Connect with us

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Emil Boc: O politică de coeziune puternică trebuie să asigure europenilor libertatea de mișcare, dar și de a rămâne în regiune

Published

on

© Print screen live video

Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a co-prezidat astăzi, 12 decembrie, reuniunea anuală comună a Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European și Comitetul European al Regiunilor (CoR) privind „Viitorul politicii de coeziune după 2027 în următorul Cadru Financiar Multianual”. Membru CoR, aflat la cel de-al șaptelea mandat, Emil Boc a pledat în discursul său pentru o politică de coeziune care să ofere libertarea de mișcare în UE, dar și libertatea de a alege să rămâi în regiunea dorită. De asemenea, acesta a subliniat că politica de coezine reprezintă viitorul UE. 

„Politica regională trebuie să asigure că nicio regiune nu va fi lăsată în urmă și că putem face față inegalităților dintre regiuni și a scepticismului care ne pândește în viitor. Visul meu este o Europă în care toată lumea se bucură de libertatea de mișcare, dar și de libertatea de a rămâne în regiunea lor și de a avea o viață împlinită acolo. Cred că aceasta este cheia: cum să asigurăm libertate de mișcare, dar și libertatea de a rămâne, cum a menționat Enrico Letta în raportul său. CoR susține o politică de coeziune puternică în toate regiunile UE și în același timp dorim să menținem ADN-ul coeziunii, și anume: guvernanța multilaterală și abordarea specifică locului. Acestea reprezintă componente cheie pentru o politică regională solidă în viitor”, a transmis edilul Emil Boc în cadrul intervenției sale la începutul reuniunii. 

De asemenea, acesta a subliniat că rezultatele oferite de politica de coeziune trebuie mult mai mult promovate, pentru ca cetățeanul să înțeleagă importanța acestei politici: „Ne aflăm astăzi aici pentru a contribui la o Europă mai puternică și cum să arătăm faptul că politica de coeziune dă rezultate. Nu este suficient să reacționăm, trebuie să acționăm și să arătăm rezultatele politicii de coeziune. Politica de coeziune va avea un viitor în Uniunea Europeană, pentru că viitorul politicii de coeziune este până la urmă viitorul Europei. ”

Mai multe informații despre politica de coeziune, regăsiți aici

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

CoR își exprimă ”profunda îngrijorare” cu privire la arestarea primarului Istanbulului: Orice încercare de a slăbi democrația locală subminează nu numai guvernanța locală, ci și ansamblul sistemului democratic

Published

on

© European Union / Claudio Centoze via European Committee of the Regions - Flickr

Președinta Comitetului European al Regiunilor, Kata Tüttő, și-a exprimat ”profunda îngrijorare cu privire la recenta decizie a Tribunalului din Istanbul care confirmă arestarea și detenția primarului Ekrem Imamoglu”.

”Rămânem vigilenți în apărarea principiilor fundamentale ale democrației locale, ale statului de drept și ale autonomiei autorităților locale alese. Înlocuirea unui primar ales prin intervenție judiciară – fără transparență deplină și proces echitabil – ridică întrebări serioase cu privire la standardele democratice și libertatea politică”, a subliniat președinta CoR.

Ea a subliniat că instituția care reunește sub umbrela sa liderii locali și regionali este ”solidară cu primarul Imamoglu și cu cetățenii din Istanbul care l-au ales în cadrul unui proces democratic”.

”Vocea poporului trebuie să fie respectată. Democrația locală este piatra de temelie a societăților democratice, iar orice încercare de a o slăbi subminează nu numai guvernanța locală, ci și ansamblul sistemului democratic”, a concluzionat Kata Tüttő.

Un mesaj de acest fel a venit și din partea Uniunii Europene, care, prin vocea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, și comisarul european pentru extindere, Marta Kos, s-a declarat ”foarte preocupată” de arestarea primarului Istanbului, Ekrem Imamoglu, principalul opozant politic al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Citiți și: Consiliul Europei denunță arestarea primarului Istanbulului: „O manevră calculată care vizează subminarea integrității și a echității proceselor electorale”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie de represiune uriașă pentru a-și consolida puterea, prin reținerea celui mai important rival politic al său, percheziționarea locuințelor a 106 oponenți și interzicerea protestelor timp de patru zile, informează Politico Europe.

Șocul inițial provocat de lovitura dramatică a președintelui islamist în această țară cu 85 de milioane de locuitori, care deține o pondere importantă în NATO, a dus la scăderea lirei cu aproape 13 % față de dolar, până la un nou minim istoric, deși aceasta a recuperat ulterior unele pierderi. 

Imamoglu reprezintă o sursă deosebită de îngrijorare pentru Erdogan, el însuși fost primar al Istanbulului, deoarece CHP a câștigat deja trei alegeri municipale extrem de disputate în cel mai mare oraș al Turciei – răsturnând districte deținute în mod tradițional de partidul islamist aflat la putere.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Vitali Klitschko, primarul Kievului, laureat cu Premiul Paweł Adamowicz în memoria primarului asasinat al orașului Gdańsk: Alegerile sunt una dintre bazele democrației, dar în situația actuală sunt “otravă” pentru patria noastră

Published

on

© European Committee of the Regions

Vitali Klitschko, primarul orașului Kiev, capitala Ucrainei, a fost distins joi, la Bruxelles, cu Premiul primarului Paweł Adamowicz pentru leadership-ul său extraordinar în promovarea angajamentului civic, chiar și în mijlocul provocărilor extreme ale războiului.

Premiul acordat de Comitetul European al Regiunilor a fost creat pentru a promova moștenirea regretatului Paweł Adamowicz, primar al orașului Gdańsk, care a fost asasinat în 2019.

Conform CoR, jurul a apreciat activitatea desfășurată de Vitali Klitschko, primarul orașului Kiev, și în special accentul pus de acesta pe reziliență, inovare și drepturile omului.

“În fața agresiunii rusești, administrația sa s-a concentrat pe protejarea drepturilor omului, asigurarea accesului la servicii de bază precum apă, electricitate și asistență de urgență și coordonarea eforturilor umanitare pentru persoanele strămutate. Juriul a declarat că sprijinul său pentru libertate, statul de drept și integrarea europeană subliniază angajamentul său față de viitorul democratic al Kievului și a lăudat abordarea sa inovatoare în ceea ce privește angajamentul civic și leadership-ul în apărarea drepturilor omului, afirmând că a devenit un simbol global al curajului și ambiției”, arată sursa citată.

 

În intervenția susținută la Bruxelles, Klitschko s-a referit la situația actuală, inclusiv deteriorarea raporturilor dintre președintele american Donald Trump și cel ucrainean Volodimir Zelenski, despre care liderul de la Casa Albă a spus că este “un dictator fără alegeri” în ceea ce pare o forțare a unor alegeri în Ucraina.

“În situația actuală, alegerile sunt otravă pentru patria noastră … este opinia mea personală”, a declarat Klitschko.

Primarul Kievului a declarat că, odată ce pacea va reveni în Ucraina, alegerile vor fi următorul pas logic, dar a subliniat că nu este momentul acum.

“Alegerile sunt una dintre bazele democrației, dar avem o situație neobișnuită în Ucraina. Aproape 10 milioane de ucraineni sunt în afara țării, aproape același număr de persoane strămutate în interiorul țării. O mulțime de oameni, în jur de un milion, își iau uniforma și luptă pe linia frontului”, a spus el, citat de Politico Europe

După ce Trump a cerut organizarea de alegeri și l-a catalogat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept “un dictator”, Moscova a susținut ideea, stârnind îngrijorarea Kievului, care încearcă să se ferească de invazia la scară largă a Rusiei. De atunci, liderii europeni au ripostat, în timp ce politicienii, funcționarii și soldații ucraineni au sărit, de asemenea, în apărarea președintelui lor.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban: Implicarea cetățenească în modelarea politicii de coeziune, esențială

Published

on

© Print screen live video

Președintele Asociației Orașelor din România, Adrian Teban, a participat astăzi, 12 decembrie, la reuniunea anuală comună a Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European și Comitetul European al Regiunilor (CoR) privind „Viitorul politicii de coeziune după 2027 în următorul Cadru Financiar Multianual”. În cadrul intervenției sale, primarul Orașului Cugir a subliniat importanța implicării cetățenești în conturarea politcii de coeziune.

„Știm cu toții că politica de coeziune este principalul motor pentru dezvoltarea orașelor din partea de Est a Europei. În calitate de președinte al AOR, reprezentând 100 de orașe, transmit mesajul prin care solicităm să fim ascultați mai mult, să avem o abordare bazată pe teritoriu pentru aceste orașe. Trebuie să avem o abordare diferită față de orașele mari și mijlocii. Nu este nevoie de coeziune doar între regiuni, ci și în interiorul fiecărei regiuni europene. Acum trebuie să luăm măsuri, să punem lucrurile în practică. Oamenii au așteptări de la noi și este nevoie de fapte și nu doar vorbe. Este foarte bine să avem țeluri ambițioase la nivel european, dar trebuie să fim atenți și să avem participare cetățenească. Altfel, vedem ce s-a întâmplat în România”, a precizat Adrian Teban în declarația sa. 

Mai multe informații despre politica de coeziune, regăsiți aici

    Citiți și: Emil Boc: O politică de coeziune puternică trebuie să asigure europenilor libertatea de mișcare, dar și de a rămâne în regiune

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO14 hours ago

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

SUA14 hours ago

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

NATO1 day ago

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

CHINA2 days ago

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

SUA2 days ago

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

RUSIA2 days ago

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO2 days ago

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

NATO2 days ago

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

INTERNAȚIONAL2 days ago

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

ROMÂNIA6 days ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm

Trending