Connect with us

GENERAL

Experți europeni în securitate, scrisoare deschisă către Federica Mogherini: Este vremea să luați în serios amenințarea campaniei ruse de dezinformare

Published

on

“Acțiunile agresive ale Kremlinului sunt fără precedent în epoca modernă. Invadarea statelor vecine, atacuri cu bombe și uciderea civililor, prima anexare de după cel de-al Doilea Război Mondial a unui teritoriu străin din Europa, încălcări frecvente ale forntierelor altor state, rapirea unor cetățeni străini, hărțuirea diplomaților străini sau atacuri cibernetice masive reprezintă instrumentele regimului actual din Rusia“, este precizat în cadrul unei scrisori înaintată șefei diplomației europene, Federica Mogherini, semnată de diferiți experți în materie de securitate, de la fostul președinte al Estoniei și colaborator al Centrului pentru Securitate și Cooperare, Universitatea Standford, Thomas Hendrik Ilves, până la câștigătoarea Premiului Pulitzer, specializată în spațiul ex-sovietic, Anne Applebaum.

Toate aceste incidente sunt însoțite de o campanie de dezinformare masivă, brutală, agresivă, aflată în plină desfășurare. O campanie care a fost observată în Europa în ultimii trei ani, găsind metodele de amplificare și multiplicare a mesajelor sale – care are drept scop destabilizarea societăților noastre, amestecul în alegerile și referendumurile noastre, dar și destrămarea Uniunii Europene prin sprijinirea celor care doresc să o distrugă. Rusia a construit o rețea largă de comunicații în aproape toate statele membre, platforme care deja funcționează de foarte mult timp și care au rezultate notabile care nu pot fi șterse fără un efort considerabil menit să combată acest lucru”, au descris experții în materie de securitate.

Aceștia au criticat refuzul de admite că cineva lucrează la “a dinamita societățile noastre și la a distruge ordinea mondială stabilită după cel de-al Doilea Război Mondial, care a asigurat o perioadă de pace și prosperitate fără precedent“.

În scrisoare, semnatarii subliniază lipsa de luare de poziție a șefei diplomației europene. “În ciuda acestor amenințări evidente, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Secritate, Federica Mogherini, și-a petrecut ultimii doi ani încercând să evite să desemneze Rusia ca prinicipal generator de dezinformare”.

Aceștia evidențiază lipsa de acțiune a Uniunii Europene față de amenințarea reprezentată de Rusia. “În ciuda solicitărilor făcute de Parlamentul European pentru consolidarea grupului de lucru al Serviciului European de Acțiune Externă, East Stratcom Task Force, însărcinat cu operațiunile ruse de dezinformare, acest lucru nu s-a întâlmplat. Bazându-se pe deciziile SEAE, condus de Federica Mogherini, Uniunea Europană nu cheltuiește nimic pentru rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme existente – o campanie de dezinformare, care reușește cu succes să submineze societățile noaste democratice”, menționează experții în materie de securitate.

Aceștia au subliniat că “lucrul potrivit de făcut este acela de a tripla capacitatea grupului de lucru al Serviciului European de Acțiune Externă, East Stratcom Task Force, și de a oferi un buget unic de milioane de euro, cu scopul de a-și îndeplini obligațiile mandatului“.

“Bazându-ne pe dovezile multiple, este clar că Vladimir Putin dorește să distrugă ordinea gloablă liberală și face tot posibilul să-și atingă acest obiectiv. Acesta încă își găsește aliați în Europa. Cerem liderilor democratici să înceapă să ia în serios această amenințare și să considere acest lucru o problemă impotantă în materie de securitate. Avem nevoie ca liderii noștri să le spună instituțiilor de securitate să facă publice acțiunile Kremlinului și actorii acestora. Europenii trebuie să știe de către cine sunt manipulați “, au solicitat semnatarii în cadrul scrisorii.

În încheiere, aceștia i-au atras atenția Federicăi Mogherini că “dușmanii democrației vor continua să câștige, dacă nu vei face nimic pentru a răspunde acestei amenințări. Prejudiciul adus societăților noastre poate fi greu de reparat. Acum este momentul pentru a acționa.”

Lista semnatarilor poate fi accesată aici.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

GENERAL

UE, reprezentată la cel mai înalt nivel la Conferința privind Libia, de la Berlin, ca dovadă a interesului european prioritar pentru găsirea unei soluții politice la războiul civil libian

Published

on

© European Union, 2020

Președintele Consiliului European Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant / vicepreședinte Josep Borrell vor participa la Conferința de la Berlin privind situația din Libia, informează un comunicat

Germania va găzdui duminică un summit care va reuni puterile străine şi taberele rivale din Libia pe care le susţin, pentru a încerca să pună capăt războiului pentru Tripoli şi pentru a relua discuţiile privind un acord de împărţire a puterii.

Potrivit comunicatului, Conferința de la Berlin este o oportunitate de a merge mai departe cu acest proces, iar UE este gata să mobilizeze instrumentele și resursele necesare pentru a garanta implementarea completă a rezultatelor Conferinței. De asemenea, reprezentarea la cel mai înalt nivel a UE este o mărturie a faptului că Libia este o prioritate pentru instituțiile europene, Uniunea fiind hotărâtă să joace un rol puternic și activ la toate nivelurile pentru a contribui la atingerea și menținerea unui acord de încetare a focului și a deschide calea către o soluție politică la un conflict continuu.

În acest context, Comisia Europeană transmite că „UE continuă să fie cel mai puternic susținător al activității reprezentantului special al ONU Ghassan Salamé și al misiunii de sprijinire a ONU în Libia (UNSMIL), precum și a procesului de la Berlin ca fiind singura cale către o Libie pașnică, stabilă și sigură”. 

Amintim că joi, Președintele Consiliului European și președintele rus Vladimir Putin au discutat telefonic despre importanța încetării ostilităților, ambii dorind ca toate părțile să ajungă la un acord de încetare a focului și să relanseze procesul politic.

Evenimentul va avea loc la câteva zile după eforturile eşuate ale Rusiei şi Turciei de a-l convinge pe Khalifa Haftar, ale cărui forţe controlează mare parte din estul şi sudul Libiei, să semneze un armistiţiu durabil şi să oprească ofensiva asupra capitalei cu prilejul unei vizite la Moscova din această săptămână. Mareşalul Haftar a plecat de la Moscova fără a semna o propunere în acest sens, relatează Agerpres.

Pe lângă participarea confirmată a UE și a Federației Ruse, prin intermediul președintelui Vladimir Putin și a ministrului de externe Serghei Lavrov, SUA vor fi reprezentate de Secretarul de Stat Mike Pompeo. 

 

 

Continue Reading

GENERAL

Șase luni de comandă NATO. Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, aflat în premieră la comanda SNMCMG-2, va pleca luni în misiune în Marea Neagră și Marea Mediterană

Published

on

© navy.ro

Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), din dotarea Forţelor Navale Române, aflat în premieră la comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG – 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), va pleca pe 20 ianuarie în misiune pentru şase luni în Marea Neagră şi Marea Mediterană, alături de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania şi Turcia, informează Forțele Navale Române printr-un comunicat, citat de Agerpres.

Statul Major al Forţelor Navale Române a informat, vineri, că misiunea se va desfăşura conform graficului de generare al forţelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

Nava va fi prezentă în Marea Neagră, Marea Egee, Marea Adriatică şi Marea Mediterană şi va face escale pentru refacerea capacităţii de luptă în porturile: Varna (Bulgaria), Eregli (Turcia), Souda (Grecia), Aksaz (Turcia), Mersin (Turcia), Antalia (Turcia), Patras (Grecia), Split (Croaţia), Vlore (Albania), Palermo (Italia), Marsilia (Franţa), Mahon (Spania), Palma (Spania), Catania (Italia), Civitavecchia (Italia), Salamis (Grecia).

Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274) are la bord un echipaj format din 68 de marinari și militari de stat major, iar la comanda navei se află căpitan-comandorul Daniel Gheorma.

SNMCMG – 2 este una dintre cele patru forțe maritime multinaționale integrate, care contribuie la asigurarea măsurilor de securitate colectivă a Alianței Nord Atlantice și demonstrează solidaritatea partenerilor NATO.

Continue Reading

GENERAL

Eurostat: România, a doua cea mai mare creștere lunară din UE la comerțul cu amănuntul în noiembrie 2019

Published

on

© European Communities, 1996

În noiembrie 2019, comparativ cu octombrie 2019, volumul ajustat sezonier al comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,0% în zona euro (EA19) și cu 0,6% în UE28, conform estimărilor Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene. În octombrie 2019, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,2% în UE28.

În noiembrie 2019, comparativ cu noiembrie 2018, indicele de vânzări cu amănuntul ajustat în calendar a crescut cu 2,2% în zona euro și cu 1,9% în UE28.

Comparație lunară în funcție de sectorul de retail și de fiecare stat membru

Printre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale volumului total al comerțului cu amănuntul în noiembrie 2019, comparativ cu octombrie 2019, au fost înregistrate în Polonia (+ 3,3%), Belgia (+ 2,7%) și Letonia (+ 2,6%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Regatul Unit (-1,7%), Irlanda (-0,9%) și Finlanda (-0,5%).

În zona euro, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,4% pentru produsele nealimentare și cu 0,7% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce combustibilii auto au scăzut cu 1,0%.

În UE28, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,9% pentru produsele nealimentare și cu 0,5% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce pentru combustibilii auto a scăzut cu 0,8%.

Comparație anuală în funcție de sectorul de retail și de fiecare stat membru

Printre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri anuale ale volumului total al comerțului cu amănuntul în noiembrie 2019, comparativ cu noiembrie 2018, au fost înregistrate în Ungaria (+ 7,3%), România (+ 6,5%) și Polonia (+ 5,9%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Slovacia (-4,0%), Slovenia (-2,0%) și Regatul Unit (-1,0%).

În zona euro volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 3,1% pentru produsele nealimentare și cu 1,7% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce combustibilul auto a scăzut cu 1,4%.

În UE28, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 2,5% pentru produsele nealimentare și cu 1,7% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce pentru combustibilii auto a scăzut cu 0,9%.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending