Connect with us

GENERAL

LIVE TEXT Corespondenţă specială. SUMMITUL NATO, a doua zi. Traian Băsescu: Libertatea nu este gratis. S-a decis prezenţa NATO pe teritoriul României. România este în zona de siguranţă

Published

on

foto grup summit natoPreşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, participă în perioada 4-5 septembrie la summitul NATO care se desfăşoară în Ţara Galilor.

CALEAEUROPEANA.RO va transmite, într-o corespondenţă specială, detaliile privind momentele-cheie ale reuniunii liderilor din ţările NATO şi deciziile ce vor influenţa securitatea mondială.

UPDATE 18:00

Președintele Traian Băsescu susține o declarație de presă la finalul reuniunii din Țara Galilor.

wales basescu

Live text:

A fost un summit care a prefigurat misiunile Aliantei dupa misiunile din Afganistan

Evenimentele din ultimele luni au creat conditii ca NATO sa se manifeste ca o oragnizatie care isis exercita misiune de a apara proprii membri

Multi au speculat pe disputele dintre Europa si SUA, au pus sub semnul intrebarii legatura transatlantica, a fost suspectata chiar unitatea membrilor NATO

Am demostrat ca nu exista sefi de stat sau de guvern care sa nu fi inteles misiunea NATO fundamentala de a-si apara proprii membri

Este un summit al solidaritatii, care a revitalizat organizatia, care da un semnal puternic, că la orice risc, in legatura cu membrii aliantei NATO, toata organizatia este gata sa isi indeplineasca misiunea fundamentala in baza art.5

Mai este un mesaj, dincolo de cel de solidaritate si de “gata de actiune”, si anume acela ca libertatea nu este gratis si asta trebuie sa inteleaga toti demagogii.

Am avut un set de obiective, toate au fost atinse, a fost o munca interinstitutionala relativ indelungata, care a fost lansata odata cu hotararea CSAT de anul trecut princ are Romania cerea NATO realizarea planurilor de contingenta pentru Romania

15 documente din 20 sunt secrete. Unele afirmatii va trebui sa le credeti si sa nu le cercetati

Summitul a adoptat 20 de documente; 5 publice, 15 confidentiale, dar le veti putea intui din declaratia summitului si care acopera toate cele 15 documente care raman secrete si dupa care structurile militare trebuie sa puna in aplicare deciziile politice luate. Asta necesita un oarecare timp, implementare se va face si este o obligatie imediata

Cele 5 documente public sunt comunicatul summitului, declaratia privind relatia trans-atlantica ce priveste obligtia statelor de a reveni la cheltuielile de aparare cu 2% din bugetul de stat.

Imi voi axa declaratia strict pe obiectivele pe care noi le-am avut si modul in care se regasesc ele in documentele NATO.

Declaratia adoptata la summit va fi dezbatuta public.

Adoptarea planului de actiune. Prin acest document s-a decis prezenta NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de est, inclusiv Romania. Vom avea o structura de comandament NATO, de dimensiune acceptabila, avem deja toata infrastructura.

SUA: Este o oferta directa facuta de Obama: crearea unui centru de antrenament si exercitii la Marea Neagra, ce se vor realiza impreuna cu flota Romaniei si Bulgariei. Centrul va fi tot timpul permanent cu flote NATO.

Marea Neagra este evidentiata in documentele summitului cu o dimensiune importanta a securitatii euroatlantice, urmare a evenimentelor din ultima perioada din Ucraina.

Toate statele in care se afla conflicte inghetate sunt partenere ale NATO iar destabilizarea lor poate avea efecte grave asupra statelor din flancul estic al NATO

Baza de la Deveselu, functionala in 2015 

Programul de amplasare a elementelor scutului antiracheta este in parametrii planificati. Baza de la Deveselu va fi functionala in 2015

Exista si un lucru care nu o sa ii placa dlui prim-ministru> angajamentul ca tarile vor aloca 2% din bugetul de stat pentru aparare. Am mai spus-o, libertatea nu este gratis.

