Premierul britanic, Boris Johnson, i-a îndemnat pe liderii occidentali să continue sprijinul pentru Ucraina în fața războiului declanșat de Rusia pentru a evita ”cea mai mare victorie a agresiunii” de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Într-un material de opinie publicat în The Sunday Times, intitulat ”Nu vom fi niciodată în siguranță dacă întoarcem spatele curajoasei Ucraine”, Johnson îi invită pe oameni la un exercițiu de imaginație, în care ”năzuințele de glorie ale lui Vladimir Putin ar deveni realitate”.
”Să presupunem că ar fi liber să păstreze toate zonele din Ucraina controlate acum de forțele rusești. Ce-ar fi dacă nimeni nu ar fi dispus să ridice un deget în timp ce el ar anexa acest teritoriu cucerit? În inimile noastre cunoaștem răspunsul. O astfel de parodie ar fi cea mai mare victorie a agresiunii în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Știm că Putin nu s-ar opri la dezmembrarea Ucrainei. Chiar săptămâna trecută, el s-a comparat cu Petru cel Mare, clamând dreptul etern al Rusiei de a <<recupera>> orice teritoriu locuit vreodată de <<slavi>>, o doctrină care ar permite cucerirea unor întinderi vaste din Europa, inclusiv a aliaților din NATO. Între timp, în întreaga lume, fiecare dictator s-ar simți încurajat să își urmărească propriile ambiții prin forță – și nicio națiune nu ar fi în siguranță. Oare acesta este lucrul pe care și-l dorește cineva din orice țară?”, a fost întrebarea ridicată de premierul britanic după descrierea unui scenariu în care Rusia își pune în practică aspirațiile imperialiste fără a fi oprită.
Boris Johnson a subliniat în acest context că ”timpul este factorul vital”. ”Totul va depinde de modul în care Ucraina își poate consolida capacitatea de a-și apăra teritoriul mai repede decât Rusia își poate reînnoi capacitatea de atac. Sarcina noastră este să atragem timpul de partea Ucrainei”, a explicat premierul britanic.
În vreme ce ”Putin se gândește la iluziile sale, Marea Britanie și aliații noștri trebuie să ia patru măsuri vitale”, punctează Johnson.
”În primul rând, trebuie să ne asigurăm că Ucraina primește arme, echipamente, muniții și instruire mai rapid decât invadatorul și trebuie să îi dezvoltăm capacitatea de a folosi ajutorul nostru”, a detaliat Johnson, făcând trimitere la oferta sa de lansa o operațiune de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare patru luni.
O a doua măsură, în viziunea prim-ministrului britanic, este aceea de a ajuta Kievul să mențină ”viabilitatea statului”.
”Guvernul președintelui Zelenski trebuie să plătească salariile, să administreze școli, să livreze ajutoare și să înceapă reconstrucția acolo unde este posibil. Acest lucru va necesita o finanțare constantă și ajutor tehnic, pe care ar trebui să planificăm să le susținem în anii următori. UE are un rol vital și îi felicit pe liderii Franței, Germaniei, Italiei și României pentru vizita de joi la Kiev”, a completat Boris Johnson.
”În al treilea rând, Rusia a impus un control asupra economiei Ucrainei prin blocarea principalelor rute de export prin Marea Neagră. Avem nevoie de un efort pe termen lung pentru a dezvolta rutele terestre alternative care există deja și pentru a ne asigura că economia Ucrainei continuă să funcționeze”, a mai spus liderul britanic.
Cea de-a patra direcție de acțiune face referire la exporturile de cereale ucrainene.
”Cel mai grav este că blocada rusă de la Odessa și din alte porturi ucrainene împiedică exportul de alimente de care au nevoie disperată cei mai săraci oameni. (…) Acest lucru ne conduce la cel de-al patrulea punct: trebuie să scoatem acele alimente. Marea Britanie sprijină eforturile ONU de a negocia un coridor sigur pentru exporturile pe mare. Porturile din Ucraina sunt vitale pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial”, a semnalat Johnson.
Materialul de opinie al premierului britanic vine în urma îngrijorărilor exprimate de acesta cu privire la faptul că a început să se instaleze o ”oboseală privind chestiunea ucraineană”.
Conform evaluărilor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, războiul din Ucraina ar putea dura ani.
”Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. Chiar dacă sunt ridicate costurile, nu doar în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a explicat Stoltenberg.
Liderii din cadrul NATO, care se vor reuni la summitul de la Madrid, vor stabili un pachet de asistență pentru Ucraina astfel încât această țară aflată în război să treacă de la vechiul armament din epoca sovietică la echipamentul standard NATO, a declarat Stoltenberg la începutul acestei săptămâni.