Connect with us

U.E.

Eurostat: România, printre cei mai mici producători de energie nucleară din UE. Cel mai mare producător de energie nucleară este de departe Franţa

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

În 2019, în 13 state membre ale Uniunii Europene funcționau un număr total de 106 reactoare nucleare, care au produs 765.337 GWh de energie electrică, adică aproximativ 26% din producţia totală de energie electrică din UE, arată datele publicate de Eurostat, citat de Agerpres.

Pe primul loc în acest clasament se află de departe Franța, cu 399.011 GWh sau 52,1% din totalul UE, urmată de Germania cu 75.071 GWh, Suedia (66.130 GWh) şi Spania (58.349 GWh).La polul opus, cei mai mici producători de energie nucleară din UE sunt, în ordine: Olanda (3.909 Gigavaţi oră), Slovenia (5.821 GWh) şi România (11.280 GWh). Comparativ, Ungaria a avut în 2019 o producţie de energie nucleară de 16.288 GWh, iar Bulgaria una de 16.555 Gwh.

Eurostat menționează că un număr de 14 state membre UE nu produc electricitate cu ajutorul centralelor nucleare.

În plus, începând cu anul 2016, producţia totală de electricitate în centralele nucleare din UE a scăzut cu 16,3%, în principal ca urmare a închiderii reactoarelor nucleare din Germania.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este unul perfect, dar este rezonabil şi va fi aprobat

Published

on

© Administrația Prezidențială

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu este unul perfect, dar este rezonabil şi va fi aprobat, iar tot ceea ce va rămâne în plan va trebui realizat, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, aflat într-o vizită la Parcul Natural Comana, judeţul Giurgiu.

Întrebat cum comentează un articol publicat de “Die Welt”, preluat de presa de la Bucureşti, conform căruia executivul european va respinge planul naţional de redresare, Iohannis a arătat că acesta va fi aprobat.

“Vom avea un plan aprobat. Mi s-a părut puţin foarte unilateral articolul, ca să nu zic mai mult, că nu este de la noi publicaţia şi n-are rost să spunem alte lucruri. Sunt aşa-numite informaţii pe surse, care ‘se scurg’, în ghilimele. Nu se scurge nimic, sunt unii care vor să-şi dea importanţă şi dau informaţii senzaţionale mai departe. Da, PNRR-ul nostru, ştim, am ştiut de la început că nu este perfect; de aceea, dacă vă amintiţi, am spus de acum câteva luni de zile, că este foarte bine că s-a depus, că întrebările Comisiei se discută, se caută soluţii, se schimbă anumite părţi din plan. Da, aşa este, nici mie nu mi s-a părut un plan perfect, dar în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziţie, planul, totuşi, a fost elaborat şi este un plan rezonabil şi va primi răspuns la orice întrebare a Comisiei”, a explicat preşedintele, citat de Agerpres.

El a adăugat că acele proiecte care, din punctul de vedere al Comisiei Europene, nu sunt eligibile vor fi scoase din PNRR şi a subliniat că nu va mai accepta ca proiectele să nu fie realizate din motive birocratice.

“Şi, da, dacă sunt proiecte, care, din punctul de vedere al Comisiei, nu sunt eligibile, ele se scot din plan, asta este, nu e foarte complicat. Nu tot ce este pus acolo, în PNRR la noi, va fi realizat, dar ceea ce rămâne – şi asta este pretenţia mea şi am spus-o foarte-foarte franc şi miniştrilor – ceea ce rămâne în plan şi rămâne fiind eligibil şi finanţabil trebuie pus în practică. Nu pot să accept să avem un plan, care generic este aprobat, banii sunt disponibili şi să nu realizăm proiectele din motive birocratice. Chiar domnul preşedinte al Consiliului ne-a spus înainte, că unele au mai fost depuse, dar, din cauza unor hibe birocratice, nu s-au realizat. Or, aşa ceva, de data asta, nu mai accept. Deci, vom avea PNRR, va fi finanţat, probabil unele proiecte vor fi scoase, dar de-abia atunci începe greul; fiindcă aceste proiecte trebuie implementate, trebuie realizate şi într-un timp foarte scurt. Avem foarte puţin timp pentru a realiza aceste proiecte”, a mai declarat Klaus Iohannis. 

În același context cu informațiile apărute în presă, premierul Florin Cîţu a afirmat săptămâna trecută că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este în procent de 95% deja negociat cu Comisia Europeană şi sigur, în perioada următoare, va fi aprobat.

România a transmis documentul la 31 mai și l-a publicat la 2 iunie. Țara noastră dispune de o alocare de 29,2 miliarde de euro, 14,2 miliarde de euro granturi și 14,9 miliarde de euro împrumuturi, și ar urma să finanțeze cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Primele fonduri UE pentru redresare și reziliență în vederea stimulării economiilor au început deja să plece către 12 state membre UE, după ce miniștrii economiei și finanțelor au adoptat pe 13 iulie prima serie de decizii de punere în aplicare ale Consiliului privind aprobarea planurilor naționale de redresare și de reziliență.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurostat: România, printre statele membre UE cu cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul în luna iunie

Published

on

© European Union, 2020

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 1,5% în zona euro în luna iunie și cu 1,2% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate miercuri de Eurostat

Comparativ cu perioada similară din 2020, volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în iunie cu 5,3%, în timp ce în zona euro avansul a fost de 5%.

 

În zona euro, în luna iunie 2021, comparativ cu luna mai 2021, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 3,8% pentru carburanții auto și cu 3,4% pentru produsele nealimentare, în timp ce a scăzut cu 1,5% pentru alimente, băuturi și tutun.

La nivelul Uniunii Europene, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 3,6% pentru combustibilii auto și cu 2,6% pentru produsele nealimentare, în timp ce a scăzut cu 1,1% pentru alimente, băuturi și tutun.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri lunare ale comerțului cu amănuntul total au fost următoarele înregistrate în Irlanda (+9,4%), Germania și Letonia (ambele +4,2%) și Lituania (+2,0). Cele mai mari scăderi au fost observate în Malta (-3,0%), Austria (-2,7%) și Croația (-2,6%).

România a raportat o scădere de 0,1% în iunie, comparativ cu luna precedentă, după un avans de 1,3% în mai.

Anual, în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2020, s-a înregistrat în Bulgaria (+22,7%), Lituania (+15,3%), Slovenia (+12,8%), Estonia (+12,2%) şi România (+12,1%), singura scădere fiind în Luxemburg (- 3,2%).

Continue Reading

ROMÂNIA

UE își intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei sale la alte nouă țări, inclusiv România

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

UE își intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei sale la alte nouă țări, inclusiv România, anunță Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

Vara trecută, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a lansat o campanie majoră de sensibilizare cu privire la această boală în sud-estul Europei. Campania s-a desfășurat în parteneriat cu autoritățile locale din țările care alcătuiesc o “regiune de interes” – Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Slovenia – din cauza apropierii lor de țările în care este prezentă pesta porcină africană.

În prezent, EFSA extinde campania – care se adresează în primul rând fermierilor – la Bulgaria, Republica Cehă, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Estonia, Ungaria și România.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală care afectează porcii domestici și porcii mistreți. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar a provocat perturbări economice semnificative în multe țări. Nu există vaccinuri, astfel încât un focar poate necesita sacrificarea unui număr mare de porci crescuți în ferme în zonele afectate.

În calitate de organizație științifică, lucrăm neobosit pentru a produce evaluări și a face recomandări care pot ajuta țările amenințate de pesta porcină africană să își protejeze animalele și economiile. Anul trecut, am decis să ne ducem știința pe teren și să arătăm că EFSA se angajează să ajute fermierii și alte persoane care trăiesc în umbra acestei boli teribile. Campania a fost bine primită în primul val de țări, iar acum mergem mai departe cu mesajul nostru de a detecta, preveni și raporta”, a declarat Nikolaus Kriz, șeful Unității de sănătate animală și fitosanitară a EFSA.

Campania completează eforturile în curs de desfășurare ale Comisiei Europene și ale altor organizații internaționale care vizează eradicarea bolii în Europa.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA1 min ago

Klaus Iohannis: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este unul perfect, dar este rezonabil şi va fi aprobat

ROMÂNIA3 mins ago

Eurostat: România, printre statele membre UE cu cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul în luna iunie

ROMÂNIA35 mins ago

UE își intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei sale la alte nouă țări, inclusiv România

ROMÂNIA36 mins ago

România vinde Irlandei 700.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Premierul Irlandei: O veste fantastică și un impuls pentru campania noastră de vaccinare

POLITICĂ1 hour ago

Klaus Iohannis a vizitat Parcul Natural Comana: Să conştientizăm importanţa extraordinară a acţiunilor care combat schimbările climatice și să protejăm mediul

POLITICĂ2 hours ago

Klaus Iohannis, despre eventuale restricții pentru persoanele nevaccinate: Nu putem să învingem pandemia prin discriminare, ci prin vaccinare

Corina Crețu2 hours ago

Corina Crețu atenționează: 50% din fondurile alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare sunt încă necheltuite. Ele pot fi accesate până în 2023

U.E.2 hours ago

Jumătate din populația UE a fost imunizată complet împotriva COVID-19. România, printre țările membre cu cea mai scăzută rată de vaccinare

NATO2 hours ago

NATO a furnizat materiale medicale și echipamente pentru forțele afgane angajate în lupte împotriva talibanilor: Situația de securitate din Afganistan rămâne una extrem de dificilă

SUA3 hours ago

Joe Biden promite că SUA vor fi „arsenalul de vaccinuri” al lumii în lupta cu COVID-19

ROMÂNIA2 days ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending