Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac solicită respectarea valorilor democratice la locul de muncă: Este esențial ca lucrătorii europeni să aibă dreptul de a fi consultați și informați cu privire la remunerația pentru munca depusă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP; PPE) a solicitat în plenul Parlamentului European respectarea valorilor democratice la locul de muncă, prin consultarea și informarea lucrătorilor europeni cu privire la remunerația pentru munca pe care o depun.

Intervenția eurodeputatului român a avut loc în contextul dezbaterii de marți, 14 decembrie, cu privire la Cadrul european pentru drepturile de participare ale lucrătorilor.

„Este esențial să înțelegem că dreptul la participare reprezintă un drept fundamental pentru orice om care-și desfășoară activitatea pe piața forței de muncă din UE. De aceea, trebuie să ne asigurăm că valorile democratice pe care le promovăm în toată lumea trebuie să fie respectate și la locul de muncă prin asigurarea de măsuri reale privind dreptul la informare, consultare și participare al lucrătorilor din întreprinderile europene. Luna trecută am votat în acest plen cu privire la directiva salariilor minime și consider că este esențial ca lucrătorii să aibă dreptul de a fi consultați și informați cu privire la remunerația pentru munca pe care o depun”, a afirmat eurodeputatul PPE. 

În acest sens, Eugen Tomac a punctat necesitatea de a avea un cadru juridic extrem de riguros și predictibil pentru protecția muncitorilor europeni în contextul tranzițiilor digitală și ecologică:

„Cred că este un demers important pentru că traversăm o perioadă de criză și suntem chemați să răspundem unei necesități. Este evident că cea mai importantă resursă a Uniunii Europene o reprezintă forța de muncă și este esențial să avem grijă ca forța de muncă să fie bine pregătită, concurențială, performantă și, în mod evident, avem nevoie de un cadru juridic extrem de riguros și predictibil astfel încât muncitorii europeni să se simtă în siguranță în fața tuturor vulnerabilităților care pot apărea în această tranziție către o economie ecologică și digitală. Avem obligația să ne asigurăm că schimbările care rezultă din noile tehnologii, modificările condițiilor de muncă și intervențiile în gradul de ocupare al locurilor de muncă sunt luate prin colaborarea tuturor părților”, a mai declarat eurodeputatul.


Parlamentul a adoptat mai multe rezoluții prin care solicita ca lucrătorii să aibă dreptul de a se implica în procesul decizional al societății și ca acest drept să se aplice atât în societățile naționale, cât și în cele transnaționale, indiferent de statutul juridic al acestora. În 2009, Parlamentul a solicitat în rezoluția din 19 februarie referitoare la punerea în aplicare a Directivei 2002/14/CE: de stabilire a unui cadru general de informare și consultare a lucrătorilor din Comunitatea Europeană ca lucrătorii din sectorul public să fie incluși în domeniul de aplicare al directivelor privind informarea și consultarea.

În rezoluția sa din 19 ianuarie 2017 referitoare la un Pilon european al drepturilor sociale, Parlamentul a reamintit importanța implicării lucrătorilor în procesul decizional și în managementul întreprinderilor și a indicat întreprinderile din sectorul economiei sociale, cum ar fi cooperativele, ca fiind un bun exemplu în ceea ce privește crearea de locuri de muncă de calitate, sprijinirea incluziunii sociale și promovarea economiei participative. În rezoluția sa din 22 octombrie 2020 referitoare la politicile de ocupare a forței de muncă și la politicile sociale din zona euro 2020, Parlamentul a subliniat că punerea în aplicare cu succes a Planului de redresare al UE necesită un dialog social adecvat la toate nivelurile, cu implicarea efectivă a partenerilor sociali. Rezoluția a subliniat importanța întăririi drepturilor lucrătorilor și ale sindicatelor, precum și a negocierii colective și a participării lucrătorilor, care sunt instrumente fundamentale pentru democrație și incluziune.

În rezoluția sa din 11 noiembrie 2020 referitoare la o Europă socială puternică pentru tranziții juste, Parlamentul a invitat Comisia să introducă o nouă directivă-cadru privind informarea, consultarea și participarea lucrătorilor pentru formele de întreprinderi europene, inclusiv lanțurile de subcontractare și francize. Acesta a solicitat și revizuirea Directivei privind comitetul european de întreprindere.

În rezoluția sa din 17 decembrie 2020 referitoare la guvernanța corporativă sustenabilă, Parlamentul a subliniat necesitatea unei implicări mai mari a angajaților în procesele decizionale ale întreprinderilor, pentru a integra mai bine obiectivele și efectele pe termen lung. Acesta a invitat Comisia să aibă în vedere revizuirea Directivei privind comitetul european de întreprindere și să stabilească un nou cadru de informare, consultare și implicare a lucrătorilor din întreprinderile europene. Într-o altă rezoluție din 10 martie 2021 referitoare la obligația de diligență a întreprinderilor și la răspunderea acestora, Parlamentul a solicitat ca directivele privind informarea și consultarea să fie utilizate pentru a garanta drepturile sindicatelor și ale reprezentanților lucrătorilor de a fi implicați în elaborarea și punerea în aplicare a unor strategii privind diligența necesară în întreprinderile lor.

Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului lucrează în prezent la două rapoarte în acest domeniu – un raport din proprie inițiativă fără caracter legislativ referitor la democrația la locul de muncă: un cadru european pentru drepturile de participare ale lucrătorilor și revizuirea Directivei privind comitetul european de întreprindere (2021/2005(INI)) și un raport din proprie inițiativă cu caracter legislativ referitor la revizuirea Directivei privind comitetul european de întreprindere (2019 (2183) INL).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac a adus un omagiu, în plenul PE, românilor care și-au pierdut viața pe frontul din Ucraina: „Putin are mâinile pătate de sânge”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE), a adus un omagiu, în plenul Parlamentului European, românilor care și-au pierdut viața pe frontul de est din Ucraina. 

„Vladimir Putin are mâinile pătate de sânge! El este cel care a ordonat începerea acestui război absurd, atacând în mod brutal o țară vecină care nu l-a provocat cu nimic. În acest război au murit copii, au murit oameni de toate vârstele, au murit foarte mulți cetățeni nevinovați”, a declarat Eugen Tomac în plenul Parlamentului European.

 

Eugen Tomac a amintit că în țara vecină există peste jumătate de milion de români, iar din păcate, unii tineri din comunitatea noastră au fost trimiși pe frontul din est și nu s-au mai întors alături de cei dragi.

„Brutele trimise de Putin să omoare au cauzat multă suferință și în familiile românilor din regiunile noastre istorice. Acestor oameni nevinovați le-am adus un omagiu în Parlamentul European”, a subliniat europarlamentarul.

Citiți și: Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia a revenit la era stalinistă. Oricine susține tezele lui Putin în Europa trebuie sancționat

Reamintim că în data de 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ocupate militar parțial în estul și sudul Ucrainei invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială în Europa de la Adolf Hitler încoace, precum și cea mai semnificativă escaladare a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia a revenit la era stalinistă. Oricine susține tezele lui Putin în Europa trebuie sancționat

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) susține că „Rusia a revenit la era stalinistă” și că cei care îi susțin ideile președintelui Putin trebuie sancționați „fără nicio reținere”, a fost mesajul transmis de președintele PMP cu prilejul participării sale la Universitatea de Vară a Partidului Popular European. 

„Grupul nostru din Parlamentul European s-a reunit pentru a dezbate situația din Ucraina, unde războiul declanșat de Putin a intrat într-o nouă fază, cu noi provocări tot mai mari”, a informat deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit eurodeputatului, „consecințele acestui atac afectează în mod direct țările membre ale Uniunii Europene, care susțin rezistența statului vecin”: „De aceea, este esențial să căutam cele mai bune soluții pentru a face față acestor atacuri cu consecințe directe în plan energetic. Criza din energie este generată de un război brutal și trebuie să fim uniți și să consolidăm capacitatea de rezistență la orice atac, fie el hibrid sau direct.”

„Rusia a revenit la era stalinistă, de aceea oricine susține tezele lui Putin în Europa trebuie sancționat fără nicio reținere, pentru că doar așa putem apăra libertatea și democrația națiunilor europene”, a conchis Eugen Tomac. 

Reamintim că în data de 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ocupate militar parțial în estul și sudul Ucrainei invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială în Europa de la Adolf Hitler încoace, precum și cea mai semnificativă escaladare a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Putin este specialist în zdruncinarea democrației europene. Noi mecanisme care să protejeze proiectul european, necesare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a subliniat în Parlamentul European nevoia pentru noi mecanisme care să apere democrația și identitatea europeană de intermediari politici, precum președintele Federației Ruse.

„Este esențial ca regulamentul privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor europene din 2014 să fie reformat. Avem nevoie de un cadru legal, corespunzător, care să asigure cele mai înalte standarde de funcționare și finanțare a familiilor politice din Uniunea Europeană. Cel mai important aspect pe care vreau să îl subliniez este transparența. Observăm că nu mai este nicio năutate că democrația noastră este atacată prin intermediari politici de cei care vor să zdruncine democrația europeană, iar Putin este specialist în așa ceva”, a transmis acesta în plenul Legislativului European. 

De asemenea, deputatul european a explicat că Vladimir Putin este cel care susține partide extremiste, încurajează mișcările anit-europene: „Avem nevoie de mecanisme prin care să ne protejăm identitatea politică, democrația, libertățile și valorile care stau drept temelie pentru proiectul nostru european, care va merge mai departe și sunt absolut convins că atât Ucraina, R. Moldova și Georgia, care au avut de suferit pentru că au existat aceste interferențe permanent, vor fi parte ale proiectului european și vor avea nevoie la rândul lor de aceste mecansime la care lucrăm în prezent.”

 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL29 mins ago

Șeful Pentagonului a discutat cu ministrul ucrainean al apărării despre „modalitățile de consolidare” a capacităților trupelor ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Ministrul Vasile Dîncu, în vizită oficială la Chișinău: România sprijină în mod concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică

ROMÂNIA18 hours ago

De la Sofia, Nicolae Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaz: Țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului

ENERGIE19 hours ago

Ministrul Energiei: Finalizarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria este un pas foarte important pentru designul pieței de energie din regiune

NATO20 hours ago

EXCLUSIV Șeful Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Estoniei: Dacă Putin o ia razna și folosește arme nucleare tactice, acesta ar trebui să fie sfârșitul jocului pentru Rusia

ROMÂNIA20 hours ago

Experții New Strategy Center au avut mai multe întrevederi la Congresul SUA pentru a împărtăși perspectivele privind situația de securitate din regiunea Mării Negre

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: Astăzi începe o nouă eră pentru Europa de Sud-Est și pentru securitatea energetică a UE

NATO22 hours ago

Țările baltice susțin aderarea accelerată a Ucrainei la NATO: Curajul Ucrainei nu poate decât să ne întărească alianţa

ENERGIE22 hours ago

Premierul Ciucă, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: România își va juca rolul în asigurarea securității energetice a Europei

Eugen Tomac22 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac a adus un omagiu, în plenul PE, românilor care și-au pierdut viața pe frontul din Ucraina: „Putin are mâinile pătate de sânge”

NATO2 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE5 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO1 week ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.1 week ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

Team2Share

Trending