Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac solicită respectarea valorilor democratice la locul de muncă: Este esențial ca lucrătorii europeni să aibă dreptul de a fi consultați și informați cu privire la remunerația pentru munca depusă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP; PPE) a solicitat în plenul Parlamentului European respectarea valorilor democratice la locul de muncă, prin consultarea și informarea lucrătorilor europeni cu privire la remunerația pentru munca pe care o depun.

Intervenția eurodeputatului român a avut loc în contextul dezbaterii de marți, 14 decembrie, cu privire la Cadrul european pentru drepturile de participare ale lucrătorilor.

„Este esențial să înțelegem că dreptul la participare reprezintă un drept fundamental pentru orice om care-și desfășoară activitatea pe piața forței de muncă din UE. De aceea, trebuie să ne asigurăm că valorile democratice pe care le promovăm în toată lumea trebuie să fie respectate și la locul de muncă prin asigurarea de măsuri reale privind dreptul la informare, consultare și participare al lucrătorilor din întreprinderile europene. Luna trecută am votat în acest plen cu privire la directiva salariilor minime și consider că este esențial ca lucrătorii să aibă dreptul de a fi consultați și informați cu privire la remunerația pentru munca pe care o depun”, a afirmat eurodeputatul PPE. 

În acest sens, Eugen Tomac a punctat necesitatea de a avea un cadru juridic extrem de riguros și predictibil pentru protecția muncitorilor europeni în contextul tranzițiilor digitală și ecologică:

„Cred că este un demers important pentru că traversăm o perioadă de criză și suntem chemați să răspundem unei necesități. Este evident că cea mai importantă resursă a Uniunii Europene o reprezintă forța de muncă și este esențial să avem grijă ca forța de muncă să fie bine pregătită, concurențială, performantă și, în mod evident, avem nevoie de un cadru juridic extrem de riguros și predictibil astfel încât muncitorii europeni să se simtă în siguranță în fața tuturor vulnerabilităților care pot apărea în această tranziție către o economie ecologică și digitală. Avem obligația să ne asigurăm că schimbările care rezultă din noile tehnologii, modificările condițiilor de muncă și intervențiile în gradul de ocupare al locurilor de muncă sunt luate prin colaborarea tuturor părților”, a mai declarat eurodeputatul.


Parlamentul a adoptat mai multe rezoluții prin care solicita ca lucrătorii să aibă dreptul de a se implica în procesul decizional al societății și ca acest drept să se aplice atât în societățile naționale, cât și în cele transnaționale, indiferent de statutul juridic al acestora. În 2009, Parlamentul a solicitat în rezoluția din 19 februarie referitoare la punerea în aplicare a Directivei 2002/14/CE: de stabilire a unui cadru general de informare și consultare a lucrătorilor din Comunitatea Europeană ca lucrătorii din sectorul public să fie incluși în domeniul de aplicare al directivelor privind informarea și consultarea.

În rezoluția sa din 19 ianuarie 2017 referitoare la un Pilon european al drepturilor sociale, Parlamentul a reamintit importanța implicării lucrătorilor în procesul decizional și în managementul întreprinderilor și a indicat întreprinderile din sectorul economiei sociale, cum ar fi cooperativele, ca fiind un bun exemplu în ceea ce privește crearea de locuri de muncă de calitate, sprijinirea incluziunii sociale și promovarea economiei participative. În rezoluția sa din 22 octombrie 2020 referitoare la politicile de ocupare a forței de muncă și la politicile sociale din zona euro 2020, Parlamentul a subliniat că punerea în aplicare cu succes a Planului de redresare al UE necesită un dialog social adecvat la toate nivelurile, cu implicarea efectivă a partenerilor sociali. Rezoluția a subliniat importanța întăririi drepturilor lucrătorilor și ale sindicatelor, precum și a negocierii colective și a participării lucrătorilor, care sunt instrumente fundamentale pentru democrație și incluziune.

În rezoluția sa din 11 noiembrie 2020 referitoare la o Europă socială puternică pentru tranziții juste, Parlamentul a invitat Comisia să introducă o nouă directivă-cadru privind informarea, consultarea și participarea lucrătorilor pentru formele de întreprinderi europene, inclusiv lanțurile de subcontractare și francize. Acesta a solicitat și revizuirea Directivei privind comitetul european de întreprindere.

În rezoluția sa din 17 decembrie 2020 referitoare la guvernanța corporativă sustenabilă, Parlamentul a subliniat necesitatea unei implicări mai mari a angajaților în procesele decizionale ale întreprinderilor, pentru a integra mai bine obiectivele și efectele pe termen lung. Acesta a invitat Comisia să aibă în vedere revizuirea Directivei privind comitetul european de întreprindere și să stabilească un nou cadru de informare, consultare și implicare a lucrătorilor din întreprinderile europene. Într-o altă rezoluție din 10 martie 2021 referitoare la obligația de diligență a întreprinderilor și la răspunderea acestora, Parlamentul a solicitat ca directivele privind informarea și consultarea să fie utilizate pentru a garanta drepturile sindicatelor și ale reprezentanților lucrătorilor de a fi implicați în elaborarea și punerea în aplicare a unor strategii privind diligența necesară în întreprinderile lor.

Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului lucrează în prezent la două rapoarte în acest domeniu – un raport din proprie inițiativă fără caracter legislativ referitor la democrația la locul de muncă: un cadru european pentru drepturile de participare ale lucrătorilor și revizuirea Directivei privind comitetul european de întreprindere (2021/2005(INI)) și un raport din proprie inițiativă cu caracter legislativ referitor la revizuirea Directivei privind comitetul european de întreprindere (2019 (2183) INL).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Eugen Tomac, de Ziua comemorării martirilor din închisorile comuniste: Acești oameni au suferit pentru demnitatea poporului român. Trebuie să-i cunoaștem mai bine și să le cinstim memoria

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Disidenții din perioada comunistă „au suferit pentru demnitatea poporului român” și pentru aceasta „trebuie să-i cunoaștem mai bine”, a transmis eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), de Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Închisorile Comuniste. 

În noaptea de 14/15 mai 1948, sub coordonarea sovieticilor a început o amplă campanie de arestare în toată țara. Au fost astfel aruncați în închisoare politicieni, preoți, profesori, jurnaliști, scriitori și studenți. În total, peste zece mii de români. Printre cei arestați pe 14 mai și apoi chinuit în închisorile comuniste a fost părintele Arsenie Boca. Tot în anul 1948 a fost arestat și episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, cel care a citit la 1 Decembrie 1918 Declarația Unirii la Adunarea de la Alba Iulia. Toți cei care au fost considerați un pericol pentru regimul comunist au fost întemnițați și torturați prin înfometare și muncă forțată. În sistemul de învățământ, epurarea a vizat profesorii care își făcuseră studiile în străinătate. Acești oameni au suferit pentru demnitatea poporului român. Trebuie să-i cunoaștem mai bine și să le cinstim memoria”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste este marcată la 14 mai, în amintirea nopţii de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestaţi numeroşi tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist.

Această zi a fost instituită prin Legea nr. 127/2017, care prevede că sărbătorirea anuală a zilei de 14 mai poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară, prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri, în limita alocaţiilor bugetare aprobate. Totodată, instituţiile de presă ale statului vor transmite emisiuni şi materiale informative dedicate acestei zile.

Continue Reading

Eugen Tomac

Din casa democrației europene, Eugen Tomac a solicitat o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP / Photographer: Mathieu CUGNOT

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a solicitat din Parlamentul European o perpectivă europeană clară pentru Republica Moldova. 

„În anul 2000, când Putin a ajuns la Kremlin pentru prima dată, în Republica Moldova doar 5% dintre cetățenii ei își doreau o perspectivă europeană. Rusia era extrem de implicată și avea o influență totală asupra societății moldovenești. Am fost implicat direct în procesul de scoatere a Republicii Moldova de sub influența Rusiei, chiar în prima linie. Drept răspuns, Federația Rusă m-a declarat persoană non grata. Astăzi, însă, avem o altă realitate. Dincolo de Prut, în Republica Moldova, peste 50% dintre cetățenii ei sunt acum cetățeni ai Uniunii Europene și trebuie să le dăm o perspectivă clară europeană pentru că cetățenii din Republica Moldova au demonstrat prin vot, prin mijloace democratice, că locul lor este aici, împreună cu noi”, a precizat președintele PMP în intervenția sa din plenul Parlamentului European. 

Astăzi, 5 mai, deputații europeni, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, au dezbătut Situația actuală a cooperării UE-Moldova. 

De asemenea, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, deputații europeni solicită UE să ofere mai mult sprijin strategic Republicii Moldova în urma cererii de aderare la UE. Joi, Comisia pentru afaceri externe a adoptat raportul anual de punere în aplicare a acordului de asociere a UE cu Republica Moldova, cu 65 de voturi pentru, 5 împotrivă și 3 abțineri, potrivit comunicatului oficial. 

Tot astăzi, Comisia Europeană a anunțat că va mobiliza o sumă suplimentară de 52 de milioane de eurp pentru Republica Moldova, destinată promovării rezilienței, redresării și reformelor pe termen lung ale acestei țări, în special prin punerea în aplicare a inițiativelor emblematice prevăzute în Planul economic și de investiții al Uniunii pentru partenerii săi estici. Finanțarea va sprijini și punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova, se arată în comunicatul oficial. 

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac avertizează: Noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei nu sunt suficiente pentru a-l face pe Putin să renunțe la războiul din Ucraina

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP / Photographer: Mathieu CUGNOT

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută noile sancțiuni împotriva Moscovei anunțate astăzi de președinta Comisiei Europene, dar le consideră în continuare insuficiente pentru a-l face pe Putin să renunțe la războiul „fără sens” din Ucraina.

„Peste 52 de miliarde de euro au plecat din Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2022 și până la 1 mai 2022. Această cifră spune totul, pentru că noi luăm petrol, gaze și cărbuni din Rusia și în schimbul acestor facilități comerciale susținem o țară care nu mai respectă nicio regulă. Tocmai de accea salut sancțiunile noi anunțate astăzi de președinta Comisiei Europene, însă cred că nu este suficient. Trebuie să facem mai mult pentru a slăbi Rusia și pentru a-l convinge pe Putin să renunțe la acest război, inutil și fără sens. Cred că este important să sistăm importurile de petrol, dar și mai important este să găsim soluții pentru a opri importul de gaz și pentru a susține statele, astfel încât să reziste oricărei provocări pe viitor”, a precizat președintele PMP în intevenția sa din plenul Legislativului European. 

Reamintim că Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi în fața deputaților europeni în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. De această dată, șefa Executivului European a anunțat că UE va exlcude cea mai mare bancă rusească din SWIFT, va interzice complet importurile de petrol din Rusia și va intercize trei mari posturi rusești de radio și televiziune pe frecvențetele și posturile din Europa. 

Citiți și: Nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei: UE interzice complet importurile de petrol din Rusia, iar cea mai mare bancă rusească va fi exclusă din SWIFT

De asemenea, deputatul european a subliniat că cetățenii ucraineni care au plecat din calea războiului, dar și cei care au rămas în Ucraina, așteaptă măsuri concrete din partea Uniunii Europene și consideră că aceștia au nevoie de perspectivă europeană: „Peste 5 milioane de cetățeni ai Ucrainei și-au părăsit casele și sunt astăzi în Uniunea Europeană. Sper ca la viitoare sesiune plenară, Ursula von der Leyen să anunțe că s-a creat un Fond pentru refugiați. Sunt 5 milioane de cetățeni, care așteaptă măsuri concrete din partea Uniunii Europene. Statele membre au făcut tot ceea ce au putut în această situație de criză, dar de acum încolo trebuie să acționăm instituțional și să îi susținem pe oameni, să îi integrăm în societățile noastre, până când vom fi capabil să reconstruim Ucraina după acest război absurd. Au nevoie de perspectivă europeană”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA58 mins ago

Marcel Ciolacu, după adoptarea legii offshore: România a intrat în linie dreaptă pentru independență energetică

U.E.1 hour ago

Înainte de a se adresa Parlamentului European, Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul Belgiei: R. Moldova are nevoie de sprijinul tuturor statelor UE pentru a avansa pe calea integrării europene

SUA2 hours ago

Departamentul de Stat al SUA înființează o unitate pentru cercetarea și documentarea ”atrocităților comise de Rusia în Ucraina”: Dovezile vor fi puse la dispoziția publicului larg pentru a contracara dezinformarea rusă

ENERGIE2 hours ago

Nicolae Ciucă anunță că legea offshore trece astăzi de Parlament: În luna iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră. În cinci ani vom deveni independenți energetic

CONSILIUL DE SECURITATE2 hours ago

Bogdan Aurescu, invitat de Antony Blinken la două evenimente ale CS ONU privind securitatea alimentară pe fondul războiului din Ucraina

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul de Interne, la Washington: România a fost, este şi va rămâne un partener ”de nădejde” al SUA. Relaţia bilaterală este ”foarte puternică și a evoluat foarte mult în ultimele decenii”

ENERGIE3 hours ago

Klaus Iohannis: Este încurajatoare creșterea economică a României din primul trimestru al anului, peste așteptări în raport cu prognozele

U.E.3 hours ago

Macron: Livrările de arme și echipamente umanitare din Franța către Ucraina vor crește în intensitate în zilele și săptămânile următoare

CONSILIUL UE3 hours ago

Josep Borrell pledează pentru creșterea investițiilor în domeniul apărării: A cheltui împreună este cel mai bun mod de a cheltui mai bine

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Volodimir Zelenski anunță că a avut o discuție „lungă și semnificativă” cu Emmanuel Macron: Am pus problema alimentării cu combustibil a Ucrainei

NATO4 hours ago

Finlanda și Suedia au depus oficial cererile de aderare la NATO, o schimbare majoră a arhitecturii de securitate în Europa după invazia Rusiei în Ucraina

U.E.1 day ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO3 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO3 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL3 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO3 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE1 week ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

Team2Share

Trending