Connect with us

ROMÂNIA DIGITALĂ

Google a lansat o campanie pentru a preveni dezinformarea online. În calitate de partener Google, CaleaEuropeană.ro se alătură inițiativei de educare a publicului

Published

on

© Google

Google a lansat, în parteneriat cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), o campanie destinată prevenirii dezinformării în mediul online, în perioada pre-electorală, se arată într-un comunicat al companiei.

În calitate de partener Google, CaleaEuropeană.ro se alătură acestei inițiative ce are în vedere educarea publicului în identificarea tehnicilor de manipularea folosite în comunicarea online, indiferent de mediu și tip de conținut (de la presă clasică la social media și de la text la video), precum și modul în care să reacționeze și să respingă argumentele înșelătoare.

Campania se derulează prin intermediul unei platforme dedicate, disponibilă la www.prebunking.withgoogle.com/ro.

“Dezinformarea a fost identificată de experţi ca fiind cel mai mare risc la nivel global în următorii doi ani. Pentru România şi mare parte a Europei, dezinformarea este un subiect şi mai sensibil în acest an electoral. Pentru a combate manipularea pre-electorală, lansăm o campanie în care apelăm la unul dintre cele mai eficiente instrumente: educaţia. Abordarea pe care o folosim, prebunking-ul, este o tehnică de comunicare ce generează ‘anticorpi mentali’, ajutând oamenii să identifice şi să respingă viitoare încercări de manipulare. Obiectivul campaniei pe care am lansat-o alături de partenerul nostru, DNSC, este ca oamenii să înveţe să identifice manipularea, să respingă dezinformarea şi, astfel, să-şi formeze propriile opinii bazate pe argumente solide”, a declarat Elisabeta Moraru, director de ţară al Google România.

Noua platformă Google detaliază cele mai uzuale tehnici de manipulare folosite în comunicarea online, explică modul şi de ce funcţionează, prezintă exemple concrete de mesaje şi situaţii manipulatoare, iar la final oferă oamenilor soluţii de cum să reacţioneze şi cum să respingă o asemenea manipulare. Astfel, sunt detaliate 11 tehnici de manipulare, de la folosirea mesajelor emoţionale sau a unor falşi experţi până la manipularea prin găsirea unui ţap ispăşitor, atacul la persoană sau scoaterea din context.

“Cele mai frecvente 3 tehnici de manipulare – scoaterea din context, discreditarea şi găsirea unui ţap ispăşitor – au fost exemplificate în video-uri animate, pentru un impact mai mare la nivelul publicului. Mai mult, platforma oferă un ghid practic pentru orice organizaţie vrea să deruleze o campanie de prebunking, precum şi resurse, studii de caz, jocuri educative şi un test pentru a verifica cât de pregătită este o persoană în a identifica tehnicile de manipulare folosite în dezinformare”, se menţionează în comunicatul Google.

Pe parcursul următoarei perioade a campaniei, CaleaEuropeană.ro va prezenta cele 3 tehnici de manipulare identificate și care sunt cele mai frecvente în dezinformarea din mediul online.

Campania de prebunking lansată în România este parte a unui iniţiative ample a Google în Europa, care are ca obiectiv protejarea integrităţii electorale în perspectiva alegerilor din Uniunea Europeană, şi continuă eforturile pe termen lung ale companiei de educaţie în domeniul media.

Iniţiative similare sunt derulate şi în Franţa, Germania, Italia, Belgia sau Polonia, iar materialele sunt disponibile în toate limbile ţărilor Uniunii Europene, plus rusă, arabă şi turcă.

Platforma de prebunking a Google a fost realizată cu sprijinul Jigsaw, o entitate în cadrul gigantului american, care are ca scop cercetarea societăţilor deschise şi ameninţărilor la adresa lor, precum şi dezvoltarea de instrumente experimentale şi noi tehnologii care să ajute la protejarea acestora.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Directorul general al ICI București semnalează pericolele la care ar putea fi expuse mașinile moderne: Sunt vulnerabile la atacuri cibernetice de la distanță. Dorim să fim parteneri de încredere ai industriei pentru a le combate

Published

on

© ICI București/ Facebook

Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București a participat la cea de-a cincea ediție a conferinței Automotive R&D Power Breakfast, organizată de The Diplomat-Bucharest & Automotive Today.

Potrivit unui comunicat al institutului, acesta a subliniat necesitatea colaborării între cercetători, autorități și companii pentru a dezvolta soluții sustenabile și inovatoare în industria auto.

”Mașinile moderne sunt tot mai integrate cu software și componente digitale avansate, iar noi, la ICI București, ne implicăm activ în dezvoltarea și securizarea acestor tehnologii. Vehiculele autonome și electrice, dotate cu multiple conexiuni la internet, sunt vulnerabile la atacuri cibernetice de la distanță. În contextul unui spectru extins de posibile atacuri în sectorul automotive, ne concentrăm pe identificarea și prevenirea acestor amenințări. În acest sens, dezvoltăm aplicații interne și ne dorim să fim parteneri de încredere ai industriei. Prezența noastră la acest eveniment subliniază disponibilitatea și deschiderea noastră către colaborare”, a precizat Vevera. 

Conferința a reunit profesioniști și cercetători pentru a explora inovațiile recente și a forma parteneriate strategice în industria auto. Evenimentul a inclus prezentări și sesiuni de discuții pe teme esențiale precum finanțarea R&D, vehiculele definite prin software, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice și provocări de securitate cibernetică.

Automotive R&D Power Breakfast a oferit o platformă pentru schimbul de cunoștințe și formarea de parteneriate strategice, esențiale pentru dezvoltarea durabilă a industriei auto.

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

Comisia Europeană felicită România pentru rezultatele implementării sistemului național RO e-Factura: ”Sunteți fruntași!”

Published

on

© Ministerul Finanțelor - Boloș

România a făcut un pas esențial spre digitalizarea și reformarea sistemului fiscal, asumate în PNRR, odată cu implementarea modulului RO e-Factura, au transmis reprezentanții DG GROW din cadrul Comisiei Europene în contextul unei ședințe de lucru conduse de ministrul Marcel Boloș la sediul MF.

„Felicităm România pentru eforturile din ultimele luni pentru implementarea e-Factura, sunteți fruntași printre statele europene la acest capitol”, au transmis reprezentanții CE veniți la București.

De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene au apreciat că decizia de adoptarea a standardului european de facturare este una corectă, având în vedere că la nivelul UE perspectiva este de a asigura interoperabilitatea și creșterea vitezei pentru schimbul de date în timp real.

„Modulul e-Factura reprezintă temelia pentru digitalizarea ANAF în lupta împotriva evaziunii fiscale și reducerea GAP-ului de TVA. Am înțeles de la început că această tranziție poate genera anumite provocări, dar am fost hotărâți să le depășim împreună cu mediul de afaceri și contribuabilii, tocmai de aceea am lucrat pentru a încerca să aducem funcționalitățile sistemului cât mai aproape de ce își doresc cei care îl utilizează”, a subliniat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în cadrul discuției.

Prezenți la eveniment, reprezentanții mediului de afaceri au subliniat importanța adoptării acestui instrument și au salutat comunicarea eficientă cu Ministerul Finanțelor și ANAF pentru a îmbunătățirea continuă sistemului. De asemenea, au subliniat că așteaptă operaționalizarea modulului antifraudă să devină funcțional.

La nivel european, instituirea modulului e-Factura, implementată și în România, are în vedere promovarea unei Piețe Unice digitale prin simplificarea și armonizarea implementării facturării electronice, bazate pe standardul european din 2017.

De la 1 ianuarie, e-Factura a devenit obligatorie pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate în relaţia business-to-business (B2B).

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București a participat la Non-Fungible Conference unde a prezentat Muzeul NFT, un concept revoluționar care îmbină tehnologia blockchain cu lumea artei

Published

on

© ICI București

ICI București a participat la Non-Fungible Conference (NFC), un eveniment dedicat tehnologiei blockchain și NFT-urilor, ce s-a desfășurat în perioada 28-30 mai 2024 la Lisabona, Portugalia.

Potrivit unui comunicat, la această conferință, ICI București a prezentat Muzeul NFT, un proiect inovator. Acesta este un concept revoluționar care îmbină tehnologia blockchain cu lumea artei, oferind o platformă pentru conservarea și expunerea operelor de artă digitale sub formă de NFT-uri.

Muzeul NFT a fost lansat în luna aprilie a acestui an, în cadrul Digital Innovation Summit Bucharest și cuprinde patru galerii expoziționale virtuale: ICI Museum, The Globe, Olympic Museum și Garden Museum.

Citiți și: ICI București a lansat NFT Museum în cadrul Digital Innovation Summit Bucharest

Non-Fungible Conference este un eveniment de talie mondială care a adus împreună lideri de opinie, inovatori și entuziaști din domeniul blockchain și NFT-urilor.

Agenda conferinței a inclus sesiuni de prezentări, discuții interactive și oportunități de networking, acoperind subiecte variate de la artă digitală la dezvoltări tehnologice avansate.

NFC a promovat interacțiunea cu lideri din industrie și explorarea de noi posibilități pentru utilizarea NFT-urilor în diverse domenii.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.4 mins ago

Prima lege europeană privind combaterea violenței împotriva femeilor a intrat în vigoare

CONSILIUL UE29 mins ago

Călător în UE și dincolo de ea. Consiliul UE dă undă verde finală noului regulament care asigură o conectivitate mai bună și durabilă în Europa și care extinde rețeaua TEN-T către Ucraina și R. Moldova

U.E.1 hour ago

Martin Schulz o consideră pe Ursula von der Leyen un “candidat artificial” la șefia Comisiei Europene: Consiliul European și-a recăpătat puterea pe care Parlamentul i-o luase în 2014

CONSILIUL UE1 hour ago

Țările UE aprobă un sprijin de 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor: Libertatea și democrația par a fi garantate de la sine. Realitățile ne dovedesc că oricând pot apărea pericole

U.E.2 hours ago

CJUE amendează Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru că a încălcat legislația UE privind azilul. Budapesta trebuie să plătească penalități de 1 milion de euro pe zi până la respectarea prevederilor

ROMÂNIA2 hours ago

România și alte șapte țări membre solicită limitarea circulației diplomaților ruși în interiorul UE pentru a zădărnici ”activitățile maligne”: Circulația lor ar trebui să fie redusă la statele în care sunt acreditați

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

350 de profesioniști în construcții au participat la cea de-a 32-a Conferință Națională AICPS. Premiile AICPS “Proiectul Anului”, acordate în cadrul evenimentului

NATO3 hours ago

Secretarul general al NATO este convins că Franța va rămâne un aliat ”solid şi important” indiferent de partidul aflat la putere

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că proiectul privind introducerea salariului minim european în România a fost pus în dezbatere publică: Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană

CONSILIUL EUROPEAN24 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL1 day ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO2 days ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE4 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA4 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending