Connect with us

FONDURI EUROPENE

EU4Health și apărare europeană: Comisia Europeană pune la dispoziție 490 de milioane de euro pentru investiții în domeniul sănătății și cel al apărării

Published

on

© MIPE

Comisia Europeană a lansat apeluri de proiect în valoare de aproximativ 490 milioane de euro pentru finanțarea investițiilor STEP prin programul “UE pentru sănătate” (EU4Heath) și prin Fondul European pentru Apărare, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potențialii beneficiari din Uniunea Europeană pot accesa finanțări pentru dezvoltarea tehnologiilor strategice pentru Europa (STEP) în valoare de aproximativ 130 milioane de euro pentru investiții în domeniul sănătății și de aproximativ 360 milioane euro în domeniul apărării.

Proiectele din cadrul Programului UE pentru Sănătate (EU4Health) au termen limită de aplicare pe 5 septembrie 2024 în domeniul de investiții al biotehnologiilor, cu trei apeluri deschise, al căror ghid poate fi accesat la EU4Health – Action Grants 2024 (HERA).

Apeluri deschise EU4Health:

  1. Apel de propuneri privind Hubul european pentru dezvoltarea vaccinurilor (HERA) – CP-g-24-10
    • Buget: 102 milioane EUR
    • Obiectiv: Crearea unui hub european pentru dezvoltarea vaccinurilor relevante pentru sănătatea publică, combinând excelența în dezvoltarea vaccinurilor cu studiile clinice și activitățile de scalare a producției.
  2. Apel pentru propuneri de sprijinire a dezvoltării de antivirale noi (HERA) – CP-g-24-105
    • Buget: 10 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de antivirale noi, cu spectru larg, care să poată fi utilizate pentru pregătirea și răspunsul la pandemii.
  3. Apel pentru propuneri de sprijinire a tehnologiilor și proceselor inovatoare de fabricație în Uniune pentru producția de medicamente (HERA) – CP-g-24-12
    • Buget: 17 milioane EUR
    • Obiectiv: Susținerea tehnologiilor și proceselor de fabricație inovatoare în Uniune pentru producția de medicamente.

Proiectele ce intră sub incidența Fondului European pentru Apărare (European Defence Fund) au termen limită de aplicare pe 5 noiembrie 2024. 12 dintre apeluri sunt deschise în domeniul de investiții ce vizează tehnologiile digitale și inovația în tehnologiile de vârf, iar un apel în domeniul de investiții al tehnologiilor curate și eficiente din punct de vedere al resurselor. Ghidul aferent celor 13 apeluri deschise în domeniul apărării poate fi accesat la Call for EDF development actions implemented via actual cost grants.

Apeluri deschise:

  1. Sisteme de aeronave de luptă colaborative fără pilot (U-CCA)
    • Buget: 15 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii și sisteme pentru aeronave de luptă colaborative fără pilot, care să îmbunătățească capabilitățile operaționale și eficiența acestora.
  2. Comunicații subacvatice securizate și adaptive pentru UUS-uri
    • Buget: 24 milioane EUR
    • Obiectiv: Crearea de soluții de comunicare subacvatică securizate și adaptive pentru utilizarea în vehiculele subacvatice autonome.
  3. Metode pentru reducerea decalajelor de realitate
    • Buget: 15 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de tehnologii pentru reducerea decalajelor de realitate, îmbunătățind astfel simulările și antrenamentele militare.
  4. Componente electronice
    • Buget: 25 milioane EUR
    • Obiectiv: Producerea și dezvoltarea componentelor electronice electronice avansate pentru a sprijini noile sisteme de apărare.
  5. Tehnologii cuantice
    • Buget: 24 milioane EUR
    • Obiectiv: Cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor cuantice aplicabile în domeniul apărării, cum ar fi calculul cuantic și senzorii cuantici.
  1. Apertură multifuncțională și transceiver bazate pe AI
    • Buget: 45 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de soluții de apertură multifuncțională și transceiver bazate pe inteligență artificială pentru utilizare militară.
  2. Standard de comunicare multidimensională pentru apărare
    • Buget: 25 milioane EUR
    • Obiectiv: Crearea unui standard de comunicare multidimensională pentru a îmbunătăți interoperabilitatea sistemelor de apărare.
  3. Sisteme UAS europene mici și îmbunătățite
    • Buget: 11 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de sisteme UAS mici, îmbunătățite pentru a sprijini misiunile tactice și operaționale.
  4. Next-Generation Cooperative Cyber Range
    • Buget: 48 milioane EUR
    • Obiectiv: Crearea de medii de simulare cibernetică de generație următoare pentru antrenament și testare, îmbunătățind capabilitățile de apărare cibernetică.
  5. Waveform securizat pentru comunicații prin satelit
    • Buget: 25 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de soluții de comunicații prin satelit securizate pentru utilizare în operațiuni militare.
  6. Sisteme terestre fără pilot multifuncționale
    • Buget: 50 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de sisteme terestre fără pilot multifuncționale pentru a spijini diverse misiuni de apărare.
  7. Simulare și antrenament pentru urgențe medicale
    • Buget: 10 milioane EUR
    • Obiectiv: Crearea de soluții de simulare și antrenament pentru gestionarea urgențelor medicale în contexte militare.
  1. Sistem energetic independent și eficient pentru tabere militare
    • Buget: 40 milioane EUR
    • Obiectiv: Dezvoltarea de sisteme energetice independente și eficiente pentru alimentarea taberelor militare.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

FONDURI EUROPENE

Valoarea totală a contractelor semnate pe noul exercițiu financiar 2021-2027 a depășit 11,3 miliarde de euro, anunță ministrul Adrian Câciu

Published

on

© Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Valoarea totală a contractelor semnate pe noul exercițiu financiar 2021-2027 a depășit 11,3 miliarde de euro, anunță ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

”Asumasem sa avem contracte de 10 miliarde euro la 30 iunie 2024, iată că obiectivul a fost deja depășit! Am promis, am făcut! Mergem mai departe cu atingerea obiectivelor asumate pentru acest an!”, a continuat Câciu, dând asigurări că ministerul va menține ”obiectivul de a avea contracte de minimum 20 miliarde euro la final de an”.

Recent, într-o referire la exercițiul bugetar multianual al UE 2021-2027, acesta anunța că ”lucrurile arată foarte bine”, completând că au fost depuse la nivel național proiecte în valoare de 41 de miliarde de euro.

Amintim că România beneficiază de 46 miliarde de euro prin politica de coeziune în perioada de programare financiară 2021-2027.

Pentu a facilita accesare fondurilor, Guvernul a adoptat în aprilie 2023 un act normativ prin care sunt instituite măsuri pentru integrarea lecțiilor învățate din perioada anterioară de programare 2014-2020, precum măsuri noi în vederea simplificării, reducerii sarcinii administrative, dar și consolidarea capacității autorităților de management de implementare și gestiune a programelor în perioada 2021-2027.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Adrian Câciu: Sunt proiecte depuse de 41 mld. de euro pe exercițiul financiar 2021-2027, dar provocarea este la a închide contractele

Published

on

© Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat marţi, la Bistrița, că „lucrurile arată foarte bine” în privinţa exerciţiului bugetar european 2021-2027, subliniind că la nivel naţional sunt depuse proiecte în valoare de 41 de miliarde de euro, informează Agerpres.

„Lucrurile arată foarte bine, din punctul meu de vedere. Unde avem provocare, într-adevăr, este la a închide contractele pe proiectele depuse. Pe noul exerciţiu financiar 2021-2027, sunt proiecte depuse de 41 miliarde de euro, la nivel naţional. Contracte încheiate, astăzi, când discutăm: 7 miliarde de euro. La finalul lunii iunie vom avea 10 miliarde de euro. Până la final de an vom contracta cel puţin 20 miliarde de euro, iar în acest an România va încasa cel puţin 5 miliarde de euro din noul exerciţiu financiar, în plus faţă de ce a încasat deja”, a spus Câciu.

Întrebat despre satisfacția sa privind atragerea și utilizarea fondurilor europene, ministrul a afirmat că absorbţia a ajuns la 97%, dar a subliniat că proiectele locale nu ar trebui să fie lăsate „pe ultima sută de metri”.

„Feedback-ul este foarte bun din partea Comisiei Europene (…), au văzut o schimbare de atitudine din partea Guvernului, o schimbare de abordare a modului în care se lucrează cu fondurile europene, şi atunci şi încrederea la nivel de masă europeană a crescut. Din perspectiva rezultatelor, pot să spun că sunt mulţumit (…) pentru că, la momentul în care am preluat mandatul, absorbţia era undeva la 76% şi am acum absorbţie de 97%. Din negocierile pe care le-am avut cu Comisia Europeană, am reuşit să salvăm foarte multe proiecte. Din perspectiva naţională, România nu a pierdut bani. În schimb, din perspectivă locală, sunt nemulţumit şi ar trebui să fie o lecţie pentru ceea ce înseamnă viitorul. (…) Nu trebuie lăsat totul pe ultima sută de metri”, a precizat Câciu.

Ministrul a lăudat Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, condus de Radu Moldovan, pentru performanța în absorbţia fondurilor europene, precum şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, condus de Gabriel Lazany, pentru absorbiția a 170 milioane de euro din fonduri europene.

Pe de altă parte, Câciu a criticat Primăria municipiului Bistriţa, condusă de Ioan Turc, pentru absorbția a doar 25 milioane de euro din fondurile europene, deși proiectele gestionate se ridicau la 120 milioane de euro, menţionând că diferenţa va fi suportată din bugetul local.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat vineri, în cadrul evenimentului “Ziua Întreprinzătorilor din România” de la Păulești, că noua ediție a programului Start-Up Nation va continua anul acesta cu fonduri europene și va avea anumite specificități, informează Agerpres.

„Probabil că undeva începând cu luna iunie, formatorii vor putea să se înscrie pe o platformă. Va fi necesar să facem cursuri de 40 de ore, indiferent dacă am avut sau nu cursuri sau am terminat o universitate economică”, a explicat ministrul.

Oprea a menționat că planurile de afaceri vor putea fi depuse începând cu luna septembrie, iar programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din toată țara. „Pentru anumite zone avem şi o anumită specificitate, astfel încât să reușim integrarea celor care sunt în anumite forme de educare la acel moment”, a adăugat el.

Ministrul a subliniat că programul are un buget de 446 de milioane de euro și că alocația financiară nerambursabilă va fi mărită de la 200.000 de lei la 250.000 de lei. „Cred că este o valoare mai bună pentru a putea să avem un debut în afaceri, aşa cum am învăţat din discuţiile şi din dialogul cu dumneavoastră”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

În ceea ce privește platforma pentru femeile antreprenor, ministrul a precizat că aceasta este aproape finalizată în colaborare cu STS. „La sfârşitul lunii mai, mai avem atât, foarte puţin cu STS-ul pentru a avea platforma necesară pentru ca doamnele antreprenor să se poată înscrie pentru Femei Antreprenor. Programul este gata, este publicat, este în transparenţă, trebuie doar să avem platforma pe care vă puteţi înscrie”, a afirmat el.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a făcut aceste declarații în cadrul evenimentului organizat de Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Prahova.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA15 mins ago

Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

GENERAL3 hours ago

Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre

U.E.4 hours ago

UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei

U.E.4 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE6 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan6 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro

U.E.4 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE6 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA9 hours ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ4 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA4 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.5 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

Trending