Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Majoritatea românilor consideră adaptarea la schimbările climatice o prioritate națională, arată un sondaj al Băncii Europene de Investiții

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Mai mult de opt români din zece recunosc nevoia de a-și schimba și adapta stilul de viață la efectele schimbărilor climatice, potrivit Sondajului anual cu privire la climă, comandat de Banca Europeană de Investiții (BEI), remis caleaeuropeana.ro. 

Printre provocările cu care se confruntă țara lor, respondenții au plasat schimbările climatice pe locul al doilea după creșterea costului vieții. Mulți sunt de părere că investițiile de acum în adaptare vor preveni creșterea costurilor în viitor.

Sondajul BEI cu privire la climă

Banca Europeană de Investiții (BEI), banca climatică, publică astăzi, 11 noiembrie, cea de-a șaptea ediție a Sondajului său anual cu privire la climă.  Din 2018 și cu contribuția a peste 24 000 de respondenți, sondajul oferă informații despre ce cred oamenii din Uniunea Europeană și din Statele Unite despre schimbările climatice. Sondajul din acest an a fost realizat online (pe computer, tabletă sau telefon mobil) de către BVA Xsight în perioada 6–23 august 2024 în cele 27 de țări ale Uniunii Europene și în Statele Unite. Mai multe informații despre metodologie aici.

În 2024, România a fost afectată de inundații grave provocate de furtuna Boris în perioada 14–16 septembrie, afectând în special județele Galați și Vaslui. Inundațiile au provocat cel puțin șapte decese, mii de evacuări și pagube la aproximativ 6 000 de case. Răspunsul de urgență a inclus pompieri militari care au folosit bărci și elicoptere pentru a salva sute de persoane, în timp ce guvernul a mobilizat resurse pentru a ajuta comunitățile afectate.

Pe măsură ce frecvența și gravitatea dezastrelor naturale cresc, continuă să crească și impactul economic al schimbărilor climatice. Oamenii de știință avertizează că aceste dezastre vor deveni din ce în ce mai costisitoare. Conform unui raport al Agenției Europene de Mediu, Europa este în prezent continentul care se încălzește cel mai rapid, și se așteaptă ca fenomenele meteorologice extreme să crească odată cu creșterea temperaturilor globale. Această escaladare ridică probleme semnificative pentru infrastructură și amenință stabilitatea aprovizionării cu apă și alimente la nivel global, subliniind nevoia urgentă de strategii cuprinzătoare de adaptare la schimbările climatice.

Adaptarea la schimbările climatice nu este doar o necesitate pentru România – este o investiție strategică în viitorul țării”, a declarat vicepreședintele BEI, Ioannis Tsakiris. „Recunoașterea covârșitoare în rândul românilor a necesității de a acționa acum subliniază urgența activității noastre. Prin prioritizarea adaptării la schimbările climatice, ne putem salva comunitățile, crea locuri de muncă și construi o economie mai rezistentă. La BEI, suntem pe deplin angajați să ajutăm România să facă față acestor provocări, asigurându-ne că investițiile de astăzi se traduc în prosperitate și stabilitate pe termen lung pentru toți.”

BEI a publicat astăzi al șaptelea Sondaj anual cu privire la climă, care surprinde opiniile a peste 24 000 de respondenți din UE și SUA cu privire la schimbările climatice. La sondaj, realizat în august 2024, au participat și 1 000 de persoane din România..

O prioritate națională

Respondenții români consideră schimbările climatice a doua cea mai mare provocare cu care se confruntă țara, după creșterea costului vieții.

În acest context:

  • 97 % dintre ei recunosc necesitatea de a se adapta la schimbările climatice (aproape de media UE de 94 %). Dintre aceștia, majoritatea (59 %, cu 9 puncte peste media UE de 50 %) consideră că adaptarea la schimbările climatice este o prioritate în România în următorii ani.

Adaptarea la schimbările climatice este văzută și ca o oportunitate economică și o investiție pe termen lung pentru țară:

  • 92 % susțin că investițiile în adaptarea la schimbările climatice pot contribui la crearea de locuri de muncă și la stimularea economiei locale (față de 86 % în UE).
  • 90 % consideră că adaptarea la schimbările climatice necesită investiții acum pentru a evita costuri mai mari în viitor (față de 85 % în UE).

Impactul schimbărilor climatice și schimbarea stilului de viață

În timp ce respondenții români recunosc oportunitățile economice ale măsurilor de adaptare la impactul schimbărilor climatice, experiența lor personală cu fenomenele meteorologice extreme sporește sentimentul că sunt necesare acțiuni urgente:

  • 93 % (cu 13 puncte peste media UE) au suferit cel puțin un eveniment meteorologic extrem în ultimii cinci ani. Mai exact, 71 % au suferit din cauza căldurii extreme și a valurilor de căldură (cu 16 puncte peste media UE), 62 % s-au confruntat cu secete (cu 27 puncte peste media UE) și 44 % s-au confruntat cu furtuni puternice sau grindină (cu 10 puncte peste media UE).

Consecințele fenomenelor meteorologice extreme sunt atât tangibile, cât și variate.

  • 83 % dintre respondenții români au menționat că au suferit cel puțin o consecință directă din cauza fenomenelor meteorologice extreme (cu 15 puncte peste media UE de 68 %). 37 % s-au confruntat cu probleme legate de întreruperea curentului electric sau de alimentarea cu energie (cu 17 puncte peste media UE), 29 % s-au confruntat cu probleme de sănătate, cum ar fi insolația sau probleme respiratorii (cu 9 puncte peste media UE) și 29 % au avut păduri sau spații naturale distruse în apropierea locuinței lor (cu 10 puncte peste media UE).

În acest context, românii sunt conștienți de necesitatea de a se adapta:

  • 83 % dintre români (față de 72 % în UE) recunosc că vor trebui să își adapteze stilul de viață din cauza schimbărilor climatice
  • 46 % (față de 35 % în UE) cred că vor fi nevoiți să se mute într-un loc mai puțin vulnerabil la schimbările climatice, chiar și la nivel local (pentru a evita inundațiile, incendiile forestiere sau alte fenomene meteorologice extreme)
  • 38 % spun că vor fi nevoiți să se mute într-o regiune sau țară mai răcoroasă (cu 10 puncte peste media UE).

Adaptarea individuală la schimbările climatice necesită un nivel bun de informare. Majoritatea românilor (81 %, cu 10 puncte peste media UE de 71 %) spun că sunt informați cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a-și adapta eficient locuințele și stilul de viață. Cu toate acestea, majoritatea (61 %, aproape de media UE de 60 %) ignoră existența subvențiilor publice sau a stimulentelor financiare pentru sprijinirea acestor eforturi.

Priorități pentru măsurile de adaptare

Respondenții români au identificat următoarele priorități cheie pentru adaptarea locală la schimbările climatice:

  • Plantarea de vegetație care este mai rezistentă la schimbările climatice (53 %, cu 18 puncte peste media UE)
  • Răcirea orașelor (45 %)
  • Îmbunătățirea infrastructurii, de exemplu, prin sisteme de drenaj mai bune, bariere împotriva inundațiilor, adăposturi împotriva furtunii sau rețele electrice rezistente (43 %)

Cu privire la întrebarea cine ar trebui să plătească pentru adaptarea la schimbările climatice:

  • 36 % consideră că toată lumea ar trebui să plătească în mod egal
  • 34 % consideră că costurile ar trebui să fie suportate de întreprinderile și industriile care contribuie cel mai mult la schimbările climatice
  • 12 % spun că persoanele mai bogate ar trebui să suporte costurile prin impozite mai mari.

În ceea ce privește persoanele care ar trebui să beneficieze primele de ajutor în procesul de adaptare:

  • 36 % consideră că toată lumea ar trebui să beneficieze în mod egal
  • 29 % consideră că ar trebui să se acorde prioritate persoanelor mai în vârstă
  • 24 % spun că persoanele care locuiesc în zone cu risc ridicat ar trebui să fie primele care să beneficieze de ajutor

BEI și adaptarea la schimbările climatice în România

În 2024, România a primit sprijin din partea BEI pentru prima fabrică de anvelope cu emisii zero din lume, printr-un împrumut acordat Nokian Tyres, și pentru extinderea infrastructurii de energie verde a companiei belgiene de logistică imobiliară WDP la locațiile sale din țară. În 2023, noile angajamente ale BEI în România au inclus 119 milioane EUR pentru aprovizionarea cu energie durabilă și 72 milioane EUR pentru proiecte în domeniul apei, alături de dezvoltarea unei noi rețele de încărcare a vehiculelor electrice menite să promoveze un transport mai curat și acțiuni accelerate de combatere a schimbărilor climatice. BEI a investit, de asemenea, în siguranța nucleară, producția agricolă și dezvoltarea urbană; între timp finanțarea IMM-urilor și a întreprinderilor de dimensiune intermediară, precum și tranzacțiile de garantare ale FEI au sprijinit creșterea ecologică.


Grupul BEI

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Instituția finanțează investiții solide care contribuie la obiectivele politicilor UE. Proiectele BEI consolidează competitivitatea, stimulează inovarea, promovează dezvoltarea durabilă, consolidează coeziunea socială și teritorială și sprijină o tranziție corectă și rapidă către neutralitatea climatică.

Grupul BEI, care cuprinde și Fondul European de Investiții (FEI), a semnat noi finanțări în valoare totală de 88 miliarde EUR în 2023 – 90 % dintre acestea în Uniunea Europeană. Se așteaptă ca aceste angajamente să mobilizeze circa 320 miliarde EUR în investiții, sprijinind 400 000 de întreprinderi și 5,4 milioane de locuri de muncă.

Toate proiectele finanțate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Grupul BEI nu finanțează investiții în combustibili fosili. Suntem pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivul de a mobiliza 1 000 miliarde EUR pentru a sprijini investițiile în durabilitatea climei și a mediului în deceniul până în 2030, așa cum ne-am angajat în Foaia de parcurs a Băncii privind schimbările climatice. Mai mult de jumătate din finanțările anuale ale Grupului BEI sprijină proiecte care contribuie direct la atenuarea efectelor schimbărilor climatice, la adaptarea la acestea, precum și la un mediu mai sănătos.

Aproximativ jumătate din finanțările BEI din cadrul Uniunii Europene sunt direcționate către regiunile de coeziune, în care venitul pe cap de locuitor este mai mic. Acest lucru subliniază angajamentul Băncii de a promova creșterea favorabilă incluziunii și convergența standardelor de viață.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Ministrul Marcel Boloș a semnat două contracte de finanțare cu BEI, esențiale pentru sectorul transporturilor, în valoare de 600 de milioane de euro

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ministru interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a semnat două contracte importante de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, esențiale pentru sectorul transporturilor, în valoare de 600 de milioane de euro.

Fondurile sunt pentru:

  • modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad;
  • electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea- Episcopia Bihor.

”Responsabilitatea înseamnă să înțelegem că dezvoltarea țării este un proces continuu și că, indiferent de context, trebuie să punem mereu pe primul loc nevoile și viitorul oamenilor. Vă anunț că am semnat două contracte importante de finanțare cu Banca Europeană de Investiții (BEI), esențiale pentru sectorul transporturilor, în valoare de 600 milioane euro, pentru:  modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad; electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea- Episcopia Bihor. Sunt proiecte realizare din fonduri europene prin #PNRR, pentru care trebuie să acoperim partea de cofinanțare”, a subliniat Boloș.

El a explicat că pentru proiectul de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare din regiunea de Nord) România primește de la BEI o finanțare de 300 milioane euro.

”Vorbim despre un proiect ce are o valoare totală de 1,97 miliarde de euro pentru 166 km. După această investiție, viteza maximă cu care vor circula trenurile se va dubla, astfel că distanța între Cluj Napoca și frontieră va putea fi parcursă în aproximativ 2 ore”, a detaliat ministrul.

Referindu-se la proiectul de modernizare a liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, contractul de finanțare cu BEI este în valoare tot de 300 milioane euro.

”Valoarea totală a proiectului este de 1,75 miliarde de euro care înseamnă modernizarea a 162 km cale ferată ca linie dublă, electrificată. Investițiile în modernizarea infrastructurii feroviare nu se opresc la reducerea timpilor de călătorie. Ele generează o serie de beneficii tangibile pentru economie, pentru că reduc costurile de transport și fac legătura între regiunile României și piețele europene mai rapidă și eficientă, fapt ce atrage investitori și sprijină afacerile locale”, a conchis Marcel Boloș.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Banca Europeană de Investiții acordă 14,5 milioane de euro pentru a sprijini proiecte municipale în două orașe din Ucraina, devastate de război

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

În cele 1000 de zile de la invazia Rusiei, Ucraina a primit un sprijin constant din partea Uniunii Europene și a Băncii Europeane de Investiții (BEI). Lucrând în parteneriat strâns cu Comisia Europeană, BEI joacă un rol-cheie în redresarea Ucrainei prin inițiativele sale specifice. Astfel, BEI a anunțat că furnizează încă 14,5 milioane EUR în fonduri garantate de UE pentru a consolida infrastructura municipală critică, potrivit unui comunicat de presă

Din această finanțare, 7,8 milioane EUR sunt dedicate reabilitării și modernizării instalațiilor de alimentare cu apă și de colectare și tratare a apelor uzate din orașul Mykolaiv. Acest proiect va permite realizarea unor progrese considerabile în vederea îndeplinirii standardelor naționale și ale UE privind evacuarea apelor reziduale, va consolida durabilitatea și reziliența pe termen lung și va aborda problema penuriei de apă cauzată de bombardamentele rusești care au afectat grav infrastructura de alimentare cu apă a orașului Mykolaiv. Acest lucru face ca proiectul să fie deosebit de important pentru redresarea orașului.

Restul de 6,7 milioane EUR a fost alocat orașului Dnipro în cadrul Programului de infrastructură municipală din Ucraina (UMIP) al BEI, obiectivul fiind modernizarea iluminatului stradal prin înlocuirea lămpilor învechite cu sisteme LED eficiente din punct de vedere energetic. Această modernizare va reduce consumul de energie, costurile operaționale și de întreținere și va spori siguranța prin îmbunătățirea vizibilității și securității atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.

„Agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei cauzează condiții inumane pentru poporul ucrainean, cum ar fi distrugerea infrastructurii și lipsa apei. Finanțarea BEI de astăzi pentru proiectele municipale din Mykolaiv și Dnipro, garantată de UE, va oferi sprijinul atât de necesar pentru redresarea orașelor, făcându-le mai sigure și mai rezistente. În această săptămână, când războiul intră în cea de-a 1 000-a zi, BEI și Comisia rămân alături de Ucraina”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, și comisar desemnat pentru portofoliul economiei și productivității.

Amintim că Parlamentul European a organizat marți o sesiune plenară extraordinară cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, marcând 1000 de zile de la invazia totală a Rusiei.

În discursul său, președintele Zelenski a mulțumit UE pentru sprijinul său continuu și a declarat că Ucraina, întreaga Europă și partenerii noștri din America și din întreaga lume au reușit nu numai „să-l împiedice pe Putin să ia Ucraina”, ci și să apere libertatea tuturor națiunilor europene.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Raport BEI: Companiile din UE investesc în lanțuri de aprovizionare mai sigure, cu 37% investiții în inovare și competențe. Costurile ridicate ale energiei, obstacol de investiții pentru 46% din firme

Published

on

© European Union, 2024

Întreprinderile din Uniunea Europeană au trecut relativ bine peste șocurile din ultimii patru ani în materie de sănătate, prețuri și comerț și și-au sporit ambițiile în ceea ce privește transformarea ecologică și digitală, companiile din UE ocupând primul loc în ceea ce privește investițiile în atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, 61% dintre acestea investind deja și 53% plănuind să facă acest lucru, în timp ce utilizarea tehnologiilor digitale avansate este în creștere, cu 74% dintre întreprinderile europene adoptând tehnologii avansate pentru a spori competitivitatea. Astfel, confruntate cu șocurile comerciale, întreprinderile investesc în lanțuri de aprovizionare mai rezistente și mai sigure, este concluzia pe care o relevă un studiu realizat de Banca Europeană de Investiții (BEI).

Studiul BEI privind investițiile în 2024, publicat miercuri în cadrul reuniunilor anuale ale Băncii Mondiale și ale FMI de la Washington, prezintă o imagine a leadership-ului întreprinderilor din UE în tranziția ecologică și consolidarea lanțurilor lor de aprovizionare în fața riscurilor geopolitice crescute și a perturbărilor lanțului de aprovizionare.

Sondajul arată că multe întreprinderi din Europa sunt mulțumite de nivelul investițiilor lor din ultimii trei ani și sunt hotărâte să abordeze problema schimbărilor climatice și să adopte tehnologiile digitale. Sondajul acoperă un total de aproximativ 12 000 de întreprinderi din toate țările UE, precum și un eșantion comparativ din Statele Unite.

În timp ce ponderea întreprinderilor din UE care se așteaptă să crească investițiile în loc să le reducă s-a înjumătățit, ajungând la un sold net de 7% în 2024, comparativ cu anul trecut, întreprinderile din Europa continuă să le devanseze pe cele din SUA și să conducă în ceea ce privește investițiile pentru reducerea emisiilor care cauzează schimbările climatice sau pentru a face față impactului condițiilor meteorologice severe.

Investițiile companiilor din UE în combaterea schimbărilor climatice au crescut

Cea mai recentă anchetă privind investițiile arată că 61% dintre întreprinderile din UE au investit în combaterea schimbărilor climatice, față de 56% în 2023 și 53% în 2022.  Tranziția ecologică impune transformări, dar aduce și oportunități. Mai mult de un sfert dintre firmele din UE – 27% – consideră tranziția către o economie net zero drept o oportunitate.

“Angajamentul firmelor din UE față de tranzițiile ecologică și digitală ilustrează potențialul economiei europene. Sondajul confirmă faptul că parteneriatul public-privat se află în centrul investițiilor strategice pentru a susține competitivitatea, securitatea și autonomia UE pe piețele globale”, a declarat președintele BEI, Nadia Calviño.

Aproximativ 90% dintre întreprinderile din UE și SUA au luat măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Principalele strategii adoptate includ investiții în reducerea și reciclarea deșeurilor și în eficiența energetică. Companiile din UE sunt mai susceptibile decât cele din SUA să fi adoptat opțiuni de transport durabile, să fi optat pentru producerea de energie din surse regenerabile și să fi stabilit obiective de reducere a emisiilor. Una din trei întreprinderi din UE – 34% – consideră tranziția ecologică drept un risc comercial, comparativ cu 42% în SUA.

37% din investițiile companiilor din UE merg către cercetare, competențe și know-how. Investițiile, afectate de costurile ridicate ale energiei

În UE, 37% din investițiile totale ale întreprinderilor sunt direcționate către active necorporale, cum ar fi cercetarea, competențele și know-how-ul, ceea ce evidențiază un accent strategic pe inovare și soluții digitale. 74% dintre întreprinderile din UE au declarat că utilizează tehnologii digitale, ceea ce reprezintă o creștere de 4% față de anul trecut. În același timp, SUA continuă să conducă cu 81%.

Cu toate acestea, în perspectiva următorilor trei ani, multe întreprinderi europene acordă prioritate investițiilor de înlocuire față de extinderea capacității, doar 26% dintre întreprinderile din UE intenționând să își extindă operațiunile în următorii trei ani, comparativ cu 47% dintre întreprinderile din SUA.

“Accentul pus de companiile din UE pe inovare este binevenit și trebuie sprijinit. Acesta este motivul pentru care Grupul BEI lucrează la un nou plan de acțiune pentru a consolida integrarea piețelor de capital din Europa și pentru a canaliza astfel economiile private către investiții productive în Europa”, a adăugat președintele BEI, Nadia Calviño.

Mediul de afaceri rămâne un motiv de îngrijorare pentru întreprinderile din Uniunea Europeană și din Statele Unite, lipsa forței de muncă calificate și incertitudinea cu privire la viitor fiind una dintre principalele preocupări în ambele regiuni. Investițiile în afaceri sunt în continuare împiedicate de costurile ridicate ale energiei, care reprezintă obstacole semnificative pentru 46% dintre întreprinderile din UE.

Piață fragmentată și nevoia unor lanțuri de aprovizionare solide

Majoritatea (60%) exportatorilor din UE raportează că încă trebuie să respecte standarde și norme de protecție a consumatorilor diferite de la un stat membru la altul, subliniind faptul că fragmentarea pieței persistă.

“Firmele europene fac pași înainte în abordarea atât a schimbărilor climatice, cât și a transformării digitale”, a declarat economistul-șef al BEI, Debora Revoltella. „Dar stimularea investițiilor în UE necesită o piață unică europeană mai puțin fragmentată.”

Studiul subliniază, de asemenea, importanța unor lanțuri de aprovizionare solide. Îngrijorările legate de perturbările comerciale s-au diminuat în comparație cu anul trecut, însă întreprinderile nu au observat îmbunătățiri în ceea ce privește noile reglementări, tarifele sau restricțiile comerciale. Întreprinderile din UE sunt bine integrate în comerțul mondial și au beneficiat substanțial de acesta în trecut. Într-o lume nouă, cu tensiuni geopolitice în creștere, firmele din UE reacționează prin consolidarea rezilienței lanțurilor lor de aprovizionare, având în vedere securitatea și eficiența economică.

Raportul 2024 servește factorilor de decizie politică, economiștilor și liderilor de afaceri, oferind o perspectivă asupra peisajului investițiilor și identificând acțiunile necesare pentru stimularea creșterii economice și a rezilienței.

Documentul realizat de BEI vine după ce fostul prim-ministru italian și ex-președinte al BCE Mario Draghi a publicat pe 9 septembrie un mult așteptat raport privind competitivitatea europeană cu scopul de a opri declinul economic al continentului în fața unei concurențe globale acerbe, în care SUA și China își dispută supremația. El a declarat că “Europa este cea mai deschisă economie din lume, astfel încât, atunci când partenerii noștri nu joacă în conformitate cu regulile, suntem mai vulnerabili decât alții”.

În secțiunea de deschidere a raportului, Draghi a declarat că blocul are nevoie de investiții suplimentare de 750-800 de miliarde de euro pe an, până la 5% din PIB – mult mai mari chiar decât cele 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucția Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Raportul susține că în centrul problemelor economice ale Europei se află costul energiei pentru industrie, care în prezent este obligată să plătească cu 158% mai mult pentru electricitate decât în SUA și cu 345% mai mult pentru gazele naturale.

Raportul întocmit de Mario Draghi privind competitivitatea europeană este al doilea în mai puțin de jumătate de an redactat de un fost premier italian pentru instituțiile UE, după ce Enrico Letta a prezentat în luna aprilie un raport consacrat viitorului pieței unice.

Documentul de 147 de pagini s-a aflat pe masa celor 27 de lideri europeni pentru a-i inspira în pregătirea viitoarei agende strategice a UE 2024-2029, adoptată în iunie 2024.

Raportul Letta propune, între altele, reguli pentru unificarea și integrarea industriilor telecomunicațiilor, a energiei și a piețelor financiare, un nou cod european pentru întreprinderi, cu o foaie de parcurs pentru realizarea de progrese în fiecare sector până în 2029, și cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării. Ca urmare a acelui raport, țările UE au solicitat Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025, subliniind că piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli.

Între timp, Ursula von der Leyen a inclus în planul său pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene faptul că strategia de securitate economică a Uniunii Europene va deveni un pilon al politicii externe europene mai ample ca parte a abordării Comisiei de a aborda riscurile generate de investițiile din străinătate, îndeosebi strategia de reducere a riscurilor cu China.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL5 minutes ago

UE monitorizează îndeaproape ultimele evoluții din Siria și condamnă atacurile aeriene ale Rusiei asupra zonelor dens populate

NATO37 minutes ago

NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów

SECURITATE48 minutes ago

Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

U.E.1 hour ago

”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv

MAREA BRITANIE2 hours ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL2 hours ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA4 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce un cont de X atribuit ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ14 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending