ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Luca Niculescu: Aderarea la OCDE va aduce României nu doar prosperitate şi o administraţie mai performantă, ci va asigura o vizibilitate mai mare la nivel internaţional
Published
4 months agoon
By
Teodora Ion
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică va aduce României nu doar prosperitate și o administrație mai performantă, ci și respectabilitate, va asigura țării noastre o vizibilitate mai mare la nivel internațional, a subliniat secretarul de stat din cadrul MAE, Luca Niculescu, coordonatorul național pentru procesul de aderare a României la această organizație, informează Agerpres.
”După mulţi ani de efort, am început procesul de aderare şi graţie unui efort important al administraţiei române s-a încheiat această primă etapă prin depunerea Memorandumului iniţial de către domnul prim-ministru la sfârşitul anului trecut. Evident, urmează celelalte etape care sunt foarte importante, adică chestionarele care vor veni şi apoi misiunile de evaluare. După ce toate acestea vor fi încheiate atunci vom primi invitaţia de a adera la OCDE. Important este ca drumul să fie parcurs bine, şi, după cum spunea cineva, călătoria este la fel de importantă ca destinaţia. Adică, să profităm de acest drum pentru a face modificările, schimbările, reformele de care este nevoie pentru ca România să fie cât mai modernă, mai avansată”, a declarat Luca Niculescu.
Acesta a recunoscut că a fost nevoie de un efort al întregii societăţi româneşti pentru a ajunge la începerea procesului de aderare la OCDE, subliniind şi rolul jucat de mediul de afaceri, sindicate şi societatea civilă, alături de clasa politică, în acest context.
Citiți și:
Nicolae Ciucă mizează pe participarea constructivă a mediului de afaceri în procesul de îndeplinire a standardelor OCDE: Statutul de membru consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică a României
Secretarul general al OCDE: Procesul de aderare se va baza pe ”performanța economică impresionantă a României din ultimii 20 de ani”, beneficiile fiind bidirecționale
La un an de la primirea invitației adresate României de începere a negocierilor pentru aderarea la OCDE, Guvernul României a organizat un eveniment dedicat promovării beneficiilor statutului de membru al acestei organizații pentru mediul de afaceri.
Evenimentul și-a propus să evidențieze rolul investitorilor de-a lungul procesului de aderare la OCDE, sectorul privat reprezentând un vector important în dezvoltarea României. De asemenea, evenimentul s-a concentrat asupra impactului pe care aderarea și statutul de membru OCDE le va avea asupra sectorului privat.
Amintim că la mijlocul lunii decembrie, România, prin premierul Nicolae Ciucă, a depus la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, memorandumul inițial privind aderarea la această organizație, acest obiectiv aflându-se printre prioritățile diplomației române pentru anul 2023.
România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 1 septembrie 2016, prin Decizie a prim-ministrului a fost creat Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, alcătuit din reprezentanți ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu organizaţia. În prezent Comitetul este coordonat de prim-ministrul României, iar Secretariatul General al Guvernului asigură secretariatul tehnic.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretariatului General al OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.
OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.
Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
-
De Ziua Românilor de Pretutindeni, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de recunoștință „tuturor celor care, deși departe de casă, puneți umărul an de an la creșterea economică a țării noastre”
-
Nicolae Ciucă, la inaugurarea lucrărilor la fabrica Nokian Tyres, prima fabrică de producere a anvelopelor cu emisii zero de CO2 din lume: Investiția de 600 milioane de euro va pune Oradea pe harta producției automotive
-
Pregătirea pentru aderarea la OCDE este definită de politici responsabile, consideră Cosmin Marinescu: România trebuie să arate hotărâre și consecvență în implementarea obiectivelor asumate
-
Premierul Nicolae Ciucă cere forțelor politice să trateze cu maximă responsabilitate obiectivul de aderare a României la OCDE: Este similar cu cele care au vizat aderarea țării la NATO și UE
-
Directorul Departamentului de Economie al OCDE remarcă ”atitudinea dornică de reforme” din partea României: OCDE este o organizaţie internaţională a reformei. Noi respirăm reformă
-
Guvernul va adopta memorandumul de aderare a României la Convenția Anti-Mită a OCDE. Ciucă: Ne alăturăm unui demers solid de elaborare și implementare de politici eficiente în lupta anti-corupție
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Pregătirea pentru aderarea la OCDE este definită de politici responsabile, consideră Cosmin Marinescu: România trebuie să arate hotărâre și consecvență în implementarea obiectivelor asumate
Published
4 weeks agoon
May 4, 2023By
Teodora Ion
Aderarea României la OCDE și la valorile acesteia, mai ales în contextul actual, va permite țării noastre o mai bună aliniere la motto-ul organizației: ”politici mai bune, pentru vieți mai bune”, a evidențiat Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Politici Economice şi Sociale.
Acesta a participat la evenimentul ”România în OCDE: spre clubul bunelor practici economice internaționale” organizat la Banca Națională a României.
Marinescu este conștient că ”pregătirea pentru aderare nu este una facilă, însă România va beneficia de avantajul expertizei internaționale, la care trebuie să se adauge determinarea și consecvența în implementarea obiectivelor asumate”.
”Este important să subliniem că invitația adresată României de a se alătura OCDE atestă direcția corectă a evoluției economiei noastre. Parcurgerea etapelor de aderare consolidează eforturile naționale privind accelerarea reformelor necesare și trecerea țării noastre într-o nouă etapă de modernizare și dezvoltare economică”, a precizat consilierul prezidențial.
Acesta a amintit de ”ultimele rapoarte al OCDE privind situația economică a României” care ”evidențiază progresele remarcabile înregistrate în ceea ce privește dinamica economică, nivelul de trai, precum și reziliența economică din perioada pandemiei”.
”Recomandările OCDE subliniază, pe bună dreptate, prioritatea implementării eficiente a Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru îmbunătățirea capacității administrative și realizarea de reforme structurale orientate spre creșterea productivității și a competitivității, consolidarea finanțelor publice, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea competențelor economiei viitorului. Sunt direcții în care România și-a asumat deja ținte ambițioase și acționează. Avem certitudinea că rezultatele vor deveni vizibile, iar evoluțiile se vor reflecta corespunzător în Studiul economic de țară realizat de OCDE pentru România. O atenție deosebită se îndreaptă, în acest context, către potențialul economic al țării noastre, către direcțiile competitive în planul politicilor sectoriale, dar și către spectrul oportunităților comerciale și de investiții la nivel regional și european”, a mai spus Marinescu.
El a atras atenția și asupra vulnerabilităților economice și sociale potențate de efectele unor crize suprapuse, într-un context geopolitic și economic actual.
”Perspectivele de redresare și creștere economică sunt condiționate, mai mult ca oricând, de capacitatea statelor de a găsi răspunsuri adecvate în raport cu noile provocări. Eforturile vor continua să se concentreze pe dezvoltarea post-pandemie dar și pe diminuarea efectelor negative generate de războiul ilegitim pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Impactul războiului se resimte în întreaga lume, prin creșterea unor prețuri la materii prime, energie, și prin perturbarea lanțurilor comerciale”, a mai spus Cosmin Marinescu.
Consilierul prezidențial a oferit câteva detalii despre dinamica politicilor economice la nivel european.
”În contextul creșterii datoriilor publice pe fondul crizelor multiple, Uniunea Europeană lansează noi direcții de reformare a cadrului european de guvernanță economică. Revenirea la sustenabilitate în planul politicilor economice și al finanțelor publice devine o prioritate ce nu poate fi, și nu trebuie ignorată. România a beneficiat de o creștere economică superioară mediei din regiune iar ținta de deficit bugetar stabilită pentru 2023 și 2024 reflectă ambiția României de a ieși curând din procedura de deficit excesiv. Însă perpetuarea unei ponderi scăzute a veniturilor fiscale în PIB într-un context inflaționist, marcat de creșterea prețurilor și a cifrelor de afaceri din economie, generează provocări suplimentare”, a evidențiat acesta.
În viziunea sa, este nevoie de ”un plus de responsabilitate în activitatea de legiferare” pentru a menține traiectoria bugetară asumată.
”Fundamentarea corectă a impactului financiar al deciziilor și politicilor publice, date fiind prioritățile economice și limitele bugetare cu care ne confruntăm, trebuie să devină o practică generalizată, care să așeze sistemul administrativ pe baze sănătoase. Avem nevoie de eforturi constante și abordări conjugate în implementarea reformelor și a investițiilor, în colectarea veniturilor fiscale și absorbția fondurilor europene”, a mai spus Marinescu.
El a dat drept exemplu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, care este ”importantă nu doar ca prioritate națională în folosirea fondurilor europene, ci și ca instrument de credibilitate politică și economică pentru mediul investițional”.
”Unele obiective de reformă sunt puncte comune cu agenda OCDE. Problema guvernanței corporative constituie deja subiect al recomandărilor OCDE pentru România, în Raportul privind aplicarea principiilor guvernanței corporative în întreprinderile de stat. De asemenea, înființarea Consiliului Național pentru Productivitate este o altă recomandare benefică economiei noastre. Echipa Secretariatului OCDE, prin Departamentul de Economie, și-a arătat disponibilitatea de a sprijini România în cadrul procesului de aderare, pentru înființarea Consiliului Național pentru Productivitate, în conformitate cu standardele OCDE și ale Uniunii Europene”, a completat Cosmin Marinescu.
Așadar, problematic investițiilor străine joacă ”un rol central în discuțiile privind aderarea la OCDE”, consideră consilierul prezidențial, ”implicând garanții suplimentare pentru liberalizarea mișcărilor de capital și asigurarea unui regim deschis și transparent pentru accesul investițiilor străine directe pe piața locală”.
” În această privință, creșterea consistentă a investițiilor străine directe în 2022 confirmă faptul că România reprezintă o destinație economică atractivă, care va beneficia și în continuare de stabilitate politică și predictibilitate economică – factori atât de necesari dezvoltării. Nu de puține ori am constatat că din spatele unor decizii, și nu doar de politică publică, răzbate nevoia unui nivel solid de educație economică și financiară. Susținem demersurile întreprinse până acum în direcția promovării educației financiare și a dezvoltării de competențe adecvate în materie. Considerăm că activitatea Rețelei internaționale pentru educație financiară a OCDE merită să aibă un ecou profund și la nivelul inițiativelor și proiectelor naționale”, a conchis Cosmin Marinescu.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Premierul Nicolae Ciucă cere forțelor politice să trateze cu maximă responsabilitate obiectivul de aderare a României la OCDE: Este similar cu cele care au vizat aderarea țării la NATO și UE
Published
4 weeks agoon
May 3, 2023By
Teodora Ion
Accederea la OCDE este un obiectiv de țară similar cu cele care au vizat aderarea noastră la Alianța Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, a evidențiat premierul Nicolae Ciucă într-un apel lansat către ”forțele politice”, cărora le-a cerut să trateze acest obiectiv politic cu maximă responsabilitate.
”Accederea la OCDE este un obiectiv de țară similar cu cele care au vizat aderarea noastră la Alianța Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană.Ca atare este nu doar un obiectiv prin care ne propunem să îndeplinim anumite standarde și să facem în așa fel încât țara noastră să poată să ajungă la un nivel de recunoaștere pentru a fi primită în acest club de elită, ci este și un obiectiv politic pe care trebuie să și-l asume toate forțele politice, pentru că e vorba de România, iar prin tot ceea ce am făcut și tot ceea ce va trebui să facem de aici înainte merităm să facem parte din această organizație. Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, așa cum am menționat, este un obiectiv asumat național, la nivel național, pe care Guvernul l-a tratat, îl tratează și îl va trata cu maximă responsabilitate. Procesul de aderare implică reforme pe care partenerii noștri, dar mai ales societatea, cetățenii români, le așteaptă de foarte mulți ani”, a subliniat prim-ministrul cu prilejul lansării proiectului de constituire a Consiliului Naţional pentru Productivitate în România.
Acesta a menționat câteva repere ale Planului Național de Redresare și Reziliență și Programului de Aderare la OCDE, prin foaia de parcurs.
”Nu cu mult timp în urmă, România a aderat la Convenția tip anti-mită. Şi tot cu mult timp în urmă, în Parlamentul României, a luat ființă Comisia parlamentară pentru sprijinirea aderării la OCDE. De altfel, am și participat cu membrii comisiei la o primă activitate și ne relata domnul ambasador Niculescu că a fost o participare foarte bună, foarte bine primită la nivelul de reprezentare parlamentară a OCDE și încurajez să continuăm în acest fel, pentru că avem nevoie de participare activă și de a înțelege cât mai bine, inclusiv pe componenta parlamentară, ce avem de făcut pentru aderarea la OCDE, pentru că parte din reformele din PNRR și standardele pe care trebuie să le îndeplinim în baza foii de parcurs presupun de la sine modificări legislative consistente, iar acestea nu se pot face decât prin Parlamentul României”, a amintit Ciucă.
Prim-ministrul a reliefat avantajele instituirii Comitetului Național de Productivitate.
”Chiar dacă recomandarea Comisiei pentru instituirea unor astfel de structuri se adresează statelor membre din zona euro, România a decis să se alăture acestor state, având în vedere avantajele inițiativei, de la analizele asupra productivității și competitivității, la schimbul de bune practici care privesc metodologiile de lucru sau consultarea cu părțile interesate. Această structură, care va fi independentă, va efectua analize economice și statistice, iar rezultatele le va comunica în spațiul public prin intermediul unor rapoarte anuale. Avem nevoie de astfel de analize care să fundamenteze politici publice pentru creșterea economică sustenabilă și pentru convergență. Pe de altă parte, rapoartele anuale vor fi utilizate de Comisie în procesul anual de monitorizare a politicilor, realizat prin semestrul european, și vor permite abordarea unor teme rezultate din recomandările Consiliului. Evoluțiile demografice, productivitatea muncii, politica salarială, capacitatea economiilor de a asimila noi tehnologii, calitatea concurenței din mediul de afaceri, dar și competitivitatea externă reprezintă teme pe care statele membre ale Uniunii Europene le consideră drept factori relevanți în ceea ce privește creșterea economică pe termen mediu”, a detaliat premierul.
Prim-ministrul a reliefat avantajele instituirii Comitetului Național de Productivitate.
”Chiar dacă recomandarea Comisiei pentru instituirea unor astfel de structuri se adresează statelor membre din zona euro, România a decis să se alăture acestor state, având în vedere avantajele inițiativei, de la analizele asupra productivității și competitivității, la schimbul de bune practici care privesc metodologiile de lucru sau consultarea cu părțile interesate. Această structură, care va fi independentă, va efectua analize economice și statistice, iar rezultatele le va comunica în spațiul public prin intermediul unor rapoarte anuale. Avem nevoie de astfel de analize care să fundamenteze politici publice pentru creșterea economică sustenabilă și pentru convergență. Pe de altă parte, rapoartele anuale vor fi utilizate de Comisie în procesul anual de monitorizare a politicilor, realizat prin semestrul european, și vor permite abordarea unor teme rezultate din recomandările Consiliului. Evoluțiile demografice, productivitatea muncii, politica salarială, capacitatea economiilor de a asimila noi tehnologii, calitatea concurenței din mediul de afaceri, dar și competitivitatea externă reprezintă teme pe care statele membre ale Uniunii Europene le consideră drept factori relevanți în ceea ce privește creșterea economică pe termen mediu”, a detaliat premierul.
Din punctul său de vedere, ”este nevoie de evaluarea productivității la nivelul sectoarelor și firmelor, analizând productivitatea totală a factorilor”.
Pentru România, analiza investițiilor ca motor al productivității trebuie efectuată nu doar accentuând pe formarea brută de capital fix sau pe volumul investițiilor străine directe, ci suprapunând și dimensiunea regională, fiind cunoscute diferențele mari între zonele țării noastre din aceste puncte de vedere”, a completat Nicolae Ciucă, amintind de faptul că săptămâna trecută a lansat, împreună cu ministrul proiectelor europene, Fondul pentru o tranziție justă.
”Am făcut-o în județul Gorj, județ care are cea mai mare alocare, aproximativ 540 de milioane de euro. Sunt bani care vin pe liniile de finanțare de la Comisia Europeană. Dar în același timp, trebuie să vedem la nivel guvernamental și presupun că acest instrument, acest Comitet de Productivitate va reuși să identifice acele oportunități bazate pe potențialul fiecărei regiuni în parte, astfel încât să putem să contribuim, din toate direcțiile și cu toate resursele, și europene și naționale, la reducerea disparităților între regiuni”, a mai spus prim-ministrul, adăugând că ”pentru consiliile de productivitate, noi variabile vor trebui luate în considerare, precum următoarele: impactul pandemiei asupra lanțurilor de aprovizionare și a lanțurilor valorice, inflația ridicată din anii 2022 și 2023, impactul războiului din Ucraina asupra economiei mondiale, impactul noului mix energetic la nivel european asupra competitivității economiilor blocului comunitar, dar și tensionarea relațiilor dintre China și țările vestice”.
”Doresc să afirm că România nu pornește de la zero în acest demers al analizei pe baze regulate a productivității și competitivității. Recent, a fost încheiat procesul de reevaluare a strategiei naționale pentru competitivitate, al cărei conținut se bazează pe o sinteză a documentelor și a politicilor publice din domeniul economic, cercetare, dezvoltare, inovare, alături de extinderea sferei de aplicație a Atlasului economic al României către zona utilizatorilor din afara Ministerului Economiei, acolo unde acest proiect a fost implementat”, a conchis prim-ministrul.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Directorul Departamentului de Economie al OCDE remarcă ”atitudinea dornică de reforme” din partea României: OCDE este o organizaţie internaţională a reformei. Noi respirăm reformă
Published
4 weeks agoon
May 3, 2023By
Teodora Ion
Directorul Departamentului de Economie al OCDE, Alvaro Santos Pereira, prezent miercuri la București, a remarcat ”energia și dinamismul”, precum și o ”atitudine dornică de reforme” din partea României, informează Agerpres.
Aceste mențiuni au fost făcut cu prilejul lansării proiectului de constituire a Consiliului Naţional pentru Productivitate în România, eveniment la care a luat parte şi premierul Nicolae Ciucă.
”De câte ori vin aici observ energia şi dinamismul şi o atitudine dornică de reforme pe care nu le observ în multe ţări. Merg în aproape 60 de ţări, în întreaga lume, şi nu văd ceea ce văd întotdeauna în această ţară. Şi anume, în primul rând, stabilitate politică şi încurajarea de a realiza un acord între partide, pentru a pune în practică agenda de reforme. Aşa ceva nu se vede des. În al doilea rând, angajamentul pentru reformă, inclusiv prin aderarea la OCDE. OCDE este o organizaţie internaţională a reformei. Noi respirăm reformă”, a susţinut el.
Conform acestuia, România s-a transformat ”dramatic” în ultimele decenii, fiind o țară care ”îşi accelerează transformările, devine tot mai modernă şi devine un punct central” în Europa. Alvaro Santos Pereira a felicitat Guvernul, dar şi cetăţenii români pentru ”angajamentul lor” față de punerea în practică a reformelor.
Acesta consideră că ”trebuie să ne gândim la productivitate dacă vreți să vedeți o creștere a nivelului de viață, trebuie să stimulați productivitatea și de aceea este atât de important acest consiliu al productivității”.
”Productivitatea, așa cum am spus, crește veniturile, dar crește și nivelul de viață și ne oferă mai mult spațiu. Dacă creșterea este foarte mare, atunci scade și datoria; printr-o producție mai mare veți putea reduce poverile financiare, povara datoriei externe care e o problemă mare pentru multe țări, nu numai aici. Cred că acesta este una dintre prioritățile în viitor, dar iată un grafic care arată creșterea productivității în mare parte a lumii. România nu e încă aici, dar în curând o vom vedea. Productivitatea a scăzut în ultimele decenii. Este un lucru care ne nedumerește. E posibil ca și standardul de viață să scadă odată cu productivitatea; coloanele albastre arată productivitatea, iar coloanele roșii arată, în deceniul următor. Ce se întâmplă în România în comparație cu Uniunea Europeană: vedeți că România este în dreapta, Uniunea Europeană în stânga. În ultimii ani, productivitatea a crescut în România, în mod semnificativ, mai mult decât în alte părți ale Europei. Asta e vestea bună. Dar vestea proastă este că și în România începe să scadă nivelul de creștere a productivității. Nu mai crește în același ritm. Iată ce se întâmplă în ceea ce privește productivitatea în toate țările din Uniunea Europeană. Iată România! Aveți productivitatea cu cea mai cel mai mare ritm de creștere și acest lucru este posibil dintr-un singur motiv: de ați aderat la Uniunea Europeană, datorită acestei atitudini dornice de reforme care continuă, care să menține, ați reușit să îmbunătățiți tot timpul productivitatea. Vestea proastă este că încă aveți drum foarte lung de parcurs. Deși vă descurcați bine, productivitatea din țara dumneavoastră este sub media OCDE. Ceea ce înseamnă că, deși începeți să recuperați terenul pierdut, încă produceți mai puțin, aveți o productivitate mai mică decât media europeană și media OCDE”, a semnalat directorul Departamentului de Economie al OCDE.
Citiți și: Nicolae Ciucă: Aderarea României la Convenția Anti-Mită a OCDE va crește reputația companiilor românești, contribuind la includerea acestora în lanțurile de aprovizionare la nivel global
La mijlocul lunii decembrie, România, prin premierul Nicolae Ciucă, a depus la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, memorandumul inițial privind aderarea la această organizație, acest obiectiv aflându-se printre prioritățile diplomației române pentru anul 2023.
România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 1 septembrie 2016, prin Decizie a prim-ministrului a fost creat Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, alcătuit din reprezentanți ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu organizaţia. În prezent Comitetul este coordonat de prim-ministrul României, iar Secretariatul General al Guvernului asigură secretariatul tehnic.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretariatului General al OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.
OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.
Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie
Team2Share


Trending
-
REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Peste 75.000 de cetățeni prezenți la Adunarea Naţională “Moldova Europeană” au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție
-
REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030
-
CONSILIUL UE1 week ago
Bogdan Aurescu solicită adoptarea cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni pentru persoanele care încearcă să destabilizeze R. Moldova
-
NATO1 week ago
“Valencia Trio”: A fost lansată trilaterala Spania – România – Polonia la nivel de miniștri de externe, țări care reprezintă aproape un sfert din populația UE
-
INTERVIURI1 week ago
INTERVIU | Gabriela Dancău, ambasadorul României la Roma: Pregătim semnarea unei noi declarații comune a Parteneriatului Strategic. Există premisele unei participări româno-italiene la proiecte pentru reconstrucția Ucrainei