mihalache, Şeful interimar al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, participanţii au putut dialoga cu vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Dan Vlaicu, şi cu vicepreşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Viviana Anghel.

Vicepreședintele A.E.P., Dan Vlaicu, a prezentat atribuțiile instituției în organizarea și buna desfășurare a scrutinului din 25 mai.

Coordonatorii Centrelor de Informare Europe Direct s-au arătat interesați de o colaborare cu filialele din teritoriu ale A.E.P. pentru o promovare cât mai eficientă a implicării alegătorilor în procesul electoral.

Dan Vlaicu a amintit că între Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul de Informare al Parlamentului European în România există un protocol de colaborare cu rezultate foarte bune și a subliniat că instituția pe care o reprezintă este deschisă oricăror inițiative care vizează o mai eficientă informare și educare a cetățenilor în domeniul electoral.

Viviana Anghel a punctat percepţia cetăţenilor români despre alegeri, astfel încât reprezentanţii Europe Direct să ştie asupra căror probleme să se aplece în dialogul cu aceştia, prin prisma experienţei desfăşurate de organizaţia pe care o conduce şi a alegerilor din 2009.

Reţeaua Europe Direct reprezintă unul dintre principalele instrumente folosite de Comisia Europeană şi Parlamentul European pentru informarea cetăţenilor şi comunicarea cu aceştia la nivel local. În România, cele 31 de Centre de Informare Europe Direct, 14 Centre de Documentare Europeană şi peste 20 de experţi în politici europene Team Europe reprezintă interfaţa Comisiei cu cetăţenii la nivel local şi au misiunea de a promova o cetăţenie europeană informată şi activă. Aceste reţele oferă informaţii generale şi specializate privind UE şi fac trimitere la surse de informare specializate, conştientizează publicul şi promovează dezbaterea pe teme europene.

 

 

 

 

 

.

EVENIMENTE

Nicușor Dan este laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024

Published

on

© Nicușor Dan/ Facebook

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.

Acesta se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Excelența Sa Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, doamna Laura Codruța Kövesi, doamna Emilia Șercan și Asociația VeDem Just, care au avut o contribuție decisivă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației în societatea românească.

“Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, a transmis ICDE într-un comunicat.

Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.

Continue Reading

EVENIMENTE

Colegiul Medicilor Stomatologi din București va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0

Published

on

© CMSB

Colegiul Medicilor Stomatologi din București (CMSB) va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0. Celebrarea va avea loc la data de 29 noiembrie 2024 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și va reuni personalități marcante din domeniul stomatologiei din România și din străinătate.

Evenimentul va debuta cu o sesiune educațională de excepție, programată între orele 9:00 și 18:00, unde participanții vor avea ocazia să descopere cele mai noi tendințe și inovații din domeniul stomatologiei, să interacționeze cu experți de renume și să-și consolideze cunoștințele profesionale.

La finalul zilei, aniversarea va continua cu un moment festiv, dedicat consolidării relațiilor profesionale și celebrării celor două decenii de activitate ale CMSB, organizație care a avut un impact semnificativ în promovarea sănătății orale și a excelenței în practica stomatologică.
 
Vă invităm să fiți alături de CMSB la această celebrare istorică, să creați noi conexiuni profesionale și să contribuiți la dezvoltarea comunității stomatologice din București.

Pentru detalii suplimentare și înscrieri, vă rugăm să accesați https://evenimentecmsb.ro/

Continue Reading

EVENIMENTE

CaleaEuropeană.ro, partenerul media al primei ediții „Moldova Security Forum”. Redactorul-șef Robert Lupițu va modera primul panel, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”

Published

on

Biroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova, Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova și Institutul pentru Politici și Reforme Europene organizează prima ediție a Moldova Security Forum (MSF), în perioada 19 – 20 noiembrie, la Chișinău. CaleaEuropeană.ro este partenerul media al forumului ce oferă o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt privind politicile de securitate, parteneriatele UE și NATO și viitorul rezilienței în Republica Moldova și în afara acesteia.

Robert Lupițu, redactorul-șef al CaleaEuropeană.ro, va modera primul panel al forumului, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”, care se va bucura de participarea ministrului apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, a asistentului secretarului general al NATO pentru inovare și securitate cibernetică, Jean-Charles Ellermann-Kingombe, a fostului purtător de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu, și a analistului Anatol Țăranu.  Reflectând asupra călătoriei de 75 de ani a NATO ca cea mai de succes și mai puternică Alianță din istorie, această sesiune va aborda importanța securității cooperative într-un peisaj global în schimbare și viitorul parteneriatului de lungă durată dintre NATO și R. Moldova.

Deschiderea Forumului  va avea loc marți, 19 noiembrie 2024, ora 9:30, în incinta Hotelului „Radisson Blu Leogrand”, str. Mitropolit Varlaam 77, or. Chișinău.

Moldova Security Forum este un eveniment de anvergură dedicat abordării celor mai mari provocări de securitate națională și regională, cu un accent special pe amenințările hibride, dezinformare, amenințările cibernetice și ascensiunea inteligenței artificiale. Forumul va  reuni  oficiali de rang înalt, politicieni academicieni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți din diverse domenii, pentru a facilita dialogul  și colaborarea. 

Principalele subiecte ale forumului

Ziua 1

  • Viziunea de securitate a Moldovei și stabilitatea regională;
  • Rolul UE ca actor de securitate în regiunea Mării Negre. Modul în care parteneriatele europene consolidează reziliența regională;
  • Parteneriatele NATO pentru pace și securitate – Reflectând asupra parteneriatelor pentru pace și securitate;
  • Stabilitatea strategică în regiunea Mării Negre. 

Ziua 2

  • Agenda privind femeile, pacea și securitatea. Consolidarea rolurilor de gen în prevenirea conflictelor și consolidarea păcii;
  • Reziliența democratică în următorii ani electorali. Provocări și oportunități pentru menținerea unor sisteme democratice puternice și reziliente în timpul următoarelor cicluri electorale;
  • Contracararea dezinformării și consolidarea rezilienței societății. Confruntarea cu amenințările manipulării online, FIMI și rolul tehnologiei în evoluție;
  • Gestionarea crizelor ca element-cheie pentru consolidarea rezilienței. Cum pot fi concepute, consolidate și optimizate cadrele instituționale pentru a răspunde rapid și eficient la diverse situații de urgență, inclusiv dezastre naturale, amenințări la adresa sănătății publice sau crize politice;
  • Frontierele securității cibernetice: Navigarea în revoluția IA pentru securitatea națională;
  • Criza climatică și nevoia de tranziție ecologică: modul de adaptare. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.28 minutes ago

De la Varșovia, Tusk și Macron transmit o poziție la unison: Ucraina trebuie să se afle în centrul oricăror potențiale negocieri de pace cu Rusia

CONSILIUL EUROPEAN58 minutes ago

Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE

U.E.2 hours ago

Finlanda organizează pe 21 şi 22 decembrie o reuniune a unor lideri europeni dedicată securității și imigrației: Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea sa

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 hours ago

Încă un pas făcut spre aderarea la OCDE: România are de astăzi o Strategie națională privind datele deschise din sectorul public

SUA3 hours ago

Donald Trump, desemnat “Personalitatea Anului 2024” de revista TIME pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul ungar de externe, despre aderarea României la Schengen: Unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a Consiliului UE a fost atins

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR3 hours ago

Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban: Implicarea cetățenească în modelarea politicii de coeziune, esențială

ROMÂNIA4 hours ago

ICI București a participat la cea de-a patra ediție a conferinței ”Future Energy Europe Summit”, un eveniment semnificativ pentru industria energetică

ROMÂNIA4 hours ago

Innovation România | MIPE a semnat un nou acord de finanțare europeană de 106,7 mil. euro care va sprijini dezvoltarea economică sustenabilă

ROMÂNIA4 hours ago

Declarație comună a Ministerelor de Externe de la București și Sofia: România și Bulgaria salută „decizia istorică” care finalizează procesul de aderare la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 hours ago

“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă

ROMÂNIA7 hours ago

România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

Trending