Connect with us

EVENIMENTE

Dialog cu cetățenii despre viitorul Europei

Published

on

În contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European ce se vor defăşura în România în data de  25 mai şi a noului preşedinte al Comisiei Europene, Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti a organizat evenimentul “Dialog cu cetăţenii” la care au participat reprezentanţii centrelor Europe Direct din întreaga ţară şi reprezentanţi ai presei locale, precum şi societatea civilă, cetăţeni din mediul public şi privat.

Dacian Cioloş, întâlnire cu reprezentanţii centrelor Europe Direct şi cu presa locală

Dacian Cioloş a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Centrelor Europe Direct din toată ţara şi cu presa locală, duminică, 16 martie.

La această întâlnire a participat şi Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România (RCE), care i-a felicitat pe reprezentanţii Reţelei Europe Direct pentru buna lor organizare recunoscută şi în cadrul Comisiei Europene.

„În ultimii patru ani am fost la Bruxelles şi am auzit de această reţea. E cea mai bună dintre reţelele din Uniunea Europeană; (…) în ceea ce priveşte comunicarea cu cetăţeanul suntem pe primul loc”, a susţinut şefa RCE Angela Filote.

Comisarul european Dacian Cioloş a punctat în cadrul întâlnirii rolul important pe care centrele Europe Direct îl au în informarea cetăţenilor cu privire la activităţile desfăşurate de instituţiile europene

Trebuie să facem cunoscut ce înseamnă instituţiile europene, pentru că Europa nu înseamnă doar Parlamentul European, există Consiliul European la care preşedintele României participă sistematic, cel puţin o dată pe lună, Consiliile de Miniştri la care participa şi miniştri din România şi ar fi bine să-i mai întrebaţi când îi întâlniţi despre activitatea lor acolo (…) Cred că Centrele Europe Direct, inclusiv cu sprijinul Reprezentanţei, pot dinamiza relaţia cu europarlamentarii şi cu miniştrii”, a afirmat acesta.

dialog cu cetatenii

Comisarul european Dacian Cioloş, în dialog cu cetăţenii

Cum vedeti rolul Uniunii Europene in viata dumneavoastra de zi cu zi? Ce inseamna a fi european? Ce inseamna solidaritatea europeana? Ce fel de Europa ne dorim pentru viitor? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care comisarul european Dacian Cioloş le-a abordat luni, 17 martie, în cursul celei de-a 50-a ediţii a dialogului cu cetăţenii.

Dezbaterea, moderată de jurnalistul Luca Niculescu, a avut loc în cadrul Bibliotecii Naționale a României, acolo unde au fost prezenți peste 300 de cetățeni români, dar şi ai altor țări aUE, precum și reprezentanți ai presei locale și centrale şi a fost prilejul unui dialog constructiv.

Printre subiectele abordate s-au numărat cetăţenia europeană, politica agricolă comună, iniţiativa cetăţenească europeană, obiceiurile tradiţionale în cadrul ţărilor membre UE, dreptul la liberă circulaţie şi aderarea României la zona Schengen.

Dacian Cioloș a subliniat importanţa evenimentului, în perspectiva alegerilor europene din acest an.

“Am dorit aceste dialoguri ca să vedem ce așteaptă cetățenii de la noile structuri europene, iar apoi noi vom merge și vom discuta cu cei nou veniți pentru a eficientiza relația structurilor europene cu cetățenii”, a declarat Cioloş.

Una dintre problemele ridicate de comisarul european a fost percepţia de inferioritate a românilor faţă de ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene şi faţă de “Bruxelles”. Comisarul european Cioloş a ţinut să dezmintă această idee şi a subliniat că România este şi ea ţară membră a UE şi parte a marii familii europene.

Răspunzând unei întrebări, Cioloş a susţinut că o astfel de atitudine nu este constructivă.

În ce mă priveşte, dacă aş fi avut complexe, nu mi-aş fi putut face treaba de comisar. Ca român, mă simt european. De fapt, tocmai pentru că sunt român, sunt şi membru al UE. Nu numai că nu am niciun complex, dar mândria de fi român îmi dă forţă să îmi exprim punctul de vedere în Comisia Europeană. Ceea ce sunt, ce reprezint la nivel european îşi trage seva din România. Aici m-am născut şi am crescut; aici sunt rădăcinile mele”, a declarat Cioloş.

Comisarul european a fost întrebat de către un participant dacă UE ar putea avea, în viitor, o singură armată şi o singură limbă vorbită.

“Dacă vorbim de o forţă militară unică, subiectul este încă în discuţie”, însă nu a fost luată nicio decizie până în acest punct şi “nu există o armată europeană ca atare”, a explicat Cioloş.

“În ce priveşte limba, asta e cu totul altceva”, a opinat oficialul european. “Nu văd cum s-ar putea impune o limbă europeană. Cine ar putea să îmi interzică mie să nu mai vorbesc limba română în UE? Nu aş accepta. Nu cred că viitorul UE stă în uniformizare” întrucât aceasta înseamnă simplificare, iar UE trebuie să păstreze valorile fiecărui membru, a explicat comisarul pentru Agricultură.

Dezbaterea, programată să dureze aproximativ două ore, a trebuit să fie întreruptă după primele 45 de minute din motive tehnice. Condiţiile de sonorizare din sala evenimentului au fost compromise de declanşarea alarmei de incendiu, care nu a putut fi oprită de instituția-gazdă.

Dialogul cu cetăţenii va fi reprogramat în timpul viitoarei vizite a comisarului Dacian Cioloş în România, la începutul lunii aprilie, a informat Reprezentanţa Comisiei Europene, în urma incidentului.

Dialogul cu cetăţenii a fost urmat de o conferinţă de presă a comisarului european, la care presa locală a luat parte cu interes.

 

Mai multe declarații ale comisarului european Dacian Cioloș:

Dacian Cioloş: Formal nu mi s-a propus un nou mandat de comisar european

Dacian Cioloş: Unele state schimbă “unfair” regulile jocului pentru Schengen

Cioloş: În săptămânile următoare urmează să fie trimis Comisiei textul final al Acordului de Parteneriat

BIPE

În cea de-a doua parte a zilei, Biroul de Informare al Parlamentului European a organizat o întâlnire cu Centrele de Informare Europe Direct şi reprezentanţii presei locale pentru a discuta despre alegerile pentru Parlamentul European care se vor defăşura în România în data de  25 mai 2014.

Alături de Mădălina Mihalache, Şeful interimar al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, participanţii au putut dialoga cu vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Dan Vlaicu, şi cu vicepreşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Viviana Anghel.

Vicepreședintele A.E.P., Dan Vlaicu, a prezentat atribuțiile instituției în organizarea și buna desfășurare a scrutinului din 25 mai.

Coordonatorii Centrelor de Informare Europe Direct s-au arătat interesați de o colaborare cu filialele din teritoriu ale A.E.P. pentru o promovare cât mai eficientă a implicării alegătorilor în procesul electoral.

Dan Vlaicu a amintit că între Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul de Informare al Parlamentului European în România există un protocol de colaborare cu rezultate foarte bune și a subliniat că instituția pe care o reprezintă este deschisă oricăror inițiative care vizează o mai eficientă informare și educare a cetățenilor în domeniul electoral.

Viviana Anghel a punctat percepţia cetăţenilor români despre alegeri, astfel încât reprezentanţii Europe Direct să ştie asupra căror probleme să se aplece în dialogul cu aceştia, prin prisma experienţei desfăşurate de organizaţia pe care o conduce şi a alegerilor din 2009.

Reţeaua Europe Direct reprezintă unul dintre principalele instrumente folosite de Comisia Europeană şi Parlamentul European pentru informarea cetăţenilor şi comunicarea cu aceştia la nivel local. În România, cele 31 de Centre de Informare Europe Direct, 14 Centre de Documentare Europeană şi peste 20 de experţi în politici europene Team Europe reprezintă interfaţa Comisiei cu cetăţenii la nivel local şi au misiunea de a promova o cetăţenie europeană informată şi activă. Aceste reţele oferă informaţii generale şi specializate privind UE şi fac trimitere la surse de informare specializate, conştientizează publicul şi promovează dezbaterea pe teme europene.

 

 

 

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

ADR Nord-Est, motorul dezvoltării regionale din Moldova, aniversează 20 de ani de activitate (LIVE, 16 aprilie, ora 12:30)

Published

on

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est aniversează anul acesta 20 de ani de existență, perioadă în care a activat ca principal motor al dezvoltării regionale și creșterii economico-sociale în Moldova.

Cele două decenii de activitate vor fi celebrate marți, 16 aprilie, într-un eveniment organizat la Rubik Hub, în Piatra Neamț, și la care vor lua parte invitați importanți din domeniul administrației publice, din mediul privat și din mediu privat, precum și invitați de la nivel european, inclusiv o echipă a DG Regio din cadrul Comisiei Europene, delegație condusă de Carsten Rasmussen, Șeful Unității pentru România.

Evenimentul ”ADR Nord-Est – de 20 de ani motorul dezvoltării regionale din Moldova” va fi transmis LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană marți, 16 aprilie, începând cu ora 12:30.


Peste 1.000 de proiecte implementate în Regiunea Nord-Est de la aderarea României  la UE

Înființată în 1999 printr-un acord al administrațiilor publice județene din Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui și influențată de perspectivele politice și preocupările socio-economice ale momentului, ADR Nord-Est și-a crescut considerabil atribuțiile odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. Din 2007 și până în prezent, Agenția a sprijinit implementarea a 1.115 proiecte finanțate cu peste 935 de milioane de euro, sumă nerambursabilă, proiecte ce și-au pus amprenta asupra dezvoltării regiunii.

De altfel, proiectele implementate prin Programul Operațional Regional au contribuit la consolidarea viziunii care stă la baza funcționării Agenției, aceea de a transforma Regiunea de Nord-Est a România într-un loc unde cetățenii ”să trăiască, să învețe, să muncească și să investească”, după cum susține directorul organizației.

 Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est: ”Vom rămâne fideli viziunii ca Regiunea de Nord-Est a României să devină unul din locurile preferate din Europa în care să vrei să trăiești”

”Pe lângă eforturile echipei ADR Nord-Est, devenirea noastră se datorează în mare parte partenerilor, beneficiarilor și colaboratorilor noștri, în care am regăsit deseori repere de profesionalism, surse de inspirație și un imbold permanent pentru perfecționarea activității. Pentru toți cei care ne-au fost alături și ne împărtășesc bucuria ceasului aniversar, avem un gând de recunoștință, o invitație de a continua călătoria noastră împreună și o promisiune: aceea că vom rămâne fideli viziunii noastre ca Regiunea de Nord-Est a României să devină unul din locurile preferate din Europa în care să vrei să trăiești, să înveți, să muncești și să investești”, a declarat, în acest context aniversar, Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

ADR Nord-Est – apartenență la rețele europene și birou de reprezentare la Bruxelles

ADR Nord-Est este o organizație neguvernamentală de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce contribuie la diminuarea disparităților regionale prin stimularea dezvoltării economice, sociale și culturale a Regiunii Nord-Est. Toate demersurile întreprinse de această organizație converg către sporirea nivelului de prosperitate a Regiunii și creșterea calității vieții în rândul locuitorilor.

Activitățile pe care le desfășoară în prezent Agenția pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est vizează: planificarea si programarea regională, implementarea de programe cu finanțare europeană, facilitarea parteneriatelor strategice și cooperării externe, elaborarea și operaționalizarea strategiei regionale de specializare inteligentă, managementul inovării și internaționalizarea afacerilor, dezvoltarea ecosistemului antreprenorial regional, atragerea de investiții private, formare profesională și informare europeană.

ADR Nord-Est este afiliat la rețele profesionale prestigioase precum Asociația Europeană a ADR – EURADA, Rețeaua Regiunilor Europene Inovative – ERRIN, Enteprise Europe Network, Europe Direct Network. Totodată, Agenția deține un Birou de reprezentare la Bruxelles, prin intemediul căruia s-au concretizat în proiecte de cooperare valoroase, menite să conducă la dezvoltarea socio-economică a Regiunii.

Ce urmează?

În perioada următoare, munca în calitate de Organism Intermediar pentru Implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 va continua cu și mai multă ambiție și motivare, dar va fi completată prin implicarea mai consistentă în activitățile inițiate de ADR a reprezentanților administrației publice locale, a mediului academic, a sectorului privat și a societății civile, pentru a găsi noi forme de a lansa inițiative antreprenoriale, de a încuraja atragerea de investitori și de a promova noi proiecte împreună cu parteneri din Europa.

Continue Reading

EVENIMENTE

#dedataastavotez: Biroul Parlamentului European în România organizează conferința ”EU’re here to stay: EU Vs. Dezinformare – O Europă în care poți avea încredere” la Craiova (LIVE, 17 aprilie, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România continuă seria de conferințe ”EU’re here to stay”, evenimente ce reunesc povești de viață impresionante, povești de succes, povești cu care nu te întâlnești în fiecare zi, povești care merită spuse și ascultate, dar și discuții despre teme și valori europene și despre importanța implicării civice și, nu în ultimul rând, a votului.

După conferințele de la Iași, din 7 aprilie, de la Cluj-Napoca, din 9 aprilie, de la Oradea, din 11 aprilie, de la Brașov, din 15 aprilie, seria dezbaterilor continuă la Craiova. Având tematica ”EU Vs. Dezinformare – O Europă în care poți avea încredere”, conferința de la Craiova are loc la 17 aprilie de la ora 10:30 și este transmisă LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană.


Evenimentul este organizat sub umbrela #DeDataAstaVotez și este al cincilea din seria de evenimente EU’re here to stay.

Printre temele ce vor fi dezbătute se numără creșterea gradului de conștientizare în privința dezinformării, în rândul cetățenilor, modalități de identificare a ştirile false, efectul asupra cetăţenilor şi cum poate fi combătută dezinformarea, „fact-checking” ca antidot pentru dezinformare, demontarea miturilor despre Uniunea Europeană şi Parlamentul European, social media şi „fake news”, love-hate relationship și implicarea societăţii civile în protejarea drepturilor cetăţenilor.

 

Continue Reading

EVENIMENTE

#dedataastavotez: Biroul Parlamentului European în România organizează conferința ”EU’re here to stay: Ce face UE pentru TINEri?” la Brașov (LIVE, 15 aprilie, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România continuă seria de conferințe ”EU’re here to stay”, evenimente ce reunesc povești de viață impresionante, povești de succes, povești cu care nu te întâlnești în fiecare zi, povești care merită spuse și ascultate, dar și discuții despre teme și valori europene și despre importanța implicării civice și, nu în ultimul rând, a votului.

După conferințele de la Iași, din 7 aprilie, de la Cluj-Napoca, din 9 aprilie, de la Oradea, din 11 aprilie, seria dezbaterilor continuă la Brașov. Având tematica ”Ce face UE pentru TINEri?”, conferința de la Brașov are loc la 15 aprilie de la ora 10:30 și este transmisă LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană.


Evenimentul este organizat sub umbrela #DeDataAstaVotez și este al patrulea din seria de evenimente EU’re here to stay.

Temele principale de discuție vor viza oportunitățile create la nivel local de politicile europene care promovează sprijinirea învățământului, a calității locurilor de muncă, a competențelor și a incluziunii sociale în rândul tinerilor.

Potrivit organizatorilor, între subiectele dezbaterii se numără și oportunități pentru tineri oferite de Uniunea Europeană (traineeship-uri, granturi, educație, etc.); Strategia de internaționalizare a Universității Transilvania din Brașov în perioada 2016 – 2020; Sprijinirea calității locurilor de muncă pentru tineri; Proiectul ”Innovation for Youth Employability & Self-employment” finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene; Sprijinirea competențelor; Prezentarea proiectului StartUp @Centru (proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) în cadrul liniei de finanțare „România Start Up Plus”).

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending