Guvernul francez nu va renunța la scumpirea carburanților, în pofida amplelor proteste din țară în urma cărora o persoană a decedat iar mai multe au fost rănite

Ministrul francez al Mediului, Francois de Ruby, a dat asigurări că Executivul nu va face un pas înapoi în privința intenției sale privind creșterea taxelor pentru carburanți, în pofida nemulțumirilor celor care au protestat sâmbătă față de această măsură, anunță agenția EFE, citat de Agerpres.

Foto: Écologique Solidaire/ Twitter

”În materie de fiscalitate ecologică vom continua pe traiectoria prevăzută. A nu o face ar fi inconştienţă”, a spus De Rugy, într-un interviu pentru ”Le Parisien”.

Executivul francez a aprobat o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7.6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3.9 eurocenţi pentru benzină, pentru reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

Începând din ianuarie se vor aplica taxe suplimentare de 6 şi, respectiv, 3 eurocenţi.

”Trebuie să menţinem ritmul pentru măsurile noastre care ne vor ajuta să scăpăm de dependenţa de petrol şi să evităm ca (o majorare a preţului barilului) să ne afecteze economia”, a afirmat De Rugy.

Potrivit ministrului de interne Christophe Castaner, în jur de 244.000 de ”veste galbene” au protestat sâmbătă în toată Franţa împotriva creşterii taxelor la carburant şi a scăderii puterii de cumpărare. Ministerul de Interne anunţase la prânz că s-au format peste 2.000 de adunări ale protestarilor.

Mişcarea a fost marcată de decesul unei manifestante, lovită de o şoferiţă la un baraj în Savoia. Peste 100 de persoane au fost rănite, dintre care cinci grav, la diferite puncte de blocaj. Tot potrivit ministrului de interne, 52 de persoane au fost reţinute, dintre care 38 se află în arest preventiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.