Grecia – o lună până la faliment

Felul în care se va restructura datoria Greciei va determina viitorul întregii economii europene, consideră jurnaliştii “Adevarul“. Cu o lună până la faliment, Atena trebuie să găsească o soluţie.

În urmă cu aproape un an, liderii europeni au decis că orice plan de salvare a Greciei trebuie să se bazeze şi pe participarea sectorului privat, altfel nu are sorţi de izbândă. Încă din iulie 2011, negocierile dintre creditorii privaţi, care deţin obligaţiuni guvernamentale elene în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro, şi oficiali eleni s-au terminat fie cu eşecuri dureroase, fie cu acorduri nerespectate.

Acum, Grecia este la doar câteva săptămâni de intrarea în incapacitate de plată. La 20 martie, statul are de răscumpărat obligaţiuni în valoare de 14,4 miliarde de euro, datorie pe care nu-şi permite să o achite fără ajutor extern, spun a­na­liştii. Sprijinul este condiţionat însă de încheierea unui acord cu creditorii privaţi. Astfel, Atena se află între ciocan şi nicovală: să accepte condiţiile bancherilor sau să intre în faliment,  scrie Adevarul.ro.

Restructurarea datoriei face parte dintr-un program amplu de asistenţă financiară (cel mai mare oferit până acum de UE şi FMI), cu credite externe în valoare de până la 150 de miliarde de euro. Până atunci, cei care trag sforile acestui plan trimit mesaje contradictorii Atenei. Nemţii vor mai multă austeritate, reforme şi privatizări.

Fondul Monetar avertizează însă că tratamentul cu tăieri prea dure „va ucide pacientul”. În momentul de faţă, există patru scenarii, fiecare cu avantaje şi dezavantaje. Cea mai fericită situaţie este încheierea unui acord cu adevărat voluntar. Practic, restructurarea datoriei publice se va realiza prin schimbarea obligaţiunilor guvernamentale vândute deja cu altele care vor avea dobânzi mai mici şi scadenţe mai lungi. Până acum, toate discuţiile despre astfel de înţelegeri se bazau, de fapt, pe presiunea pusă de Bruxelles (şi Berlin) pe bănci. Acum, se pare că acestea au ultimul cuvânt şi au obţinut dobânzile pe care le doreau.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa foto: teaca.wordpress.com

2 Responses to Grecia – o lună până la faliment

  1. Directrent 09/02/2012 at 15:06

    Si noi ca niste romani binevoitori ne oferim sa-i ajutam…..?

    Reply
  2. Rent a car Bucuresti 24/04/2016 at 01:43

    Cu siguranta ii vor ajuta guvernantii nostrii.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.