Premierul britanic Theresa May se întoarce săptămâna viitoare la Bruxelles pentru discuții privind viitoarea relație cu UE: Următoarele şapte zile vor fi cruciale

Prim-ministrul britanic Theresa May, al cărui proiect de acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniuena Europeană este emplu contestat atât în interiorul partidului său, cât și de către opoziția laburista, a declarat duminică că se va întoarce la Bruxelles săptămâna viitoare pentru discuții referitoare la viitoare relație Londra-Bruxelles, anunță AFP și APP, citate de Agerpres.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

”Aceste următoare şapte zile vor fi critice, ele privesc viitorul ţării noastre”, a declarat duminică Theresa May pentru Sky News.

Ea se întoarce săptămâna aceasta la Bruxelles, pentru a discuta despre „relaţia viitoare” a Regatului Unit cu Uniunea Europeană (UE) şi urmează să fie primită de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker înainte de summitul extraordinar al Consiliului European din 25 noiembrie, anunță Digi24. 

”Nu există alt acord pe masă. Nu există altă abordare asupra căreia să ne înţelegem cu Uniunea Europeană”, declară în acest interviu publicat în ediţia de duminică a tabloidului The Sun.

”Dacă deputaţii resping acordul, vom reveni pur şi simplu în punctul de plecare. Asta înseamnă şi mai multe disensiuni, mai multe incertitudini şi un eşec al răspunsului de dat votului britanicilor”, a adăugat ea.

Theresa May s-a confruntat cu o săptămână dificilă în care doi miniștri, printre care și cel pentru Brexit, Dominic Raab, și-au dat demisia.

De altfel, acesta i-a solicitat premierului britanic să schimbe cursul înainte ca proiectul de acord să fie prezentat Parlamentului de la Londra, adoptând o poziție critică la adresa lui May, în contextul în care, până să își prezinte demisia, Raab a pus în aplicare timp de patru luni strategia de negocierie pe față de care acesta are acum doar cuvinte negative.

La aceste aspecte se adaugă acțiunile concrete la care au recurs peste 20 de deputați conservatori. Aceștia au solicitat deja adoptarea, prin vot, a unei moțiuni de cenzură la adresa lui May. Dacă se va întruni numărul necesar de 48 de deputați care să susțină acest demers, atunci Theresa May riscă să-și piardă mandatul.

Sunt necesare 158 de voturi pentru, din cei 315 deputați conservatori, pentru a adopta moțiunea de cenzură.

Theresa May a afirmat că înlocuirea ei ar aduce neîncredere şi ar risca să amâne discuţiile şi data ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.