Mai mulți judecători și procurori de la toate instanțele de toate nivelurile din întreaga țară vor merge joi la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans căruia îi vor expune motivele protestului magistraților români, informarează Cristi Danileț.
”Reprezentanţi ai Asociaţiei <<Forumul Judecătorilor din România>>, Asociaţiei <<Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor>> şi ai Asociaţiei <<Iniţiativa pentru Justiţie>> se vor întâlni, joi, la Bruxelles, cu oficiali ai Comisiei Europene şi Parlamentului European, inclusiv cu vicepreşedintele Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiţiei din România”, a precizat Danileţ într-o postare pe Facebook.
Acesta susține că magistrații români vor organiza, în colaborare cu colegii din Belgia, un flashmob în fața Palatului de Justiție din Bruxelles, care se va desfășura în intervalul orar 15-16, ora României.
”Totodată, aducem la cunoştinţă că magistraţii români se vor afla, în intervalul orar 14-15 (15-16 ora României), în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles, pentru a transmite un mesaj public tuturor celor interesaţi şi pentru o sesiune de declaraţii pentru presă, fiind anunţată şi participarea colegilor magistraţi belgieni”, spune Danileţ.
Cristi Danileţ consideră că, prin modificările legislative adoptate în ultimii ani, judecătorii şi procurorii sunt supuşi unor ”asalturi continue”, iar instituţiile europene nu pot rămâne pasive la soarta statului de drept din România.
”Prin reformele legislative adoptate în ultimii doi ani, ignorând avizele Comisiei de la Veneţia şi rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienţa Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta în mod real independenţa justiţiei, judecătorii şi procurorii fiind supuşi unor asalturi continue, România se îndepărtează vizibil de la cerinţele statului de drept. O astfel de situaţie tinde să se răspândească în toată Europa, punând sub carantină zeci de ani de dialog şi progrese democratice ce păreau ireversibile. În atare condiţii, instituţiile europene nu pot rămâne în pasivitate, soarta statului de drept în România fiind şi obligaţia acestora. Dreptul la informare al entităţilor europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga în mod liber şi fără presiuni cu magistraţii români”,, declară judecătorul.
Judecătorul român a enumerat câteva dintre nemulțumirile magistraților, amintind ș ide înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor în justiție.
”Lipsa unui dialog real al autorităţilor române cu judecătorii şi procurorii a determinat mii de magistraţi români să protesteze sub diverse forme, de la suspendarea şedinţelor de judecată, până la ieşirea pe treptele instanţelor şi parchetelor, solicitând, între altele, eliminarea limitărilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor, abrogarea dispoziţiilor referitoare la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, renunţarea la dispoziţiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi la cele care elimină meritocraţia în magistratură”, precizează Cristi Danileţ.
Protestele magistraților vin în contextul în care Comisia Europeană a cerut miercuri Guvernului României să se abține de la orice modificare care riscă să afecteze sistemul judiciar, în ceea ce reprezintă un nou avertisment preventiv dat României în condițiile în care executivul european, organismele Consiliului Europei și Parlamentul European prin rezoluția din noiembrie 2018 au transmis avertismente puternice privind derapajele Bucureștiului în privința statului de drept.
”România trebuie să revină urgent la o reformă corectă și să se abțină de la orice măsuri care ar duce la un regres a măsurilor din ultimilor ani. Avertizez Guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție. Am avut mai multe discuții cu premierul Dăncilă, am cerut rezultate cât mai urgent. I-am arătat că avem nevoie de acțiuni concrete, cât mai curând, din partea României”, a declarat Timmermans, cel care a prezentat Colegiului Comisarilor evaluarea efectuată în cazul României, aceasta reieșind din concluziile discuțiilor recente dintre experții Comisiei și cei ai Guvernului de la București.
La scurt timp după avertismentul Executivului european a venit o reacție în aceeași direcție și din partea a 12 ambasade ale mai multor state, parteneri și aliați ai României, printre care Franța, SUA și Germania.
Acestea și-au exprimat ”îngrijorări cu privire la statul de drept” din ţara noastră şi solicită părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei ”să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei”.
Documentul comun, publicat pe paginile de Facebook ale ambasadelor Franţei şi Germaniei, este semnat de următoarele ţări: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Suedia.
Importanța eforturilor României de a combate corupția a fost discutată și la Departamentul de Stat al SUA, în cadrul întrevederii dintre Mike Pompeo Teodor Meleșcanu, șeful diplomației americane punctând că acest fenomen subminează instituțiile democratice și promovează influența malignă a adversarilor.