De asemenea, s-a pus accentul si pe securitatea cibernetica

Romania a facut oferta sa fie natiune-cadru pentru un fond mutual din care sa se alimenteze programe, proiecte pentru siguranta cibernetica a Ucrainei. Vom fi natiune-cadru pe acest program.

Acestea au fost obiectivele noastre, pe acestea le-am atins. Am trecut, ca preseidnte si prin criza economica cu costurile care au fost si pentru populatie, si pentru mine. Acum suntem intr-o criza, avem in preajma o criza de securitate si cred ca cu responsabilitati am reusit sa punem Romania in zona de siguranta. Am convingerea ca declaratia summitului va fi una care va face pe oricien sa sa gandeasca de 10 ori daca i-ar placea sa aiba intalnire cu NATO prin flancul de est al organizatiei.

Sprijin pentru Afganistan

Alta informatie de interes public: Romania va participa la Resolute Support in Afganistan cu  20 de militari, 200 de instructori și 20 de membri ai Poliției Militare. Am primit și solicitări să preluăm și paza a două aeroporturi: Kandahar și Kabul. Încă nu avem o hotărâre CSAT. Vom discuta acasă și vom vedea dacă ne putem asuma preluarea pazei.

Federatia Rusa a incalcat grav legislatia internationala si chiar principiile Tratatului prin incalcarea integritatii si suveranitatii teritoriale a Ucrainei.

NATO nu s-a angajat in niciun sprijin militar pentru Ucraina, ci pentru statele membre din flancul estic

Actiunile Rusiei nu au facut decat sa trezeasca NATO. Astazi termenul “irational” s-a folosit in Consiliul NATO, de presedintele Van Rompuy si de alti sefi de stat si de guvern.

Alianta este gata sa mai ia masuri daca este nevoie pentru descurajare.

Intrebari:

Despre sprijinul declarat de Obama pentru R. Moldova si Georgia

A fost unul din obiectivele majore. A fost o batalie a noastra, cum a fost pe toate subiectele sa introducem R. Moldova in doua programe: unul se refera la platforma de interoperabilitate a armatei R. Moldova cu armatele NATO. Celalalt program priveste construirea capabilitatii de aparare, deci  Romania, state membre vor face exercitii comune cu militarii moldoveni. Asta va duce la o buna antrenare a resurselor militare a Moldovei pentru propria ei securitate. R. Moldova ramane responsabila sa utilizeze aceste facilitati pe care Ucraina nu le-a primit.

Eu am aratat ca desi Romania nu a avut alocat 2% pentru bugetul apararii a achizionat 6 aeronave de transport Spartan, a 7-a este pe drum. In perioada de criza, Romania a platit 60 de transportoare moderne care pot face fata fara probleme tetrelor de operatiune si a demarat programul de achizitie a avioanelor F16. Nu suntem o tara care nu a facut nimic pentru fortele armate. Acum si trebuie si putem sa facem mai mult pentru fortele de securitate.

Spuneati ca Rusia considera Marea Neagra lac rusesc

O facem lac NATO. Am mai spus un lucru – ca Gazprom este mai eficient decat Armata Rosie. Se confirma ca foarte multe state cu dependenta majora au probleme pana se adapteaza la nevoia de a se lua sanctiuni, dar s-au adaptat.

UPDATE 13:50

Declaraţia de presă ce trebuia susţinută de şeful statului a fost amânată pentru ora 18:00, ora României.

 UPDATE 12:30

Începând cu ora 13:45 (ora României), şeful statului va susţine declaraţii de presă:

UPDATE 11:30

La 11.30 începe prima reuniune de azi a şefilor de stat si de guvern din statele membre NATO. La ora 15.00 va avea loc a doua reuniune a liderilor.

UPDATE 11:20

Traian Băsescu si preşedintele SUA Barack Obama au purtat o scurtă discuţie în cadrul summitului NATO. O fotografie a fost publicată pe contul de Facebook Alaturi de Presedintele Nostru.

basescu obama

 

Discuţia a avut loc în drum spre şedinta şefilor de stat şi de guvern. Pe pagina de facebook au fost publicate şi imagini în care şeful statului discută cu premierul britanic, David Cameron şi cancelarul german, Angela Merkel.

basescu merkel cameron

UPDATE 10:00

Summitul NATO de la Newport, în Marea Britanie, va continua vineri cu o nouă rundă de discuţii. 

Evenimentele de vineri vor începe cu o paradă aeriană de avioane militare, la care vor participa nouă ţări. Avioanele vor survola Golful Cardiff începând cu ora locală 08.30 (10.30 ora României), timp de 15 minute.

UPDATE 22:00

Principalele declaraţii ale secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen:

– „Rusia nu a făcut nici măcar un pas pentru a face posibilă încheierea păcii. În loc să detensioneze criza, Rusia nu a făcut decât să o adâncească. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina are implicaţii serioase pentru securitatea şi stabilitatea întregii zone euro-atlantice

– „Rămânem uniţi în sprijinul nostru pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional. Condamnăm cu fermitate încălcările repetate ale legislaţiei internaţionale de către Rusia. Rusia trebui să pună capăt acţiunilor sale agresive împotriva Ucrainei. Rusia trebuie să-şi retragă miile de soldaţi din Ucraina şi din regiunea frontalieră şi trebuie să nu-i mai sprijine pe separatiştii din Ucraina

– Nimeni nu vrea un război în acest moment. Toată lumea îşi doreşte o soluţie diplomatică. Dacă Rusia va interveni în continuare, comunitatea internaţională va răspunde prin sancţiuni economice mult mai aspre

Secretarul general al NATO a susţinut şi că “vom acorda Ucrainei un ajutor în valoare de aproximativ 15 milioane de euro”.

Principalele declaraţii ale preşedintelui ucrainean:

Vom întări colaborarea cu NATO. Participarea Ucrainei in parteneriatul pentru interoperabilitate, participare la exercitii si misiuni comune. Parteneriatul cu NATO este parte a procesului de integrare europeana

– Suntem recunoscatori NATO si aliatilor pt asistenta furnizata. Prietenul la nevoie se cunoaste.

 Ucraina se luptă pentru pace. Ucraina nu este cea care a început războiul. Ucraina este cea agresată. Încercăm să facem tot ce este posibil pentru a opri imediat ostilităţile şi asta pentru că Ucraina este cea care plăteşte cel mai mare preţ, zilnic, prin soldaţi care mor, a civililor inocenţi şi eu ca preşedinte al Ucrainei sunt gata să fac tot ce este posibil pentru a opri acest război

UPDATE 20:00 Liderii NATO dezbat situația din Ucraina. Secretarul general al NATO și președintele Ucrainei vor susține o conferință de presă.  Prima zi a summitului se încheie cu un dineu de lucru la Castelul Cardiff.

UPDATE 15:20: Liderii NATO oferă un omagiu eroilor din Afganistan, înaintea începerii lucrărilor, urmat de un moment de reculegere în memoria victimelor din Afganistan.

Misiunea în Afganistan se încheie în acest an. 40.000 de soldaţi români au participat până acum la misiuni NATO, iar 26 de militari joshua pitcherromâni şi-au pierdut viaţă în misiuni NATO. Alţi 140 de soldaţi au fost răniţi în teatrele de operaţii.Peste 1.000 sunt încă în Afganistan.

Pe un site dedicat situaţiei din Afganistan, este prezentată povestea unui soldat care şi-a pierdut un picior pe câmpul de luptă, dar care a jurat să se întoarcă.

Josh Pitcher, locotenent în Armata SUA, s-a întors la datorie, în Afganistan, la 14 luni după ce şi-a pierdut piciorul stâng într-o explozie. Deşi putea fi achitat de datoria sa militară, Josh a ales în schimb să sfideze şansele şi să urmeze un curs istovitor de reabilitare pentru a se putea realătura colegilor săi de pe câmpul de luptă.

Detalii aici.

UPDATE 14:30. Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost primit oficial la summitul de la Wales de către Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen şi de premierul britanic David Cameron.

Deşi discuţii pe tema agendei au mai avut loc între oficialii aflaţi în Cardiff, lucrările oficiale vor începe la ora 15:00, ora României, după ce va avea loc şi tradiţionala fotografie de grup.

basescu primit nato

Înaintea începerii formalităţilor, la Newport, a avut loc o reuniune între preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi liderii american, german, britanic, francez şi italian, în contextul relaţiilor tot mai tensionate dintre Rusia şi Ucraina.

“Implicarea rusă în teren”, în estul Ucrainei, generează îndoieli privind voinţa reală a Rusiei de a se ajunge la un armistiţiu, a declarat joi, la Newport, secretarul general al NATO. Rasmussen a fost tranşant în declaraţii, susţinând că “Rusia atacă Ucraina” şi că “a încălcat principiile fundamentale ale tratatului” (n.r. NATO-Rusia). 

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov acuză SUA că, prin NATO, încearcă să controleze întreaga lume, “să dicteze tuturor”.

La summitul NATO din 4-5 septembrie vor participa 60 de şefi de stat, 70 de miniştri de Externe şi 70 de miniştri ai Apărării se vor întâlni în Ţara Galilor. Sunt aşteptate decizii majore la nivel înalt, în contextul conflictelor din Ucraina, Irak, Siria, Afganistan şi Libia. 

Înainte de începutul summitului NATO va avea loc o întâlnire între liderii occidentali şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, informează AFP. Barack Obama, David Cameron, François Hollande, Angela Merkel şi Matteo Renzi vor afla amănunte legate de discuţia telefonică dintre Petro Poroşenko cu Vladimir Putin.

Miza ROMÂNIEI

România va cere în Ţara Galilor, prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, avioane care să asigure poliţia aeriană, nave de luptă în Marea Neagră, un comandament, chiar şi de dimensiuni reduse, pe teritoriul României, şi statutul de stat coordonator în proiectul Fondului NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice. Negocierile duse, din partea României prin Preşedinţie, Ministerul de Externe şi Ministerul Apărării, durează deja de mai bine de două luni, iar consensul nu a fost încă atins, a declarat şeful statului.

A doua ţintă pentru România ar fi reconfirmarea Mării Negre ca zonă de importanţă strategică a NATO, a subliniat ieri, întro conferinţă de presă, preşedintele Băsescu.

„Este clar că Marea Neagră este înconjurată de un cerc, de un brâu de conflicte îngheţate, care, toate, pot fi acţionate pe rând sau toate odată de la un singur buton, şi anume de la Moscova”, a explicat şeful statului.

“Am dori ca acest summit să clarifice abordarea aliaţilor atunci când discutăm despre un război hibrid, ca acela care se desfăşoară acum în estul Ucrainei sau cel care s-a desfăşurat în Crimeea. Adică un stat care nu recunoaşte îşi trimite forţe fără însemnele statului sau ale armatei din care fac parte, aceşti oameni coordonează ocuparea unui teritoriu, punerea sub control militar şi politic a unor ţări sau a unor spaţii dintr-o ţară, dar asta nu justifică aplicarea Articolului 5. Punctul nostru de vedere este că într-adevăr fiecare stat trebuie să facă faţă la astfel de provocări, trebuie să aibă capacitatea să facă faţă la astfel de provocări, dar în momentul în care asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la frontiere, care reprezintă un sprijin direct sau indirect pentru cei care au apărut ca omuleţi verzi în estul Ucrainei sau în Crimeea, atunci intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat NATO este obligatorie, pentru că un stat mai mic nu poate face faţă şi unui război intern generat de omuleţi vezi, să spunem, şi unei presiuni cu armate ostentativ masate la frontiera statului şi care indirect sau direct constituie un sprijin major pentru insurgenţă. Deci sperăm într-o definire şi o înţelegere a modului de aplicare a Articolului 5 în astfel de situaţii, pe care Rusia a arătat că le poate crea. Este nou tip de război, un nou model de război care trebuie să recunoaştem că este de mare succes în statele slabe, în statele care îşi neglijează propriile forţe armate şi forţele de securitate, în statele în care corupţia afectează fibra funcţionării instituţiilor.”, a punctat preşedintele.

Programul președintelui României la Summitul Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Newport (Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

                  Președintele României, domnul Traian Băsescu, va avea joi, 4 septembrie a.c., următorul program public:

• ora 13.45 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – primirea oficială a şefilor de stat şi/sau de guvern ale ţărilor aliate şi partenere NATO, a şefiilor de delegaţii şi a şefiilor de organizaţii internaţionale de către secretarul general al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen, şi de către prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, domnul David Cameron (oportunităţi de imagine pentru pool-ul de presă);

• ora 14.45 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – fotografie de familie (oportunități de imagine doar pentru cameramanul și fotograful oficiali; imaginile vor fi transmise de îndată presei acreditate);

• ora 15.00 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la ceremonia de deschidere, urmată de sesiunea cu tema Afganistan (oportunităţi de imagine pentru pool-ul de presă doar la deschiderea lucrărilor);

• ora 18.45 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la sesiunea lucrărilor Comisiei NATO – Ucraina la nivel de şef de stat şi/sau de guvern(oportunităţi de imagine pentru pool-ul de presă doar la discursul de deschidere al secretarului general al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen);

• ora 21.00 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la recepţia oferită de Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales, în onoarea şefilor de stat şi/sau de guvern ale ţărilor aliate şi partenere, a şefilor de delegaţii şi a şefilor de organizaţii internaţionale;

• ora 22.15 (ora României), Castelul din Cardiff, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – fotografie de familie

• ora 22.30 (ora României), Castelul din Cardiff, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la dineul de lucru al şefilor de stat şi/sau de guvern ale ţărilor membre NATO şi al şefilor de delegaţii.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, va avea vineri, 5 septembrie a.c., următorul program public:

• ora 11.00 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la parada aviatică (oportunităţi de imagine pentru pool-ul de presă);

• ora 11.30 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de şef de stat şi/sau guvern(oportunităţi de imagine pentru pool-ul de presă doar la deschiderea lucrărilor);

• ora 14.00 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la bufetul VIP pentru şefii de stat şi/sau de guvern şefii de delegaţii şi şefii organizaţiilor internaţionale;

• aprox. ora 14.30 (ora României), Sala 6, The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – declarație de presă (oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați);

• ora 15.00 (ora României), The Celtic Manor Resort, Newport, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – participare la sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de şef de stat şi/sau de guvern.

.

Continue Reading
3 Comments

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Înființarea unui sistem unic la nivel european de urmărire GPS a transporturilor de animale, o soluție armonizată pentru monitorizarea acestora

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a discutat în calitate de membru al Comisiei privind Protecția animalelor în timpul transportului din Parlamentul European, cu dr. Vidmantas Paulauskas, director adjunct al Serviciului de stat responsabil de sectoarele alimentar și veterinar din Lituania, privind urmărirea prin GPS a transporturilor de animale.

Daniel Buda i-a adresat o serie de întrebări pe marginea experienței Dr.ului Vidmantas privind următoarele subiecte: mecanismele de sprijin pentru transportatorii de animale vii din Lituania, accesul autorităților la sistemul de GPS al transportatorilor de animale, relațiile comerciale cu statele terțe, dar și perioada de transport a vițeilor tineri.

„Mulțumesc, domnule Vidmantas pentru expunerea dvs., pentru propunerile pe care le-ați înaintat pe care le consider oportune și care ar trebui implementate de către statele membre. Am câteva întrebări pe care aș dori să vi le adresez privind transportatorii din Lituania. În cadrul acestei comisii, dorim să vedem și exemple de bună practică. Transportatorii de animale vii din Lituania au anumite mecanisme de sprijin astfel încât aceștia să își îmbunătățească capacitatea de transport, în sensul de dotare a mașinilor cu sisteme de ventilație, de hrănire, etc.? Statul lituanian i-a sprijinit într-o anumită formă pe aceștia? Spuneați că ar fi bine ca autoritățile să aibă acces la sistemele de GPS ale mașinilor care transportă animalele pentru a verifica și autoritățile condițiile în care sunt transportate animalele. Ați precizat, de asemenea, că s-a eliminat avertismentul pentru încălcări ale legislației, trecând direct la sancționare, o propunere pe care o voi înainta și eu. Nu aveți posibilitatea în Lituania să modificați legislația pentru a permite accesul la sistemele de GPS? Dumneavoastră aveți o funcție publică și aș dori să știu de ce nu s-a făcut acest lucru, care au fost barierele întâmpinate.

În momentul revizuirii Regulamentului 1/2005, autoritățile ar trebuie să aibă acces la aceste sisteme de GPS pentru mașinile care transportă animale pentru a le putea urmări de la locul de încărcare până la locul de debarcare. De asemenea, având în vedere că aveți multe relații comerciale cu țările din afara UE, ați avut discuții cu actorii responsabili din aceste țări receptoare privind condițiile de bunăstare? Dacă ați avut discuții, care a fost rezultatul acestor discuții? Mă interesează să vedem modul prin care noi putem condiționa transportul de animale vii către state terțe de respectarea condițiilor de bunăstare.

Mai mult, în această Comisia, în calitate de teoreticieni, alții și teoreticieni și practicieni, vorbim de creșterea vârstei pentru animelele tinere, viței în special, înainte de transport. Aș dori să vă întreb, dacă ați avut discuții cu fermierii din Lituania, legat de durata de așteptare a animalelor tinere la ferme până la înțărcare. Stimați colegi, când discutăm de luare unei decizii la Bruxelles sau de către guvernele statelor membre, trebuie să fim atenți deoarece fermierii trebuie să aibă capacitatea de a păstra acei viței în fermele lor având în vedere că este nevoie de diferite tipuri de instalații, de o anumită temperatură, de o serie de condiții. Dacă venim și impunem fermierilor să își țină mai mult fermierii, 2- 3 săptămâni, trebuie să le oferim și posibilitatea de a-și achiziționa acele instalații. Nu poți veni cu o decizie fără să iei în considerare toate implicațiile, toate etapele, de la momentul în care vițelul este fătat până când este scos de pe poartă. În această perioadă, vițelul respiră, mănâncă, bea apă, bea lapte și atunci sigur, trebuie să ne asigurăm că fermierii sunt pregătiți cu astfel de instalații pentru ca ei să poată să facă față la aceste cerințe. Mulțumesc.

Răspunsul Dr. Vidmantas Paulauskas, director adjunct al Serviciului de stat responsabil de sectoarele alimentar și veterinar, Lituania

„Mulțumesc, domnul Buda, pentru aceste întrebări de ordin practic. Am să încep cu problema GPS-ului. Mă uit la Regulamentul nr.1/2005 și acolo văd că există posibilitatea legală de a desfășura un asemenea sistem. Ar trebuie aduse câteva clarificări în cadrul regulamentului pentru a fi mai clar că putem din punct de vedere tehnic avea acces la sistemele GPS instalate pe autovehicule. Pentru a urmări vehiculele, ar putea exista un birou centralizat. Ce facem cu companiile de transport care au sediu în alt stat membru, Estonia, Letonia? În acest caz, nu vom avea posibilitatea de a urmări sistemul GPS, din punct de vedere practic, e foarte dificil, ar trebui ca cineva să călătorească în acel stat membru pentru a căpăta accesul. Din acest motiv, noi propunem înființarea unui sistem unic la nivel european de urmărire a sistemelor GPS. Fiecare transportator, trebuie să se conecteze la acest sistem unic și ar putea exista o autoritate europeană care să urmărească traseul vehiculelor. Există sisteme prin care sunt înregistrate mișcările animalelor. Am putea adapta aceste sistem printr-un modul suplimentar care să se ocupe de urmărirea vehiculelor. Asta se poate face doar în cazul unor modificări aduse reg. 1/2005.

În cazul țărilor terțe, Lituania exportă animale către Israel, de exemplu. Avem contacte cu autoritățile israeliene. În general, suntem informați cu privire la starea animalelor de sănătate sau dacă au există probleme pe traseu. Cu statele din fosta URSS, lucrurile se complică. Azerbaijan, Kazakhstan și altele, sunt țări cărora le cerem o listă certificată a traseelor și locurilor de repaos, dar nu am primit niciodată răspuns la solicitările. Nu avem nicio garanție că transporturile se desfășoară în aceleași condiții de siguranță, de bunăstare. Nu avem niciun fel de informații. Comisia Europeană ar putea poate să pună un pic de presiune pe anumite țări pentru că nevoie de o abordare mai amplă, ai globală care să ne permită să avem informații mai precise. Nu o să stăm să ne uităm pe google maps, avem nevoie de informații oficiale.

În legătură cu transportatorii, avem multe contacte în care aceștia s-au plâns de anumite probleme. Există o diferență mare între fermele mari și fermele mici, au sisteme diferite de creștere. Avem nevoie de un consiliu care să ne sfătuiască mai exact, momentul începând cu care un animal poate fi transportat. Nu avem un mecanism de sprijin pentru fermierii care acceptă să țină animalele mai mult la fermă până când acestea sunt în măsură să călătorească. Fermierii vor să vândă vițeii cât mai repede, aceștia nereprezentând o prioritate pentru ei. În loc să îi păstreze și să îi mai hrănească câteva săptămâni, preferă să îi vândă. Transportatorii sunt de acord că trebuie revizuit sistemul de transport al animalelor vii, că este nevoie de achiziția de vehicule mai moderne, dar nu se acordă sprijin de niciun fel transportatorilor. Acestea ar fi răspunsurile pentru domnul Buda.

Regulamentul 1 din 2005 trebuie revizuit. Noi sprijinim foarte mult inițiativa de a avea o platformă privind bunăstarea animalelor. Salutăm o posibilă rețea a șefilor serviciilor veterinare care ne ajută să asigurăm bunăstarea animalelor.
În ceea ce privește Lituania, una dintre priorități este aceea de a ne îmbunătăți controalele în fiecare an. O mare parte a bovinelor din Lituania sunt exportate în afara statelor UE. Există și sancțiuni în momentul în care se constată neajunsuri în timpul transportului, iar dacă observăm că nu se respectă bunăstarea animalelor, putem aplica codul penal. Noi considerăm că ar trebui să existe un sistem mai bun de monitorizare a transportatorilor.

Nu există o listă validată și precisă a punctelor de odihnă și nicio metodă bună de a rezolva problemele în timpul transportului spre state din afara UE. Există și provocări de comunicare cu statele din afara UE, uneori, nu există deloc comunicare. O altă problemă ține de cadrul de reglementare, lipsește claritate aici pentru situațiile în care animalele se transporta pe vas si după pe cale rutieră. Animalele trec prin mai mult stres în timpul tranzitului.

Trebuie să revizuim cerințele de vârstă pentru transportul animalelor. E nevoie de un sistem gps unificat pentru a monitoriza în timp real călătoriile și a se putea efectua controale. Ar trebui să îmbunătățim lista punctelor de odihnă, trebuie să redefinim cerințele de vârstă pentru bovine.”

Continue Reading

GENERAL

Studiu Friedrich Ebert Stiftung: România cheltuiește cu protecția socială de opt ori mai puțin decât media UE

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Într-un nou infografic al Friedrich-Ebert-Stiftung România, se demonstrează că în țara noastră cheltuielile cu protecția socială raportate la populație sunt printre cele mai scăzute din Europa – mai puțin de jumătate din media europeană. 

„Astfel, în 2018 în România cheltuielile pentru protecția socială pe persoană erau de 3,272 de Euro, standardizat după puterea de cumpărare (PPS), față de media europeană de 8,709 de Euro. Acest nivel al cheltuielilor ne plasează pe ultimul loc în UE”, transmite Friedrich-Ebert-Stiftung România.

„Dacă raportăm cheltuielile cu protecția socială la numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie sau excludere socială, diferențele sunt și mai mari: România cheltuiește cu protecția socială de opt ori mai puțin decât media UE. Și în această privință suntem pe penultimul loc în UE, doar Bulgaria având cheltuieli mai scăzute”, au mai adăugat realizatorii infograficului.

 

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen continuă pe 8 iulie turneul NextGenerationEU pentru aprobarea PNRR-urilor Croației și Ciprului

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va continua pe 8 iulie turneul NextGenerationEU prin capitalele statelor membre pentru a marca aprobarea oficială de către Bruxelles a planurilor de redresare și reziliență ale Croației și Ciprului, conform calendarului publicat de instituție. 

von der Leyen și-a continuat în această săptămână turneul european prin capitalele statelor membre, început pe 16 iunie în Portugalia, țară care a deținut președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului, cu o vizită la Ljubljana, pe 2 iulie, pentru a-și exprima sprijinul pentru planul național de redresare și reziliență al Sloveniei și pentru a discuta detaliile acestuia cu premierul Janez Janša. Vineri, 3 iulie, șefa Comisiei a călătorit în Lituania, unde s-a văzut cu președintele Gitanas Nausėda și premierul Ingrida Šimonytė.

Mecanismul de Redresare și Reziliență – care se află în centrul Planului de relansare NextGenerationEU – va oferi până la 672,5 miliarde EUR (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în întreaga UE. În cadrul acestui Mecanism, statele membre trebuie să elaboreze planurile naționale de reforme și investiții prin care trebuie să repartizeze cel puțin 37% din cheltuieli pe proiecte care sunt în conformitate cu obiectivul UE pentru 2050 de reducere netă la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv 20% pe digitalizare.

Potrivit Comisiei, în toate țările, președintele von der Leyen va vizita proiecte care vor fi finanțate prin intermediul Mecanismului de Redresare și Reziliență, axate în principal pe cercetare și pe tranziția ecologică și digitală.

Până în acest moment, Executivul European a aprobat 14 planuri de redresare și reziliență, după cum urmează: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg,  Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia, Franța, Slovenia și Lituania.

În ceea ce privește RomâniaPNRR ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în luna septembrie, în urma unei etape de clarificăridupă ce Executivul european a aprobat solicitarea țării noastre de a prelungi perioada de evaluare.

Documentul transmis la 31 mai și publicat la 2 iunie cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Citiți și Cristian Ghinea infirmă că PNRR-ul României va fi ultimul aprobat: Nici vorbă, va fi o tranșă de state membre. Nu e concurs de viteză, ci un proces normal de lucru

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.15 mins ago

Președintele Lituaniei face apel la solidaritate din partea celorlalte state UE pentru a gestiona ”migrația ilegală” folosită de Belarus ca retorsiune față de sancțiunile europene

COMISIA EUROPEANA37 mins ago

Comisia Europeană, mesaj de Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor: Ura și violența rasială nu își au locul în UE

ROMÂNIA1 hour ago

Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu pios memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului

U.E.2 hours ago

Președintele Agenției germane de Mediu atrage atenția că Nord Stream 2 s-ar putea ”să devină un fel de dinozaur printre proiectele energetice”: Noi vrem să ajungem la emisii zero către 2045

INTERNAȚIONAL2 hours ago

România condamnă cu fermitate atacul asupra vasului „Mercer Street”. Ambasadorul Republicii Islamice Iran a fost convocat de urgență la MAE

Dragoș Pîslaru3 hours ago

Eforturile lui Dragoș Pîslaru pentru adoptarea Mecanismului de Redresare și Reziliență și a Garanției pentru Copii, emblematice în activitatea de eurodeputat din ultimul an

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE răspunde prompt apelului Turciei pentru gestionarea incendiilor de pădure fără precedent

ROMÂNIA21 hours ago

Klaus Iohannis, prezent la Festivalul ”Săptămâna Haferland”: România, locul în care diversitatea etnică este respectată

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Președinta Maia Sandu, în drumeție pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf muntos din România

INTERNAȚIONAL1 day ago

Miniștrii de externe ai României și Regatului Unit solicită elucidarea ”cât mai rapidă” a incidentului de pe nava ”Mercer Street”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending