Connect with us

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu, nemulțumit de răspunsul Comisiei Europene la coronavirus: Am solicitat instituției să asigure activ coordonarea între statele membre pentru gestionarea crizei

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D) este nemulțumit de răspunsul Comisiei Europene la coronavirus și a solicitat instituției să dezvolte o acțiune comună, coerentă și mai puternică pentru a gestiona această criză care a acaparat întreaga Uniunea Europeană.

„Tocmai am aflat că pe lângă faptul că Președintele Parlamentului European s-a autoizolat, avem și un trainer extern contaminat cu COVID-19. De aceea, am solicitat astăzi din nou, instituțiilor europene să dezvolte o acțiune comună, coerentă și mai puternică pentru a gestiona această criză”, scrie eurodeputatul într-o postare pe Facebook. 

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat marți, într-o declarație, că a decis să își exercite prerogativele funcției de la locuința sa din Bruxelles, după ce la finalul săptămânii trecute s-a aflat în Italia.

Victor Negrescu este nemulțumit de răspunsul Comisiei Europene la coronavirus și efectele generate la nivel european.

„S-au făcut prea puține lucruri și mult prea târziu. Putem trece peste această situație doar împreună la nivel european. Sunt în total peste 100 de mii de bolnavi la nivel global și peste 4000 de victime. Virusul a ajuns în toate statele membre UE iar peste jumătate din victimele din afara Chinei sunt în Europa. Sute de europeni și-au pierdut viața pentru că nu a existat un răspuns coordonat la această criză. În România, sunt 17 bolnavi, iar aproape toți au avut ca sursă un alt bolnav european. Oamenii sunt îngrijorați și au motive”, precizează eurodeputatul social-democrat.

În această situație, Negrescu se așteaptă ca Executivul European „să comunice și mai ales să acționeze”:

„Am solicitat Comisiei Europene să asigure activ coordonarea între statele membre atât pentru limitarea fluxului de persoane cât și pentru asigurarea medicamentelor și aparaturilor medicale. Ne trebuie campanii de informare specifice. Avem nevoie de un răspuns activ la scăderea burselor europene și un mecanism de sprijin pentru industriile și sectoarele economice afectate”, scrie acesta. 

„Trebuie să asigurăm continuitatea democratică în contextul în care tocmai am suspendat parțial activitatea Parlamentului European”, mai spune Negrescu. 

Conferința președinților din Parlamentul European, care reunește liderii de grupuri politice, a decis, luni după amiaza, să scurteze sesiunea plenară reunită care ar fi trebuit să aibă loc la Bruxelles de luni până joi. Sesiunea a fost deschisă luni seară și se va încheia marți seară, urmând a fi redusă numai la dezbaterile esențiale ce conțin temele privind coronavirusul, bugetul multianual al Uniunii Europene și criza migrației și a refugiaților.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

S&D

Eurodeputatul Victor Negrescu: Una dintre prioritățile Grupului S&D pentru bugetul UE din 2023 este sprijinirea țărilor din regiune care au graniță cu Ucraina

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

La inițiativa europarlamentarului Victor Negrescu (PSD, S&D), raportor alternativ pentru bugetele europene pe anul 2022 și 2023, Biroul Parlamentului European în România a organizat joi un webinar despre bugetul european, planul de redresare și viitorul Uniunii Europene.

„Bugetul pentru anul 2022 a fost conceput pe tot parcursul anului trecut, ca urmare a unor dezbateri ample la nivelul Parlamentului European în dialog cu reprezentații Comisiei Europene și în dialog cu reprezentanții statelor membre la nivel de Consiliu. Anul trecut nu anticipam conflictul din Ucraina și evident că anumite aspecte poate nu au fost analizate, dar au fost totuși preluate printr-o serie de amendamente care au fost integrate în bugetul pentru anula acesta”, a declarat Victor Negrescu.

Deputatul european a explicat că bugetul de anul acesta este un buget raportat la Cadrul Financiar Multianual.

„Negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual au fost destul de dificile și lungi, existând mai multe provocări pe care le-am avut în fața noastră, atât provocările ce țin de tranziția digitală și de mediu, dar si provocările generate de pandemia de COVID-19. Avem o sumă consistentă 1,8 trilioane de euro care vor permite Europei să traverseze aceste provocări și să vină cu soluții concrete pentru cetățeni. Multe dintre aceste mecanisme sunt deja implementate astăzi prin Planurile de Redresare și prin Programele Operaționale”, a adăugat europarlamentarul.

Mai mult, Victor Negrescu a subliniat că ideea de a promova democrația europeană, de a construi un parteneriat pe zona de mediu sunt direcții clare, ambițioase prevăzute în bugetul pe anul acesta, „dar ele trebuie să fie raportate și la provocările pe care le avem”.

În cadrul intervenției sale, eurodeputatul a punctat că procesul de elaborare al bugetului pentru 2022 fost unul extrem de intens și „o sa fie la fel de intens și pentru anul viitor”.

„93% din bugetul european merge către direcții care sunt axate foarte mult pe cetățeni, pe regiuni, pe fermieri, pe zona de afaceri. Bugetul pe anul viitor se află în curs de discuții, am avut câteva direcții pe care le-am susținut, precum zona de gestionarea a consecințelor legate de pandemia de COVID-19 și sprijinirea unor sectoare puternic afectate. Am făcut o propunere concretă pentru a dezvolta și sprijini mai mult Mecanismul de Protecție Civilă care a ajutat România în contextul pandemiei, dar și în contextul crizei din Ucraina. Am propus crearea unui corp medical european pentru situații de urgență. Credem că este o inițiativă consistentă”, a mai spus el.

În final, Victor Negrescu a abordat prioritățile Grupului S&D din Parlamentul European pentru bugetul pe anul 2023 cuprind mai multe direcții, precum situația din Ucraina.

„Grupul politic pe care îl reprezint a venit cu câteva propuneri concrete pentru îmbunătățirea asistenței umanitare, sprijinirea țărilor din regiune aflate la frontiera cu Ucraina, sprijin consistent pentru Republica Moldova, sprijinirea statelor membre în contextul acestor tensiuni din regiune pe zona economică. Ne dormim ca cetățenii care vin din Ucraina să aibă acces la anumite facilități, precum programul Erasmus”, a adăugat europarlamentarul.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu Ylva Johansson: România poate supune la vot aderarea la spațiul Schengen fără teama unei noi evaluări

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D) i-a prezentat comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în cadrul unei întâlniri avute la Strasbourg, argumentele pentru integrarea „de urgență” a României în spațiul Schengen.

„Pe lângă faptul că respectăm toate criteriile de mulți ani, eforturile țării noastre în contextul crizei din Ucraina demonstrează că putem asigura protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a transmis deputatul european.

Potrivit acestuia, Ylva Johansson, membră a Partidului Social-Democrat din Suedia, s-a declarat o susținătoare a aderării României la Schengen, mulțumind încă o dată românilor pentru modul în care gestionează criza refugiaților din Ucraina

„Comisia Europeană va trimite în România sute de angajați Frontex și tehnică specifică pentru a sprijini securizarea frontierelor și este dispusă să asiste România, dar și Republica Moldova, în acest sens. Ne-am propus ca împreună să facem demersuri active pentru realizarea acestui obiectiv în baza unui calendar prestabilit. Cu această ocazie, am clarificat și mitul susținut de unii conform căruia un vot negativ în Consiliu înseamnă o nouă evaluare”, a scris Victor Negrescu, pe Facebook.

Mai mult, eurodeputatul a precizat că  România poate supune la vot aderarea la spațiul Schengen fără să se teamă de o nouă evaluare în cazul unui vot negativ, țara noastră urmând să fie evaluată din nou, doar după aderarea la spațiul Schengen, în baza noilor normative aprobate în procesul de reformă a acestei zone.

„România a intenționat de zeci de ori să supună la vot aderarea la spațiul Schengen, dar de fiecare dată a retras solicitarea din cauza acestei temeri de reevaluare. Este timpul ca România să meargă până la capăt pentru obținerea acestui deziderat și să solicite un vot în Consiliu”, a conchis Victor Negrescu.

Continue Reading

S&D

Ucraina | Victor Negrescu: Liderii social-democrați europeni au reacționat prompt la nivelul UE și NATO pentru un răspuns eficient atât la nivel diplomatic, cât și umanitar

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D) și social-democrații europeni au adoptat o declarație comună prin care își exprimă solidaritatea față de Ucraina și sprijinul pentru un răspuns comun al comunității internaționale.

Potrivit deputatului european, liderii social-democrați europeni au reacționat prompt la nivelul UE și NATO, inclusiv privind sancțiunile aplicate, pentru un răspuns coerent și eficient atât la nivel diplomatic, cât și umanitar.

„Familia noastră politică s-a poziționat inclusiv pentru aceste lucruri în Parlamentul European, ce a fost convocat de urgență săptămâna viitoare pentru o sesiune plenară dedicată situației din Ucraina”, a scris Victor Negrescu, pe Facebook.

 

„Totodată am avut o discuție cu reprezentanții noștri în Comisia Europeană pentru a identifica soluții la criza din domeniul energiei și a anticipa eventuale viitoare probleme. La propunerea colegilor noștri va exista un mecanism de sprijin pentru statele membre atât pentru asigurarea resurselor necesare de energie și de gaz, cât și pentru investiții suplimentare în perioada imediat următoare”, a conchis eurodeputatul.

Vladimir Putin a sfidat o avalanșă de sancțiuni internaționale, dând undă verde, joi, unei operaţiuni militare în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării: „Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT. 

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia. Ca urmare, președintele Volodimir Zelenski a decretat legea marțială în Ucraina ca urmare a atacurilor Rusiei, afirmând că țara sa este în stare de război, și a rupt legăturile diplomatice cu Moscova.

Urmăriți și: LIVE UPDATE Rusia a invadat Ucraina. Liderii SUA, UE, NATO, Germaniei și Marii Britanii denunță “o zi neagră pentru Europa”. România cere consultări la nivelul NATO

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA1 hour ago

Nicolae Ciucă: Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari studiile pentru reactoare modulare în România confirmă soliditatea Parteneriatului Strategic

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis salută anunțul lui Joe Biden de la summitul G7: SUA vor aloca 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a dezvoltării unui reactor nuclear modular în România

G74 hours ago

Liderii G7 au lansat Parteneriatul pentru infrastructură globală. Construirea unui reactor nuclear modular în România, printre proiectele emblematice ce vor fi finanțate

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Președinta Comisiei Europene anunță că „impactul global negativ al războiului Rusiei în Ucraina” este în centrul discuțiilor de la summitul G7

G76 hours ago

Boris Johnson îl avertizează pe Emmanuel Macron asupra negocierii unei soluții „acum” cu Rusia: Nu va face decât să provoace o instabilitate de durată

G76 hours ago

Summit G7: Franța se pronunță în favoarea stabilirii unui „preț maxim al petrolului” la nivelul „țărilor producătoare”

G78 hours ago

Ucraina cere țărilor G7 mai multe arme și sancțiuni împotriva Moscovei după un atac asupra Kievului

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Președintele Consiliului European: UE și țările G7 împărtășesc aceleași obiective – „oprirea mașinăriei de război a Rusiei și protejarea economiilor noastre”

G79 hours ago

Summit G7: Joe Biden îi mulțumește lui Olaf Scholz pentru „leadership-ul” de care a dat dovadă în criza legată de Ucraina

G710 hours ago

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc: Trebuie să tăiem finanțarea regimului Putin

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi3 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL6 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL6 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending