Connect with us

INTERNAȚIONAL

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, mulțumiri României pentru cooperarea legată de Centrul de Tranzit de la Timișoara, primul de acest fel din lume

Published

on

© UNHCR/Valerio Muscella

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a mulțumit României pentru cooperarea legată de Centrul de Tranzit de la Timișoara, primul de acest fel din lume, cu prilejul întrevederii de joi cu ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, în marja segmentului de nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, de la New York, potrivit unui comunicat

În comunicat se precizează că ministrul român de externe a exprimat apreciere față de eforturile Înaltului Comisar de mobilizare a comunității internaționale în vederea identificării de soluții durabile pentru gestionarea fluxurilor de refugiați, precum și pentru cooperarea excelentă pe care Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) o are cu țara noastră.

În ceea ce privește angajamentul României pentru asigurarea protecției refugiaților, în calitate de stat donator emergent și promotor al agendei umanitare, șefa diplomației române a arătat că România a contribuit constant la eforturile întreprinse la nivel european și internațional pentru gestionarea situației refugiaților. A menționat, în acest sens, activitatea Centrului de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara care, în cei 11 ani de la înființare, a oferit asistență continuă pentru refugiați.

Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi, și-a exprimat gratitudinea și a mulțumit pentru cooperarea exemplară cu țara noastră legată de Centrul de la Timișoara, primul de acest fel din lume și care se bucură de vizibilitate la nivel internațional. A fost abordată și organizarea, în premieră, în perioada 17-18 decembrie 2019, la Geneva, a Forumului Global pentru Refugiați, la un an de la adoptarea Compactului Global privind Refugiații, care va oferi un prilej unic pentru mobilizarea angajamentelor/contribuțiilor, la nivel internațional, pentru îndeplinirea obiectivelor Compactului.

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă, prima facilitate europeană de acest gen, a fost creată în mai 2008. Acesta a fost înfiinţat în conformitate cu un acord tripartit, încheiat între Guvernul României, UNHCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

Această facilitate, cu o capacitate de găzduire de până la 200 de persoane, oferă adăpost temporar refugiaţilor aflaţi în nevoie urgentă de evacuare din prima ţară de azil. Astfel de evacuări au loc atunci când refugiaţii se confruntă cu situaţii care le pot pune viaţa în pericol: riscul de a fi returnaţi forţat în zonele în care s-ar confrunta cu grave persecuţii (fenumen numit refoulement), sau traiul în condiţii instabile, inumane sau periculoase.

De asemenea, ce doi înalți oficiali au făcut un schimb de opinii asupra dosarului migrației la nivelul Uniunii Europene. În acest context, Ministrul afacerilor externe l-a asigurat pe Înaltul Comisar pentru Refugiați că România va continua să susțină importanța dimensiunii externe a migrației, cu accent pe combaterea la sursă a cauzelor migrației ilegale. La rândul său, Înaltul Comisar ONU a apreciat aportul României în cadrul eforturilor de solidaritate și partajare a responsabilității la nivel european.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova solicită sprijinul României pentru a achiziționa Redemsivir și vaccin împotriva COVID-19

Published

on

© EU Medicines Agency/ Twitter

Republica Moldova a cerut sprijinul României pentru a achiziționa vaccinuri împotriva COVID-19, dar și medicamentul Remdesevir, aprobat pentru tratarea formelor grave ale infecțiilor cu noul coronavirus, informează Digi24.

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale  din R. Moldova (AMDM), Eremei Priseajniuc, a fost miercuri și joi la București, unde s-a întâlnit cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu omologul său de la Agenția Medicamentului din România, Bujor Eugen Almășan, dar și cu europarlamentarul Cristian Bușoi.

“Rugămintea noastră este să examinați posibilitatea includerii Republicii Moldova în această solicitare pentru obținerea medicamentului Remdesevir, precum și a vaccinurilor Anti-Covid-19, pentru inițierea imunizării populației Republicii Moldova, în special din grupurile de risc major din țara noastră (lucrători medicali, persoane vârstnice, persoane cu comorbidități, copii etc.)” i-a spus Eremei Priseajniuc lui Raed Arafat, potrivit unui comunicat al AMDM.

Solicitarea Republicii Moldova vine în condițiile în care președintele Igor Dodon a anunțat miercuri că a negociat la Moscova achiziționarea de doze din vaccinul anti-COVID pe care Rusia susține că l-a descoperit. Vaccinul, privit cu circumspecție de specialiști din lumea întreagă, a fost respins de președintele Klaus Iohannis, care a anunțat că România nu va achiziționa acest vaccin, pentru că nu are o omologare internațională.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump anunță că Israelul și Emiratele Arabe Unite au ajuns la “un acord de pace istoric” și vor stabili relații diplomatice

Published

on

© The White House/ Flickr

Israelul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat, sub egida Statelor Unite, ”un acord de pace istoric” şi vor stabili relaţii diplomatice, a anunţat joi pe Twitter preşedintele american Donald Trump, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate.

“Această reușită istorică sperăm că va promova pacea în Orientul Mijlociu”, se arată într-un comunicat comun al președintelui Donald Trump, premierului israelian Benjamin Netanyahu și prințului moștenitor al Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, informează Agerpres.


Acordul a fost anunţat şi de Emiratele Arabe Unite.

”În cadrul unei discuţii cu preşedintele Trump şi prim-ministrul Netanyahu, a fost convenit un acord pentru oprirea unor noi anexări israeliene în teritoriile palestiniene. EAU şi Israel au convenit de asemenea să coopereze şi să stabilească o foaie de parcurs pentru stabilirea relaţiilor diplomatice”, a anunţat pe Twitter prinţul Sheikh Mohammed Bin Zayed.


Emiratele Arabe Unite vor fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Continue Reading

SUA

Statele Unite și Slovenia au semnat o declarație privind securitatea rețelei 5G: UE trebuie să lucreze cu SUA pentru a împiedica restrângerea libertăţii cetăţenilor ei

Published

on

© US Department of State/ Twitter

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de externe sloven Anze Logar au semnat joi, în oraşul sloven Bled, o declaraţie ”despre securitatea reţelei 5G” pentru protejarea spaţiului cibernetic local, în special contra influenţei Chinei, fără însă ca aceasta să fie menţionată explicit, relatează agenţia EFE.

”Partidul Comunist Chinez doreşte să restrângă libertatea voastră, a tuturor”, a spus Pompeo la o conferinţă de presă după ceremonia de semnare a documentului, asemănător celui pe care Washingtonul l-a impulsionat cu alte state precum România și Polonia.

Declaraţia, deşi nu menţionează explicit China sau compania Huawei, face de fapt referire la acestea, lucru pe care de altfel l-a transmis şi şeful diplomaţiei americane în comentariile sale, subliniază Agerpres.

Pentru Washington este vorba despre un răspuns în faţa faptului că ”oamenii doresc să trăiască în libertate” şi a insistat ca întreaga Uniune Europeană să coopereze îndeaproape cu SUA pentru a împiedica restrângerea libertăţii cetăţenilor ei.

Washingtonul, care se confruntă cu Beijingul pentru controlul tehnologiei 5G, doreşte ca europenii să excludă orice cooperare cu Huawei pentru realizarea reţelelor 5G.

”SUA este unica forţă a lumii occidentale capabilă să se confrunte cu pericolul atacurilor hibride, care includ arme cibernetice, biologice”, printre altele, a spus la rândul său la aceeaşi conferinţă de presă premierul sloven Janez Jansa.

Șeful diplomației americane efectuează în această săptămână un turneu diplomatic care a debutat Cehia și continuă în Slovenia, în Austria și în Polonia. Miercuri, la Praga, Mike Pompeo a aprecizat că forţa economică globală face din China un adversar mai dificil decât era Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece, acesta solicitând ţărilor europene să strângă rândurile împotriva Partidului Comunist Chinez (PCC), care foloseşte puterea economică pentru a-şi exercita influenţa în întreaga lume.

Cu toate acestea, șeful diplomației americane a afirmat că actuala situația nu reprezintă “un Război Rece 2.0”.

În ce privește securitatea rețelei 5G, Pompeo a afirmat într-un articol publicat săptămâna trecută pe pagina Departamentului de Stat că țările lumii trebuie să poată avea încredere că echipamentele și software-ul furnizate de tehnologia 5G nu le vor amenința securitatea națională.

De altfel, SUA promovează în rândul țărilor aliate inițiativa “Clean Network”, program al administrației Trump menit să protejeze securitatea națiunii americane și informațiile sensibile ale companiilor împotriva intruziunilor agresive ale unor actori cu influențe maligne precum Partidul Comunist Chinez.

 

Continue Reading

Trending